По-добре недей, или как да се предпазиш от сексуална експлоатация

По-добре недей, или как да се предпазиш от сексуална експлоатация

© Loveguide.bgТази статия е част от специалната поредица "На училище" на "Детски Дневник". Тази година тя е посветена на родителските страхове. До края на септември тук ще можете да прочетете съветите на специалисти по най-важните теми за здравето, развитието и сигурността на учениците.


Платформата за сексуално и здравно образование за тинейджъри LoveGuide започва национална кампания за превенция на сексуално насилие и експлоатация сред учениците на възраст между 15 и 19 години. Тя ще повиши знанията и уменията им как да разпознават рискови ситуации и отношения, които биха довели до сексуално насилие и експлоатация.


По-добре недей! е насочена и към всички, ангажирани с отглеждането на здрави, способни и щастливи младежи – родители, учители, директори, лекари. Кампанията си поставя за цел да постигне разпознаваемост на проблема сексуално насилие и експлоатация и сред широката общественост и да насочи вниманието към необходимостта от неговото решаване.
Какво е сексуално насилие?
А експлоатация?
Къде е границата между любовник и насилник?
Кой най-често става жертва?
Как?
Ако се случи най-лошото, какво да направя?
Как да разпозная дали мой приятел е жертва на сексуално насилие?


По-добре недей, или как да се предпазиш от сексуална експлоатация

© Loveguide.bg


Това са само част от въпросите, на които LoveGuide отговаря.


В рамките на кампанията ще бъдат проведени часове в училища в цялата страна. Учениците ще получат наръчник за превенция на сексуално насилие и експлоатация, който ще може да бъде свободно свалян и от сайта loveguide.bg. Там ученици, родители и учители ще могат да намерят и още полезни и интересни материали по темите.


Разяснителни, анимирани видеоклипове ще бъдат качвани във вече популярния сред младежите YouTube канал на платформата. Цялото образователно съдържание е лесно, достъпно и изработено по атрактивен за тийнейджърите начин.


Защо е важна тази кампания?


България е на второ място в Европа по трафик на хора. Основната причина е сексуалната експлоатация, наложена чрез нови техники и тактики като "lover boy", чрез които насилници и експлоататори спечелват доверието на жертвите си, след което те не могат да разпознаят като насилие и/или експлоатация това, което им се случва. А когато го разпознаят, е вече в много краен стадий.


Средно годишно в България има от 2 до 3 хиляди случая на деца, жертви на насилие и престъпления. И това са само тези, за които има подаден сигнал. Голяма част от тях остават потулени, никому неизвестни жертви, стигнали до крайни емоционални и физически състояния. В допълнение, всяка 4-та жена у нас е била жертва на сексуално насилие от страна на партньора си.


Според Николета Попкостадинова и Надя Здравкова, обучители в LoveGuide, въпреки че днес тийнейджърите имат достъп до огромно количество онлайн информация, все още голяма част от тях не знаят какво ги очаква през пубертета, какво е безопасен секс и здравословни отношения. Учат се основно от порното, връстниците и собствените си грешки. Затова и трудно преценяват дали да влязат в интимни отношения с някого, не знаят как да се предпазват от сексуално предавани инфекции и нежелана бременност, и как да не попаднат в капана на сексуалната експлоатация.Създадена в края на 2015 година, платформата Loveguide цели по лесен, достъпен, кратък, ясен, но и атрактивен и позитивен начин да предаде на тийнейджърите всичко, което трябва да знаят за безопасния секс и здравословните връзки. С две думи - да компенсира липсата на сексуално образование в българските училища", обясни пред "Детски Дневник" нейният създател Николета Попкостадинова миналата година. Какво се промени за година - очаквайте разговор с нея в рамките на поредицата "На училище".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK