Имат ли децата право на лично виртуално пространство

Имат ли децата право на лично виртуално пространство

© Георги Кожухаров"Детски Дневник" публикува текста на Мария Пеева с нейно позволение от блога mamaninja.bg. До края на септември в специалната поредицата "На училище" на "Детски Дневник", която тази година е посветена на родителските страхове, ще можете да прочетете съветите на специалисти по най-важните теми за здравето, развитието и сигурността на учениците.


Ще споделя своето мнение като настояща майка, която трепери за сигурността на децата си и някогашна дъщеря, която ревностно пазеше личното си пространство от свръхпротективните си и строги родители.


Имат ли децата право на лично "виртуално" пространство?
Искам да си представите, че вашата 12-годишна дъщеря излиза навън, да речем на разходка в мола, като всички хлапета на нейната възраст. Към нея се приближава 40-годишен непознат мъж и й казва: "Коте, много си сладко. Искаш ли да сме приятели?" Как ще реагира дъщеря ви? Обзалагам се, че ще си плюе на петите или дори ще потърси охраната. Как реагира обаче същото това добре възпитано дете, ако 40-годишен непознат я заговори със същите думи в някоя социална мрежа? Дали ще го блокира на мига? Може би. Но в повечето случаи не, защото "виртуално" може да се пофлиртува и всички го правят, и тя всеки един момент може да преустанови контакта и има усещането за контрол над ситуацията.


Само че то е лъжливо. Деца стават жертви на тормоз, агресия и сексуално насилие и в мрежата. Деца се самоубиват или убиват заради неща, които им се случват виртуално. Мрежата не е безопасно място и ние не я контролираме.


Нека си представим и друга ситуация. Вашата дъщеря би ли се съблякла пред всички в училище по гащички и сутиен? Най-вероятно не. Само че когато на 14-15 години се влюби в някой съученик и станат гаджета, тя най-вероятно ще му прати своя снимка по бельо. Или без, зависи доколко е разкрепостена. Децата го правят. И момичета, и момчета. А фактически то е същото като да се разсъблечеш пред цял свят, защото не знаеш у кого ще попаднат утре тези снимки и как ще се разпространят.


Сега нека се поставим и от другата страна. Нека ние сме децата. Аз съм момиче на 15 години, имам си гадже и след като се разделим в 10 часа, бързам да се прибера, да седна на компютъра и отново да съм с моето момче и да си продължим разговора в чата. Навремето го правехме по телефона, сега децата ни го правят на компютъра. Как бих се почувствала, ако майка ми наднича? Как бих се почувствала, ако неговата майка чете през рамото му колко ми е хубаво да го усещам притиснат до мен и как нямам търпение утре отново да сме заедно и да се целуваме на пейката в парка, например. Или да правим други неща. Не, това не е място, където една майка има право да наднича.


Ясно е, че въпросът има много аспекти и не може да се отсече с лека ръка, че децата нямат право на "лично виртуално пространство" в името на безопасността им, нито пък че "никой няма право да наднича във виртуалния свят на децата, дори и заради сигурността им". И двете крайни гледни точки са неприемливи. Трябва да потърсим някакъв баланс. Представете си, че детето ви вече е достатъчно голямо да излиза само на улицата. Защото това е мрежата - една виртуална "улица", на която децата ни излизат сами и откриват света. Срещат се с приятели, намират всякакви интересни находки, играят, научават нови и забавни умения. Но на улицата има и опасности. И докато не сме сигурни, че децата ни знаят как да се предпазят от тях, се налага да сме наоколо. Не да им дишаме във врата и да сме досадните майки-орлици, от които се налага да крият всички интересни неща. А да им подадем ръка, ако се спънат и да изгоним съмнителния тип, който наднича зад ъгъла. Не забравяйте - търсим баланс. Ако прекалим, бързо ще се научат да ни "заобикалят". Ако неглижираме, ги поставяме в опасност. Ще се опитам да обобщя как работи това на практика у нас. Надявам се да намерите нещо полезно в опита ми.


1. Аз ти вярвам, ти ми вярваш. Баланс на доверието.


Децата ни знаят от съвсем малки, че каквото и да направят, в каквато и каша да се забъркат, могат да споделят с нас всичко и ние ще ги подкрепим. Може да има последици, но няма нищо непростимо и винаги сме готови да ги изслушаме. Могат да ми кажат ВСИЧКО. Буквално всичко. И обикновено го правят. Това е много важен момент от възпитанието, който е основата на всичко останало. Ако детето знае, че няма да го осъдите, няма и да крие от вас. В повечето ситуации, в които едно хлапе става жертва на сексуален хищник, всичко тръгва с изнудване, заплахи и срам, че родителите ще разберат. Ако детето няма този страх при малкото "провинение", няма да затъва все повече и повече. Научете децата си, че могат да ви споделят всичко и не ги съдете. Ако разберете, че са правили секс, не изпадайте в ужас, а поговорете за безопасността. Ако научите, че са пушили трева, не се шокирайте, а поговорете за опасностите от това и докъде може да доведе. Ако ги хванете, че бягат от училище, разберете причината. Не ги лъжете и не ги заплашвайте. Не преувеличавайте опасностите, там където ги няма или са минимални, защото децата всичко разбират в един момент. И ако сте ги излъгали за едно, няма да ви вярват и за всичко останало. Не се карайте с тях, слушайте ги. Не ги съдете, разбирайте ги и се поставяйте на тяхно място. Иначе няма как да им помогнете. След една определена възраст само разговорите работят, иначе просто ги губите. Дори когато се наложи да ги накажете или да им отнемете някоя привилегия, нека стане с разговор и с обяснения защо го правите, не с критики и осъждане. Доверието е първата и най-важна стъпка, за да се погрижите за безопасността на детето си. Доверието, а не безсмислените ограничения и постоянното надничане в личното пространство. Знам всички пароли на моите деца. Никога не съм ги използвала. Това е мярка за крайни ситуации и освен това признак за доверие. "Давам ти паролата ми, защото знам, че няма да я използваш, освен ако наистина не е жизненоважно".


2. Всичко е позволено, ако не е опасно за живота или вредно за здравето. Баланс на правилата.


Правилата – без тях не може, но и не бива да се прекалява. Затова също много съм писала, но ще го кажа пак. Децата трябва да имат правила, които да спазват. Те обичат да има правила, но обичат и да се пробват да ги нарушават. Съобразете ги с възрастта им и със средата, и отново търсете баланса. Аз отраснах в семейство с прекалено строги правила и по тази причина ги нарушавах и тайно, и явно, и постоянно, като се поставях в много по-рискови ситуации от момичета, отраснали в семейства с по-рехава дисциплина. По тази причина в моя дом правилото е едно – Всичко е позволено, стига да не е вредно за здравето или да не застрашава живота. Все пак аз отглеждам момчета, не момичета, така че може би моето правило няма да работи добре във вашето семейство. При мен засега действа безотказно. Моите деца нямат вечерен час. Едното ми момче е на 14 години. Излиза с приятели, които познавам, и всички са свестни, нормални хлапета, с присъщото за възрастта поведение. Обикалят напред-назад из центъра, ходят на кино, говорят си, ядат пица. Първия път, когато излезе сам, ме попита кога трябва да се прибере. Отговорих му с въпрос: "Ти би ли останал навън, когато приятелите ти си тръгнат?" "Не, много ясно." "Значи се прибираш, когато всички си тръгнат." Така бяхме и с по-големия му брат. Може да прочетете статията Планът Х – за случаи, в които самостоятелно излизащо дете се почувства застрашено.


3. Правилото "къде и с кого" – реално и виртуално. Баланс на намесата ни в личния му живот.


Единственото ми условие, когато децата вече излизат сами, е винаги да знам къде се намират, с кого са там, и да ми вдигат телефона, ако ги потърся. Същото това условие "къде и с кого" се прилага и виртуално. Не желая да чета чатовете на сина ми, но трябва да знам С КОГО си чати и КОИ са приятелите му, дали ги познава в реалния живот и откъде. Ако си чати в разни игри с хора от цял свят, не е позволено да им дава лична информация, дори да са много cool. Ако я искат и го подпитват, значи изобщо не са cool, ами направо са cringy. Има сайтове, които са опасни и там не се влиза. Това и батко му го обяснява, така че имам известна подкрепа. С малките се надявам да е още по-лесно. Примерът на големите винаги е от полза. Личният пример също. Ако сте правили някоя щуротия и сте се разминали на косъм, разкажете я на децата си. "И мама е правила глупости" е това, което ще накара децата ви да споделят с вас, когато някога нарушат правилата и се почувстват застрашени от това. Не бива децата да ни мислят за прекалено идеални, защото тогава се страхуват да не ни разочароват. Същото се случва, ако и ние ги мислим за твърде съвършени. Очакванията на родителя към детето са много задължаващи. Понякога те предпочитат да премълчат нещо, отколкото да слязат от пиедестала, на който сме ги издигнали. "Моето дете никога не би направило нещо подобно" е една от най-опасните реплики, които съм чувала. Ако детето ви все пак направи "нещо подобно", то никога няма да посмее да сподели с вас, защото повече ще се тревожи да не ви разочарова, отколкото от ужасните последици, ако премълчи.


4. С възрастта все повече граници ще отпадат. Баланс на свободата и отговорността.


Възрастта и чувството за отговорност са в пряка връзка. Да не забравяме обаче, че децата се развиват много различно и имат различно усещане за отговорност и самосъхранение. Някои деца са много зрели на 14 години, а други на 16 все още правят купища глупости. Обяснете на детето си, че с възрастта свободата расте и границите падат, но само ако расте и чувството за отговорност. Така или иначе възрастта е ключова и за отговора на детето към вашето навлизане в личното му пространство. Попитайте 10-годишното си дете дали има против да му надникнете в чата и то най-вероятно ще ви каже, че няма проблем, даже ще му е забавно да види реакцията ви на смешките, които си говорят с приятелите му. Пробвайте същото с 15-годишното си хлапе. Ще ви отреже на секундата и с право. И ако разговорите му са с негови приятели, не бих ви посъветвала да надничате. Напомням ви правилото "къде и с кого". Но децата трябва да знаят следното. Да се грижиш за сигурността си също е вид отговорност – отговорност към собствения живот. Можете да им обясните, че колкото са по-отговорни, толкова по-малко ще им дишате във врата. Колкото повече глупости правят, толкова по-близо ще сте до тях, за да ги предпазвате. Дайте им пример с малките деца. Когато детето се научи да не бърка в контакта, може да остане самичко в стаята. Когато се научи да не се катери по прозореца, прозорецът може да остане отворен. Преди това е опасно, макар че бебето не го осъзнава и просто му е интересно. Обяснете на порасналото си хлапе, че ситуацията с интернет е същата. Няма да следите какви сайтове посещава, когато сте сигурни, че знае къде е опасно за него. Няма да го разпитвате за приятелите му, когато сте сигурни, че се е научило да ги подбира. Гледайте да не му досадите с лекции, защото в един момент те просто изключват и вече не ви чуват. Пробвайте успоредното говорене, този модел общо-взето работи добре.


Изобщо личната свобода, била тя и виртуална, върви с определени отговорности и познаване на света, което се случва стъпка по стъпка. И при всяка стъпка детето трябва да знае, че вие сте на една крачка зад него, готови да го подкрепите, ако се спъне. Само че не ме разбирайте грешно. Това не означава да го държите за ръка през цялото време, защото тогава никога няма да проходи само. Веднъж един близък приятел ми каза следното за дъщеря си, добро момиче, отличничка, която се забърка в изключително неприятна и опасна ситуация, когато за първи път в живота си отиде на дискотека в 11 клас.


"Нашите деца са прекалено възпитани и обгрижени. Едно момиче, израснало на улицата, никога нямаше да се подлъже като моята дъщеря, защото още на 14 години е опитало алкохол и е повръщало в кварталната градинка, докато се научи колко да пие. Уличните деца от малки влизат в ситуации и трупат опит и знаят как да се пазят. Нашите деца са гледани в саксия и сега се оказва, че за тях светът е много по-страшен, макар че са вече големи."


Означава ли това, че трябва да оставим децата си "на виртуалната улица", за да придобият по трудния начин уменията да оцеляват?


Не, не мисля. Улицата е джунгла – някои оцеляват, други не. Готови ли сме да поемем този риск с нашите деца? Лично аз не съм. Означава ли обаче, че трябва изобщо да не им позволяваме достъп до социалните мрежи? Според мен - не, защото ще изпаднем в другата крайност. Това е тяхна среда, в която поддържат приятелствата и контактите си, в която се изявяват и доказват пред връстниците си. Кога са достатъчно големи? Преценете сами и задръжте максимално, но не дотолкова, че детето да се почувства изолирано и изостанало от приятелите си. Вече знаете - търсим баланса между "уличното дете" и "цветето в саксия". Бягаме от крайностите. Предпазваме ги от наистина опасните ситуации, но им позволяваме да натрупат известен опит и да направят своите грешки, дори и понякога да са болезнени. Част от този опит ще се натрупа и благодарение на това лично виртуално пространство, в което те ще се срещат с приятелите си, ще влизат "във връзка", а после отново ще са "необвързани", ще си пращат емотикончета и ще разговарят със странни съкращения, ще слагат любовни обяснения или тежки обвинения по стените си, и изобщо ще преживяват всичко виртуално, но със съвсем реални чувства. А ние ще наблюдаваме отстрани и няма да реагираме, лайкваме и коментираме, защото това е техният виртуален свят и техните условия. Такива са времената, в които живеем. Ще се намесваме само когато в картината влезе непознат и потенциално опасен обект. Също както оставяме най-малките да лудуват на детската площадка и ги защитаваме само при нужда.


Знаете ли, мисля си, че нашите деца може би ще са много по-добри "виртуални" родители, отколкото сме ние сега. Просто защото са родени и отраснали в този нов и различен свят на технологии, в който се чувстват съвсем в свои води, докато ние все още бавно и тромаво се учим да плуваме покрай тях и с тях, и междувременно някак да ги опазим от акулите. Важното е, че успяваме, макар и с цената на няколко бели косъма и някой друг неврон. Но иначе пък родителството щеше да е толкова скучно и предвидимо занимание, нали?


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8204 Неутрално

  Аз съм забелязал, че децата много по-разумно се оправят във виртуалното пространство от майките и бащите си, които юнашки се подвизават в сайтове като гепи, елмаз , адам и ева.
  Така, че по-добре без бабини дивотии....

  [email protected]
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Наистина хубава и смислена статия.

  Поздравления за авторката !

 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Аз съм забелязал, че децата много по-разумно се оправят във виртуалното пространство от майките и бащите си, които юнашки се подвизават в сайтове като гепи, елмаз , адам и ева.Така, че по-добре без бабини дивотии....
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Не обобщавай !
  Децата все пак са си деца.
  Ако някои майки и бащи се подвизават и изтрещяват по сайтове и във Фейсбук,
  това са хора, със свои личностни обременености и особености.
  Не са всички майки и бащи.
  Така е и с децата.
  Колкото по-растат, толкова по-разумно се оправят в Нета.
  Права е авторката, че универсални рецепти няма.
  Дала ни е някои разумни изводи, на база личен опит,
  и това е безценно.
  Дай Боже повече статии като тази.

 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5332 Неутрално

  Много смислена статия с примери. Браво на авторката!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Ебаси фермана!
  Наду ми главата!
  Ако съм твое дете и ми разтягаш така локуми ме губиш след средата.

  В Русия съм! В Русия съм!
 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Свободата е право пропорционална на личнатс отговорност. Но реалнатс отговорност, а не тази на думи. Ако искаш да си независим-сам си плащаш масрафа! Не можеш? Съобразяваш се докато живееш в моя дом и ядеш моя хляб!

  В Русия съм! В Русия съм!
 7. 7 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Знаете, че има програми, които могат да следят действията на потребителите на даден компютър. Аз бих инсталирал такава програма и бих ПРЕДУПРЕДИЛ детето си, че е инсталирана такава програма. След като то ЗНАЕ това, вероятно изобщо не бих си правил труда да проверявам какво всъщност прави...

  Преди векове вероятно е било по-лесно, защото хората са вярвали в Бог, който вижда всичко и оценява действията им или пък е била достатъчна вярата, че починалите близки също могат да виждат какво се случва с тях...

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5612 Неутрално

  Суперконтролът ражда нарушения. Слободията - също.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Имат, разбира се. Родителите обаче да упражняват надзора ,-)

 10. 10 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 759 Гневно

  Съобразяваш се докато живееш в моя дом и ядеш моя хляб!
  —цитат от коментар 6 на Веселин Дечев


  Това никога не съм го разбирал. Какво значи детето ти да живее в ТВОЯ дом? Това някакъв договор ли е? То има ли друг избор?

  Твоят дом е и неговият дом, твоят хляб е и неговият хляб.

 11. 11 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2371 Любопитно

  Свободата е право пропорционална на личнатс отговорност. Но реалнатс отговорност, а не тази на думи. Ако искаш да си независим-сам си плащаш масрафа! Не можеш? Съобразяваш се докато живееш в моя дом и ядеш моя хляб!
  —цитат от коментар 6 на Веселин Дечев


  То това дете да не би да те е молило да го раждаш, че ще му поставяш подобни ултиматуми? Забелязал съм, че от семейства в която цари такава атмосфера излизат тия за които после четем в новините как син пребил баща си при спор за имот и т.н. Нали се сещаш, че след като порастне, детето ще обърне тая логика срещу тебе? И вероятно ще има за какво да си връща...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 12. 12 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Добра статия.
  Някои ограничения са неизбежни, когато е под въпрос сигурността на децата. Диалогът е абсолютна необходимост.
  Свободата се учи - малко по малко. С израстването на децата отговорностите и свободата се увеличават.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 13. 13 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":

  "То това дете да не би да те е молило да го раждаш, че ще му поставяш подобни ултиматуми? "

  Няма ултиматуми! Който плаща/допринася той има глас пропорционално на ориноса си!
  Когато майка ми дойде в моя дом тя се съобразява с реда в дома-кое къде се слага, как се прави. Когато аз отида в нейния дом-както тя иска така става.
  Когато едно дете започне да си плаща всичко само- храна, ток, вода, телефон, облекло, квартира, джобни-тогава може да прави каквото както си иска! Яде чи хляба на майка си и на баща си се съобразява с тях. Това е.

  В Русия съм! В Русия съм!
 14. 14 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#11] от "Тюфлекчия":Когато майка ми дойде в моя дом тя се съобразява с реда в дома-кое къде се слага, как се прави. Когато аз отида в нейния дом-както тя иска така става.
  —цитат от коментар 13 на Веселин Дечев


  Разликата е в това, че майка ти или ти, ако не сте съгласни можете да се приберете. Едно дете на 6 не може да отиде другаде. Надявам се, че не го оставяте гладно или гоните от вкъщи, когато нещо не е съгласно с вас.

 15. 15 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#13] от "Веселин Дечев":

  Леле брутален.
  Трябва да благодаря на родителите си, че не са се държали по такъв начин.

 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2371 Весело

  До коментар [#14] от "ilinko":

  Едва ли чак толкова - вероятно му спира джобните и интернета и го затваря в стаята му. Така гледани деца само чакат да порастнат и да си "вземат хляба в ръцете", за да започнат да се държат с родителите си като с парцали. В живота си съм срещал няколко такива екземпляра. При опит майката или бащата да кажат нещо, веднага се изпада в дива истерия и се започват крясъци "Ти ли ще ми кажеш бе? Нали аз давам парите? Я не се обаждай като не е твоя работа! Писна ми да ти слушам глупостите! Гледай си работата и не ме ядосвай!" и други подобни (и по-груби, които няма да споделям), дето аз не бих си и помислил да ги наговоря на нашите, независимо колко съм несъгласен с мнението им. Такива родители са много изненадани и наранени защо децата им се държат така с тях - ами ти от малки си ги учил, че като започнат да си плащат сметките ще правят каквото си искат и те това правят, просто в процеса не са добили никакво уважение към теб, а само страх, който като изчезне остава само зле прикрита неприязън, която избухва при всеки удобен случай.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  Взаимното уважение е важно. Не може детето да няма никакво собствено мнение, особено такова противоречащо на това на родителите, защото живее в къщата, която се плаща от родителите (тук не искам да напиша къщата на родителите, защото тази къща не е само тяхна, а и на детето )

  Едно дете също има право да не е съгласно с родителите си, но това не означава непременно, че може да си прави каквото си иска.

 18. 18 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2371 Неутрално

  До коментар [#17] от "ilinko":

  О да - по никакъв начин не съм "за" разни "модерни" методи на възпитание, които учат родителите да угаждат на всеки каприз на детето. И аз смятам, че трябва да има неща, които се забраняват и тези забрани се спазват и налагат ако трябва със сила. Но това трябва да е свързано с много говорене и разяснения, а не с ултиматуми от типа "Докато аз те храня - нямаш думата!". Също така не смятам, че децата са "собственост" на родителите си и последните имат право (пак както казва колегата - "Щото аз плащам!") да им налагат избори извън тези касаещи сигурността, живота и здравето им. Например смятам, че независимо кой плаща, детето трябва да може да си избира дрехите които носи, книгите които чете, филмите които гледа и т.н. Задължително трябва да бъде оставено да си избере висшето образование, а дори и средното, ако определено показва заложби и интерес в дадена област. Убеден съм, че повечето дето са на принципа "Докато живее в моята къща..." имат претенции те да взимат решения и по тези въпроси.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 19. 19 Профил на Tsrif Tsal
  Tsrif Tsal
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Знаете, че има програми, които могат да следят действията на потребителите на даден компютър. Аз бих инсталирал такава програма и бих ПРЕДУПРЕДИЛ детето си, че е инсталирана такава програма. След като то ЗНАЕ това, вероятно изобщо не бих си правил труда да проверявам какво всъщност прави...
  —цитат от коментар 7 на naskotop


  Това не е ли вид неявна заплаха? Един вид - големият брат гледа, пък какво вижда е друга тема на разговор.

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 4860 Неутрално

  Трябва контрол, не може да го оставиш дете до 14 години без контрол, не че тези до 18 години могат сами да се оправят в живота. И да, статията у поучителна за младите родители.

 21. 21 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3825 Любопитно

  Хубави съвети,хареса ми статията,все повече обаче започвам да си мисля че възпитанието оказва много по малко влияние на характера на децата,като че ли всичко е генетично определено.

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK