Софийската математическа гимназия има нов временен директор

Софийската математическа гимназия има нов временен директор

© Юлия ЛазароваСофийската математическа гимназия (СМГ) има нов директор на мястото на отстранения вчера Антони Стоянов.


За временно изпълняващ длъжността директор е назначена Зоя Савова – дългогодишен преподавател по математика в СМГ, се разбира от съобщение, публикувано на сайта на училището.


Антони Стоянов бе уволнен вчера, като директорът на инспектората по образованието Ваня Кастрева съобщи, че до решението се е стигнало след проверка от петчленна комисия на просветното министерство в училището.
До проверката се стигна заради казуса с уволнената от Славов и впоследствие върната на работа учителка Петя Тодорова. Стоянов я отстрани от поста с мотив уронване на авторитета и престижа на училището, тъй като дискриминирала около 130 ученици от гимназията, които не били класирани за националния кръг на състезанието "Европейско кенгуру". Тази година обаче, заради скандали в математическата гилдия, имаше две комисии, които класираха ученици за престижното състезание. Петя Тодорова е била член на една от комисиите, а децата от МГ са се явили пред другата комисия, като сред тях дори е имало финалисти на националния кръг.


В разгара на скандала с уволнената преподавателка друг учител от СМГ – Величка Велкова, обвини в натиск зам.-министъра на образованието и науката Таня Михайлова. В сигнал до няколко институции и медиите Велкова обяви, че Михайлова й се е обаждала по телефона с искане да възстанови уволнената учителка, за което Величкова нямала законово основание.


И уволнението на учителката, и уволнението на директора доведоха до протести на родители и ученици в СМГ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 344 Разстроено

  Отмъщението на герберските калинки...

 2. 2 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1354 Весело

  Кучето си лае, кервана си върви ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 3. 3 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 4178 Неутрално

  Много беззаконие в тая държава....
  Как толкова бързо му скроиха шапката на този директор?

  Любовта ще спаси света!!!
 4. 4 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  Цялата работа е кой да контролира парите.

 5. 5 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2997 Неутрално

  Вижте какъв вид има въпросната "елитна" "столична" гимназия.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5837 Неутрално

  Гарантирано от ГЕРБ !!!
  До коментар [#5] от "antonio_vivaldi":

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  "Даваш ли, даваш, Балканджи Йово, СМГ на вълците"

  https://goo.gl/VSnMwa

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 8. 8 Профил на kykyyy
  kykyyy
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ами нищо чудно няма. Концепцията с елитните гимназии, която всъщност е дефект на системата почна да гърми. Елитните гимназии станаха прекалено важни, което е крайно несвойствено за едно училище. Стигнало се е дотам, че да има неписани правила да не се пипа това или онова. Но когато се стигне до конфликт между двама недосегаеми, стават патаклами като настоящата. Същото беше и със скандала в НЕГ преди време.

 9. 9 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 901 Неутрално

  мъни мъни мъни оу съни ин дъ рич менс уърлд..

  Марс е изконна Американска територия!
 10. 10 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  Ае дайте да сме сериозни,. Тоя Тони Стоянов не ставаше, казвам го като човек, имал пряк досег със СМГ. Откак се възкачи "на престола" училището тръгна надолу. Пенсионирани бяха доста дърти но печени даскали, в което по принцип няма лошо, стига да си им намерил достойни заместници. Е да ама не, бяха назначени някакви смешници общо взето, попаднали незнайно от къде в СМГ и постоянно имаше оплаквания от самите деца, че нищо не учат. Това ученик да се оплаква , не че много го тормозят, а че нищо не учат.. сметай.
  Аз лично съм говорил с един от свестните учители там и човека вика "с директора гледам да не контактувам"
  После, господина по принцип е труден за откриване от ученици, родители, учители. Ако бъде открит и му се постави проблем, общо взето се снишава и се крие с надеждата хората да го зареждат и да си оттече в канала... е така не се управлява училище от ранга на СМГ.
  Сега.. по отношение на конкретаната даскалица.... доколкото разбирам наистина се е забъркала в недостойни игри и наистина е ощетила деца от СМГ, но Тони ако имаше малко мозък, щеше да знае, че с това няма как да мотивира уволнението и, още повече когато знае, че е добра учителка и няма с кого да я замести.

 11. 11 Профил на poet.ot.parka
  poet.ot.parka
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Уникалният конкурс за нов директор бе обявен в 15ч и бе с краен срок 17ч същия ден :)

 12. 12 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#11] от "poet.ot.parka":

  изпълняващ длжността, не директор. Има МАЛКА разлика. Не с тия тънки манипулации ( или пък толкова си разбрал знам ли)

 13. 13 Профил на poet.ot.parka
  poet.ot.parka
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "Елитните гимназии станаха прекалено важни, което е крайно несвойствено за едно училище"

  Несвойствено е за елитни гимназии като Сейнт Джон, Итън, СМГ да изпращат голям брой свой ученици в Харвард, Оксфорд и Кеймбридж. Е последните МОН ще ги ликвидира.

 14. 14 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#13] от "poet.ot.parka":

  Гле са, има МАЛКА разлика между Сейнт Джон и СМГ, и тя е следната
  "More specifically, the fees for undergraduate ELQ students who commence their studies in 2017-18, will be £9,771 for the University and £7,500 for the College."
  Сфанаф ли?
  Едно е да праиш елитно училище , с по 7500 паунда на ученик, друго е с парите от държавата и с изнемогващи в мизерия учители и да се опитваш да намериш някакви добри учители и да изградиш база за тия пари ( разбирай трее да намериш някакви полузаконни методи да им дигеш доходите - курсове, кръжоци, математически състезания, реклами, отдаване под наем.....) Може би си бивш СМГец, може детенцето да е СМГец.. нема лошо ама къде се слагате до Сеинт Джон и Итън? Нямате нито парите, нито маята за там

 15. 15 Профил на poet.ot.parka
  poet.ot.parka
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "по отношение на конкретаната даскалица.... доколкото разбирам наистина се е забъркала в недостойни игри и наистина е ощетила деца от СМГ, но Тони ако имаше малко мозък, щеше да знае, че с това няма как да мотивира уволнението и, още повече когато знае, че е добра учителка и няма с кого да я замести."

  Да разбирам ли, че учителка ощетила деца от СМГ и забъркала се в недостойни игри не трянва да бъде уволнявана, а оставена на работа да забърква още скандали и да ощетява още деца на следващи състезания?

 16. 16 Профил на poet.ot.parka
  poet.ot.parka
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "разбирай трее да намериш някакви полузаконни методи да им дигеш доходите - курсове, кръжоци"

  методите са законни- приходи от курсове, които влизат в училищния бюджет. С тези пари се пращат една камара ученици по състезания в България и чужбина. Но въпросната даскалица (и едни други от частното МГ) искат да завлекат парите в техните джобове.

 17. 17 Профил на poet.ot.parka
  poet.ot.parka
  Рейтинг: 233 Неутрално

  "нема лошо ама къде се слагате до Сеинт Джон и Итън? Нямате нито парите, нито маята за там"

  по бройка медали от международни олимпиади и по бройка ученици приети в Харвард, Оксфорд и Станфорд СМГ е преди Итън даже.

 18. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#17] от "poet.ot.parka":

  Това не е заслуга толкова на СМГ, колкото на това, че най-умните деца отиват в СМГ. Отделно, специално тези които отиват в Оксфорд и Кембридж, мога да ти кажа, че колкото работа е свършена от СМГ, два пъти по толкова е свършена от родителите на тези деца и кажи речи същите пари като за Итън са платени за допълнителни курсове.
  И на края, голем праз така да се каже. Казано честно, сещам се за повече велики хора, които не са завършили Оксфорд и Кембридж, отколкото за такива, които са

 19. 19 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#16] от "poet.ot.parka":

  Колко да са законни? Това е конфликт на интереси - правиш курсове, с които се влиза в твоето училище. Правиш изпит, който не е изпит а "математическо състезание" с материал, нямаш нищо общо с нормалния учебен материал за 4ти клас и после "каниш" първите 80 човека на това състезание, да се присъединят към СМГ като таланти. Е.. нали се сещаш, че тия таланти ако не са идвали на твоите курсове, няма как да го знаят тоя материал, щото не се преподава в училище и дори не се знае какъв ще е - няма конспект по въпроса за да може и друг да води такива курсове, само ти си знаеш какво ще е и някак.... нали.
  Сега... аз не ги упреквам хората. Трябва от някъде да се намерят пари за по-достойно заплащане на добри учители, за състезания за материална база и е факт, че това работи. Обаче не че е полузаконно, а направо си е незаконно и МОН ги настъпва от време на време, ама си затваря едното око, защото самите родители искат това да продължава и да може СМГ да държи някакво ниво, за има поне едно ( айде не едно има няколко такива училища в София и няколко по страната) училище, в което влизат подбрани деца и получават някакво прилично образование

 20. 20 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#15] от "poet.ot.parka":

  Да именно това разбирай. Това което тя е направила, го е направила не в качеството си на преподавател от СМГ а в качеството и на член на комисията на "Европейско Кенгуру".
  Тоест, съюза на математиците, който реално е бил дискриминиран от нея, а не СМГ следва да подаде контестации да направи скандал и т.н. и вече да се докаже някаква умисъл и не на тази даскалица, а на цялото сдружение "Европейско Кенгуру" да му се отнемат правата да администрира състезанието в бъдеще. И дори след това, учителката може да бъде предупредена да кажем, но не и да я уволниш. Тука не става дума за това, дали ти мислиш че е правилно или не, става дума за това, че има трудово законодателство и Тони Стоянов не може да го нарушава, нито има право да предприема каквито и да било санкции срещу учителката, за неща, които тя е направила не в качеството си на преподавател в СМГ а в качеството си на член на комисията на Европейско Кенгуру, защото Стоянов е никой в Европейското кенгуру.
  Сфанаф?

 21. 21 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1150 Неутрално

  Гледах, че СУ е изпаднал от първите 1000 в класацията на Таймс, та като оправихме "вишето образование", време е да се захванем със средното. Не разбрах защо останалите замесени не изхвърчаха, за него беше ясно че е пътник, но тази дама от РИО която е оказвала натиск и даскалката-печалбарка също трябва да яхнат метлата. Ако е толкова добра да си направи частна школа и да печели, всичко друго е безумен конфликт на интереси. Жалко е, че дори не ни дразни, а намираме някакво мижаво оправдание в парите. Точно както ти се оправдава някой фуражкаджия като те спре с колата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK