До нищо няма да доведат санкции за родители на деца, които не посещават училище, смятат експерти

До нищо няма да доведат санкции за родители на деца, които не посещават училище, смятат експерти

© Красимир ЮскеселиевПолитологът Румян Русинов адмирира целта на министерството на образованието да се възстанови посещаемостта на училищата, да се намали отпадането на деца. По думите му пред БНР обаче набелязаните мерки със сигурност няма да доведат до желаните резултати. Вчера министърът на образованието Красимир Вълчев изрази мнение, че непосещаването на училище трябва да се счита за престъпление, а 90% от ромите са с образование под средното.


"Преди всичко се игнорират важни аспекти от проблема с образованието изобщо и с образованието на малцинствата в частност. Игнорира се много важен въпрос със сегрегираното образование. То съществува у нас от много дълго време и всъщност проблемите са в него. Това са училищата в циганските махали. Тези училища, учителите и децата на практика са жертва на тази, бих казал, архаична система, на тази аномалия – децата да са разделени едни от други. Качеството на образование в тези училища е драстично по-ниско в сравнение с това в останалите училища. В тези училища и учителите са демотивирани да държат добро ниво на образование и те предават тази демотивация на децата", каза Русинов в интервю за БНР. Няколко години той е работил в ромския образователен фонд на Институт "Отворено общество" в Будапеща.


Според Румян Русинов семейство като институция и училището като институция трябва да действат заедно, а не взаимно да се обвиняват, както в момента. По думите му програмата за задържане на децата в училище трябва да е по-добре фокусирана.
Наказателните мерки не вършат мотивационна работа, смята Цвета Брестничка от асоциация "Родители". "Това е прехвърляне на отговорността изцяло върху семействата. Този начин на говорене от страна на институциите е изключително обезпокоителен. Да се демонизират семействата, които по една или друга причина не подкрепят децата си да получават образование, е неработещо. Това още повече изолира тези семейства и прави обществените нагласи срещу тях", каза тя.


По думите й при много от тези семейства не е въпросът в това, че нямат желание, а че не са подкрепени да изпратят децата си на училище и децата им съответно в училище не получават това, от което имат нужда като качество на образованието."Вместо да се адресират тези съществени проблеми – че бедността, изолацията и лошото качество на образованието отблъсква семействата и децата от училището, ние смятаме, че просто като наложим едни санкции, тези проблеми ще се решат. Не, те няма да се решат. // За нас посоката е в търсенето на партньорството, а не в соченето с пръст, заяви Брестничка.


Тя смята, че учителите трябва да са в тясно взаимодействие със социалните работници, които подкрепят семейството и всяко дете да има индивидуална оценка на нуждите, от каква подкрепа има нужда. "Не е работа на учителите в никакъв случай да се занимават със социалните помощи", подчерта Брестничка. По думите й демотивацията не идва от това какво се случва навън, а от това какво се случва в самото училище и там министерството трябва да насочи своите усилия.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на agile
  agile
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "До нищо няма да доведат санкции за родители на деца, които не посещават училище, смятат експерти.

  Експертът в случая е Р.Русинов.
  " Няколко години той е работил в ромския образователен фонд на Институт "Отворено общество" в Будапеща."

  Ето така се става "истински" експерт по ромска интеграция. И понеже слушаме такива "истински" експерти по интеграция на ромите вече 25 години, и понеже сме похарчили към милиард и нещо за ромска интеграция, затова сме и на такова дередже с интеграцията на ромите.

 2. 2 Профил на FvH
  FvH
  Рейтинг: 681 Любопитно

  Ааайде първа да пробваме 1-2 години пък тогава да говорим дали не вършат работа... В случая си трябва бой. Не става само с тояга, но и не става само с морков (доказано). Аз съм за изключително строги мерки срещу такива родители, включително отнемане. Същевременно смятам, че държавата трябва да помогне на бедните и социално слабите семейства да си изучат децата, като помощите да са директно продукти свързани с образованието - учебници, пособия, дрехи, храна в училище. България има огромен проблем с бедното и необразовано население, който ще има дългосрочни последствия за всички.

  "Това е прехвърляне на отговорността изцяло върху семействата" - отговорността винаги и на първа място е на семейството, не можеш да очакваш кмета, учителя, социалния работник, Бойко Борисов и Господ да дойдат да ти мотивират чавето да ходи на училище.

  One should be free to do whatever he wants, as longs this does not interfere with the equal right of everybody else to do the same.
 3. 3 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  Мисля си, че известна репресия винаги работи. Например - не пращая детето на училище или не го контролираш къде ходи - без детски. Активно пречиш детето да се изучи - без никакви помощи и отнемане на децата.
  Не казвам, че точно това са мерките, но нещо в тоя смисъл. В Чехия въведоха отнемане на книжката, ако не плащаш алименти на детето след развод. Резултатът е подобрение на изплащането. Сега искат да въведат и втора мярка - държавата да плаща на грижещия се родител дължимите алименти, след което да си ги търси от другия. Но не вярвам да стане - много от хората, които не плащат алименти са безимотни и това ще натежи на бюджета.

  E PLVRIBVS VNVM
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8375 Неутрално

  Напротив, циганинът разбира само ако му спрат помощите. Навсякъде в Европа е така. Не пращаш децата на училище, произвеждаш неграмотни, крадци и просяци, няма пари.

 5. 5 Профил на hob54531955
  hob54531955
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Санкциите са глупаво нещо. Образованието има нужда от тежки реформи, както и социалната политика. Във всеко училище - столова с истинска храна. Напускането на училищния двор през междучасията с цел покупка на кроасани и бургери да се прекрати. Всички ученици - с униформи. Детските и помощите, плащани на родителите - под формата на ваучери за училищна столова, униформи, учебници и принадлежности, карти за градски транспорт, такси за детски градини. Само така бедните семейства ще имат мотивация да изпращат децата си на училище. Нема да се чудят откъде да им дадат пари за закуски, дрехи и транспорт.

 6. 6 Профил на uhh26375027
  uhh26375027
  Рейтинг: 211 Неутрално

  До коментар [#5] от "hob54531955":

  Санкции се практикуват в цял свят във всяка една област....и да попитам,кое му е "експертното" на този "експерт"?Какво е постигнал в областта на ромската интеграция?

 7. 7 Профил на hob54531955
  hob54531955
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "uhh26375027":

  Какъв свят, каква област, аз пиша конкретно за България, 2017, образователната сфера, стига общи приказки и глупости. Нека се погледнат причините и да се решат, а не насила и със санкции.

 8. 8 Профил на zz_s
  zz_s
  Рейтинг: 1358 Неутрално

  До коментар [#2] от "FvH":

  Тя отговорността наистина е точно на семейството, но някой трябва да я потърси.
  Щото неграмотния родител няма никакъв порив да си ограмоти децата. Значи и тояга трябва докато тръгнат нещата.
  Какво означава да си партнират институциите с неграмотния родител - партнират си равни по ум и разум. Как се партнира със скотове които не знаят имената на децата си.
  Тея деца трябва да излязат от локвата още в предучилищна възраст, щото как ще ги учат да четът и пишат в първи клас, като те не могат да говорят български.

  "Терминът "русофоб" е измислен от руснаците и техните мекерета, за да дамгосат българските патриоти, поставящи интересите на България над интересите на Русия." #GRETA, GO TO SCHOOL !
 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#6] от "uhh26375027":

  Не знам за този експерт, но въпросните санкции няма да работят и залагам каса бира зад това си твърдение.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Българи и роми почнаха да се смесват, много бивши съученички са заедно с роми. Какво ще излезе накрая, не знам. Младите българи са в чужбина, останаха ромите, и се съвокупляват с българките, и техните деца са смесица от циганин и българка(50% на 50% според разпределението на хромозомите).
  Гледах прекалено много предавания за циганската държава Индия, дано България да не стигне до там, до къде се е запътила. В Индия през 2014 година в някои села заплата все още е 50€/месец. Деца имат много, както е нормално при циганите

  Es muß Geld fließen!
 11. 11 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Бай манго разбира само, когато му врътнат кранчето. Така са дресирани от стотици години от както са ги натирили от Индия. Жалко, че не зависи от такива като мен, които щяхме да ги интегрираме в трудови общежития от затворен тип, а само студентите щяха да могат да излизат без виза и да се прибират в резервата необезпокоявани, но след обстойна проверка.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 12. 12 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Бай манго разбира само, когато му врътнат кранчето. Така са дресирани от стотици години от както са ги натирили от Индия. ....
  —цитат от коментар 11 на venci4


  Като говорих с мангала, той ми каза, че циганите са били принудени да се изселят от Индия, имало е мюсюлманско нашествие, а те не са искали да стават мюсюлмани, а са искали да следват тяхната натурална религия..

  В последствие тези цигани след стотици години стават мюсюлмани и спират да вярват на старата си религия. Затова 10,8% от населението в България гласува за ДПС, не само турците гласуват за тях ...

  Es muß Geld fließen!
 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  Впрочем, трудно се намира по-идиотско клишр, че циганинът/ българинът разбира само, ако му врътнеш кранчето. Да се чуди човек нРкои хора кой свят обитават...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Впрочем, трудно се намира по-идиотско клишр, че циганинът/ българинът разбира само, ако му врътнеш кранчето. Да се чуди човек нРкои хора кой свят обитават...
  —цитат от коментар 13 на Darth Plagueis


  Много съм зле запознат с българската социална система, но предполагам venci4 говори за това, че циганите правят много деца и оттам касирват пари. И родителите идват в Германия, за детски помощи, около 320€/месечно, да ги касирват в България.
  Само предположение ...

  Es muß Geld fließen!
 15. 15 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#14] от "slan777":

  И горното предложение как променя това?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 16. 16 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#14] от "slan777":И горното предложение как променя това?
  —цитат от коментар 15 на Darth Plagueis


  И аз не знам каква е мисълта на venci4. По принцип имаш право за въпроса, на който не мога да ти отговоря, трябва той да ти отговори.

  Es muß Geld fließen!
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5765 Неутрално

  поредната мутромилиционерска издънка и нелепост. То бива липса на акъл ама това вече не се трае. Като не знаят как- да питат
  И ДА СЕ СПРЕ КОРУПЦИЯТА В ОБРАЗОВАНИЕТО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Единствено работещо решение е родителите на деца, които не посещават училище, да се подлагат на стерилизация по метода с двете тухли

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5765 Гневно

  До коментар [#18] от "piliferus":

  а защо не направо разстрел фашистче ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Цялата пропаганда за образованието на циганите е една голяма лъжа.Има цигани в гимназия или техникум, които не могат да си напишат името правилно.Това е така, защото учителите не им пишат двойки и не ги оставят на поправителен. В резултат циганите преминават в по-горен клас без никакви знания и умения. И като се дипломират пак работят неквалифициран труд, защото нямат знания и умения за нищо друго. Ама от правителството бодро отчитат пред ЕС, че циганите посещавали училище. Наистина училището служи и за социализация на децата, ама там където има цигани , те влияят негативно на останалите.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5765 Неутрално

  До коментар [#20] от "mushashi":

  +++ Едно време си имаха собствено училище в махалата с всички екстри и си ходеха по-редовно. Те също не искат в училище с повече български деца, защото си имат своите си комплекси за малоценност, които си осъзнават отлично.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Като съм бил ученик(10-12 г.), съм нямал в класа ни цигани. Имахме турци, които ги обиждахме(преди 1989 г., през Комунизма). "Рязан турчин", така ги наричахме, понеже се обрязваха. Беше нормално тогава, все пак бяхме пионерчета

  Es muß Geld fließen!
 23. 23 Профил на t_tzanev
  t_tzanev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Понастоящем няма интерес към обективен контрол за посещаемост: детските си вървят ако няма неизвинени отсътствия, парите следват ученика - и манго и директора на даскалото доволни.

  Въпросът със знанията е по-сложен - докарахме я дотам, че неиздържалите тестовете ги записваме в гимназиите и техникумети, чувам, че и в някои университети приемат без представяне на дипломи. Истината е в т. нар. руска матура - ежегодна, но не по 2, а по повече предмети, за да се обективизират знанията, оценяването следва да се извършва от командировани от други области учители.

  Има бедни, но будни деца и родители - но стига апартейд - защо нищо не мога да прочета за подкрепата /държавна или общинска, може и от НПО/ оказвана на другите етноси - български, турски и т.н.?

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5765 Неутрално

  До коментар [#23] от "t_tzanev":

  Защото грантовете са само за ромите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4686 Любопитно

  Съгласен съм, че сегрегацията в училищата трябва да изчезне, в САЩ направиха това още 60-те години на миналия век. Много вярно е и, че нивото на образование в така наречените римски училища е трагично и трябва да се подобри образованието там.

  Но, също е важно всяко дете задължително да ходи и да се образова, защото това е основа за всякакво бъдеще на човек.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Много точно казано. Тези, които не искат да ромските деца да ходят на училище са сегашните управляващи. Родители, които не искат вероятно са съвсем малко.
  Работа, упорита, последователна работа и търпение е нужно за да се случи обхващането на всички деца в образованието. Усилията да закараш едни деца на 15.09 в училище ще е безплодно. Трябва да се работи всеки ден. Трябва по всяко време на годината децата да могат да започнат училище и да наваксат с подходяща, възможно най-индивидуална програма. Трябва да има квоти за прием на деца от гетата в "елитните" училища.
  А полицията трябва също да е в гетото, но не за да закара децата показно и насила в училище, а за да ги пази тях и родителите им от циганските тартори и разни Валерисимеоновци и Ангелджамбазковци.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 27. 27 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#1] от "agile":


  До коментар [#2] от "FvH":


  До коментар [#3] от "PavelCZ":


  До коментар [#6] от "uhh26375027":

  Дали ви е възможно да мислите с вашите глави, а не да приемате безкритично глупостите на Валери Симеонов и Ангел Джамбазки? Ако ви е възможно, то опитайте се да ми отговорите на въпросите.
  Каква е ползата от това полицията да доведе насила едно дете в училище (нали не се съмнявате, че властите ще прибегнат направо към репресиите без да направят и опит за друг начин)? Какво реално ще научи? Или ще се води присъствие, а идиотите от властта ще отчитат работа за радост на такива като вас?
  Колко са родителите, които не искат децата им да се образоват и колко са родителите, които по една или друга причина не успяват да ги пратят? Сигурен съм, че властта не иска тези деца да се образоват.
  Знаете ли, че в Столипиново ромите си плащат редовно сами тока (а не само по избори от данъците на всички)?
  Накрая ще ви кажа нещо, което съм научил в часа български език. Което идва да покаже, че и през соц - а е имало учители, на които им е пукало за децата въпреки усилията на властта.
  От човек насила можеш да вземеш, но не можеш да дадеш.


  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 28. 28 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Съгласен съм, че сегрегацията в училищата трябва да изчезне, в САЩ направиха това още 60-те години на миналия век. Много вярно е и, че нивото на образование в така наречените римски училища е трагично и трябва да се подобри образованието там. Но, също е важно всяко дете задължително да ходи и да се образова, защото това е основа за всякакво бъдеще на човек.
  —цитат от коментар 25 на Иво


  Имаш ли изобщо някакво понятие как се държат циганите в училище?Аз съм учил с цигани през 80-е години в прогимназията.Дори и тогава изобщо не учеха,разваляха дисциплината,биеха се помежду си или с другите ученици.В резултат дърпаха надолу и другите ученици.Сега положението е още по-зле.Една позната даде детето си в клас,където има над 50 процента цигани и ужасена го премести вторият срок,защото нищо не учело и играело кючек и я псувало като го пита нещо.Аз моите деца няма да позволя да учат заедно с цигани,пък ти твоите като искаш ги пращай.Да видим дали жена ти ще е на същото мнение.

 29. 29 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Трябва да има квоти за прием на деца от гетата в "елитните" училища.
  —цитат от коментар 26 на Gopeто


  Значи няма да се гледат резултатите от приемните изпити,а етноса на кандидатите?И как ще се почувстваш ако твоето дете изкара по-висока оценка на приемните изпити,но бъде изместено от циганин с по-ниска оценка?Всяка квота е дискриминация спрямо хората от другите етноси.

 30. 30 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#29] от "mushashi":
  Квота, уважаеми, означава определен брой места извън определените, които се заемат при различни от общите условия за училището. Моето дете няма да се състезава за тези места и няма как да бъде изместено от някой с по-нисък резултат.
  Идеята е на класния на детето ми в подобно училище. Той е готов да отиде в гетото (всъщност предполагам, че е ходил там) и да намери наистина талантливи деца. Тези деца, най-вероятно не са ходили редовно на училище по ред причини и не биха имали какъвто и да било успех ако кандидатстват по общи условия. А като попаднат при истински педагози, каквито са в това училище имат огромни шансове да надминат някои от нормално влезлите.
  Предполагам, че вие не бихте искали вашето дете да отговаря на условията за тези квоти?

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#29] от "mushashi":Квота, уважаеми, означава определен брой места извън определените, които се заемат при различни от общите условия за училището. Моето дете няма да се състезава за тези места и няма как да бъде изместено от някой с по-нисък резултат.Идеята е на класния на детето ми в подобно училище. Той е готов да отиде в гетото (всъщност предполагам, че е ходил там) и да намери наистина талантливи деца. Тези деца, най-вероятно не са ходили редовно на училище по ред причини и не биха имали какъвто и да било успех ако кандидатстват по общи условия. А като попаднат при истински педагози, каквито са в това училище имат огромни шансове да надминат някои от нормално влезлите. Предполагам, че вие не бихте искали вашето дете да отговаря на условията за тези квоти?
  —цитат от коментар 30 на Gopeто


  Става въпрос за държава в ужасен демографски срив.Днес гледах една таблица ,според която учениците са намалели двойно спрямо 1970г.Вследствие на което дори в елитните училища се влиза с тройки на изпитите.Да не говорим,че критериите за тройка са много намалени.И при този нисък праг за влизане в елитно училище да се говори за квоти е просто прекалено.
  Относно "истинските" педагози,мога да кажа,че имам доста информация по въпроса за обучението на циганите в училище.Майка ми беше учител в основно училище в едно село над 40 години.И за това време е обучила сигурно хиляди ученици.Част от тях са се развили професионално като лекари,инженери,юристи и така нататък.Чудно защо ли сред успешно реализиралите се няма цигани.Преподавателят един и същ,пък резултатите различни.Майка ми толкова обичаше професията си,че не искаше да се пенсионира,но в последните години учениците бяха основно цигани.Каза ми,че тя иска да вижда резултати от работата си,но циганите просто не желаят да научат каквото и да е .Няма начин да ги накара да учат.Нищо не им пречи да учат.Да не говорим,че родителите на повечето от тях са по-заможни от родигелите на българчетата ученици.Защото родителите им работят в чужбина и им пращат средства,които българите,работещи в България ,просто няма как да спечелят.Така че изобщо не става въпрос за финансови възможности,а до манталитет.

 32. 32 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  До коментар [#31] от "mushashi":
  Малко ти е неточна информацията или неправилно тълкуването и. Малко вероятно е в изследването да са писали за приема в елитните училища, най-малкото защото не е ясно какво се разбира под този термин. Освен това от тази година няма приемни изпити в такива училища и съм сигурен, че в софийските няма влязъл с тройка в тях. Каквото и да се разбира.
  След като има демографска криза не е ли по-добре повече (от малкото инак) да са добре образовани. А не просто да ходят на училище.
  А на въпроса ти защо от циганите, които майка ви е учила няма нито един успял, отговора е лесен. През социализЪма циганин не можеше да започне работа като лекар, учител, инженер и не можеше да стане офицер. Въпреки това баща (също учител) има ученик, който успя въпреки системата да стане учител и то много добър учител. Само че усилията, унижението, страха, който е преживял за да постигне това и повечето българи ще откажат. Този пример не е работещ за да се постигне по-висока образованост. А това, че циганите упорито не искат да учат също е мит. Когато дете от гетото отиде в математическа гимназия, едно от първите неща, които ще разбере е, че е получил голям шанс. И ще направи всичко възможно да се учи добре, защото там ще постигне неща, които не зависят от тартора в гетото.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK