Въпроси и отговори за занималните след училищната реформа

Въпроси и отговори за занималните след училищната реформа

© Красимир ЮскеселиевСлед влизането в сила на новия училищен закон от август м.г. държавата продължава да се опитва да осигурява възможности за разширяване на целодневното обучение. Задължително се осигурява безплатна занималня на децата от І до VІІ клас от средищните училища - обикновено селски училища, в които учат деца от околни села; а на всички деца от І до ІV клас - ако родителите имат желание.


"Детски Дневник" публикува отговорите на министерството на образованието на въпроси за занималните, които интересуват родители и ученици в навечерието на 15 септември. Тази статия е част от специалната поредица "На училище" на "Детски Дневник". Тази година тя е посветена на родителските страхове. До края на септември тук ще можете да прочетете съветите на специалисти по най-важните теми за здравето, развитието и сигурността на учениците.


Кои ученици имат право да посещават осигурената от държавата безплатна занималня по новия закон? За кои класове е задължителна и за кои - не?
Организацията на учебния ден е полудневна и целодневна. Държавата създава условия за разширяване на възможностите за целодневна организация на учебния ден.


Целодневната организация е за ученици в дневна и комбинирана форма на обучение и включва провеждането на часове по училищния учебен план, дейности по самоподготовка, по организиран отдих и физическа активност и занимания по интереси.


Училището организира целодневна организация за учениците от:
· от І до ІV клас при желание на родителите;
· от І до VІІ клас в средищните училища (в които учат деца от населените места без училище);
· от V до VІІ клас при желание на родителите и в зависимост от наличието на условия в детските градини, училищата и центровете за подкрепа за личностно развитие.


Какъв е минималният и какъв е максималният брой ученици, които участват в група на занималнята?


При целодневната организация учебните часове от седмичното разписание се провеждат в самостоятелен блок до обяд или след обяд, а дейностите по самоподготовка, по организиран отдих и физическа активност и заниманията по интереси се провеждат съответно след обяд или преди обяд. Броят на децата при този вариант е от 16 до 25 ученици, но може да достигне 28 ученици.


При целодневната организация за учениците от I до IV клас по паралелки учебните часове по седмичното разписание може да се редуват с дейностите по самоподготовка, по организиран отдих и физическа активност и заниманията по интереси в смесен блок сутрин и след обяд. Броят на учениците е съобразно броя на децата в паралелката, но не следва да надвишава 24.


Задължително ли е да посещава всички часове? Необходимо ли е да бъде представяна бележка за отсъствия за занималнята?


Посещението на всички дейности в групата за целодневна организация е задължително, както и при отсъствие от тези часове следва да се представят документи за уважителните причини, поради които е отсъствал ученика.


При констатиране на намаляване броя на учениците в групата под минималния – 16 ученици, по време на учебните занимания групата може да се разформирова.


Може ли родители да поискат сформиране на група за целодневно обучение, след като учебната година вече е напреднала?


Групите за целодневна организация се формират при условията и реда, определени с държавния образователен стандарт за финансиране на институциите, и съобразно броя на подадените заявления от родителите до 1 септември.


Може ли училището да откаже да сформира група за занималня, макар и децата да отговарят на изискванията? Как трябва да реагират родителите?


Училищата са длъжни да осигурят целодневна организация на обучение на учениците от I до IV клас. Броят на групите в училището за целодневна организация се определя в началото на учебната година зависи освен от желанието на родителите и от наличието на условия.


При липса на място, както и поради липса на достатъчен брой ученици за формиране на самостоятелни групи съобразно класа, групите се сформират като сборни за ученици, ако са в рамките на един и същи етап – от І до ІV клас или от V до VІІ клас.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4986 Неутрално

  Хубава игра на думи между заглавието и съдържанието :)
  Заминалите са не само след училищната реформа, но и след провала на държавата.
  Разбира се занималните в училище са нещо друго :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  С наредба всяка година учителите ще бъдат подлагани на Ку-ку тестове...

 3. 3 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 217 Неутрално

  "центровете за подкрепа за личностно развитие" - това какво прави в контекста на занималните за 5,6 и 7 клас?

  Може ли да не се месят навсякъде външни лица, а да се напише просто:

  Училището е 8 часа на ден за учители и ученици, и всичката дейност се върши там.

  Подготовка за конкурси и кандидатствания е личен въпрос и не се занимава целия клас с него.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK