Черно-белите учебници за осми клас няма да бъдат разпространявани (обновена)

Черно-белите учебници за осми клас няма да бъдат разпространявани (обновена)

© Николай ДойчиновЧерно-белите учебници за осми клас няма да бъдат разпространявани. Такова уверение е направил просветният министър Красимир Вълчев в Стара Загора днес, съобщиха пред "Дневник" от Министерството на образованието и науката (МОН).


Черно-бели учебници по някои от предметите за осми клас бяха отпечатани от издателство "Просвета". Те са с 50% по-леки, а цената им е с 30% по-ниска от цената на цветните. Разлики в съдържанието няма, но издателството ги определи като "по-евтини и достъпни и за социално слабите ученици". Според министър Вълчев посланието не е уместно.


Черно-белите учебници за осми клас няма да бъдат разпространявани (обновена)

© Николай Дойчинов
"Издателска група "Просвета" е готова да не разпространява черно-белите учебници за осми клас. Причината за това е разгърналата се масова кампания срещу тези учебници", заяви пред "Дневник" директорът на издателството Никола Кицевски.


Пускането на нови учебници за осми клас се налага заради новите програми, по които ще учат децата. За разлика от учебниците от първи до седми клас, които държавата осигурява, учебниците за осми и горните класове се купуват от родителите.


Отпечатването на черно-бели учебници е възможно заради наредба на просветното министерство. Нецветният вариант на учебниците за осми клас е минал всички одобрения във ведомството, както и на учители. В одобряването на новите учебници за втори, шести и осми клас това лято участваха 40 192 преподаватели от 2295 училища.


В момента по някои предмети по старите програми в гимназиалните класове също има черно-бели учебници.


След недоволство на родители, критики от страна на БСП, че така децата се делят на богати и бедни, както и становище на омбудсмана Мая Манолова, че черно-белите учебници са дискриминация, министър Красимир Вълчев е постигнал договорка с издателството учебниците да не бъдат разпространявани, обясниха от МОН.


В Стара Загора Вълчев е заявил, че смисълът на наредбата, която разрешава черно-бели учебници, е да не се допуска образователна дискриминация. "Никой не е очаквал, че ще се използва една такава възможност за ценова дискриминация", обяви министърът, цитиран от "Дарик".


По-рано днес просветното ведомство защити черно-белите учебници и обяви, че не дели децата на бедни и богати, а има за цел да даде равен шанс на успех за всички деца.


От МОН твърдят, че ще бъде запазена възможността за по-евтини учебници.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK