Има ли забранени храни за децата и кога е най-важно да се яде: Съветите на диетолога д-р Митко Ригов

Д-р Митко Ригов

© Университетска болница

Д-р Митко РиговСтатията е част от поредицата "На училище" на "Детски Дневник", която тази година е посветена на родителските страхове. До края на септември тук ще можете да прочетете съветите на специалисти по най-важните теми за здравето, развитието и сигурността на учениците.


Здравето на децата е отговорност на родителите. Безусловно. Освен всичко друго, или може би на първо място, това включва възпитаването им в усет към здравословното и разумно хранене, активния начин на живот и пълноценния сън. И трите неща са ключови фактори за поддържането на здравословно тегло, особено при подрастващите, когато хормоните на растежа бушуват.


Но това възпитание не трябва да става със забрани и ограничения въпреки всички широкодостъпни и широкорекламирани вредни изкушения, а с личния пример на родителите и с осигуряване на условия за здравословен живот у дома и в училище, казва диетологът д-р Митко Ригов. За децата никоя храна не е забранена, стига да е с мярка, обобщава той.
Д-р Ригов е главен асистент и диетолог в отдел "Хранене и диетика" в "Александровска болница" и специалист в собствен кабинет. "Дневник" го потърси за съвети към родителите как да научат децата си на принципите на здравословното хранене и как да предотвратят натрупването на наднормено тегло, което в момента е проблем на всяко пето българско дете.


Растеж, а не трупане


В пубертета е нормално подрастващите да наддават маса. Те са в процес на развитие и растеж, така че увеличаването на теглото е напълно естествено. Важното обаче е това тегло, което детето качва, да не са излишни телесни мазнини, а да бъде активна маса – мускулна и костна, казва д-р Ригов. Натрупването на излишни мазнини в този момент иначе става предпоставка за влошен здравен статус в бъдеще.


Постигането на добро тегло при растежа зависи от цялостния режим на хранене - честотата, продуктовия набор, приготовлението на храната с щадящи кулинарни технологии, а не с пържене и паниране; но също от голямо значение e и движението и недопускането на застоял начин на живот. Това което детето приема като храна, трябва да има еквивалентен разход на енергия и всичко ще бъде наред, казва специалистът.


Натрупването на мазнини си личи, ако се появи коремче, така наречените "паласки" или пък наедряване в областта на гърдите, което най-много издава момчетата за излишните килограми, защото за момичетата е по-нормално.


"Виждал съм деца с наднормено тегло на различни възрасти – както на 7, така и на 10, така и на 12, или на 15-17. Трудно е да се каже, че само пубертетът е рисков. Тогава ефектът може да е по-изявен и има вероятност наднорменото тегло да ускори развитието, но в същото време тийнейджърите са вече по-активни и обръщат повече внимание на вида си - искат да изглеждат по-добре, да се харесват на себе си и на другия пол и полагат повече усилия. Така излизат с добро тегло след 12-14-а година, защото се занимават със себе си, активни са и обикновено не са склонни да трупат излишно тегло", казва диетологът.


Уроци по здраве


Теглото зависи от много фактори – наследственост, здравословно състояние и разбира се най-важното е начинът на хранене и начинът на живот, повтаря д-р Ригов. Това е комплексен проблем и подходът трябва да бъде такъв. На първо място вкъщи трябва да му се осигурят условия за добро хранене и най-важното, което да възприеме в режима си, е да закусва.


"Първата работа сутрин като стане преди да отиде на училище трябва да е да закуси. Това е много важно, а повечето деца не го правят. Закуската може да бъде най-либералното ядене за целия ден, каквото иска може да си хапне детето", казва д-р Митко Ригов.


Разбира се, закуската може да е либерална, но трябва да се мисли и кои са най-важните храни за подрастващите в този период – храни, които ще им дадат пълноценни белтъчини, калций, желязо и други микроелементи, добри мазнини и въглехидрати.


Обядът и вечерята също трябва да са планирани и да не се пропускат. Редовното хранене като цяло е задължително за здравословното тегло, като между основните хранения може да има и допълнителни. Старият познат принцип, че трябва да се яде често и по малко, все още е най-верният.


Децата могат да се научат на правилния начин на хранене на първо място от личния пример на родителите си и когато и у дома и в училище са им осигурени необходимите условия, смята д-р Ригов. "Това може да стане както с един вид просвета при диетолог или със специализирана литература, но най-вече като от най-ранна възраст им се показва на практика. И не със забрана, защото забраните не винаги вършат добра работа, но с личен пример и с постоянство", коментира той.


Проблемът е, че ако едно семейство полага такива усилия за възпитанието за хранене на детето си, десет други няма да го правят и то пак ще се влияе сред приятелите си и да консумира неща, които не би трябвало да са чести в хранителния му режим.


Изкушенията


Изкушенията, за които всички знаем, че не са полезни като чипсовете и вафлите, са всъщност най-рекламирани и най-достъпни за децата. "Но за децата няма забранени храни, тук говорим да се възпитава едно добро хранително поведение като цяло. Да се хранят по-често, да им се позволяват храни, които те предпочитат. Ако тези храни не са от най-добрите, те да са много по-рядко в тяхното меню, но да ги има", казва диетологът.


По думте му децата трябва да се научат активно да избират храната си, но като им се даде необходимата информация. Могат да си позволяват по-високо калорични изкушения, но да знаят, че е по-добре да ги изядат по-рано през деня, когато са най-активни, отколкото вечер. Умерено да ползват компютри и устройства и да се движат повече. И също да си лягат и да стават навреме както през учебната година така и през ваканцията, защото за здравословния начин на живот няма почивка.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK