Учебната година за гимназистите няма да продължава през юли

Учебната година за гимназистите няма да продължава през юли

© Георги КожухаровОбразователното министерство се отказва от идеята учебната година за гимназистите да продължава през юли. Това обяви просветният министър Красимир Вълчев днес.


Първоначалното предложение на министерството бе учениците от 8-и до 11-и клас да учат до 6 юли, но да имат повече ваканции през годината.


Днес Вълчев обяви, че просветното ведомство ще се съобрази с критиките, че през юли е много топло, а класните стаи не са климатизирани, и учебната година ще приключва на 30 юни. За сметка на това обаче гимназистите няма да имат по-дълги ваканции за Коледа и Нова година и между сроковете, както бе планирано. Първоначалната идея бе зимата ваканция да бъде между 23 декември и 7 януари, а междусрочната - от 8 до 11 февруари. Графикът на ваканциите трябва да бъде окончателно одобрен в следващите седмици.


Учебната година ще започва на 15 септември, както предвижда законът, съобщи още министърът. Преди дни се разбра, че работодатели имат предложение учебната година да започва на 1 септември.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4376 Неутрално

  ГЕРБаджийско иди ми дойди ми ! Да си турят една калинка на ГЕРБа !!!
  Само шашкат народа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Образователната реформа до този момент се състои от две фази:

  1. правят се безумни или безмислени предложения тип 'абе пробвай нещо там'
  2. шумно отказване от предложенията от точка 1. поради тяхното очевидно безумие и безмисленост.

  И така до края на мандата.

 3. 3 Профил на parallelepiped
  parallelepiped
  Рейтинг: 454 Неутрално

  Тия в МОН нормални ли са? Как се учи при 30+ градуса? Сигурно искат и да съсипят отпуските на хората. Много от хората не могат да си позволят да почиват посред високия сезон и затова предпочитат края на юни или началото на септември. Въобще пълна недомислица е тази идея на някой чиновник в МОН.

 4. 4 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 774 Неутрално

  МОН не могат да се оправят с учениците, които не ходят редовно през цялата учебна година, слънцето през юли месец ще им реши проблемите в образованието.

  No Pain No Gain
 5. 5 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 479 Весело

  Следваща идея за пробване - да се учи само в понеделник, сряда и петък, ама всяка седмица от годината, освен когато денят се падне национален празник. Ще се съберат точно 150 дни, колкото са в една учебна година! А децата тъкмо ще имат време да научат за следващия учебен ден! Я, ква хубава идея направо, давам му я на министъра безплатно, само излагацията да я предложи ще е за негова сметка!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3298 Неутрално

  ...... че просветното ведомство ще се съобрази с критиките."Това,добре.Въобще не трябваше да се предлагат тези промени - погледнато отстрани прилича на - Да види шефа,че и ние правим реформи.

 7. 7 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 302 Неутрално

  То беше ясно, че няма да го приемат. Само се хвърлят някакви идеи, вдига се шум и се отчита дейност. За съжаление, ако хората в МОН бяха супер специалисти нямаше да работят държавна работа... ама как и да задържиш такъв.
  Учителите работещи от любов към професията са в предпенсионна възраст и до 5-6 години не мисе мисли...
  Трябва да се даде перспектива за да се закачат и млади хора към системата, даже сме закъснели много.
  Как да се хване млад човек да става уител, като няма перспектива примерно след 5-10 години да има семейство и жилище, което значи при сегашните условия, стартова заплата от 1000лв и перпсектива за 1500 до 5-6 години

 8. 8 Профил на testimone
  testimone
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Министъра, министъра...

 9. 9 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1117 Весело

  Жалко, през юли щеше да е най - приятната и лека работа за учителите - нито един ученик в класната стая ( най - много двама трима неспасяеми ), но това щеше да се води работен ден.

 10. 10 Профил на vucoff
  vucoff
  Рейтинг: 300 Неутрално

  Запълват си времето с предложения и отхвърляния.

 11. 11 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5137 Неутрално

  Поредната глупава идея, пусната в медийното пространство да се дискутира.

 12. 12 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 765 Неутрално

  А защо да не почва на 1-ви септември, както е било известно време, но са го преместили на 15-ти за да могат децата да участват в прибирането на земеделската продукция. В момента не прибират продукцията. За сметка на това зимната ваканция да се удължи с две седмици за да плаща държавата по-малко за отопление на училищата.
  Или да заемем опит от други държави и учебната година да е плаваща. Т.е. в едни региони да е до 15-ти юни и да почва на 1-ви септември, в други да е до 30-ти юни и да почва на 15-ти септември. Така два периода по 15 дни няма да се застъпват и в тях родителите ще могат да си водят децата на море (въпреки че гимназистите не ходят с родителите си на море :D) и да няма препълване.

 13. 13 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 646 Неутрално

  В БГ, всеки нов министър/независимо на какво/, без изключение, си мисли, че летоброенето започва от началото на неговото министерстване.
  Безумията и съзнателно предизвиквания от години хаос в училищното образование нямат край. Примерите са безброй. Всеки ден. Ето един - заради две- три деца, например в един втори, трети или четвърти клас, които по естествени причини много трудно или съвсем не успяват да усвояват материята/но императивно съгласно действащото законодателство не могат да повтарят класа/ останалите тъпчат на едно място, губят интерес и мотивация от безкрайното предъвкване на един и същи материал. Същото е и с невъзможността да бъдат изключвани агресивните и нагло неспазващите най - елементарна дисциплина ученици.
  Ето още ено конгениално "хрумване" на експертите от МОН, които очевидно си измислят работа за да оправдаят заплатите си плащани от българските данъкоплатци: - "За всяка една оценка ще трябва да има аргументация пред целия клас".
  Уникална простотия. Учителят, ще се отчита пред учениците, защо е поставил една или друга оценка. Капитанът на кораба ще дава отчет на юнгата, защо му поверява само търкането на палубата. Затова ученици нападат и бият учителите си дори по време на час.
  Сега лятната ваканция им пречи.
  Българските деца обаче оцеляват. Учителите също. Засега.

 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#12] от "alabalko":

  Защото на 1 септември започват да учат децата в Пиринска Русия. Сам разбирате, че не е демократично и евроатлантическо това предложение :)

 15. 15 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 642 Неутрално

  Те на туй му се вика бърза рИформЪ на "риформатЪ".. :-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 852 Весело

  Пиринска...трътки.... Путинска Русия!!!

 17. 17 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 512 Неутрално

  У нас всяка конспиративна теория звучи по-достоверно от истината. Но все пак не е ли възможно просто да са ТОЛКОВА тъпи?

 18. 18 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#13] от "subar

  Аргументацията пред класа би служила за възпитание на критично мислене. Но не ми се вижда възможна, заради липсата на време.
  Експерименти в класовете на децата ми показват, че когато те трябва да оценяват съучениците си, поставят по-ниски оценки от учителя.
  Като цяло системата на оценяване, която представлява отнемане от оценката заради грешки, не поощрява ученето и пренебрегва развитието, в името на универсалната измеримост на резултатите.
  Но за мен не е това най-големият проблем.

 19. 19 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 978 Неутрално

  У нас вече 27 години всяка простотия и се казва риформа и общо взето батака е пълен. Само крадене и прототия.

 20. 20 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1156 Неутрално

  Какви ли не простотии предлагат и после се отказват от тях.

 21. 21 Профил на DEV
  DEV
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Аз аргументация от учителя пред класа не искам.
  Трябва ми за пред родителите.
  Трябва ми аргументация, защо деца в "добро" Софийско училище в 5-6 клас стоят 3/4 от учебната година без учител по математика... (не че като я поисках, получих) После 'що родителите се тълпят да запишат децата си в определени училища.

 22. 22 Профил на Батков-вън
  Батков-вън
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#3] от "paralelepiped":

  Отпуските, ваканциите... само за работещите никой не мисли :) По закон дете до 12 години не може да го оставяш само. Значи до 5ти клас детето като е ваканция трябва да има някой да го гледа. Много хора нямат родители пенсионери и съответно за ваканциите трябва да плащат за лятно училище за детето, защото просто нямат къде да го оставят. Същевременно за да отидат на ски зимата трябва детето да пропуска училище защото зимната ваканция е 2 дни.

  Много е правилно да се удължи училищната година възможно най-много. До края на юни и начало от 1ви септември е съвсем нормално. При положение че материалът остава същия, децата ще могат да учат с по-бавно темпо и да се забавляват повече в училище.

 23. 23 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1586 Неутрално

  Министъра, министъра...
  —цитат от коментар 8 на testimone


  Министъра Елтън Джон! :)

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 24. 24 Профил на Petia Nikolova
  Petia Nikolova
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  То накрая ще излезе,че изобщо не трябва децата да ходят на училище. Или по-добре изобщо да няма деца,че объркват де що планове има в държавата.Па било топло,па било студено,па грипът,па отоплението,ами отпуските,ама даскалите,ама...Навремето никой не ни пускаше в грипна ваканция.От 43 ученика в клас,едва 12-15 отишли в час,нито за студеното. С дебели дрехи и чорапи ходехме.При лоши климатични условия,учебните часове се намаляха на 20-25 мин. Отделен въпрос се какво и за какво се учи и дали наистина толкова им се учи на днешните гимназисти. Чума да ви яде в образователното министерство. Само простотии от тях,че им се и плаща.

 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Днес просветния министър казА
  Може и да немам ланец,
  Но съм пълен .***от!

 26. 26 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 512 Неутрално

  До коментар [#22] от "Батков-вън":

  Да се забавляват в училище? Имате чувство за хумор...

 27. 27 Профил на Kras Zareg
  Kras Zareg
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Мисля, че от 1 септември е добро започване на учебната година. Така (може би) ще се компенсират почивните дни (ваканции, национални празници и др.)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK