Тревожните родители, или можеш ли да спасиш детето от живота

Всяко ново умение, всяка предоляна трудност и овладяна ситуация са гордост за детето. И повод да поиска да направи още нещо, което пък си е повод за поредното родителско притеснение

© Дневник

Всяко ново умение, всяка предоляна трудност и овладяна ситуация са гордост за детето. И повод да поиска да направи още нещо, което пък си е повод за поредното родителско притеснениеТази статия е публикувана за първи път на 17 септември 2013 г. Припомняме я в специалната поредица "На училище" на "Детски Дневник". Тази година тя е посветена на родителските страхове. До края на септември тук ще можете да прочетете съветите на специалисти по най-важните теми за здравето, развитието и сигурността на учениците.


"Бог не може да бъде навсякъде. За тази цел е измислил майките", казваше Даян Кийтън в една от знаменитите си роли, преди да се втурне за пореден път да подрежда живота на трите си дъщери.


И вероятно са малко майките, които в някакъв момент от живота си не са изпадали в паника какво може да се случи на децата им, ако не успят да предвидят и предотвратят дебнещите опасности от всякакъв вид. Особено ако хлапето вече ходи на училище, иска да е все по-самостоятелно, а контролът върху действията му извън дома става все по-труден.
Има, разбира се, спокойни и уверени родители, които напълно се доверяват на способностите на потомците си да се справят в различни житейски ситуации. Те не ги водят до училище и, обратно, не се притесняват да ги изпратят до магазина през няколко улици и не стоят с часове по детските площадки.


Обикновено това са майките и бащите на по-млада възраст, с повече деца или хора, живеещи в по-малки населени места, където чувството за сигурност все още до голяма степен носи белега на собственото им детство, сочат наблюденията на психолозите.


В другата крайност са свръхгрижовните родители, които в желанието си да предпазят детето от всичко и всички всъщност... не му позволяват нищо. Този тип поведение е характерен предимно за жените и в психологията е познат с


термина "тревожни майки"


Обикновено те имат предразположеност да бъдат прекалено закрилящи и тревожни, обяснява психологът и психотерапевт Милена Манова. По думите й себеоценката на такива майки не е твърде висока и те компенсаторно обгрижват детето си с идеята, че така са полезни. В желанието си да помагат правят всичко вместо хлапето, отказват да му делегират отговорност и доверие. И така, ограничавайки го до собствената си свръхпозната територия, практически не му позволяват да порасне. Често това са много млади майки, такива, които дълго не са имали деца, или чието дете има някакъв физически недъг, посочва Манова.


Балансът при родителите


Тревожността обичайно е характерна за майките. В главите на бащите опасността е редуцирана, докато в тези на майките е хиперболизирана, обяснява Милена Манова. Причината според нея се крие в протектиращата функция на майката - тя е настроена да предвижда какво може да се случи. Бащите гледат по-скоро настоящето, допълва тя.

Основният проблем от такова родителско поведение е, че тревогата преминава у детето, което от ранна възраст става лабилно, зависимо и затворено. Такива малчугани не обичат да общуват и са трудно адаптивни. В допълнение често боледуват от ангини, болки в корема и главоболие, податливи са на инфекции, а това засилва социалната им изолация.


В кърмаческа или предучилищна възраст страхът от раздяла е нормално поведение на детето. Патологичен става, когато е извънредно интензивен и продължителен, и нанася вреда на качеството на живота на детето. Симптомите са сигнал, че връзката родител – дете е инфантилна: майката не позволява на детето да се откъсне, реагирайки с напрежение и тревога. В семейната система детето е по-важно, а бащата е пренебрегнат, посочва психологът.


По-късно, когато станат първокласници, често започват да страдат от училищна фобия - изпитват страх от средата, от това как ще се справят със задълженията си, от това как ги възприемат съучениците им. Проблемът може да се задълбочи допълнително, ако родителите се оплакват от несправедливо отношение в клас. Зад всяка училищна фобия стои невъзможността на майката да отдели детето от себе си, обяснява Манова.


"Не можем да спасим децата си от живота, така че по-добре да им дадем увереност в собствената им компетентност, отколкото да ги спираме през цялото време", смятат психолозите

© Nigel Roddis, Reuters

"Не можем да спасим децата си от живота, така че по-добре да им дадем увереност в собствената им компетентност, отколкото да ги спираме през цялото време", смятат психолозите


Не можем да спасим децата си от живота


"Естествено родителската отговорност включва предупреждение за опасностите и трудностите, но те не са "Не прави!", "Не действай!", "Не ходи!", защото ограничават естествената склонност и енергия на детето към познание и включване в нови общности", уточнява Милена Манова. Добавя, че майката трябва да бъде "лимитирана в опитите си да ограничи детето", защото задачата на родителите е да еманципират детето от себе си и да му оказват подкрепа.


Съгласява се, че винаги може да се случи нещо непредвидено, детето да се сблъска с неочаквано трудна ситуация, дори да стане инцидент, но подчертава, че и при свръхусилия никой родител не може да предвиди и предотврати всички опасности. А и не трябва, ако иска срещу себе си да има независима личност, която може да се справя сама с проблемите си: "Не можем да спасим децата си от живота, така че по-добре да им дадем увереност в собствената им компетентност, отколкото да ги спираме през цялото време. Иначе рискуваме да създадем натраплива личност - прекалено фиксирана върху нещо, за да живее", предупреждава психологът.


Застрашава ли това детето ми?


Всяко ново умение, всяка предоляна трудност и овладяна ситуация са гордост за детето. И повод да поиска да направи още нещо, което пък е повод за поредното родителско притеснение. Как да преценим дали да се съгласим с искането да хлапето да приеме поредното предизвикателство - да започне да тренира нов спорт, да играе навън с други деца без родителска стража или да излезе от училищния двор, преди да дойде времето за взимане?


"Преди да забраня, обмислям дали желанието на детето застрашава живота му или е нещо, през което трябва да мине", разказва за собствения си опит като родител Милена Манова и напомня: "Не забравяйте, че когато кажете "Не", трябва да сте наясно на какво ще отговорите с "Да".


Второто, което препоръчва да не се забравя в такива ситуации, е мисълта, че детето е отделна личност със своите желания и нужди също като родителя. Добре е, когато се забранява нещо, да се питаме: "Това действително ли се отнася до детето или е моето опасение, когато се поставя на неговото място и възраст", съветва психологът.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Да не ти се случи това което родителите ти си представят !
  Според мене трябва да имаме доверие на децата си и да ги изслушваме много внимателно.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  От живота никой не се е спасил - а прекалените вайкания и гевезената са вредни както за детето - така и за околните му!

  [email protected]
 3. 3 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  Прекрасна статия

  подпис
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  В днешно време децата идват късно. През това време хората са загубили природните си инстинкти.
  Родителите често забравят, че детето не е придобивка а личност. Задължението на родителя е да му помогне да стане реална и жизнена личност. Прекалените грижи създават утрешни нещастници, депресирани, безволеви, уязвими жертви.

  подпис
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Отличен фокус :)
  Направете детето си по-бързо самостоятелно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Светлото бъдеще
  Светлото бъдеще
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#5] от "penetrating":

  Има само един начин.

  Колко всъщност е прост българският народ и колко трола има във всяка статия? ( Комунизмът е по-вреден от радиацията.)
 7. 7 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  И как ще им дадем увереност в собствените им компетентности, като ги пуснем на 7 години да си купуват тетрадки, храна, да ходят сами на училище, може и да си сменят чаршафите сами...
  Аман от родители, които нямат време за децата си или по-точно имат по-важни ангажименти.
  Истината е по средата.
  Имаше едно предаване "Да сменим жената". Там единия тип майка се беше превърнала в слуга на децата и мъжа си, а другата ги беше превърнала в свои слуги. Чистят, мият чинии, готвят, простират... за да станат самостоятелни, докато тя ходи на фитнес.

  Любовта ще спаси света!!!
 8. 8 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Хубава статия!

  Правят ми впечатление родители, които се карат на децата, че "цапат" с бои покривки или някъде из дома им, разхвърлят и преместват обекти, играчки и т.н. Доста често им казват "не, това не може", "не това не можеш", "не можеш да слезеш по стълбите, ще паднеш" и други от този тип.
  Това да пречиш и ограничаваш креативността на дете още от малко или да му обясняваш какво не може е доста коварно и страшно глупаво нещо. Така се всяват несигурност и комплекси в детето още от ранна възраст.

  Познавам жена, която възпитава малките по много интелигентен за мен начин. Когато им се дорисува с бои, просто им постила някаква стара покривка и ги насърчава да "мацат" каквото им хрумне. Единствено имат уговорката, че после ще си "приберат играта" или ще "помогнат на мама да прибере всичко, за да може после пак наново да рисуват". Резултатът е, че децата започват да бъдат още по-креативни, а дори имат желание "да помагат на мама".

  Съзнанието на децата не трябва да бъде оковано, а свободно. Родителите трябва да възпитат у детето морални принципи и да го подкрепят в желано от него развитие. Така то може да постигне нещо повече от тях. С тяхна помощ, а не въпреки тях!

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5803 Неутрално

  Майки квачки или майки кучки?
  И двете са вредни.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Много вярни неща са написани в статията, сега остава само всеки родител да се пребори със собствените си страхове...

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  До коментар [#6] от "Светлото бъдеще":

  :) Именно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 217 Весело

  В българия всичкото е забрани За малкият човек...как да порасне голям ?малко по свободно,дори да се изцапи ,да счупи нещо(в българия е много голям проблем;))) Ето вижте Дидко пеевски ,колко е пораснал голям и умен даже знае да казва : люблю Вова!!!

  Долу рушистите и фашистите
 13. 13 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Примерът на родителите, взаимоотношенията между тях - това са решаващите неща.

 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5417 Неутрално

  Много хубава и поучителна статия. Родители, пазете си децата, контролирайте ги.

 15. 15 Профил на kalin333
  kalin333
  Рейтинг: 290 Неутрално

  добра статия , ама накрая като че нещо липсва . ако ми светне какво е това което липсва ще взема да го допиша . но темата като цяло и изложението са добри ! Поздравления за Анна Христова ... като че статията е писана и дописвана в Неделя вечер ... точно преди Понеделника когато е трябвало да беде предадена на редактора .

 16. 16 Профил на kalin333
  kalin333
  Рейтинг: 290 Неутрално

  може би липсва това че темата е като горещ картоф, и определено горещия картоф откоято и страна да го държиш все е горещ ... дори и да не го държиш той пак си е горещ ....

 17. 17 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Любопитно

  До коментар [#6] от "Светлото бъдеще":

  "Научния" такъв, естествено!

  Модератора е неадекватен!
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Добра е статията и е хубаво да се повтарят тези неща, защото поколенията се сменят и не е необходимо колелото да се преоткрива непрекъснато.
  Но както изглежда простичко да се реализира, така в същото време изисква от родителя да бъде активен, в смисъл в наблюдението в развитието на децата си и при необходимост да се намесва и внася корекции - защото едно дете оставено напълно на себе си, може наистина да стане много самостоятелно, но в такива области на живота, че на родителя да му се стъжни и след това да обвинява, улицата, приятелите, учителите та чак до държавата, а да не вижда собствените си пропуски.

 20. 20 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#18] от "Светлото бъдеще":

  Аз съм роден и израсъл в комунистическа държава, колко да съм религиозен?

  Нищо не ме дразни и съм изучавал наука и практикувам в ежедневието си наученото.

  Просто ти си един "научен талибан" дето си уж много образован, а да мислиш не си се научил.

  Погледни си невероятния коментар, който ти апострофирам. На коментар на учен човек ли ти прилича?

  Кои ли са тези дето без аргументи твърдят - има само един начин?
  Дали са хората на науката или са хората на вярата?

  Модератора е неадекватен!
 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1962 Весело

  До коментар [#20] от "ivan_":

  Преди два дни помолих този и още един дето плюеха всичко живо на тема "наука" в една статия, да разяснят какво всъщност са завършили и работят. Последва само порой от обиди. Мисля че сам можеш да се сетиш за какво иде реч.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 23. 23 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#21] от "Светлото бъдеще":

  Когнитивен дисонанс!?!

  Това не беше ли нещо свързано със психология, психика?

  Не че нещо, но ти нали ги отричаш тези работи - психология, психика!:)

  Или не помниш какво си писал преди няколко седмици?:)

  Модератора е неадекватен!
 24. 24 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 471 Весело

  До коментар [#22] от "Тюфлекчия":

  Недей така, сега!
  Господина има 4 (четири) образувания (или пък не бяха ли образования), 4 бяха със сигурност, за другото не зная:)

  Модератора е неадекватен!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK