Просветното министерство ще предложи задължително предучилищно образование за 4-годишните

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обяви, че за да не отпадат ученици в 6-7-и клас, трябва да бъдат обхващани по-рано в детските градини.

© Анелия Николова

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев обяви, че за да не отпадат ученици в 6-7-и клас, трябва да бъдат обхващани по-рано в детските градини.Министерството на образованието и науката (МОН) ще предложи задължително предучилищно образование за 4-годишните деца. Законодателните промени ще бъдат инициирани през октомври, а по думите на министър Красимир Вълчев обхващането на 4-годишните в задължителното образование може да стане от следващата 2018/2019 учебна година.


В момента предучилищната подготовка е задължителна за децата на 5 и 6 години и се извършва в детските градини и училищата.


При дебатите през 2012 г. около училищната реформа имаше предложения за задължително предучилищно образование и на 4-годишните, но те срещнаха множество критики от обществото. В началото на 2013 г., когато на власт бе първият кабинет на Бойко Борисов, ГЕРБ дори прие такива текстове в училищния закон, които доведоха до протести на родители и искания на опозицията президентът да наложи вето. Тъй като обаче няколко седмици по-късно Борисов подаде оставка и 41-ият парламент бе разпуснат, законопроектът не бе приет изцяло.
През 2014 г., когато на власт бе вторият кабинет на Борисов, ГЕРБ внесе отново законопроекта за предучилищното и училищното образование, но без текстове за задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните. Именно този закон е основа на продължаващата вече година реформа в училищното образование.


Днес министър Вълчев обяви, че мотив за предложението за задължително предучилищно образование за 4-годишните е задържането на децата в училище - за да не отпадат ученици от рискови групи в 6-и или 7-и клас, каквато тенденция има, трябва да бъдат обхващани по-рано в детските градини.


Просветното министерство ще инициира и законови промени, според които делегираните бюджети няма да зависят само от броя на учениците, но и ще отчитат неравенства в достъпа до образованието, както и трудности при подготовката.

Ключови думи към статията:

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7057 Любопитно

  А ще им спрат ли детските на едни определени родители на 4-годишните, които не ходят на предучилищна!?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  :-) В Британско и Скандинявско до 10 годишни не могат да си пишат името и смятат до 100..пък по нашенско "образование" на 4 годишните ще въвеждат..:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Не е ли по-добре да се фокусират върху 14 годишните и нагоре, да им дадат идея за живота и от 8ми клас да учат неща, които ще бъдат част от визшето образование, за да имаме по-добри специалисти? А не в 12 клас тепърва да се мисли какво да запишат, как да минат кандидатстудентския изпит и по-важното какво ще работят след прибързания избор на специалност?

 4. 4 Профил на army
  army
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Какво задължително образование от 4-годишна възраст, като няма места никъде в детски градини, ясли, училища..

 5. 5 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Трябва си то учители по психология и чужди езици от яслите..и матура на тригодишните...:-)

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5758 Гневно

  Абе СПРЕТЕ СЕ БЕ !!! НЕ ТОРМОЗЕТЕ ДЕЦАТА И РОДИТЕЛИТЕ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2389 Весело

  Бе направо да се изземват всички деца от 4 дена нагоре и да се възпитават от държавата в правилен герберо-мутро-полицейски дух!

 8. 8 Профил на 2011
  2011
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Проблем е невежеството и неграмотното население. Четири годишните не са от тях.

 9. 9 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Крайно време е да се заговори за диференциация, дори с риск да бъде възприета като дискриминация.

 10. 10 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Спрете се с тия простотии бе, достатъчно ядове берем с петгодишните! Още тяхната бакия не оправихте, сега и по-малките почнахте, айде аман. Не разбрахте ли вече, че ни един циганин не си е образовал детето с тия абсурдни мерки, само на нормалните родители вгорчавате живота! Петгодишни деца се прибират от градина скапани и нервни като лелички и чичковци, не могат да гледат нормално от взиране в тъпите ви тетрадки, вместо да играят, ви покриват малоумните критерии, писани от хора, които не са помирисвали дете! В края на "учебната" година връщате на родителите два кашона бумаги, с които сте тормозили някакви невръстни душички, вместо да ги оставите да дишат. И това било задължително! Места в градините няма, ама ако някоя майка или баба иска да си остане вкъщи да си гледа детето (без да ви иска ни пари, ни помощи, ни нищо), вместо да я поздравите, обяснявате, че нямало да ѝ пуснете детето в първи клас - баси и мярката за насърчаване на образованието. Думи нямам вече. И за капак толкова преобразованите поколения стават все по-неграмотни и все по-прости и все по-демотивирани, кога на някой в това малоумно министерство ще му пораснат две мозъчни клетки да разбере, че тая система НЕ РАБОТИ?!

 11. 11 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  срещнаха критики от обществото.
  ---------------
  Нямаше критики от обществото.
  Имаше високодецибелни критики от същия сорт **** като противниците на ваксините, заради които в Румъния сега ще я правят задължителна заради върлуващата епидемия от морбили.
  Крайно време е това да стане, но дали министерството има план за необходимите средства, детски градини, учители и кой и как ще докара циганетата там?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 12. 12 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Чудейки се какви глупости да измислят - да ги взимат от 1 годишни задължително

 13. 13 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#3] от "Петърчо":

  Не е ли по-добре да се фокусират върху 14 годишните и нагоре,
  -------------------------------------------------
  над 25 % от 6 (!!!) годишните не знаят български език.
  Какво точно очакваш да направиш за него, когато стане 14- годишен?????

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 14. 14 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Детето на моя позната в Германия, полубългарче-полугерманче, беше тип малък професор. На редовните оценки, на които ги подлагаха в детската градина експерти отвън (т.е. не от детската градина, а някакви чиновници предполагам), вбесил оценяващата с това, че отказвал да влезе в рамката, а отговарял по негов си начин. Тя веднага му написала ниска оценка на развитието, след което учителката му, знаейки колко е интелигентен, насочила семейството към специална държавна организация за надарени деца. По думите и, ако не го направят, нямало кой да ги защити от нападките в училище по-късно. Започнаха да го водят там веднъж седмично, работиха нещо с него, отдавна не сме се чували, но детето вече е ученик.
  Мисълта ми е, че чиновници идиоти има навсякъде, но там системата е направена така, че да има изход.

 15. 15 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Те и без това учат по градините, моето дете още в първа група - от 3 до 4 години в края на май се върна с чанта с 10 учебника на Моливко и така всяка градина.
  Тук по-скоро е проблемът към няколко групи деца - такива от малцинствата, българи с нисък родителски капацитет и деца, които по болест пропускат голямо време от обучението ( в градините учат от 15 септември до края на май по програма). Защото ако едно дете не ходи на градина, но въпреки това родителите го обучават вкъщи всичко е ОК, но реално не се знае какво се случва.
  Това идва от политиките на ЕС за т.нар. ранно детско развитие - доказано е, че който започва да учи от по-малък има по-голям шанс нататък.

 16. 16 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Евала, взимайте ги направо от майчин дом да им промивате мозъците с тъпото си образование, че да станат едни удобни кариерни единици. Тормозите децата още от детската градина с глупости, и резултата е единствено напрягане на децата още от съвсем ранна възраст. Има си период в който децата просто трябва да си играят, така се учат за живота а вие сте решили да ги правите професори на 5-6 години, пълна глупост резултата от която е единствено напрягане на детската психика и обременяване с очаквания за резултати съвсем неподходящи за такава възраст.
  Да не говорим, че няма никакви места по детските градини в големите градове.
  Ако ще се борите с ромските семейства които не пращат децата си на училище, не е това начина.

 17. 17 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#15] от "alextan":

  "Това идва от политиките на ЕС за т.нар. ранно детско развитие - доказано е, че който започва да учи от по-малък има по-голям шанс нататък."

  Шанс за какво? Да е по-стресиран в живота?

 18. 18 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 564 Неутрално

  До коментар [#10] от "Green Day":

  Не се знае дали тази система не работи, първите със задължителна подготовка от 5 години сега ще са във 2 клас. Много е рано да се правят обобщения. Миналата есен на входните нива в първи клас класната ни каза, че за първи път в кариерата си (над 20г.) вижда толкова отлични резултати.

 19. 19 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Поредната тотална глупост.
  Сега остава само и казармата да върнат.
  Пълна трагедия е тая държава.

  If you are going through hell... Keep going!
 20. 20 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 549 Неутрално

  да признаят училищните години за трудов стаж

 21. 21 Профил на Николай Георгиев
  Николай Георгиев
  Рейтинг: 1204 Гневно

  Като прочета някъде "задължително" и настръхвам.
  Айде щуротии. Ние като сме започвали да се учим да четем и пишем на 6-7 години сигурно сме някакви недоучени и тъпунгери?
  То е ясно, че цялата истерия - ранното училище, по-дългата учебна година и подобни малоумни истории - е заради един определен етнос.

 22. 22 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 497 Гневно

  Поредното доказателство, че в МОН работят хора със СОП.
  В повечето детски градини, децата са над 30 в група, защото няма достатъчно места. Чиновниците могат ли да си представят, как се работи с толкова 4 годишни деца!?
  А безумните "Образователни стандарти" и намесата на родителите в "контролирането на учебния процес", води само до напускане на учителки.
  Наближава времето, когато няма да има кой да работи в детските градини...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 23. 23 Профил на Георги Камов
  Георги Камов
  Рейтинг: 1377 Гневно

  Браво. Продължавайте да бутате долната граница на абсурдно неефективното и безмислено държавно "задължително образование" още по-надолу.

  Защото не можете да измислите нищо друго. Защото мотивът "задържането на децата в училище - за да не отпадат ученици от рискови групи в 6-и или 7-и клас, каквато тенденция има" е абсурден.

  Защото ако ти е тъпо да ходиш на училище в 6-ти клас, защо да не ти е тъпо още откакто си на четири?

  Всъщност, само фразата "задържане на децата в училище" е достатъчно показателна за начина, по който се гледа на нещата. Лесно е за мерене, звучи като да пипаме с твърда ръка и не ни ангажира по никакъв начин с развитието на децата - важното е да ги държим в класните стаи и да седят мирно там.

  Срам.

 24. 24 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 767 Неутрално

  До коментар [#15] от "alextan":

  То въпросът е КАК учат, не дали учат. В скандинавските страни до 4 клас учат само чрез игра, нямат предмети, нямат домашни, нямат оценки и пак не са нито прости, нито нереализирани. Но това тука не е учене, а чиновническа малоумщина - затварят 30 петгодишни в една стая да си дишат бацилите, докато навън грее слънце, а енергията отвътре им кипи. На 30-те деца се пада една "педгаожка" и една "лелка", които им хвърлят тетрадките да попълват вътре нормативи, всичките еднакви, тъпи, скучни до втръсване, докато те си лафят час-два, в които децата не могат да шукнат. После почват да "оценяват РАБОТАТА". Цитат от "учителка" в детска градина, втора незадължителна група: "Не можете сега да го вземете, защото не е оцветил кученцето. Съжалявам, но той РАБОТИ по-бавно от другите деца". И горката майка, която е издъхнала да тича от работа, за да си вземе детето по-рано и да го заведе в парка, гледа като тресната с мокър парцал. Диалогът се води в затворническата зала за свиждане, тоест фоайето, обрамчено в червени табелки "Вход за външни лица ЗАБРАНЕН" (външните лица са родителите), а малкият затворник не може да бъде освободен от непристъпния втори етаж, защото НЕ Е ОЦВЕТИЛ КУЧЕНЦЕТО!!! и сега за наказние ще стои без мама, та да се научи как се РАБОТИ.
  И после не питайте защо големите, не циганчета, а уж нормалните деца от нормалните семейства, в момента в който съвсем малко поотраснат, започват да се бунтуват, мразят "даскалото", бягат от час, държат се безобразно и са функционално неграмотни. Защото ей това е представата на клоуните от МОН за "образование" и с тая представа ги закърмват от детската гардина още. И ако аз като родител не искам да ми сбъркат детето поне до първи клас, то нямам думата, защото то всъщност трябва да бъде задължително натикано в тая рамка от 6... после от 5... а скоро и от 4 годишно.

 25. 25 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  До коментар [#18] от "alextan":Миналата есен на входните нива в първи клас класната ни каза, че за първи път в кариерата си (над 20г.) вижда толкова отлични резултати"

  A когaто моятa дъщеря постъпвaше в първи клaa, учителкaтa ни зaбрaни дa ги учим дa четaт или пишaт предвaрително. Товa, кaзa, било нейнa зaдaчa.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 26. 26 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1548 Неутрално

  Егaти мaлоумието. Остaвете децaтa и родителите нa мирa!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 27. 27 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Чиновниците от МОН трябва задължително да бъдат тествани от психиатрична комисия, направо ТЕЛК! Що за истерична хиперактивност+!! Малоумщина след малоумщина, пълни бутафории и имитации на дейност! Ай, с...р!

 28. 28 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 730 Неутрално

  В този период трябва да се набляга единствено на нормалното физиологическо и физическо развитие на децата. Всичко друго е пълна глупост.

  If you are going through hell... Keep going!
 29. 29 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 737 Разстроено

  Тези или са слънчасали или са надрусани. Ако продължат да работят, ще избълват още малоумни идеи на килограм, затова бързо да излизат в отпуск. Дано си проветрят главите, да се видят с децата, с внуците, че да размислят поне малко, преди да сервират поредната "идея".

 30. 30 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1267 Гневно

  Проблема е, че стратегиите в МОН се пишат в МОН от чиновници който не са гледали/учили/възпитавали дете ....

  Пулна идиотщина ... преди да направят задължителна градината за пет годишните първо да осигурят достатачно градини за децата ...

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8694 Неутрално

  Интересно ми е, как ще накарат циганите да ходят задължително на училище на 4 години.

 32. 32 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2389 Весело

  До коментар [#21] от "Николай Георгиев":

  Наистина за един определен етнос - този, който не ражда достатъчно деца, за да има работа за всички учители, лелки, възпитатели и т.п. !

 33. 33 Профил на kakaginka
  kakaginka
  Рейтинг: 452 Разстроено

  До коментар [#3] от "Петърчо":

  Колега тук става дума за едни индо-българи, около които се въртят нещата. В последните години основната цел е поне от малко да ги ограмотят и покрай това да се усвоят „едни пари”. Вие пишете за неща от фантастиката - ранно профилиране и професионално ориентиране. Тук иде реч за научаване на що годе правилно говорим български ....

 34. 34 Профил на kakaginka
  kakaginka
  Рейтинг: 452 Неутрално

  Защо този Вълчев не си каже в прав текст - в момента на едно новородено българче се падат няколко индобългарчета. Повечето от втората група нямат никакъв шанс да научат български в семействата си, затова от 4 години - на градина, па барем прихванат по нещо, за да има шанс и да се научат да четат и пишат, а само тинири минтири и се снишава като мишок. Има сериозен проблем, а говорят глупости с половин уста...

 35. 35 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#24] от "Green Day":

  Точно, а скандинавските деца са с най-добри образователни резултати на всички тестове, година след година.

 36. 36 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "При дебатите през 2012 г. около училищната реформа имаше предложения за ..."

  Тогава имаше и проекто-закон за закрила с идея децата да са собсвеност на държавата и тя всичко да решава.

  И имаше протести в цяла България. проектозакона отпадна поради съмнения за социален фашизъм, прокарван от няколко НПО-та от психолози, толерирани от държавата. Затова през 2017 всички съобщения за социални услуги най-често са без имената на НПО-тата които ще получават грантове и др. държавни пари пари за тях.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK