Раз, два, три: защо учениците не искат да спортуват

Раз, два, три: защо учениците не искат да спортуват

© LAP.bgФизическо... Без съмнение така отговарят огромен брой деца на въпроса кой е любимият им предмет в училище. Какво обаче се крие зад тази любов и дали тя не е съвсем повърхностна?


Голяма процент от учениците губят интерес към спорта в часовете по физическо възпитание и спорт. Това е осезаемо за учителите и донякъде лесно може да бъде обяснено с цялостния проблем за ниската двигателна активност в обществото.


Скорошно проучване показа, че повече от половината българи (51%) не участват в абсолютно никакви спортни занимания. Голяма част от останалите го правят много рядко, а само 9% постигат препоръчителната норма за спорт от общо 2 часа и половина на седмица, показват данните в анализа на Евростат. Освен общите тенденции има и конкретни фактори, които отблъскват децата от спорта в училище. Като се започне от материалната база, мине се през липсата на отношение към спорта, изградено в семейството, и се стигне до недостатъчно осъвременените програми.


На кого му пука за физическо, само ще настинеш
Проблемът с отсъстващите от часовете по физическо деца е голям. "По 4-5 деца от клас с 30 ученици се освобождават, а около една трета се включват пълноценно в часовете. Около 7-8 деца се занимават активно със спорт, а другите, участващи в часовете, идват, за да си изкарат оценката", разказва наблюденията си учителка от елитна гимназия в София.


Вместо да насърчават децата си да спортуват, много родители "ги спасяват" от часовете, като по една или друга причина намират начин да ги освободят. Учителите виждат проблем и в наредбата, според която оценката от първия срок става годишна, ако през втория срок детето бъде освободено от заниманията. А това поставя условия за порочна практика, от която някои се възползват.


Раз, два, три: защо учениците не искат да спортуват

© LAP.bg


Притесненията на българските родители от спорта в училище в огромна степен са чисто рационални – децата им да не настинат, посочва психологът Румен Колев пред "Дневник". "От една страна, това е продукт на нескончаемата майчинска свръхзагриженост. От друга страна, е разумен довод, тъй като материалната база в училищата де факто не позволява децата да си вземат душ и да се включат спретнати и без да са потни в останалите часове. Да не се контузи детето също е причина, поради която родителите имат опасения."


Според Колев е видна "липсата на стойност, която родители да придават на спорта в училище". "За тях той е просто символичен и е в групата на по-неприложимите в живота предмети като музика и рисуване, например. Което е неправилно, защото часовете по физическо са пряко свързани със здравето на децата. Нещо повече, свързани са с възприятието на детето доколко нужна или ненужна в живота им е физическата активност. И в това родителят носи пряка отговорност, ако не с личен пример, то поне със засвидетелстване на смисъл на предмета."


Впечатленията на учителката от софийската гимназия са, че отдръпването на децата от спорта в училище става около 5-6 клас, малко преди гимназията. "На първо място сред причините е лошото състояние на материалната база - салоните са непривлекателни, а съоръженията и материалите често са изхабени или счупени. Ако имаш чист салон, хубави пособия, децата ще се запалят. Другият проблем е свързан с липсата на създадено отношение към спорта от страна на родителите", казва тя.


Колев съветва родителите да възпитават във физическа култура и в отношение към тялото.


Раз, два, три: защо учениците не искат да спортуват

© LAP.bg


Базата и всички други проблеми


Лошото състояние на салоните и на пособията за спорт е първостепенен проблем. Отчита го и Министерството на младежта и спорта (ММС), което заедно с министерството на образованието и министерството на здравеопазването са част от пъзела.


"Недостатъчната материална база в училищното образование съществено възпрепятства провеждането на спортни занимания, в които са обхванати всички деца и ученици, заявиха от ММС пред "Дневник". Доклад за състоянието на наличната открита и закрита училищна спортна база от 2015 г., изготвен от междуведомствена експертна работна група, показва, че от общо 2391 училища, 1674 (61% от всички) разполагат със стандартни физкултурни салони (за 115 училища в страната не е подадена информация).


Голяма част от училищата се намират в областните центрове и в големите общини. В значителна част от училищата в по-малките общини физкултурните салони, които са 673 на брой, представляват помещения, пригодени за спортни занимания. Те са маломерни и по никакъв начин не отговарят на установените стандарти, посочват от ММС.


Общо 270 учебни заведения в страната не разполагат с физкултурни салони. От тези учебни заведения 132 разполагат със свободни площи, на които има възможност да се изградят физкултурни салони, 33 от тях нямат терен за изграждане на физкултурен салон, а 105 училища не са подали информация за наличен терен.


Учителите познават учениците си и трябва да прилагат творческо виждане, за да ги мотивират да са дейни в часовете

© LAP.bg

Учителите познават учениците си и трябва да прилагат творческо виждане, за да ги мотивират да са дейни в часовете


Новаторство и емоция


"Преди седмица в мащабно проучване за българските шестокласници беше установено, че именно физическо е любимият им предмет. После с появата на пубертета интересът не избледнява, но се измества в друга посока. Струва ми се, че основната трудност е децата да се "закачат" за спорта в началното училище или преди него. И върху тази тенденция работя с психодиагностика за избор на спорт, спрямо темперамента и особеностите на характера в детето. Спортът е игра, а всички обичаме игрите. Въпросът е коя игра ще му пасне, в коя игра детето ще открие себе си – своята същност", обяснява Колев, който има седемгодишен опит в работа с деца от рискови групи.


И тук мнението му съвпада с това на учителката от софийската гимназия. Според нея ключово за привличането на децата към спорта в училище е отношението - не само на родителите, а и на учителите и дори на системата.


"Ролята на учителите е огромна. Те трябва да изискват и да имат подход. При нас е имало деца, които идват неподготвени или казват, че не се чувстват добре, за да спортуват. Аз им казвам: "Добре, няма да играете, но вместо да седите на пейката, правете обиколки на двора, докато си говорите". Веднъж две момичета дойдоха след часа и ми казаха: "Госпожо, направихме 25 обиколки на двора", а той е около 600 метра."


"Трябва да се даде възможност на учителите да бъдат креативни - те познават учениците си и знаят как могат да ги мотивират. Аз, например, бих правила загрявката на музика и съм сигурна, че това би бил много успешен ход", допълва тя.


По въпроса с ролята на учителите Колев е забелязал и още една особеност - противопоставянето на спорта срещу науката в училище. "Едното се смята за по-значимо, по-смислено и "по-висше". Тази идея съзнавано или не се наслагва и битува дори между самите учители. В повечето случаи прикрито. Често едни учители не приемат равностойно своите колеги по физическо възпитание. Има тенденция за подценяване на предмета от тях, което пряко или косвено предават и на самите ученици. Това неминуемо се попива и се отразява на сериозността, с която децата гледат на часа по физическо възпитание."


Да обърнем класацията


Колев се позовава на тревожните резултати от изследвания, според които българските деца са първи в Европа по прекарано време пред телевизор/компютър, а България е на пето място в Европа по детско затлъстяване. Той цитира и друго проучване, според което българските ученици са в челото в света по употреба на алкохол и цигари.


За да се "обърне" тенденцията, не е необходимо да се открива топлата вода. Примерът на Исландия остава нагледен за това как пороците сред подрастващите могат да бъдат овладени.


Часовете по физическо възпитание и спорт не са всичко, но са част от картината и решението.


"Мисля, че на часовете по физическо възпитание им липсва малко привлекателност във формата, в която са. Според неотдавнашно изследване, на въпроса какво ги прави най-доволни в часа по физическо, 93% от учениците отговарят - "когато моят отбор побеждава". И това има множество психологически обяснения. Ако часовете станат по-атрактивни, с повече групова съревнователност, динамика и емоции, картината за детското участие ще е по-различна. Особено ако този процес бъде управляван по един умел начин от учителя. Мога да уверя, че дори тези деца, за които се твърди, че са мързеливи, ще искат да участват в игрите и да принадлежат към отбор/общност. За да могат и те да "вземат" за себе си от успеха и приятното преживяване", допълва Колев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (74)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1359 Неутрално

  Да се премахнат оценките по физическо и децата в тези часове да се забавляват, а не да покриват нормативи.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  Да попитам тези корифеи как да спортуват девойки в цикъл? И защо има оценки и нормативи, които дори и някои от учителите НЕ могат да покрият.
  Освен това много често се пишат оценки по симпатия и заради рушвети и това отвращава децата.
  Това трябва да бъдат часове за разтоварване а не за натоварване.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 553 Неутрално

  ТЕЗИ ДНИ гледах час по физическо в близко училище, начален клас! Учителката сгушена в костюмче и токчета,децата в кръг около нея, клекни стани, вдигни ръце, смъкни ръце! Няколко го правят, повечето се подхилват! След тази „загрявка”момичетата насядаха по пейките с телефоните, момчетата се заиграха по своему, а госпожата се скри в сградата! А двора на училището е с прекрасни условия за спорт! Та така!

 4. 4 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Часовете по спорт трябва да са извън учебната програма. Ако децата учат сутрин, то часовете да са след обяд. Трябва да има мотивирани и знаещи (защото 90% от учителите по физически си нямат хабер от спорт) учители, които да научат децата на ДВИГАТЕЛНА култура(как да си движат ръцете, как да дишат и т.н.) чрез игри.
  До 5-6 клас децата вече знаят с какъв спорт да се занимават и трябва да им се осигуряват такива занимания. Ако единия иска да вдига тежести, другият иска да бяга, третият да се бори. Обикалянето на двора на училището е подигравка с децата. Има достатъчно игри коитои могат да се практикуват и без специално облекло за спорт.

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5999 Неутрално

  При противоречиви заповеди (учители срещу родители) децата ще слушат авторитета. Затова учителят е особено важен. Децата желаят да спортуват. Спомням си моят учител по физическо, който създаваше отбори и изграждаше състезателен дух, търпение, постоянство, отборен дух, все черти важни навсякъде...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2568 Неутрално

  До коментар [#4] от "ЙЕИ":
  И аз съм на това мнение.Не може часа по физическо да е вместен в редовната програма.Ами тези деца имат преобличане-преди и след заниманието,ако са се вложили в заниманието ще са потни,ще трябва да се изкъпят.Програмите за физическо не трябва да са с норматива,а да дава възможност на учителя по физическо във всяко училище да изготвя програма съобразена със спецификата и възможностите на всяко училище като спортна инфраструктура.И най важното,трябва да се направи тази инфраструктура и да се поддържа.

 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago514":

  В големите класове дори и гримирането е фактор и иска време.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  щото е по-лесно.. що.. Тъпи въпроси..

 9. 9 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Дъщеря ми има здравословен проблем, с който лесно мога да я освободя от физическо. Не съм го направил, няма и да го направя през оставащите вече по-малко от две години. Колко е активна в тези часове вече е отделен въпрос.

  No Pain No Gain
 10. 10 Профил на tsyki
  tsyki
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Не искат, защото им го позволяват.

 11. 11 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Според мен, правилният подход е детето редовно да се занимава с любимия си спорт извън училището и това е отговорност на родителите. Важно е избрания спорт да отговаря на интересите на детето, а в училище не може да има създадени условия за всички спортове, нито може да бъдат "пръснати" децата по няколко спорта, че и учителят да им обръща внимание на всичките. Изпълнимото в училище и в рамките на учебния час е да се работи за обща физическа подготовка, но интересът към ОФП е пряка функция на редовното занимание с любимия спорт. Освен това, спортът не е само физическо занимание, но и отношение към себе си. Той изисква екипировка, душ сле натоварването. Не става по дънки и гуменки и после в следващия час. Не е добра идея, родителите да прехвърлят цялата отговорност за децата си на училището и да очакват учителите освен да образоват, да възпитават, че и да се грижат за спорта на децата. Затова, скъпи родители, отделете от извънкласното време на децата си и от своето време и ги заведете на спорт по техен избор... и не забравяйте да давате личен пример - спортувайте редовно.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  До коментар [#11] от "russian78":

  Ти колко деца имаш ? Май говориш само на теория.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  До коментар [#9] от "tokkay":

  Да ти е живо и здраво детето.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Когато родителите се тръшват пред телевизора за часове, как децата да спортуват? Децата следват модела на родителите.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 237 Неутрално

  По мои наблюдения организацията с най-голям принос в развитието на спорта в България започва с Де и завършва на нещо подобно на котлон.

  Умерен толераст
 16. 16 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1477 Неутрално

  Защото е задължително. Ако се забрани спорта в училище ще започнат всички тайно да спортуват.

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 17. 17 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Нямало било двигтелна култура дрън дрън дрън ....
  В съблекалните мирише на умрели катерички, няма къде да си вземеш душ след физическото, даскала вместо да направи загрявка и да пусне топка е принуден по програма да обяснява теорията на скока на височина .......

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 18. 18 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Да не настинат ?!
  Добре, че и радиационния фон е в нормата, иначе всички кошмари на българина ще се сбъднат.

 19. 19 Профил на b0b069
  b0b069
  Рейтинг: 388 Разстроено

  да повтарям ли че системата е от 70г? Що в холандия става и то много добре, децата искат да са анвън да играят а нашите туфлеци....дебелеят

 20. 20 Профил на Anelia Petrova
  Anelia Petrova
  Рейтинг: 252 Неутрално

  Скучно им е да покриват нормативи и нищо повече. И си представете норматив за скок на дължина, когато едно дете е високо 185, а другото е 150, нормативите са само според възрастта. Пълен идиотизъм. Не че децата не обичат спорта, в училище той е крайно непривлекателен, а и часа по физическо ако е само 40 минути, то е безсмислено, трябват поне два часа и след това прилично мясо да си вземеш душ, а не да ходиш потен и смръдлив до края на деня.

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#17] от "qwertqwert":
  Да добавя, даскала го мързи и просто им дава една топка и им казва да прави кой каквото иска, даскала е махмурлия или е ВЕЧЕ пиян, в училище с 20 паралелки има само един физкултурен салон и в резултат по физическо са заедно 2 или даже 3 класа през зимата, влаченето на спортен екип в малките класове си е проблем в и без това 10 килограмовата раница, по-голяма от детето и накрая, за какъв точно спорт става дума , дори и да са два часа (90 мин) 10 мин. събличане, 10 мин. обличане, 15 мин. загрявка... абе тва си е чисто само хамалогия.

 22. 22 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 828 Неутрално

  В нашето училище салон няма. Има само една тенис маса за 150 деца в мазето до тоалетните. Каквото и желание да имаш и колкото и иновативен да е учителя, това е положението. Нема паре, действайте!

  malart.blog.bg
 23. 23 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 590 Неутрално

  И аз не обичах да спортувам в смисъла на организирано и командвано състезание. Бягах много бързо, но нито един учител не ме мотивира към атлетиката. Исках да стана футболист, идол ми беше Митата Якимов, мъчех се като него да излъжа всички на игрището и да вкарам гол. Тренера ме дръпна на страна и ми обясни някои неща за колективната игра. Ами в демокрацията станахме много взискателни и избираеми. Преди по физическо искаха шорти, тениски, бели чорапки, цвички, гуменки, анцунг, говоря за 60-70-те. В гимназията учителя по физическо първия час, когато отидохме зайци, ни направи разделна оперативка на момчета и девойки. На нас обясни, че не може да се играе по бельо, просто да се събличаш и излизаш на игрището, а на момичетата направи списък с месечните цикли. Нямаше проблеми при него, имахме хубав салон, големи игрища, но не харесвах програмата, не обичах гимнастиката и разни нормативи за покриване. Едно нещо да ти харесва, трябва да си мотивиран. В казармата примерно си въобразяваха, че като ни дигат от сън в 5 ч. и ни юркаха навън по снега голи да бягаме, ще станем калени мъже. Глупости. Я да бяха направили фитнес зала...басейн...

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  До коментар [#23] от "man_un":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Нещата са доста по-прозаични. За един час физическо, трябва цял ден да разнасяш спортния екип от кабинет в кабинет. Спорта, който в момента преподават интересува най-много 1/4 от учениците в класа. Другите скучаят и гледат да изклинчат. А къде по-хубаво е, да се съберат часовете и да се отиде някъде на излет и там цял ден да се спортува! Ама пуста закостеняла традиция!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 26. 26 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Заради реални проблеми съм бил освободен от физическо от 2-ри клас до завършването. Имаше нормативи и учителите обиждаха, като не можеш да ги покриеш. След 7-ми клас започнах редовно да ходя на фитнес, а учителите по физическо така и не разбраха, че се освобождавам от физическо не защото нищо не мога да правя, а не мога да бягам и да си натоварвам краката. Разбира се фитнес в училище нямаше. Намирам за глупаво да искаш от деца, които не желаят да са спортисти, да покриват нормативи. С течение на годините все повече съученици се освобождаваха и ходеха на кафе (макар и присъствието да беше задължително). И да, родителите се притесняваха децата да не настинат, в което не виждам нищо странно и необяснимо

 27. 27 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кое, по-точно, е твърде теоритично за взискателния Ви вкус?

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 28. 28 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Здравейте,

  Проблемите са много. От една страна има много изпити вече за външно оценяване. Когато аз бях ученик имах само два в 7-ми клас. От това, което съм разбрал, в момента децата полагат изпити вече от 4-ти клас нагоре. Резултатът е, че децата учат повече и в домовете им се набляга върху това.

  От друга, в самите часове цари безхаберие от страна на учителя. Нормативите са високи, но при правилна тренировка всеки от учениците може да ги покрие. Това обаче не се прави. На момчетата им се дава една топка и им се казва да ритат 40 мин., а момичетата 40 мин. стоят и клюкарят. Когато дойде време за гладко бягане, лицеви опори и скок тези, които тренират някакъв спорт, ги покриват без проблем, а за останалите - излагация.

  Заради часовете по физическо почти намразих да спортувам. Ако не бях отишъл с приятели на фитнес веднъж, никога нямаше да започна да спортувам активно, но това стана чак когато бях вече на 20. Сега съм на 27 и ходя както на щанги, така и на ММА. Просто към децата трябва да се подходи малко по-човешки и да им се покажат спортове, които тях ги влечат. Да им се дава футболна топка и после да ги карат да покриват нормативи без трениране няма как да стане.

 29. 29 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#4] от "ЙЕИ":
  До коментар [#6] от "chicago514":

  Напълно съм съгласна с вас! Няма друга възможност спорта в училище да се възприема сериозно от родители и деца, освен ако не е организиран сериозно от училища, министерство и пр.
  Друго важно нещо е децата да НЕ получават оценки по спорт в училище (освен ако не учат в спортно училище).
  Тези часове би трябвало да са за всички деца - включително куците, сакатите, с интелектуални и други възможни дефицити - как да пишеш оценка по спорт на някой с церебрална парализа, като нито може да бяга 100м. за еди колко секунди, нито да прескача кон с гривни? Не е и нужно. Нужно е да се възпита физическа култура и то - у всички!
  Не може и не бива да се разчита на семействата! Семействата, които са заентересовани децата им да са активни и без това полагат достатъчно усилия в тази посока - дават хиляди левове за тренировки и отделят хиляди часове от ценното си време за развеждане на отроците по разни бази и площадки.

 30. 30 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Спортната инфраструктура е огромен проблем. Според мен трябва из цяла България да се построят мултифункционални спортни зали и басейни, които да се ползват от различните училища по график - то е ясно, че нямаме възможност да построим такива към всяка голяма гимназия, както е в САЩ например. Отделно изобщо не е справедливо за едни училища с държавни пари да им поддържат басейните (а те отделно ги отдават незаконно на разни фирми да обучават деца по плуване), а за други деца да нямана нищо.

 31. 31 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Гневно

  До коментар [#30] от "alextan":

  ако може без опорки за поредното крадене. Много си прозрачна. Как досега се е спортувало с наличната база???
  Колко от наличните училищни басейни работят ???
  Трябва да се смени цялата философия на обучението но затова са необходими философи а не мутри и калинки !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 32. 32 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  До коментар [#27] от "russian78":

  Цялата идея на поста. темата е за спорта в училище а не за спорта в семейството.(дефицитите)
  Това важи и за всички други предмети и така разбрах, че нямаш деца и говориш само на теория. елементарно е.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 33. 33 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#31] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Защо поредното крадене, държавата си има определен бюджет и така или иначе той ще се похарчи за нещо или ще се "окраде" според теб? Вместо да опаковат панелки със стиропор за 2 млрд. лв. можеха да решат целия проблем в страната със спортната инфраструктура за децата.

 34. 34 Профил на ВаняХр
  ВаняХр
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Децата нито имат стимул, нито има къде да спортуват. В салоните в училищата се събират по 2-3 класа, става лудница.. за какъв спорт говорим изобщо!

 35. 35 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#33] от "alextan":

  Здравейте,

  Има и алтернативен вариант - училищата да работят с местните спортни клубове и организции. Първите 2-3 седмици от учебната година да се направят изложения за извън-класни дейности и децата да си изберат това, което им харесва. Може същото да се направи и с школи по рисуване, музика, танци и т.н.

 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  До коментар [#33] от "alextan":

  Само дето няма деца.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  До коментар [#33] от "alextan":

  попитах те за наличните басейни !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  Децата не искат да спортуват, но важното е да се построят зали, басейни и стадиони в училищата, където даже и деца няма.

 39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Гневно

  До коментар [#38] от "Роси":

  Новата опорка и хранилка на суджуците след санирането .

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 40 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#35] от "Nestea":

  И двете ти мнения са на място и добре описват ситуацията!

  Бих добавил още нещо - децата до голяма степен се хранят адски неправилно (което далеч не е проблем само на училищната среда), което първо, води до затлъстяване дори при подрастващи, и второ, създава неправилно отношение към собственото ти тяло изобщо. Като спортуващ знаеш, че не можеш да надбягаш лошата диета - и децата трябва да го знаят. Дете, което е набило ей такъв бургер два часа по-рано, определено няма да е с правилния тонус за физическо натоварване, даже бързичко може да му стане лошо.

 41. 41 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 471 Весело

  Разцепвахме се от игра в часовете по физическо. Даже се е случвало, особено когато играехме футбол или баскет, така да се вживеем, че да пропуснем междучасието и началото на следващия час. Тогава се показваше директора и вдъхваше респект:) По-късно в гимназията обаче всичко се промени - кафенце, гаджета, никой не носеше анцуг за преобличане и т.н. Момичетата бяха постоянно в цикъл:)
  Но до 7-8-и клас е важно децата да спортуват в училище. Понеже хванах последните години преди 10 ноември, в първи и втори клас правехме физзарядка в двора преди часовете.

 42. 42 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 607 Неутрално

  До коментар [#32] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Идеята на поста ми е, че натоварването на училището с очаквания, които далеч надхвърлят основните му функции ще доведе до лоши резултати както по отношение на тези допълнителни очаквания, така и в рамките на основната му функция. Това може и да е твърде теоритично, но има болезнени практически резултати от разпиляването на ресурси... Що се отнася до това, каква е темата на статията, то тя със сигурност не е, кой има и кой няма деца.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 43. 43 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#40] от "fletcherlind":

  Здравейте,

  Идеалният вариант е децата да ядат по 3-пъти дневно готвена храна с много зеленчуци, нужното количество месо/риба и хубави въглехидрати като паста, ориз и картофи. Бедна държава сме и разбирам, че това трудно става. Докато лафките продават чипс и снаксове вместо сандвичи ще е така - в най-добрия случай слаботелесни, в най-лошия затлъстели.

 44. 44 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#43] от "Nestea":

  Ахахахаааа некви диетолози налазиха форума. Мое да апнат за закуска домашно приговено десертче от мед, фастъци и сусам, с елда, чия и годжи бери!
  Нищо им нема на децата, екстра са си. А и става дума за спорта не за яденето и за това, че не спортуват. Не че това е проблем, просто е констатация.

 45. 45 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 553 Неутрално

  А защо трябва да спортуват да питам аз?Като гледам как Наим Сюлейманоглу в момента си търси чер дроб за трансплантация,Величко Чолаков почина на 35год.,а Шарапова и сестрите Уилямс обясняват как пият по повече хапчета на ден от баба ми и дедо ми взети заедно...Часовете по физическо трябва напълно да се забранят.Аз никога не съм ги посещавал.На края на срока отивах и им казвах че искам толкова и толкова оценка за срока-който пише-пише...Който не ще-майната му.Ако иска да ме остави на поправителен,негова си работа.Той ще се разкарва лятоска през отпуската си до училището за да види че въобще и не съм отишъл на поправителния...Спорта влиза в душата на човек когато сам дозрее за него.А не-насила да му се налага.Насила хубост не става.Казвам го като човек който за миналата година има 4завършени планински ултрамаратона.

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 46. 46 Профил на tqh42306221
  tqh42306221
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Вместо подобни дивотии-далеч по-полезно ще е да се почнат регулярни часове по "първа помощ"-не може децата да не знаят какво трябва да направят ако видят че някой се дави,че го е ударила светкавица,как да укажат първа помощ на човек блъснат от камион каран от брадат мъж викащ "Аллаху акбар!" :),как да шинират счупено,какво да предприемат при ухапване от змия,пчела,какво да правят ако някой получи слънчев удар,играряне,измръзване,ако се натрови,ако презоба с алкохол или някой от многото наркотици на пазара,да се учат на правилата за безопасен секс и т.н.Въобще-училището трябва да предава уроци,които да намерят практическо приложение в живота и да са полезни за индивида.А покриването на норматив за 600м гладко бягане и хвърлянето на гюлле-не е сред тях.Най-малкото-после тез дисциплини никога няма да му се наложи да ги повтаря човек.Все си мисля че от времената на откриването на стенобойните оръдия от римляните и на барута от китайците през 13ти век-не му се налага много често на човек да хвърля гюллета наръка.Хич да не е-дори и нашите аборигени през Априлското все едни черешови топчета са успявали да сковат...Който иска да продължи в живота по стъпките на Ивет Лалова-лошо няма,но за него ВИФ все още си работи,ако и да е под ново име...

  Мама,льотчика люблю,я без льотчик не магу.Он летает на высока,набывает на дълбока!
 47. 47 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#44] от "uq":

  Здравейте,

  Идеалната закуска е филия хляб с масло, яйца и сирене. При силни занимания със спорт трябва правилното гориво. С една вафла или "мед и годжи бери" при 8 часа училище и след това 2 часа трениране детето няма да издържи.

  Иначе и на мен не са приятни препоръките на съвременните диетолози. В момента е модерно 15-годишни да бъдат хранени като 60-годишни.

 48. 48 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#47] от "Nestea":
  Ами здравейте :)
  Именно това ме дразни, коя сте че да казвате каква е идеалната закуска? Диетологията на всеки 2-3 години се самоотрича. Яжте малко мазнини, яжте много мазнини. Не яжте картофи, яжте картофи.
  Няма идеална закуска, децата са с различен двигателен режим, тегло, метаболизъм и не може да препоръчаме "идеалната" универсална закуска и да, 3 яденета на ден са крайно недостатъчни за едно дете. Имам две съседчета на една възраст, едното е 38 кила, другото - 22 при горе долу един ръст. Едното просто не съм го виждал да ходи, то тича. Другото много по-често ще го видиш да чете, да строи нещо, да рисува. Същото това дете е изключително силно например и мъкне нечовешки неща, другото като духне вятър се хваща за нещо да не го издуха. Е как ще дадете една и съща закуска на тези деца и ще ми обясявате че била идеална и за двете?
  Децата се чувстват чудесно дори ядейки "боклуци" според вас, и това, че е с някое кило "отгоре" или "отдолу" на нормата изобщо не значи нито че е болно, нито че не се чувсъва чудесно, нито че ще развие някакви болести или незнам какво.
  Спрете да се филмирате с глупости и оставете децата да си живеят живота. Не спортували - голяма работа

 49. 49 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago514":

  Много голям проблем е това с изпотяването и липсата на душове. Тия 25-30 души да се върнат в тясна класна стая потни и смрадливи след здраво тичане по физическо... не се диша.

  В гимназията, която завърших, съблекалните гледаха точно срещу футболното игрище. Прозорците нямаха решетки и познайте имаха ли стъкла. Това за настиването не е майчинска свръхзагриженост, а сериозен аргумент - не е човешко да се събличаш потен в съблекалня на 7 градуса през зимата.

  I don't want to believe. I want to know.
 50. 50 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#48] от "uq":

  Здравейте,

  Мъж съм и съжелявам, ако тонът ми е звучал заповеднически или съм Ви обидил по някакъв начин. Това, което съм казал, важи за "силни занимания със спорт" или за един живот, където има много физическа работа.

  Като дете съм имал два периода. Първите ми горе-долу 10 години ги прекарах на село, живеейки при баба ми и дядо ми. Там ядях пълномаслено кисело мляко, пиех мляко, доено от крава, свински пържоли, картофи, пържени в масло и за капак на всичко баба ми мажеше филии с мармалад. Съвременните диетолози биха получили удар, но не бях дебел, защото по цял ден помагах из двора и вършех земеделска работа.

  В града яденето ми беше по-оскъдно - чипс за закуска, баничка на обяд и каквото намеря за вечеря. Пак не бях дебел, но не помня да съм се чувствал добре - постоянно бях изморен, нямах енергия и като цяло зависех от кафетата да ме прекарат през деня. Когато започнах да тренирам оставих тялото ми само да търси храна. Диетата ми от пълен хаос се самоподреди по горе-долу същия начин, по който ядях като дете.

  Това, което се опитвам да кажа, е, че храненето трябва да отговаря на физическата нужда на организма. Нямам нищо против вафлите и чипса, но ако детето има трениране след 8 часа училище (което впрочем не е лесно) е по-добре да му се сложат 2 сандвича повече и пакет фъстъци, от колкото да му се даде един чипс и вафла.

  Иначе за спорта - което дете може да спортува, трябва да спортува, най-малкото, за да си създава приятели и да си оплътнява времето. По-добре от малко да бъде научено на спорт, на неща като рисуване, свирене или пеене, от колкото на 25 да стои и да се чуди или тепърва да се захваща.

 51. 51 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#50] от "Nestea":
  Съжалявам, че обърках пола.
  Ама продължавате да давате тон в живота какво е добре и какво не е. Оставете хората сами да си определят какво е добре да се приучва и какво не.
  И не ми сравнявайте детството си на село с младежките си години в града, защото едно дете има различен метаболизъм от един младеж, расте, спи повече движи се повече, не употребява стимуланти и да ми говорите, че като дете сте се чувствал добре от яденето при баба а като младеж - не, защото сте ядяли чипс и вафли е несериозно. И аз така, като бях дете имах кафява коса, а сега- бяла. Сигурно е от бирата

 52. 52 Профил на fletcherlind
  fletcherlind
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#44] от "uq":

  Няма смисъл от строги диети, просто да се ограничи безразборният прием на захар без грам мисъл за утрешния ден. Личното ми мнение е, че децата днес просто приемат прекалено много евтина енергия за нуждите си, което понякога е вредно.

  Миналия месец бях на море - може да имам изкривени спомени, но по плажа беше пълно с дебели деца.

 53. 53 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#52] от "fletcherlind":

  И какво от това? Какви са ти критериите за дебели зависи. Виж за приема на прекалено много захар съм съгласен да, сладкото винаги е приятно, а вече е и много евтино.

 54. 54 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#51] от "uq":

  Здравейте,

  Защо на 27 се чувствам по-добре от колкото на 17 при все това, че в момента работя и водя един забързан начин на живот?

 55. 55 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1746 Неутрално

  Не е вярно заглавието. Децата искат да спортуват. Обаче врявата се вдига не заради децата, а заради бизнеса. Защото физическите спортове са бизнес. При това бизнес с покепко-продажба на човеци. Един вид робовладелство. А за такъв бизнес е жизнено необходимо да превърти количество "матриал", за да произведе малкото необходими му "кадри" за продажба нагоре по веригата. За това е квиченето по физическите спортове. Матриалът нещо не го влече да става стока.
  А СЕГА СЕ ЗАМИСЛЕТЕ, защо изобщо в училищата ни ТЕХНИЧЕСКИТЕ спортова са табу. И дали децата НЕ ГИ ИСКАЛИ ДА СПОРТУВАТ.
  Подложили сме се на производство на мускули, а проспериращите нации ЗАЛАГАТ на производство на мозъци. Което правят техническите спортове.
  После ревем, че нямало желаещи за инженери.....
  !

 56. 56 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  До коментар [#54] от "Nestea":

  Ми защото 27 е по-добра във физическо отношение възраст от 17. Спрял си да растеш, укрепнали са костите, натрупал си мускулна маса, укротил си хормоните.
  Отелно от къде да те знам, на 17 може да си имал анемия примерно заради някой кръвоизлив или хронично възпаление на сливиците. И изобщо добрето на кило ли го мериш или на метър? "Добрето" е доста повече ментално отколкото физическо състояние

 57. 57 Профил на Nestea
  Nestea
  Рейтинг: 302 Неутрално

  До коментар [#56] от "uq":

  Здравейте,

  А мислите ли, че всички тези бонуси щяха да дойдат, ако продължавах да не тренирам и да ям зле? Възможно ли е според Вас да се занимавам в свободното време с ММА и щанги, ако храненето ми пак е чипс за закуска, баничка на обяд и там нещо за вечеря? А този режим заедно с работата?

 58. 58 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Нито това е проблем нито е нужно да се прави каквото и да е .Спорта някога е бил някакъв квазирелигиозен ритуал и част от военната подготовка,сега се е превърнал в пазвлекателна и рекламна индустрия.Спортът имплантира липса на чуство за достатъчност и оценка на пределната полезност.Стимулира максимализма,а не оптимизацията.Води и до чуство за неудовлетвореност,винаги има по-добър,и да си най-добрия е за кратко.
  Освен това води до стимулиране на съперничеството,а за успешен и щастлив живот е необходимо емоционално умение за съгласуване и договаряне.
  Освен това всяко недоброволно и непремирано усилие се мрази,та малка част почват да обичат спрта,по-голямата го намразват първите отиват на екстремни режими със стимуланти свръхнатоварвания и диети,вторите се движат по-малко от здравословната норма.
  Затова трябва всеки индивидуално да си намери своята здравословна двигателна активност,независимо дали е формално спорт ,танци,разходки,игра с куче или нещо подобно.30-60 минути на за здраве ден стигат.

 59. 59 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7164 Неутрално

  Чудно защо децата не искат да играят в часовете по физическо, предполагам че не им поставят нормативи като за спортисти.

 60. 60 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 237 Неутрално

  При моето училище през Комунизма като чавдарче,трябваше да правим физически упражнения,преди да имаме право да влезнем в училище.Бяхме наредени в училищният двор по редици според класа, и дали е студено не играеше роля,трябваше да се навеждаме към левият или десният крак,така 10-на минути.Ако бях си забравил синята връзка,не те пускаха в училище,трябваше да ходя до в къщи,да я взема,която трябва да бъде изгладена.Диктатура

 61. 61 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  И едно време, преди 30тина и повече години повечето ученици, особено момичетата, не обичаха часовете по физическо и гледаха да се скатаят. Лично аз с най-голямо удоволствие участвах във всички състезания; покривах нормите; учех съчетанията за греда, успоредка и земя - беше ми много приятно. Но имаше доста девойки, които едва се влачеха и изпитваха неприязън към най-малкото физическо усилие - аз никога не съм могла да разбера подобно отношение, защото, колкото повече се движи човек, толкова по-трениран става и толкова по-голямо желанието му за движение. Ние не сме създадени да се влачим като полуумрели или да се разплуваме по столове, дивани и легла. А специално за негативното отношение на учениците към физическото - тук има и друг елемент - те сигурно смятат, че не е cool като всеки останал аспект от училищното обучение.

 62. 62 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  До коментар [#21] от "uq":''даскала го мързи''

  Моите даскали по физическо са били всичките много добри и заинтересовани да ни увлекат в заниманията. Още си ги спомням. Даже този от гимназията редовно ми се караше защо не започна да се занимавам по-сериозно и професионално със спорт. И в началното, и в основното училище и гимназията часовете по физическо бяха добре организирани; имахме добре оборудвани салони и спортни площадки; единствено душове липсваха. Сега не зная как е.

 63. 63 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago514":

  Съгласен в преобладаващата част от съжденията ти. Но дали не е късно да се спасява потъващото "физвъз"? Различните колективни игри със ъстезатерен характер са основата на часовете в училище, иначе - всеки си човърка телефона.

 64. 64 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 874 Неутрално

  До коментар [#41] от "VR|46 ДНЕВНИК с нова визия менте=ЛИТЕКС с тире":

  Баш така! Но сега не е точно така. Давам пример със синът ми. В час или кози, висулки и прочее дивотии, или покриване на някви тъпи нормативи, или ... народна топка!!!! Класния им ги питал дали искат да спортуват, а те понеже са много нахакани, казали - даааааа. А той искал да ги заведе на Витоша да походят 2-3 часа! Отговора бил светкавично "Не"!
  Така става, като мама и тати глезят наследника и му обясняват колко е велик!

 65. 65 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 874 Неутрално

  В общия случай децата днес са отражение на родителите си. Да не забравяме, че нацията се изроди в дебелогъзи мързеливци, които и до кенефа ходят с кола! Какво да очакваме от поколението им?!

 66. 66 Профил на lo_ridah
  lo_ridah
  Рейтинг: 797 Весело

  ти да видиш кви маратонци били тия обикалящите докато си говорят.... 25 обиколки по 600м. 15 километра за 40 минути. Ми те са за отличен и освобождаване от изпити. Направо за НСА.
  А като казах НСА...ако учителските заплати са нормални, току виж някой студент от НСА може и да се заинтригува да изкара учителска специализация. Сто про млад учител би провокирал много повече интереса към спорта на децата. Аз имах късмет в гимназията да имам млади учители и реално те ме запалиха да спортувам. В началното до 5-6ти клас бях освободен заради астма и хич и не се замислях много да покривам нормативи. Е да годините бяха такива, че се играеше пред блока и все пак летата имаше някаква физическата активност. НО реално "даскалите" поради по-съвременния им подход ме запалиха първо за баскетбол, после за лека атлетика. И оттам вече 15-16 години не съм спирал да тренирам. В момента по-силови спортове, ама това е модерно :D

  Eff U Greta
 67. 67 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 954 Неутрално

  не щат щот са прости и марзеливи.

 68. 68 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#65] от "rincewind":

  ми то кат гледаме те проявяват желание само да потребяват а не да праят пукуление или нешто друго.... тъй че няма кво да очакваш

 69. 69 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 874 Разстроено

  До коментар [#68] от "betona":

  Нищо не очаквам вече:(
  Аз лично се старая да го запаля моя син по планините и май успявам.
  Добре се справя момчето и го кефи. И забелязвам, че и той като мен, мрази пренаселените места, като Вихрен или Мусала.

 70. 70 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#69] от "rincewind":

  Е, значи има надежда :). Браво и на двамата.

 71. 71 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Да вземат да накарат тия дето са с наднормено тегло, употребяват наркотици, алкохол или пушат да плащат по-високи здравни осигуровки и много бързо хората ще не само ще станат по-здрави ами и децата им ще почнат да спортуват редовно. Е, трябва да се оправят и условията за спорт по училищата, но основното правило е да се бръкне в джоба на българина и тогава изведнъж придобива друг смисъл.

 72. 72 Профил на bochko
  bochko
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Всичко зависи от родителите, мисля, и това да запалят децата отрано по възможно най-много спортове, пък после всяко да реши кое го влече...физическото е минало покрай "спортуване".

 73. 73 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1243 Весело

  Все си мисля че от времената на откриването на стенобойните оръдия от римляните и на барута от китайците през 13ти век-не му се налага много често на човек да хвърля гюллета наръка.
  —цитат от коментар 46 на tqh42306221

  Плюсче от мен защото ме развесели :) Иначе съвсем не си прав, целта не е да те научат да хвърляш гюллета а развиване на съответните мускули и въобще поддържането в добра физическа форма.

  Колко успяват заради пълното бездушие на даскалите и отвратителната материална база е отделен разговор. Но какво си загубил ще разбереш чак на стари години като ти се скапе организмът /някои и по-млади/.

  И впрочем на този който се подиграваше на сутрешният крос в казармата ще му кажа, че точно там разбрах какво значи да се поддържаш в добра форма. Е, вече бях малко поумнял, все пак я карах след 5 години следване та можех да правя анализ на това какво и защо се прави, и какъв е резултатът. И последните години като малко се поскапах се сетих за онова усещане и почнах да си правя по 10км всеки ден в Западен парк. Макар че вече има автомобили :) Но както казах умът идва чак когато те налегнат проблемите.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 74. 74 Профил на Петкова
  Петкова
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Условията в училище са неадекватни за реален спорт. А очевидно и програмата е лоша, и учителите са .... с остаряла методология. Биха могли да организират спортни игри, за да може децата да се забавляват, докато изразходват физическа енергия, и докато се учат на спортменство, отборен дух и екипност, не знам защо не го правят. Не знам също защо редовните занимания със спорт на децата не се признават като часове по физическо? Не знам също какъв е проблемът момичетата да може да имат аеробика, танци, балет? Каква е целта на часовете по физическо възпитание? Каквато и да е заложената официална цел в момента, училищата очевидно не я постигат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK