Въпросите, чиито отговори трябва да знае всяко дете

Въпросите, чиито отговори трябва да знае всяко дете

© Ammar Awad, Reuters"Детски Дневник" публикува текста от блога mamaninja.bg.


Гледали ли сте "Отчаяни съпруги"? Преди време ми бяха възложили за превод този сериал и има сцени, които буквално помня наизуст. Спомняте ли си онзи епизод, в който Линет се върна на работа и постоянно се притесняваше, че Том оставя децата навън без надзор, а той беше убеден, че момчетата много добре знаят как да се пазят от "лоши хора". Накрая Линет реши да му докаже, че не е прав и нави момчето от рецепцията да заговори децата и да им предложи бонбони, за да ги отвлече наужким пред очите му. Момчетата, за ужас на Том, веднага се вързаха. Сцената завърши много смешно, защото бдителната съседка изскочи и преби горкия "похитител" безмилостно, но няма родител, който да я е гледал и да не е запомнил завинаги колко наивни са всъщност децата, дори когато си въобразяваме, че отлично сме ги научили на важните правила за безопасност.


Предлагам ви да направите този малък тест с хлапетата си, за да проверите дали знаят как да реагират при опасни ситуации. Въпросите, на които не могат да отговорят, можете да им разясните и след време да ги попитате отново. Направете го и с по-големите деца. По-добре да им досадим, отколкото да пропуснем нещо важно. Ето и въпросите, a отдолу ще намерите и примерни отговори:
1. Трите ти имена, адреса и телефона на родителите.
- Трябва да се знаят задължително, в случай че детето се изгуби или изгуби телефона си.


2. Какво ще направиш, ако си сам вкъщи и някой се опита да отвори вратата?
- Звъниш по телефона на 112 и казваш, че някой се опитва да влезе, както и домашния си адрес, после звъниш на родителите си. Не отваряш на непознатия, а му казваш, че татко се къпе и всеки момент ще излезе от банята.


3. Какво ще направиш, ако непозната дама или господин ти даде бонбон или почерпка?
- Прибираш го и после го хвърляш.


4. Какво ще направиш, ако нещо дими у вас, а си сам?
- Излизаш навън, звъниш на 112 и обясняваш ситуацията, звъниш на родителите си.


5. Непознат възрастен моли за помощ или си търси нещо изгубено. Ще му помогнеш ли?
- Не, ще откажеш и ще се отдалечиш бързо на място, където има много хора. После непременно ще кажеш на родителите си.


6. Какво ще направиш, ако те нападнат кучета?
- Не бягай и не им обръщай гръб. Огледай се дали наблизо има възрастни хора и ги повикай на помощ. Ако няма, се отдалечи бавно, като отстъпваш назад с лице към тях. Не проявявай страх, не ги гледай в очите и в никакъв случай не бягай. Ако имаш в теб някакъв предмет, топка, играчка, шише вода, каквото и да е, хвърли го колкото може по-далеч, те ще хукнат след него.


7. Ще отидеш ли на гости у връстник, с когото току-що си се запознал? А ако го познаваш, но вашите не знаят?
- Никога не ходиш на гости без да си попитал родителите си и без да знаят къде си.


8. Какво ще направиш, ако усетиш мирис на газ вкъщи?
- Ще провериш дали газта е изключена, ще се обадиш на 112 и на родителите си и няма да палиш печката, а ще излезеш навън.


9. Ще се качиш ли в асансьор с непознат?
- Не, ще изчакаш. Ако и той не се качи и остане с теб, позвъни на вратата на съседите или излез на открито, където има много хора.


10. Какво ще направиш, ако някой те следи?
- Ще се обадиш на родителите си и ще отидеш при охраната, ако си в магазин, или при полицай, или при учител, или при друг възрастен, на когото имаш доверие и ще му кажеш. Няма да бягаш към безлюдни места, входове и подлези, а ще потърсиш обществено място, където има много хора.


11. На кого можеш да отвориш вратата, ако си сам вкъщи?
- На родителите си или на приятел, когото познаваш добре.


12. Какво ще направиш, ако непознат те хване за ръка да те води някъде?
- Ще се дърпаш и ще викаш с всички сили.


13. Как ще постъпиш, ако се изгубиш сред тълпа от хора или в голям магазин, парк, стадион?
- Ще отидеш при охраната и ще кажеш, че си се изгубил. Ако имаш телефон, ще позвъниш на родителите си.


14. Какво ще направиш, ако си навън по време на буря и гръмотевици?
- Ще потърсиш подслон в постройка, сграда, но не и под дърво. Ще стоиш далеч от жици и електрически стълбове, от метални предмети, включително колелото ти.


15. Какво ще направиш, ако непознат в интернет заплашва теб или семейството ти?
- Ще кажеш веднага на родителите си.


16. Какво ще направиш, ако те поканят да играеш на опасно и безлюдно място?
- Ще откажеш и ще предупредиш приятелите си да не ходят там. Ако настояват, няма да отидеш с тях и ще кажеш на родителите си.


17. Можеш ли да отваряш аптечката, когато родителите ти не са вкъщи?
- Не. Можеш да използваш лепенка за малки ранички. При всички случаи се обаждаш на родителите си, ако има здравословен проблем от каквото и да е естество.


18. Какво ще направиш, ако твой приятел се нарани лошо?
- Ще се обадиш на 112, на родителите си и на неговите родители, ако им имаш телефона. В случая няма никакво значение кой е виновен, затова няма да се страхуваш и притесняваш, каквото и да е станало, а ще потърсиш помощ.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK