Работещи родители на незаписани в ясли деца могат да поискат детегледачи

Работещи родители на незаписани в ясли деца могат да поискат детегледачи

© Цветелина Николаева, КапиталОт днес до края на октомври Агенцията по заетостта ще приема заявления по проект "Родители в заетост", който осигурява детегледачи на децата на работещи родители, съобщиха от пресцентъра на агенцията.


Право да подават заявления имат родители на деца от 0 до 5-годишна възраст, които не са записани в детски заведения. Родителите, които към момента на кандидатстване не работят, трябва да започнат работа в рамките на 4 месеца от получаване на услугата за отглеждане на дете, а детегледачът може да полага грижа за детето в срок до 18 месеца, отбелязват от агенцията.


Бюрата по труда ще извършат подбор сред регистрираните желаещи да работят като детегледачи, които ще трябва да бъдат одобрени и от родителите.
Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по проекта е 20 млн. лв. Той е съфинансиран от Европейския социален фонд на Европейския съюз чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020.


Срокът за прием на заявления е до 31 октомври или до изчерпване на финансовия ресурс. От Агенцията по заетостта очакват, че с планираните средства ще се осигури подкрепа за 1500 родители за отглеждане на техните деца.


Заявления ще се приемат на хартиен носител, лично във всички бюра по труда в страната, в работни дни между 8.30 и 17 часа. Подробна информация по проекта и образец на Заявление може да намерите на сайта на социалното министерство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK