Въвеждането на мандатност за директорите на училища ще шокира системата, смята министър Вълчев

Въвеждането на мандатност за директорите на училища ще шокира системата, смята министър Вълчев

© Анелия НиколоваВъвеждането на мандатност за директорите на училища и подмяната на 4500 души на всеки четири или пет години, ще шокира системата и в тези периоди тя няма да може да работи, каза днес по БНТ министърът на образованието Красимир Вълчев. Той не скри, че в огромна степен успехът, или не успехът на едно училище зависи от директора, но допълни, че варианта с атестациите също ще проработи.


Оценката на работата на директорите ще започне от следващата година, като тези, които има ниски резултати, ще бъдат сменяни. По повод недостига на учители, министър Вълчев каза, че точният брой ще стане ясен след първия учебен ден, но към момента те са до 1000. Най-сериозен е проблемът с преподавателите по математика и физика, като вече има програма за привличането на хора от други професии.


Броят на децата, които трябва да ходят на училище, но не го правят, ще стане ясен най-рано на 15 октомври, когато ще приключат започналите обиколки по адреси. Целта е да се види колко от неучещите са в страната, тъй като за момента няма такива данни.
Към момента 14% от децата в училищна възраст, или около 206, не посещават занятия. Правителството вече има и програма за връщането им в класните стаи.


За тази година има електронни учебници по всички дисциплини, с изключение на два езика, но замяната на хартиените не е на дневен ред, докато всички деца нямат устройства за ползването им, каза министърът на образованието. Според него, с намаляването на цената им, може да се мисли и за осигуряване от държавата.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  Напротив, много по-добрия вариант е да се сменят директорите. Има места, които тези хора са се окопали като феодали, те колят, те бесят.
  Заплатите на учителите при това са ниски само в най-големите градове, в по-малките има безброй кандидати и заплатите са много над средните, изобщо не се освобождават места, а камо ли за Директори.
  И защо МО до сега не е имало система за оценка на Директорите, как са ги сменяли?
  -----
  Извън темата господин Министъра да обясни как на гърба на най-престижното Софийско училище шепа учители са развивали частен бизнес с годишен оборот 850 000 лв., без да плащат наем, за данъци не знам, но най-важното, без отчет.

  Любовта ще спаси света!!!
 2. 2 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Изобщо няма да се срине системата, ако има мандатност на директорите. Нали има зам. директори, има и.д. директор, докато тече конкурс. Толкова ли са незаменими тези ваши "скъпоценни" директори, че ви е страх да ги пипнете?

  О, и още нещо - на въпроса за обещаните 15% увеличение на учителските заплати, с половин уста министърът смънка, че е за всички учители, а в учителските среди се говори, че тези проценти са само за стартовите заплати, а за останалите - колкото позволи делегираният бюджет на училището, т.е. я има 7-8%, я - не.

 3. 3 Профил на Nelumbo
  Nelumbo
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#1] от "hope":

  Доколкото ми е известо, всички учители подписват декларации, че не предоставят платени образователни услуги на свои ученици, ученици от училището, където работят, както и на ученици, които ще кандидатстват в същото училище. Тази дейност под шапката на Настоятелство е конфликт на интереси. Чакам с интерес и аз отговорите на министъра.

 4. 4 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Успехът на едно училище много зависи от директора. Той трябва да успее да създаде колектив, който да работи качествено и да постига съответните успехи. Още по-добре ако успее да създаде връзка с местният бизнес, където ще има по-голям потенциал за пласирането на завършилите професионално образование на пазара на труда. Има доста специфични задачи. Трябва да се въведе система за оценяване успехите на училището. Да няма субективност в тази система. И тръгне ли училището надолу да се търси смяна на директора. Но ако училището върви нагоре този директор трябва да се остави да си върши работата. Колектив се изгражда при постигнато доверие в ръководителя. Доверие се създава трудно. Навремето ССУМОР (средно специално училище морски и океански риболов) беше елитно. Търсеше се обучение в него. Настоящият директор го срина. ПГТ (ТОХ-а) беше училище в което влизаш, ако не можеш да влезеш другаде. Сега нивото определено е по-високо.
  Колкото до заплатите редно е да не се забравя, че в системата работят не само учители. Работи и непедагогически персонал. Той извършва много работа, а заплатите и отношението към тях е по-лошо отколкото към учителите. Едно училище без счетоводители, без персонал, който да поддържа връзка с контролните органи, не може да работи. А всички говорят само за учители. Непедагогическият персонал е тотално забравен. По този въпрос трябва да се помисли.

  Димитър Димов
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5534 Неутрално

  Мандатност е добро решение

 6. 6 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  До коментар [#3] от "Nelumbo":

  Тези курсове са за кандидати за СМГ, няма конфликт на интереси. Конфликта е в това, на гърба на авторитета на едно държавно училище, заработват учителите и то стотици хиляди левове, вместо тази катакомба да се ремонтира.

  Любовта ще спаси света!!!
 7. 7 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2775 Неутрално

  Ква мандатност, кви пет букви ги патили тия бе! Това с избора на директори и мандатността го измислиха комунистите, за да покажат някаква демокрация и то баш където не трябва! Роденото тъпо не може да се подостри!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 9. 9 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1455 Неутрално

  О, Боже, Шок и Ужас за системата!.
  СИСТЕМАТА!!!!
  Баси, сякаш ме върнаха в соца, с безкрайното възвеличаване, съхраняване, Обожествяване на СИСТЕМАТА!!!
  СИСТЕМАТА НАД ВСИЧКО!
  Обаче системата си има конкретни ИМЕНА на Директори!!!
  Шок и ужас за Самодоволните, Несменяемите, Пожизнени, Господарите над плебеите-учители, Техни Величества Директорши/Директори!
  Техни Величества, самоотъждествили се със системата ще бъдат Шокирани! Баси!
  А какво да кажем тогава за горките Депутати, съветници, кметове, за Президента и вицето му, И НАЙ-ВЕЧЕ за Негова светлост БОЙКО БОРИСОВ?! А?! Те са едно нищо с манадат дето може винаги да се прекрати. И може никога да не се поднови. Ужас!
  Ужас, БОЙКО БОРИСОВ лежи ничком в краката на Величаво пазен от шок Директор! Баси картинката.
  Директор или в повечето случаи простакеса Директорша Самодоволно си стоят докато Бойко Борисов пада от поредния си мандат.....Малийййй.....И даже му се надсмиват за СМЕНЯЕМОСТТА.
  Представяте ли си?
  Борисов, ТИ представяш ли си колко си ншщожен. Двойно нищожен. Щото майкати беше учителка, просната в краката на Негово Величество Несменяемия Директор!
  Борисов ти си Нищожество по рождение.
  За разлика от пазения Директор!
  Ооо, за малко да забравя и за НЕСМЕНЯЕМИТЕ НАЧАЛНИЧКИ НА Инспекторати. И тях си ги пази от шок министърът!
  Ха-ха-ха.....
  Бижу си ни е американския ни випускник, министърът.
  !

 10. 10 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1455 Весело

  Шок и Ужас!:)
  СИСТЕМАТА е в ОПАСНОСТ!:)
  Ама все пак нашето американско бижу министър Вълчев лекинко е не в крачка. По тая тема Довереното лице Кастрева го изпреварва на виража. Тя е намерила много просто лекарство срещу мандатността. Затова е и НЕСМЕНЯЕМА. Превъпълъщава се от Началник в зам. министър и обратно в Началник с брилянтна лекота.
  Та Кифлата отдавна в София върти следната далавера - своите Директори и Директорши тя ги МЕСТИ от училище в училище. Но винаги само като Директори. Така хем те сити, хем гражданството - заблудено, че някакви лице се сменят с други лица. На това Кастрева му вика мандатност. И още нещо. Пенсионираните /Боже колко трудно се пенсионира тяхна Несменяемост/ ги назначава за ЗАМ.Директори в други училища. Да няма празно и да лапкат до умирачка.
  И да снасят разбира се на Кифлата.
  Учи се Вълчев! Кастрева и тя го слага Борисов, като теб, в малкия си джоб като пази Директорите СИ, но го прави по-умно от теб.
  СИСТЕМАТА Е В ОПАСНОСТ!:)
  Ти Вълчев също си несменяем чантаджия от министерство в министерство, ама Кастрева ще ти вземе мандатчето на министър.
  :)
  !
  :)

 11. 11 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1455 Весело

  Вълчев, длъжен съм да ти кажа, че ти не си министър. Ти си само за парлама. Напълно аргументирано ти го твърдя. Ти нищо не управляваш. Дори зам.министрите си.
  Твоят зам министър е една Директорка на училище. Нея я е назначавала Кастрева. Тя й е Шефа. Твоята замка, като си отиде от министерството след мандата ЩЕ СЕ ВЪРНЕ като Директор в даскалото от което ти я докараха. Защото е НЕСМЕНЯЕМА и няма Мандат. Но понеже Кастрева също е несменяема, замката ти пак ще е подчинена на Кастрева. Ясно ли ти е, че и сега твоята замка изобщо не зависи от теб, а от Кастрева.
  Така Кастрева управлява министерството. Същото беше и когато Стаматов беше зам. на Кунева. И той Несменяем Директор, временно нанесен като зам. министър. Като си тръгна от министерството се ВЪРНА като НЕСМЕНЯЕМ Директор на мястото си. Под ръководството на Кастрева.
  Е, Кой управлява ужким твоя политически кабинет, А?:)
  Теб те управляват!
  Същото да го Кажеш и на оня забуден твой шеф Бойко Борисов. Той си въобразява, че като е министър председател с мандат управлява политиката в образованието. Нищо подобно. Ей тия Директори и Началничката УПРАВЛЯВАТ и НЕГО!
  Щото са НЕСМЕНЯЕМИ. БЕЗ мандат.:)
  И се надсмиват над СМЕНЯЕМИТЕ НИЩОЖЕСТВА!
  Като теб Вълчев, и Борисов.
  :)
  !

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  До коментар [#11] от "AzDebil":

  Тази Кастрева е като Бай Тошо, несменяема. Да води някаква черна каса, защото обикновено счетоводителите само остават?

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Значи в държавните университети никой не може да изкара повече от два мандата на един пост, а в държавните училища може. Министърът дали ще обясни каква е разликата?

 14. 14 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Не е зле министърът да обясни как стана така (за поредна година), че в елитните софийски гимназии бяха записани повече деца от официално обявените бройки. В СМГ изнесоха списъците и веднага ги скриха, но се видя, че са записани 178 деца при прием от 168. Като как са записани 10 деца повече, дали са по наредбата или са с кеш под масата? В 91.НЕГ още не са скрили списъците: при обявени 26 деца в паралелка има почти във всяка една 27 или 28 деца. http://91neg.bg/2017/09/razpredelenie-po-paralelki-na-uchenicite-ot-8-klas-za-uchebnata-20172018-godina/

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK