Да караш велосипед в час, или защо децата не трябва да стоят мирно

Стопкадър от видео клип на телевизия FOX4, разпространено в YouTube.

Стопкадър от видео клип на телевизия FOX4, разпространено в YouTube.Работата в офис обичайно протича така: отивате там в 8 часа сутрин, сядате на бюро и прекарвате пред компютър по-голямата част от деня. Учебният ден на един третокласник също започва рано, около 8 часа, детето прекарва около шест часа в класната стая, седнало на чин. Движението остава евентуално за голямото междучасие и за часовете по физическо, които са два-три пъти в седмицата. Така погледнато началното училище може да се приеме като свикване на децата с работата в офис.


Тези практики – и в офиса, и в училище, противоречат на факта, че не само здравето, но и ефективната работа е свързана с повече движение и добро физическо състояние. Съвременните проучвания сочат също, че движението и развитието на моториката при детето е неразделна част от развитието на умствените способности и ефективното учене, концентрация и възприемане, особено при по-малките. Това не пречи работата при големите и ученето при малките по инерция да продължават по стария седящ начин.


Непослушните


И все пак нещата започват да се променят постепенно. Родители и директори на начални училища в САЩ и Канада започват да разбират, че "непослушните деца" в клас – които стават все повече – не са лоши или палави деца, които трябва да бъдат наказвани до стената, за да станат послушни и "мирни". Това са нормални подрастващи, които имат нужда от раздвижване, за да се успокояват, да се концентрират, за да учат и запомнят...
Това осъзнаване от страна на възрастните надига една вълна на раздвижване в учебните заведения в САЩ и Канада през последните няколко години. В Калифорния вкарват в класните стаи бюра за правостоящи, разбирайки, че бюрото не е задължително най-доброто място за учене и че дори малко повече активност – в случая просто да сис тъпиш на краката си, подобрява осезаемо концентрацията на учениците (за последното се изказват положително с факти и учените).


Други начални училища, като "Уорд Елементари" в Уинстън-Салем, Северна Каролина, преди две години монтират чинове с педали (т.нар. статични велосипеди с чин или поставка за книга отгоре). Така децата въртят педали едновременно докато четат, или не въртят, ако не желаят. Програмата става популярна като "Чета и карам колело" (Read and ride) и се развива в различни посоки в отделните училищни заведения вече от около седем години в САЩ.


В училище отново в Северна Каролина, което има няколко класни стаи с велосипеди, установяват в края на учебната година, че децата, които са прекарали най-много време на велосипедите, са имали по-високи оценки по четене.


Наред с чиновете, на които седят малките ученици, в над 1300 училища в Канада вече има и "статични велосипеди". Понякога те наподобяват велоаргометрите във фитнесзалите, на други меса това са колела, вдигнати на стойка без задна гума, за да могат децата да въртят на място. Официалното им име е "стационарни велосипеди" (stationary bike/ vélo stationaire).


Идеята е колелата да са в непосредствена близост в моментите, когато подрастващите имат нужда да изразходват натрупаната енергия или стрес, тревога или умора. И това се случва по време на час, в средата на учебния процес. Самите учители усещат видимо как това помага на децата да се успокоят и концентрират, да учат по-лесно.


Ползването на велосипедите в час никога не се определя като вид наказание. В началото, когато велосипедите са новост в класа, учителите подсещат децата: "Струва ми се, че имаш малко енергия в излишък. Може би е добре да покараш колелото за две-три минутки?". С времето децата сами усещат кога искат да отидат на колелото и кога да продължи отново работата си в клас.


А общото мнение на родители и учители е, че въвеждането на стационарните велосипеди е довело до осезаемо преодоляване на стреса в клас – и за децата, и за учителите. Най-големите "калпазани" се успокояват, учителите успяват да се концентрират върху преподаването, а децата имат начин да се справят със стреса, умората и енергията си – без да ги нарочват за лоши и непослушни, без назидания и караници.


Пред CBC радио преподавател от канадско начално училище описва велосипеда като неразделна част от класната стая. По думите й децата го ползват през цялото време. Ако са по-енергични, ако се чувстват тъжни или ядосани, те го подкарват за няколко минути. И когато решат, че са се раздвижили достатъчно, се връщат към урока и работата в класа.


Учителите споделят, че виждат голяма разлика, когато децата имат възможност да изразходват физически натрупаното напрежение или излишна енергия. "Да бъдеш физически активен е важно не само за здравето, това помага и за по-доброто и ефективно учене и когнитивнитивните способности," напомня началната учителка Никол Маунт, която вижда позитивния ефект от колелата: "След като се раздвижат, децата са по-свежи, по-концентрирани, по-малко импулсивни, не се притесняват и могат да задържат вниманието си за по-дълго време."


Нов модел велосипед вероятно ще развие програмата "Чети и карай колело" още една крачка напред. С т. нар. "green microcycle" Green Microcycle – който все още е прототип, докато учениците въртят педалите и четат, те генерират и малко електричество, достатъчно, за да зарежда таблет или телефон.


Ръководствата на училищата вече търсят от създателя на велосипедите, генериращи енергия, модели с размер за дете и виждат в тях и начин да помогнат на учениците да научат повече за науката и технологиите.


Масовото въвеждане на велосипеди в стаите на училищата в Канада е част от по-широка дискусия сред преподавателите в страната за "саморегулиране на децата" в класната стая, дефинирано по-свободно като "собствената способност на човек да се успокоява и да разбира тревогата си, за да може впоследствие да се върне към нормалното си състояние, да се успокои и да е готово за учене ". Идеята е, че чрез саморегулацията " децата да започнат да се разбират по-добре, а също и това, което се иска от тях.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1925 Неутрално
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4291 Неутрално

  Ако пък свържат велосипедчетата с машина за генериране на ток,
  ето ти тока на цялото училище осигурен само от въртенето на педалите.
  Докато тукашните педали са заети да въртят и да сучат
  колко милиарда в зелено да източат в посока Русия....

 3. 3 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 402 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Глупости явно има в главата ти - движението е най-важното не само за здравето , но и за ума... А ако някой осъзнае, че здраве и ум е почти едно и също, значи вече не е много глупав

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 4. 4 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Да -аааа . А в България все още гонят учениците от час, ако станат да се поразходят.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 5. 5 Профил на iavorski
  iavorski
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#1] от "svoboden":

  Не случайно казват че седенето е новото тютюнопушене.

  Ама на теб явно ти е свободно между ушите.

 6. 6 Профил на Angel Dobrev
  Angel Dobrev
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Само истински здравото дете - психически и физически изглежда като хиперактивно, като нетърпимо раздвижено, което някои госпожи още в детската градина, че после щафетата поемат госпожите в началната училищна степен и така едва ли не до 12 клас то вече е белязано с етикета "нетърпимо" палаво, непослушно, пречещо на учител/я/ката да си върши работата. А всъщност детето иска своето, ЗАЩОТО САМО здравото дете има нужда от достатъчно движение, иначе акумулаторите му ще се пръснат от презареждане... А болните, затлъстели с 10 и повече килца, ами ТЕ СА СИ ФЛЕГМИ или болни. Значи опитният, истинският педагог, обичащ работата си, включая и децата, без оглед на възрастта им - годинките - ще търси начини, методи да изразходват презаредената физическа енергия и часовете му да преминават като приказка или песен.... А защо поне в началната степен през часовете по физкултура, поне веднъж седмично не си правят състезания с ... РОЛЕРИ или ВЕЛОСИПЕДИ. дАЙТЕ НА ДЕЦАТА ВРЕМЕ ЗА ПОЗИТИВНИ ЕМОЦИИ и часовете ще минават незабележимо бързо и приятно...

 7. 7 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1469 Неутрално

  Тук това никога няма да стане. Основната идея е да се възпитава послушание и да седиш мирно без много-много да мърдаш и разсъждаваш. И зубренето като зомби, това го обсъждахме под една друга статия наскоро.
  То добре че вече не бият с линия през ръцете.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  Има ги и за възрастни :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на Smile
  Smile
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#7] от "Yard":

  Всъщност има вече практика в това:
  http://www.rodopinews.com/ %D1%81%D0%BC%D0%BE%D0%BB%D1%8F%D0%BD/item/7124-%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5-%D1%81-%D0%B2%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%B5%D1%80%D0%B3%D0%BE%D0%BC%D0%B5%D1%82%D1%8A%D1%80-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%B8%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B8-%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D1%80%D0%B0%D0%B2%D1%8F%D1%82-%D0%B2-%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%BE%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%BE%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B5%D0%BB%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D0%B1%D1%8A%D1%80%D0%B4%D0%BE

 10. 10 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  "Понякога те наподобяват велоаргуметрите във фитнесзалите"

  Велоаргуметри?
  И "в последствие" е изписано грешно, пише се слято.
  Последните два абзаца показват, че е нужна сериозна работа с учителите, които да приемат новостите в училищата у нас. Както и да разграничат послушните от умните или непослушните от изоставащите ученици - проблем, особено за по-възрастните от тях.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 11. 11 Профил на it4_2
  it4_2
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#6] от "chichkovuychev":

  общи приказки, ще купиш ли ролери и велосипеди за поне един клас, те в училищата за какво ли не и под какъв ли не предтекст събират пари от родителите, а сега и за това остава...

 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6523 Неутрално

  По буйните деца са по здрави и по умни, не трябва да се наказват.

 13. 13 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Е,па ния някога нямахме педали на чиновете,пък си бяхме хулигани и пълни отличници,ходехме боси,къпехме се по реките по цял ден,нямахме моби- и Ай-фони,нито компютри,пък станахме хора!Е,понягога имаше и шамар зад врата или дърпане на ушите от учителите,ама смееш ли да се оплачеш в къщи-веднага получаваш двойна порция от същото от баща си,защото "не си слушал"....Та,така...

 14. 14 Профил на it4_2
  it4_2
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#13] от "val1320":

  а сега нито могат да наказват, нито да гонят от час, даже проблемни деца не им казват, ами модерното ХИПЕРАКТИВНИ вероятно измислено от такива като кастрева и подобни / .... полов акт... с роднините им/...

 15. 15 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Ако Иванчо не се научи да седи мирно, Иван никога няма да се научи. Да правят повече почивки, в които да карат велосипеди и да беснеят на воля, но велосипед в класната стая няма място! Тя е за учене. Иначе става манджа с грозде.

  Мърфи е оптимист!
 16. 16 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Проблемът с обездвижването започва точно от училище. Това обаче няма да се реши само с един велосипед в стаята, на който един ученик да сяда от време на време. Седенето по принцип е една от основните причини за проблеми със стойката и с гърба, и когато децата бъдат карани да седят по 6 часа на ден - това е унищожително. Погледнете маймуните например, колко време прекарват в седене - особено при децата то е равно на нула.

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Те българските ученици няма опасност да стоят мирно.

 18. 18 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  "Ако пък свържат велосипедчетата с машина за генериране на ток,
  ето ти тока на цялото училище осигурен само от въртенето на педалите."

  Голям залък лапни, голяма глупост не казвай! Хеле пък за неща, от които бъкел не отбираш. Един водещ професионален съзтезател може да развие 400 Вт за няколко часа. След това обаче са му необходими масажист, лекар и още куп кондиционни специалисти. И това може да го прави сигурно стотина дни в годината преко сили.
  Сега сметни колко вата ще генерира едно дете с детско колело и за колко време. Отделно, какво ще стане ако на детето му омръзне да върти педалите - ще останат на студено и тъмно ли? Още по отделно имаш ли представа колко струва една такава инсталация, като броиш и акумулаторите

 19. 19 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Първо да махнат машините за газирани напитки и долни сладки храни от лавките в училищата.
  Това на първо време - по цяла Европа вече се въведе това.
  Второ какъв е проблема да има повече часове по физическо, защо да не са всеки ден по един час? Ако ги пуснат да играят баскетбол или футбол, може и един учител на 2 класа да ги наглежда

 20. 20 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 233 Неутрално
 21. 21 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Те родните училища спортни салони нямат

  malart.blog.bg
 22. 22 Профил на inegve
  inegve
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Тъкмо се научих да ходя и говоря, а всеки ми казва да сядам и да мълача"

  Истината е, че след като видяха плачевните резултати от премахването на физкултурата в редица щатски училища, сега откриват топлата вода с "zero hour".
  Всеки училищен ден започва с тичане на поне 1 миля + други леки физически натоварвания.
  След това децата са много по-фокусирани и мозъка им работи оптимално, вместо да блеят по цял ден без файда. Закупили са си уреди за измерване на пулса и всяко дете бива оценявано на база личните си постижения. Ако си подобриш времето, получаваш по-висока оценка. Хората правят опити за намаляване на социалното делене между децата, като ги насърчават с танцувални игри където всеки говори и танцува по няколко минутки с всичките си съоченици и след това трябва да напише какво е запомнил за всеки. Резултатите са здрави и умни деца + минимални ниво на насилие в училище. Начини има, но е къде къде по-лесно да се плюе колко били "зле" децата и ептем нищо да не се пипва от никой в отговорна позиция.

 23. 23 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Интересно... Впрочем в омразната на много тук Русия от десетилетие има иновативни училища, в класните стаи на които има и чинове за правостоящи. Можеш да седиш, можеш да сатнеш по някое време и да работиш прав на такава маса. Можеш да се разхождаш... В Лютерански училища в Холандия дори няма чинове или маси. Децата играят и учат на пода. Върху килим дебел три сантиметра. Могат дори да се търкалят...
  А във Великобритания върнаха боя в училищата за недисциплинираните.
  Всичко зависи от манталитета.
  Интересно нашите цигани дето са над 50% от учениците в клас каво ще направят с такива колелета?
  !

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 25. 25 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1402 Неутрално

  Хубаво, но когато ти преподават нещо и трябва да се концентрираш, е по-добре да седиш без да мърдаш много, много.

 26. 26 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 451 Любопитно

  Поредните нововъведения (на новобългарски - иновации) в образованието: чинове за правостоящи (имало ги и в Русия), чинове с педали, статични велосипеди, които зареждат ГСМ-и и/или таблети и с това развиват техническите знания на учениците...

  И всичко това са способи за "... движението и развитието на моториката при детето (,която - б.м.) е неразделна част от развитието на умствените способности и ефективното учене, концентрация и възприемане, особено при по-малките..."

  Днес в САЩ и Канада (+ Русия?), утре и у нас. (Ще се развие като "проект", за който други хора ще вземат едни пари.)

  Очаквам аплодисментите ви!

  ... Пък аз, като представителна извадка от "възрастните учители, които не разбират съвременните ученици" и съм скептичен към всякакви таквиз рИформи, се питам следното:
  - А, какво да правим за поотрасналите дечица, когато им се разбушуват хормоните? (Напълно съм сериозен!)
  - Дали наистина ще се подобри дисциплината на класа, когато (примерно) 3 дечица от 20 въртят педалите, а 4 се подпират на "правостоящия" чин?
  - Докога ще се приключи с угаждането, защото рано или късно учениците ще трябва да се сблъскат с истинския живот, в който никой няма да се интересува от личните им проблеми?

  Едно съм сигурен - в училище, като моето, това няма да върви!

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 27. 27 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 451 Любопитно

  Малка поправка: "...КОГА ще се приключи с угаждането..."
  Математик съм и държа на прецизността.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 28. 28 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 451 Любопитно

  До коментар [#10] от "Bramasole":

  Какво се разбира под "сериозна" работа с по-възрастните учители.
  Виж и коментара ми по-горе.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 29. 29 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3709 Неутрално

  До коментар [#28] от "Консерватор":
  Без да искам да засягам никого от учителите с по-голям стаж, но, съгласете се, че някои от тях наистина не приемат новости в преподаването, просто защото така им е по-лесно; не се налага да се дообучават. Известната фраза, че "дозата прави лекарството" е валидна и тук. Убедена съм, че никой не си и помисля чрез нововъведения да се пречи на преподаване/ усвояване на материала, да се създава хаос в класната стая.
  Какво ще прави преподавателят в приведения от Вас пример - ако няколко деца се занимават с велоергометри, нямам представа, може да измисли състезателен принцип за решаване на задача /или друго упражнение/ и "победителят" първи да върти педалите... Във всеки случай едва ли ще се приеме нещо съвсем ново в образованието ни, без да има дълги и професионални дебати. В името на самото образование.
  И - да, не работя в тази сфера. :)

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK