Софийският университет и УНСС ще приемат студенти с оценки от изпити в други висши училища

Софийският университет и УНСС ще приемат студенти с оценки от изпити в други висши училища

© Надежда Чипева, КапиталСлед като и тази година след третото класиране субсидирани от държавата места останаха незаети, водещи университети у нас обявиха допълнителен прием на студенти. В Софийския университет "Св. Климент Охридски" и в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) ще се приемат кандидати, които са положили изпит в друго учебно заведение. Подаването на документи в двете учебни заведения започва на 11 септември.


Допълнителният прием се обявява, след като в последните две години субсидираните от държавата места в университетите бяха намалени. Тази година в университетите бяха обявени 38 555 свободни места държавна поръчка.


Софийският университет днес обяви допълнителен прием в 66 специалности държавна поръчка. Става въпрос за 633 места редовна и задочна форма на обучение. За първи път допълнителен прием ще има в специалности като журналистика (20 места). Най-много студенти на четвърто класиране ще се приемат в специалност география (38 места). Допълнителен прием има и в специалности, в които обучението е платено.
Тази година субсидираните от държавата места за първокурсници в най-голямото учебно заведение у нас са 4916. За тях кандидатстваха 6499 души, което по данни на университета говори за ръст на кандидатите спрямо последните години.


Университетът за национално и световно стопанство също започва допълнителен прием на студенти в няколко направления от 11 септември, но свободните места държавна поръчка не са обявени. Става въпрос за направления като "Икономика", "Администрация и управление", "Политически науки" и "Право".


В ограничен брой специалности нови кандидати набира и Техническия университет-София. В класирането могат да участват и кандидати, които на предишните две класирания не са кандидатствали в учебното заведение.


Допълнителен прием са обявили и други университети в страната. На сайта си Великотърновският университет съобщава, че студентите, които се запишат в специалности като педагогика, филология, история, философия и други, ще бъдат освободени от една семестриална такса в размер между 250 и 380 лв.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK