И кой ще ги плаща и доставя тия киноа, авокадо, чиа, сушени боровинки, броколи и брюкселско зеле, бе ? Векове са яли децата в България на закуска винена попара и са пращяли от здраве! Дай сега да ги тровим с гнили плодове, че сме модерни !
На мен чиа ми харесва, една лъжица в чаша сок или мляко, дори чай, за пет минути увеличава обема си 12 пъти мисля и се сгъстява, даже леко желира, много е вкусно, но води до пристрастяване, като наркотик е. Трябва непрекъснато да се разбърква с вилица, за да не се слепят зрънцата. Киноата се сварява по-бързо от ориза и е по-вкусна. Броколите не ми харесват и на мен, но казват, че били полезни.
Плюсът е от мен, това за щитовидната жлеза наистина ли е вярно, не че ям редовно киноа и чиа, само понякога в ресторант Соул Кичън или в магазина на Зоя, но в комбинация с други съставки, всичките тези храни са заместители при веганите.
Някои хора реагираха, все едно децата ще преяждат с киноа и ще се друсат с чия... написано е, че ястията със споменатите култури се добавят като алтернатива. И не виждам проблем, предвид доказаните им качества. Нито пък включването им ще доведе до фалит на системата... Настоящият рецептурник и без това е остарял и не особено здравословен. Отделен въпрос е доколко здравословното хранене е приоритет на българина- очевидно е, че не е. Особено като се загледа човек в средно 120килограмовите българи, които бутат количкин в Кауфланд, пълни с какви ли не боклуци.
Чонко, не ми е до плюсовете и минусите, а се възмущявам от липсата на грамотни хора, особено при грижата за здравето на децата. Отдавна го бях чел, сегя ще потърся:
Киноата била вредна според Vesti, които цитират daily mail..... После защо има фалшиви новини....ами защото има шарани. Препоръчвам ти също така pik, blitz
Това наистина не е сериозно. Няма такова нещо като "супер храни". Не съм против отпадането на вредните храни, но трябва ли да бъдат заменени от суперскъпи такива? Няма ли нормални алтернативи?
Това наистина не е сериозно. Няма такова нещо като "супер храни". Не съм против отпадането на вредните храни, но трябва ли да бъдат заменени от суперскъпи такива? Няма ли нормални алтернативи?
Кое му е скъпото? Те и без друго щом става дума за тия кухни кило ябълки става 5 лева, кило портокали 10 лева, 2 филийки хляб 1 лев и т.н. Като миналата година новините, "Ние работим по БДС стандарт. На филийка хляб и трябвало 2 грама лютеница 10 грама сирене и т.н." И 2 филийки с това струваха 2 лева...
Пак да попитам hamiltonf1 , които се изказа компетентно, че дори и квалифицира експертите по хранене като "ненормални" - кой по точно доказа, че киноата уврежда щитовидната жлеза? Защото в статияте екипът от учени е неназован, точно както и организацията, за която работят. Да не би това да същите тези учени, приятели на Daily Mail, които преди месец също така доказаха, че жена е забременяла от извънземно??? Айде да не спекулираме, поне не и в този форум, поне не със статии от Daily Mail.
Абсолютно. Бях чела наскоро точно за това, но не можах да намеря резултатите от изследването .
Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
Клетите перуански фермери съвсем ще умрат от глад с тия модни изг*зици. Няма нищо нездравословно в традиционните български храни, стига да се приготвени както трябва и да не са тъпкани със сол и захар.
Some say the end is near,
Some say we'll see Armageddon soon,
I certainly hope we will,
I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
Голямо питане, голямо нещо. Не вярвал на Вести, не вярвал на Дейли М.?! Ами, пише им и като не ти отговорят, ги съди... Ето ти източника, дано знаеш англ.:
Petronella Ravenshear is a nutrition expert based in Chelsea, London SW3. She has been featured in publications including British and American Vogue, The Times, Men’s Health, and Tatler
http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2
Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близки
Модата с киноата в Европа и САЩ е много голям проблем за перуанското население... Не виждам какъв ви е проблемът да ядете боб, ориз, леща, грах, нахут - все неща, които ммогат да се гледат и тук (друг е въпросът дали се прави)...
Аз пък не виждам какъв е проблема освен изброените от теб храни, човек да вкара в менюто си и нещо по- различно, по- нетрадиционно. В статията ясно е написано, че традиционните български ястия си остават в менюто, но в него ще намерят място и алтернативи, като тези така наречени " супер храни ". Аз не виждам какъв е проблема в това. По- добре децата от малки да свикват на здравословно хранене, отколкото на мазни баници, бургери и подобни, защото всички знаем, какъв проблем е това, когато пораснат.
проблемът ми е да се нарича "суперхрана" нещо дето с нищо не е по добро от една проста леща, само за да може да го продадат 10 пъти по-скъпо на някой хипстър Иначе по ресторантите взеха да ръгат киноа навсякъде, а трябва да ходя на сръбския ресторант за едно тавче
До коментар [#26] от "pppdaemon":Аз пък не виждам какъв е проблема освен изброените от теб храни, човек да вкара в менюто си и нещо по- различно, по- нетрадиционно. В статията ясно е написано, че традиционните български ястия си остават в менюто, но в него ще намерят място и алтернативи, като тези така наречени " супер храни ". Аз не виждам какъв е проблема в това. По- добре децата от малки да свикват на здравословно хранене, отколкото на мазни баници, бургери и подобни, защото всички знаем, какъв проблем е това, когато пораснат.
Ммм, като знам как талантливо се готви в столовите в училищата и детските градини, направо си представям колко вкусно ще им е на децата преварено до смърт броколи или брюкселско зеле или безвкусното лигаво авокадо. Такава страстна любов ще развият към "суперхраните" ще развият, че друго няма да искат да ядат. Ти ако разчиташ в детската градина да ти научат детето да се храни здравословно...
Some say the end is near,
Some say we'll see Armageddon soon,
I certainly hope we will,
I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
Еми, докато има хипстъри, вегани и прочее " модерни хора " , ще има и кой да им взема парите. В случая не става въпрос за това дали гречката е супер храна, а дали има място в менюто на децата. Ето, ти си наясно, че това със супер храните си е жива зарибявка за наивници, но това не омаловажава ползите от тези храни. Боба и лещата са железни български манджи, о.к. никой не го оспорва, но пък кара ли се само на боб и леща?
Ганьо отрича всичко, той не приема нови неща, защото е недоверчив и смята, че пак искат да го преметнат. В случая Ганьо се опасява, че ще трябва да плаща повече за храни, в чиито качества той не вярва, защото той и дедите му са яли винена попара и са оцелели, стигнали са до 3-4 морета и т.н. Ганьо има "прогресивно" мислене. Неговото верую е , че промяната е лошо нещо и той и така си е добре, нищо че е 120 кила и дава 1/3 от парите си за лекарства. Айде Ганьо, със здраве.
Ти да не би да мислиш, че гречката и киноата са едно и също нещо? Щото ако е така, си в тежка заблуда. Some say the end is near,
Some say we'll see Armageddon soon,
I certainly hope we will,
I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
ако заместиш в една рецепта ориза с коиноа - да речем, как да е. но съм виждал хора които насила се тъпчат съ салати от авокадо, киноа, годжибери и след като са си изпълнили нормата по "здравословно хранене" за капак хапват една яка тортичка :)
Интересна е квалификацията "суперхрани". Няма такова нещо. Всяка храна е и лекарство, а лекарството прави дозата. Варивата, зеленчуците и местните плодове са също доста хранителни. Да не говоря че по нашите земи виреят и растения, които хората някога са използвали за храна, но поради една ил друга причина, тяхната употреба е замряла. Типичен пример е просото, джанките, папудата, мушмулите, хинапа, дренките - много видове, които са доказано полезни и вкусни. Просто "некои съображения" въздигат от време на време някои храни, на които се приписват почти невероятни качества.
Храните не стават вредни или полезни поради щото са расли или пасли в Америките, Азия, Африка, Европа и т.н. а поради начина на отглеждане и последваща обработка. Ю.американската чия може да се гледа и като сев.американски кукуруз. И става точно толкова полезна като сев.американския кукуруз. От ю.американска чия могат да се правят същите гризки и хруски като от сев.америакански кукуруз. И ще са точно толкова полезни! Храни, които се отглеждат в България с по-слабо инвазивни методи са далеч по-здравословни за българчетата от храни летели един дявол знае колко километри, престояли в дявол знае колко склада, преминали през дявол знае колко прекупвача.
Ганьо отрича всичко, той не приема нови неща, защото е недоверчив и смята, че пак искат да го преметнат. В случая Ганьо се опасява, че ще трябва да плаща повече за храни, в чиито качества той не вярва, защото той и дедите му са яли винена попара и са оцелели, стигнали са до 3-4 морета и т.н. Ганьо има "прогресивно" мислене. Неговото верую е , че промяната е лошо нещо и той и така си е добре, нищо че е 120 кила и дава 1/3 от парите си за лекарства. Айде Ганьо, със здраве.
Има и друг вид ганьовщина! Ганьо, който отрича всичко местно, щото поради някаква причина счита, че баба му е била далеч по-проста и загубена от нечия чужда (в случая южноамериканска) баба. 120 кила са постижими и с полезна чия, както и 60 кила - с вредно жито например.
Още повече че като гледам докъде са стигнали южноамериканците с техните "суперхрани" :) От толкова много суперхрани докъде стигнаха значи - хем са умни, хем красиви, па най паче демократични....
Ами проблемът е, че земеделието в България е от над 6000 години преди Христа и за около 250 поколения при висока детска смъртност естественият отбор е довел до приспособяване на организма на българите към определени, традиционни храни!
Приятелю, ако знаете къде бих могъл да намеря семена от бакла, пишете ми на лично съобщение, щото не съм виждал от 1991-ва година, пък ми се ще да си посея.
От твоя линк се вижда, че киноата е с много по-голяма хранителна стойност от булгура. В показаното сравнение отстъпва само на лещата. До коментар [#16] от "slonsco":
В тези храни супер е само цената,Например сравнението на полезните съставки между боба и киноата е в полза на боба
Първо няма никакъв смисъл да се сравнява киноа, която е зърноподобна, с боб, и второ, твърдението не е вярно - киноата превъзхожда боба (доколкото се правят сравнения по основни показатели). Всъщност киноата обикновено се използва като алтернатива на ориза или на други зърнени храни и идеята е да има например гарнитура с киноа вместо с бял ориз. Недоумението ви защо не ядат леща вместо киноа, е като да питате защо ориза не се замести с леща или с нахут
Авокадото е уникален плод ! За киноата не съм сигурен какво толкова и е полезното , но на стър фрай става вкусна . Докато мога да си позволя , моите деца няма да се хранят в столовата на Училището - там винаги ще има идиотска комбинация като месо с картофи .......
Преди 40 години ядяхме здравословни козуначени кифли и кифли с мармалад и ги преглъщахме с ...боза. Вечер навъртахме по 4-5 километра в игри по улиците. От 36 души в клас, бяхме 3 шишковци, гени..... .Та, въпросът ми е какъв ще е ефекта от тези супер храни, когато се съчетаят с обездвижването в детските градини и евентуално училище...
Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
...в добавка на горното , ще позволя на децата си да се хранят в столовата , когато започнат да предлагат сланина и да готвят със свинска мас ( защото с краве масло от 20 лв килото никой няма да готви ) . В този ред на мисли , като ги натъпчт с маргарин и слънчогледово олио , ако ще и само авокадо и вратни пържоли да ядат - все тая .
До коментар [#16] от "slonsco": Само да уточня, че белтъчното съдържание варира много при различните видове боб, така че някои са с по-ниско, а други с по-високо белтъчно съдържание. Доколкото зная обаче протеинът в киноата е по-пълноценен от повечето видове боб ( всъщност от семесйтво бобови най-качествен протеин имат грах, нахут, соя и леща). Но както вече казах, само дървен философ може да сравнява киноа с бобови, защото няма допирна точка в кулинарията. Киноата съдържа всичките 8 на брой незаменими аминокиселини и е с изключително високо съдържание на цистин, лизин и метионин – аминокиселини, които са в много ниски стойности при повечето зърнени култури. Съдържа още манган, фосфор, цинк, магнезий, желязо и е много добър източник на витамин Е и В. А в кулинарната практика най-често се използва в рецептите вместо ориза или в зърнени закуски като допълнение на овеса, вместо ечемик и пшеница
До коментар [#27] от "zle_platen_trol":проблемът ми е да се нарича "суперхрана" нещо дето с нищо не е по добро от една проста леща, само за да може да го продадат 10 пъти по-скъпо на някой хипстърИначе по ресторантите взеха да ръгат киноа навсякъде, а трябва да ходя на сръбския ресторант за едно тавче
...в добавка на горното , ще позволя на децата си да се хранят в столовата , когато започнат да предлагат сланина и да готвят със свинска мас ( защото с краве масло от 20 лв килото никой няма да готви ) .В този ред на мисли , като ги натъпчт с маргарин и слънчогледово олио , ако ще и само авокадо и вратни пържоли да ядат - все тая .
А само да знаеше че най-здравословно е да се пържи/готви със свинска мас и кравето масло (на ниска температура) защото, слънчогледовото олио, зехтина и другите растителни при висока температура стават на отрова. Ама айде :). Който не е завършил 9-10-ти клас химия да си слага минусите (май 10-ти беше органичната).
Айдеее, застояха им чията и киноата и кой да ги плати - държавата. Няма супер храни, названието е рекламен трик. Няма изследвания за влиянието на чията върху човешкия организъм и никой няма да го направи, защото е скъпо и безмислено. Да, семенцата имат антиоксидантни , но дали те минават в човешкия организъм ? Що не им дават и ленено семе , в него има цианиди, та барем да се отърват , че и то застоя. "Много от антиоксидантите в храни от типа на семена от чиа, присъстват там, за да попречат на маслата на растението да гранясат, или да ги предпазят от вреда от слънчевата светлина, и може и да не се усвояват от телата ни. Въпреки че Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) позволява на производителите да твърдят, че продуктите им са богати на антиоксиданти - защото те наистина са - на производителите не е разрешено да твърдят, че има ползи за здравето от тях. " -юан Мелър, доцент по диетология в Нотингамския университет и говорител на Британската асоциация на диетолозите, Кого оправяме този път? Кои са вносителите ?
До коментар [#57] от "Denis Stoyanov": Всъщност, в зависимост от обработката, растителните масла също могат да издържат на висока температура. Но най-полезно е да се пържи с чисто, натурално кокосово масло
Извън увеличаване на порциите за по-големите деца, другото са пълни безумия и изгъзици! Тази "професорка" има ли и малка представа, как стоят нещата с храната в училище, и че има толкова други възможности за разнообразяване на храната. И колко е трудно доставчиците да се вместват в оскъдните средства и да спазват рецептурниците. Отделно хигиената в столовите и стерилността при транспорта. Хранителните навици се създават и поддържат от родителите, а не като 7 от 10 деца набиват сандвичи, пици и чипс, и за десерт сникерси и шоколад.
...в добавка на горното , ще позволя на децата си да се хранят в столовата , когато започнат да предлагат сланина и да готвят със свинска мас ( защото с краве масло от 20 лв килото никой няма да готви ) .В този ред на мисли , като ги натъпчт с маргарин и слънчогледово олио , ако ще и само авокадо и вратни пържоли да ядат - все тая .
Боже мой, сланина и свинска мас? Вие бълнувате ли?! Такова (буквално) инфарктно съдържание на наситени мазнини, холестерол, че и трансмазнини... нямам думи, надявам се да нямате наистина деца, а просто да говорите хипотетично. Не казвам, че трябва децата (или пък който и да е друг) да се наливат с олио; най-добре е мазнините да бъдат консумирани в цялата им форма (ядки, семена, и да - авокадото също не е лошо). Чиа семената например съдържат много ценните Омега-3 мастни киселини, за които са несравнимо по-добър източник от рибата, която концентрира много тежки елементи и също съдържа много наситени мазнини, трансмазнини и холестерол. Ама както и да е, де, не знам и аз какво се хабя, на българина му дай пържолката със сланинката и "здравословната козуначена кифла", щото "едно време всички това ядяхме и пращяхме от здраве".
"Броколите са един от любимите ми зеленчуци. Много са полезни и вкусни!"
Полезни със сигурност. Вкусни..., ами въпрос на вкус. Все пак са по-добри от бюкселкското зеле. Като заговориха за киноа и суперхрани да ги подсетя - забравили са трюфелите. Много са полезни, особено ако човек изяжда поне килограм и половина на ден.
Аз мислех, че ги тъпчат с банички. Аз съм виждал какви банички доставят за децата и даже не бих си дал на кучета си. После говорих с собственика на баничарницата и той каза, че за баничка му плащат по 30 стотинки.
До коментар [#3] от "karabastun":''Тия кинуи и чии - не ги знам, ама броколите и брюкселското зеле са определено гадни на вкус :)''
Защото не си ги опитвал, приготвени както трябва. Освен това, ако на децата отрано се предлагат подобни храни, те ги харесват, защото не страдат от предрасъдъците на закостенелите българи. Броколи е много вкусно и сурово, дори и стъблото, след като се обели по-твърдата обвивка - супер вкусно е. Неаполетанците имат страхотна рецепта за паста (капелини или вермичели) с броколи или карфиол, кедрови ядки, чесън, лют пипер и пармезан. С брюкселско зеле стават много вкусни супи - само се прибавят домати и лук, а може и червена леща или киноа или картофи.
До коментар [#66] от "дерибеев": "прадядовците ни със солена сланина , готвене с мас и свинско доживяха 90+"
Вярвам, че е така, макар и малко преувеличено. Все пак огромната разлика е, че и вашите и моите прадядовци са работили на нивата до края - пенсии не е имало, а селянин е била основната "професия". Сега повечето от нас седат на бюра и отглеждат кореми (и аз де :). Същото е като "английска закуска". На времето миньорите са я хапвали преди да слезнат в мините. Сега "английска закуска" се сервира само в хотелите. Никой нормален англичанин не я яде. Не казвам, че трябва да ядем само киноа, кълнове и брюкселско зеле (опитайте с тях да си пиете ракията:), но известни корекции в менюто и органичения са повече от наложителни.
Еха, глей ся какво лобиране ще падне от вносителите на киноа, чия... за сключване на сделки за доставка..... ще стане като с лекарствата! Пликче за да го включат в списъка за реимбурсация, пликче за търга....
Русия- проказата на планетата Земя.
Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
А спазваш ли дозата - не повече от 15 грама? Аз си слагам чиа в овесените ядки сутрин и не смятам, че съм се пристрастила - когато няма чия, не получавам симптоми на ''withdrawal''. ;)
прадядовците ни със солена сланина , готвене с мас и свинско доживяха 90+[/quote]
Оу, да, доживели до 90+, ама колко? И за всеки, успял като по чудо да стигне до тази преклонна възраст (като обикновено последните десетилетия прекарва само живуркайки или съществувайки), колко има, дето с мъка са прехвърлили 60-65, преди да издъхнат? За колко от тях беше и продължава да е нормално на около 50, че и по-рано, да започнат сериозните сърдечно-съдови и всевъзможни други животозастрашаващи хронични проблеми? Мога да ти кажа за моята баба. Беше на 89, когато почина, нямаше и 70, когато получи първия си инсулт, последните 2 десетилетия от живота си прекара трудно подвижа, а последните 7-8 години напълно прикована и единствено съществуваща на легло. А синът ѝ, когото добросъвестно беше захранила още от пеленаче с пържена в свинска мас каша, си отиде на 44. Щом като ще си говорим с анекдоти.
До коментар [#66] от "дерибеев":"прадядовците ни със солена сланина , готвене с мас и свинско доживяха 90+"Вярвам, че е така, макар и малко преувеличено. Все пак огромната разлика е, че и вашите и моите прадядовци са работили на нивата до края - пенсии не е имало, а селянин е била основната "професия". Сега повечето от нас седат на бюра и отглеждат кореми (и аз де :). Същото е като "английска закуска". На времето миньорите са я хапвали преди да слезнат в мините. Сега "английска закуска" се сервира само в хотелите. Никой нормален англичанин не я яде.Не казвам, че трябва да ядем само киноа, кълнове и брюкселско зеле (опитайте с тях да си пиете ракията:), но известни корекции в менюто и органичения са повече от наложителни.
"Супер" храни или супер цени и според кой? Веганите ли? В един прост боб има много повече минерали отколкото в прехвалената киноа. Поредната изгъзица няКОЙ да захлеби от обществени поръчки.
С удоволствие бих дошла! :) Майтапът настрана, за мене това не е въпрос на ''модерност'', просто ми харесва наистина, може би защото не съм ''фундаменталистка'' на българската кухня и съм отворена към всякакви нови неща. Децата ми обожават броколи и брюкселско зеле, защото ги ядат от малки.
Незаменимите аминокиселини се съдържат само в продуктиктите от животински произход и не могат да се синтезират от човека и именно за това се наричат незаменими аминокиселини.А да се сравнява киноа с бобови е нормално,като едното претендира за суперхрана .За кулинарното използване е въпрос на вкус,Например трюфелите са доста скъпи заради кулинарното им приложение,но няма претенции да са суперхрана.
Аз пък си спомням как гледах по телевизията интервю с някакъв перуанец или жител от друга южноамериканска страна, който беше на преклонна възраст и който заяви, че свързва дълголетието си с диетата си от картофи и киноа.
До коментар [#60] от "дерибеев": И какъв смисълът да сравняваш киноа (която е зърноподобна) с боб? Киноата в повечето случаи се изпозлва вместо ориз. Да не говорим, че се продава пресована киноа (флейк) и тя може само да се запарва или късне с вода, т.е. използва се както овесените ядки и най-често идеята е именно да се слага в мюслита. Въобще като ги сравянваш, ти ядеш ли само накиснат боб и заместваш ли с него ориза и други зърнени продукти и слагаш ли си боб в овесените ядки. А колко лесно се усвоява боба и колко киноата? И между другото сравнителаната ти таблица също не е вярна, дори са посочили нещо абсурдно като са оцветили като предимство малкото мазнини в боба, при положение че мазнините в киноата се смятат за нещо много полезно
До коментар [#77] от "princess_x":Гречка е руска дума. На български е елда. Но тук има много рускоговорящи . Много използвана от руснаците. На мен лично не ми се нравеше. Картохи, гречка, ориз- в тази градация бе използването на продуктите
Инфарктно състояние - друг път . На високомазнинно хранене съм от над 5 години за ужас ан личната ми лекарка , а изледванията ми са перфектни . Висок холестерол ( всъшност колко висок ) и консумация на полезни наситени мастни киселини нямат връзка !!!!. Под полезни мазнини визирам мас, масло , сметана ....и да се готви с тях защото растителните мазнини се окисляват бързо , както откри топлата вода ХимикЪТ Денис Стоянов по-горе !!!!! За Ваше успокоение , децата ми не ядат тесто ......
По-конкретно: Перу, продължителност на живота - 59-то място в света, България - 78-мо. България - 56-то място по индекс на човешкото развитие, Перу - 87-мо.
Инфарктно състояние - друг път .На високомазнинно хранене съм от над 5 години за ужас ан личната ми лекарка , а изледванията ми са перфектни .Висок холестерол ( всъшност колко висок ) и консумация на полезни наситени мастни киселини нямат връзка !!!!.Под полезни мазнини визирам мас, масло , сметана ....и да се готви с тях защото растителните мазнини се окисляват бързо , както откри топлата вода ХимикЪТ Денис Стоянов по-горе !!!!!За Ваше успокоение , децата ми не ядат тесто ......[/quote]
Казах "инфарктно съдържание". И колко ви е холестеролът например?
До коментар [#79] от "slonsco": Не си прав, има и растителни храни с всичките незаменими аминокиселини, но обикновено някоя от тях е в много малко количество (при зърнените например това е лизинът). Киноата не просто има високо белтъчно съдържание, а съдържа всички незаменими аминокиселини и има досаттъчно лизин: http://www.medicinalfoodnews.com/vol13/quinoa А сравнението на киноа с бобови е напълно безсмислено, защото киноата е алтернатива на зърнените продукти и ще я слагат в закуските на децата или като гарнитура вместо ориз. Ако сложиш пресована киноа в овесените ядки, определено ще подобриш качеството на протеина и въобще състава на кашата/мюслито, но не се сещам как ще сложиш накиснат боб в закуската. Има смисъл да сравняваш киноа с бобови, само ако искаш да умаловажиш обстоятелството, че освен всичко останало, има отличен протеинов профил, но видиш ли не може да се сравнява със семейство бобови, които са едни от храните с най-високо белтъчно съдържание (макар че самият боб няма толкова добър профил, колкото граха, нахута, лещата, соята)
Около 6.5 общ .Като всеки ден изяждам около 1200 килокалории под формата на сланина , мас , истинско краве масло или сметана . Но изледванията са пълна боза , както и нормите .Ако имате възпаление на ахилеса , например , холестерола Ви ще е висок ....... За успокоение на Джи Пи-то правих и доплер .....същата комедия - лекарката установи , че вероятно не пуша ......
До коментар [#27] от "zle_platen_trol":Ами проблемът е, че земеделието в България е от над 6000 години преди Христа и за около 250 поколения при висока детска смъртност естественият отбор е довел до приспособяване на организма на българите към определени, традиционни храни!
И каква е разликата между останалите южноамерикански храни, които започват да се консумират в България от 18-19 век, и киноата и чията? От гледна точка на хилядолетната история на мен ми изглеждат все едно са дошли по едно и също време. Да не говорим, че в момента хората приемат като традиционни тези новодошли храни за сметка на тези, които наистина са по нашите земи от хилядолетия. Например много хора си мислят, че пащърнакът е някаква модерна алтернатива на традиционните картофи, а всъщност е обратното - по нашите земи хилядолетия наред се е консумирал пащърнак, докато през 19 век у нас започват да се използват картофите и то не защото са по-добри, а защото имат по-голям добив. Някои пък не искат нахут, защото предпочитат "традиционния нашенски" боб, при положение че от хилядолетия по нашите земи се консумират леща, грах, нахут, бакла, които превъзхождат боба (особено белия) по много показатели
прадядовците ни със солена сланина , готвене с мас и свинско доживяха 90+[/quote]
Пърженето е вредно без значение дали е със свинска мас или с олио. Много е важен и начинът на представяне, а не само съставките. Вареното и на фурна е най-полезно.
If you are going through hell... Keep going!
"Те (суперхраните – бел.ред..) са алтернатива. Ние сме запазили много от традиционните закуски като сме променили състава им – намалили сме захарта, намалили сме солта", обясни проф. Петрова.
Не е лошо да намалят и бялото брашно , спокойно може да се замести с брашно от лимец !
Каква комедия виждате в холестерол 6.5? Като се замисля, връщам се на определението "инфарктно". И с гордост ли казвате, че ядете на ден по 1200 килокалории само под формата на мас, сланина, сметана и т.н.?... Моят общ холестерол пък е 3.85. Висок, но в нормите, HDL ("добър") холестерол - 1.42, и нисък, нов нормите, LDL ("лош") - 1.7. Консумирам по около 1000 килокалории на ден под формата на плодове. Всички останали стойности също са пушка (ама наистина пушка, а не "изследванията са пълна боза"). Глюкоза 4.4, за информация на ужасените от "многото захар в плодовете". Работата обаче е там, че не консумирам мас, сланина, сметана, месо, сирене, мляко, масло, яйца, маргарин; олио не употребявам почти никога, както и захар. Е, нахвалих се и аз, сега отивам да свърша малко работа.
Според мен не е лошо да обърнете внимание на здравето и хранителните си навици .Холестеролът Ви е ужасно нисък !!!!!!!!!!!!!!!!!! Освен това , лишавайки се от жизненоважните храни които изброихте , лишавате централната си нервна система от миелин !!! А с тези количества плодове , които така лекомислено консумирате поглъщате толкова много шлака от ''чистата'' ни природа , че организмът Ви в един момент няма да има къде да я избута . Съвсем сериозно говоря !
Е, не може да е истина - човекът, консумиращ 1200 ккал свинска мас, масло, сметана и сланина, с опасно висок холестерол, да ме поучава колко било лекомислено да ям плодове. Но както и да е. Обръщам достатъчно внимание и съм наясно с макро- и микрохранителния състав на храната си. Относно миелина, 3 са ключовите хранителни вещества, които играят роля при изграждането му от организма - витамин Б5, наречен още "пантотенна киселина" (надявам се правилно да го превеждам на български), като "пантотен" ще рече "от всякъде", защото се съдържа на практика във всички храни, т.е. очаквано аз консумирам повече от достатъчно всеки ден; втората съставка е холин или витамин Б4, за който също следя и консумирам адекватни количества предимно от леща, карфиол, зеленолистни, гъби и в по-малки количества от почти всички останали храни. Третият компонент е витамин Б12, който съм достатъчно благоразумна да си набавям допълнително. Холестеролът ми не е нисък, а е такъв, какъвто трябва да бъде. Вашият обаче е категорично висок; тези неща са ясни за всеки, който има бегла представа за референтните стойности. При тази стойност можете да сте сигурен, че имате атеросклероза, дори и да нямате все още кардиоваскуларни симптоми, което е напълно възможно, ако сте все още сравнително млад. А и с тези безумни количества мазнини от всякакъв животински произход, които консумирате, приемате толкова много наситени мазнини, холестерол, хормони и антибиотици, че организмът Ви в един момент няма да има къде да ги избута. Съвсем сериозно говоря!
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.ОK
Тsonkooo
Рейтинг: 1455 НеутралноЧиата води до пристрастяване, има наркотичен ефект, докато киноата добре.
karabastun
Рейтинг: 2933 ЛюбопитноИ кой ще ги плаща и доставя тия киноа, авокадо, чиа, сушени боровинки, броколи и брюкселско зеле, бе ?
[email protected]Векове са яли децата в България на закуска винена попара и са пращяли от здраве!
Дай сега да ги тровим с гнили плодове, че сме модерни !
karabastun
Рейтинг: 2933 ЛюбопитноДо коментар [#1] от "Тsonkooo":
[email protected]Тия кинуи и чии - не ги знам, ама броколите и брюкселското зеле са определено гадни на вкус :)
hamiltonf
Рейтинг: 4022 НеутралноНормални ли сте?! Киноата доказано може да навреди на щитовидната жлеза!!!
http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близкиxmm
Рейтинг: 1074 ЛюбопитноНе сте ли учили за българската кухня?
Тsonkooo
Рейтинг: 1455 НеутралноДо коментар [#3] от "karabastun":
На мен чиа ми харесва, една лъжица в чаша сок или мляко, дори чай, за пет минути увеличава обема си 12 пъти мисля и се сгъстява, даже леко желира, много е вкусно, но води до пристрастяване, като наркотик е. Трябва непрекъснато да се разбърква с вилица, за да не се слепят зрънцата. Киноата се сварява по-бързо от ориза и е по-вкусна. Броколите не ми харесват и на мен, но казват, че били полезни.
Тsonkooo
Рейтинг: 1455 НеутралноДо коментар [#4] от "hamiltonf1":
Плюсът е от мен, това за щитовидната жлеза наистина ли е вярно, не че ям редовно киноа и чиа, само понякога в ресторант Соул Кичън или в магазина на Зоя, но в комбинация с други съставки, всичките тези храни са заместители при веганите.
georgim
Рейтинг: 274 НеутралноНякои хора реагираха, все едно децата ще преяждат с киноа и ще се друсат с чия... написано е, че ястията със споменатите култури се добавят като алтернатива. И не виждам проблем, предвид доказаните им качества. Нито пък включването им ще доведе до фалит на системата... Настоящият рецептурник и без това е остарял и не особено здравословен. Отделен въпрос е доколко здравословното хранене е приоритет на българина- очевидно е, че не е. Особено като се загледа човек в средно 120килограмовите българи, които бутат количкин в Кауфланд, пълни с какви ли не боклуци.
hamiltonf
Рейтинг: 4022 НеутралноДо коментар [#7] от "Тsonkooo":
http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близкиЧонко, не ми е до плюсовете и минусите, а се възмущявам от липсата на грамотни хора, особено при грижата за здравето на децата. Отдавна го бях чел, сегя ще потърся:
https://www.vesti.bg/tehnologii/zdravoslovno/zashto-superhranite-mozhe-da-sa-vredni-6009286
georgim
Рейтинг: 274 НеутралноПредпочитам детето ми да яде киноа, вместо генномодифицирана пшеница или ориз
georgim
Рейтинг: 274 НеутралноКиноата била вредна според Vesti, които цитират daily mail.....
После защо има фалшиви новини....ами защото има шарани.
Препоръчвам ти също така pik, blitz
laveol
Рейтинг: 461 НеутралноТова наистина не е сериозно. Няма такова нещо като "супер храни". Не съм против отпадането на вредните храни, но трябва ли да бъдат заменени от суперскъпи такива? Няма ли нормални алтернативи?
Xumpomo name
Рейтинг: 594 Неутрално"супер храни" няма. това е маркетинг за лековерни. супер са само цените им :)
Birds of a feather flock together.Denis Stoyanov
Рейтинг: 221 НеутралноКое му е скъпото? Те и без друго щом става дума за тия кухни кило ябълки става 5 лева, кило портокали 10 лева, 2 филийки хляб 1 лев и т.н. Като миналата година новините, "Ние работим по БДС стандарт. На филийка хляб и трябвало 2 грама лютеница 10 грама сирене и т.н." И 2 филийки с това струваха 2 лева...
georgim
Рейтинг: 274 НеутралноПак да попитам hamiltonf1 , които се изказа компетентно, че дори и квалифицира експертите по хранене като "ненормални" - кой по точно доказа, че киноата уврежда щитовидната жлеза? Защото в статияте екипът от учени е неназован, точно както и организацията, за която работят. Да не би това да същите тези учени, приятели на Daily Mail, които преди месец също така доказаха, че жена е забременяла от извънземно??? Айде да не спекулираме, поне не и в този форум, поне не със статии от Daily Mail.
Илиян Колев
Рейтинг: 779 НеутралноВ тези храни супер е само цената,Например сравнението на полезните съставки между боба и киноата е в полза на боба
karabastun
Рейтинг: 2933 НеутралноДо коментар [#12] от "laveol":
[email protected]Има алтернативи , ама не са модерни : кеф ти боза с баница, кеф ти домат със сирене !
kapitan_laino
Рейтинг: 860 НеутралноКакъв ти е проблемът с ГМО пшеницата и ориз?
karabastun
Рейтинг: 2933 ЛюбопитноДо коментар [#10] от "georgim":
[email protected]А какъв ти е проблемът с винената попарка ?
Jessika
Рейтинг: 1503 НеутралноМалко се преекспонира с тези супер храни. Имадруги такива, които не им отстъпват, например булгура:
Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”https://image.slidesharecdn.com/811a0cc0-f443-4a06-80f6-3c8e44f25957-160815132053/95/protein-and-fiber-content-quinoa-vs-legumes-11-638.jpg
Jessika
Рейтинг: 1503 НеутралноАбсолютно. Бях чела наскоро точно за това, но не можах да намеря резултатите от изследването . Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
bochko
Рейтинг: 221 НеутралноТууу мъч...Дали няма да направят и веган детски градини?! Няма да се изненадам :/
Хриси
Рейтинг: 1465 ВеселоКлетите перуански фермери съвсем ще умрат от глад с тия модни изг*зици.
Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.Няма нищо нездравословно в традиционните български храни, стига да се приготвени както трябва и да не са тъпкани със сол и захар.
hamiltonf
Рейтинг: 4022 НеутралноДо коментар [#15] от "georgim":
http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близкиГолямо питане, голямо нещо. Не вярвал на Вести, не вярвал на Дейли М.?! Ами, пише им и като не ти отговорят, ги съди...
Ето ти източника, дано знаеш англ.:
Petronella Ravenshear is a nutrition expert based in Chelsea, London SW3. She has been featured in publications including British and American Vogue, The Times, Men’s Health, and Tatler
hamiltonf
Рейтинг: 4022 НеутралноДо коментар [#21] от "Cassi":
http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близкиhttps://dama.bg/article/koe-e-po-polezno-kinoa-ili-obiknoven-bulgarski-bob/9275/
pppdaemon
Рейтинг: 466 НеутралноМодата с киноата в Европа и САЩ е много голям проблем за перуанското население... Не виждам какъв ви е проблемът да ядете боб, ориз, леща, грах, нахут - все неща, които ммогат да се гледат и тук (друг е въпросът дали се прави)...
zle_platen_trol
Рейтинг: 434 НеутралноДо коментар [#26] от "pppdaemon":
Аз пък не виждам какъв е проблема освен изброените от теб храни, човек да вкара в менюто си и нещо по- различно, по- нетрадиционно. В статията ясно е написано, че традиционните български ястия си остават в менюто, но в него ще намерят място и алтернативи, като тези така наречени " супер храни ". Аз не виждам какъв е проблема в това. По- добре децата от малки да свикват на здравословно хранене, отколкото на мазни баници, бургери и подобни, защото всички знаем, какъв проблем е това, когато пораснат.
Xumpomo name
Рейтинг: 594 НеутралноБоба си е суперхрана, а зеления боб намалява риска от развитие на диабет 2
Birds of a feather flock together.Киноата не е по-добра от една обикновена леща
Тsonkooo
Рейтинг: 1455 НеутралноДо коментар [#20] от "Cassi":
Булгурът е смляно жито, традиционна българска храна, с мед орехи и сушени плодове е чудесна закуска.
Xumpomo name
Рейтинг: 594 НеутралноДо коментар [#27] от "zle_platen_trol":
Birds of a feather flock together.проблемът ми е да се нарича "суперхрана" нещо дето с нищо не е по добро от една проста леща, само за да може да го продадат 10 пъти по-скъпо на някой хипстър
Иначе по ресторантите взеха да ръгат киноа навсякъде, а трябва да ходя на сръбския ресторант за едно тавче
hamiltonf
Рейтинг: 4022 ВеселоДо коментар [#22] от "bochko":
http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близкиДавай им идеи на веган-родителите...
Хриси
Рейтинг: 1465 ВеселоМмм, като знам как талантливо се готви в столовите в училищата и детските градини, направо си представям колко вкусно ще им е на децата преварено до смърт броколи или брюкселско зеле или безвкусното лигаво авокадо. Такава страстна любов ще развият към "суперхраните" ще развият, че друго няма да искат да ядат. Ти ако разчиташ в детската градина да ти научат детето да се храни здравословно... Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
Роси
Рейтинг: 6778 НеутралноЩе трябва доста по-висока такса, за да се хранят с киноа.
zle_platen_trol
Рейтинг: 434 ВеселоДо коментар [#30] от "Xumpomo name":
Еми, докато има хипстъри, вегани и прочее " модерни хора " , ще има и кой да им взема парите. В случая не става въпрос за това дали гречката е супер храна, а дали има място в менюто на децата. Ето, ти си наясно, че това със супер храните си е жива зарибявка за наивници, но това не омаловажава ползите от тези храни. Боба и лещата са железни български манджи, о.к. никой не го оспорва, но пък кара ли се само на боб и леща?
georgim
Рейтинг: 274 НеутралноГаньо отрича всичко, той не приема нови неща, защото е недоверчив и смята, че пак искат да го преметнат. В случая Ганьо се опасява, че ще трябва да плаща повече за храни, в чиито качества той не вярва, защото той и дедите му са яли винена попара и са оцелели, стигнали са до 3-4 морета и т.н. Ганьо има "прогресивно" мислене. Неговото верую е , че промяната е лошо нещо и той и така си е добре, нищо че е 120 кила и дава 1/3 от парите си за лекарства. Айде Ганьо, със здраве.
Хриси
Рейтинг: 1465 ВеселоТи да не би да мислиш, че гречката и киноата са едно и също нещо? Щото ако е така, си в тежка заблуда.
Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
zle_platen_trol
Рейтинг: 434 НеутралноДо коментар [#36] от "Хриси":
Не скъпа, не мисля. Много по- добре от теб знам, що е то елда и що е то киноа. Нещо по темата би ли споделила?
Xumpomo name
Рейтинг: 594 НеутралноДо коментар [#34] от "zle_platen_trol":
Birds of a feather flock together.ако заместиш в една рецепта ориза с коиноа - да речем, как да е.
но съм виждал хора които насила се тъпчат съ салати от авокадо, киноа, годжибери и след като са си изпълнили нормата по "здравословно хранене" за капак хапват една яка тортичка :)
Molossian
Рейтинг: 495 НеутралноИнтересна е квалификацията "суперхрани".
Panta rhei....Няма такова нещо. Всяка храна е и лекарство, а лекарството прави дозата.
Варивата, зеленчуците и местните плодове са също доста хранителни.
Да не говоря че по нашите земи виреят и растения, които хората някога са използвали за храна, но поради една ил друга причина, тяхната употреба е замряла.
Типичен пример е просото, джанките, папудата, мушмулите, хинапа, дренките - много видове, които са доказано полезни и вкусни.
Просто "некои съображения" въздигат от време на време някои храни, на които се приписват почти невероятни качества.
idianata
Рейтинг: 729 НеутралноХраните не стават вредни или полезни поради щото са расли или пасли в Америките, Азия, Африка, Европа и т.н. а поради начина на отглеждане и последваща обработка. Ю.американската чия може да се гледа и като сев.американски кукуруз. И става точно толкова полезна като сев.американския кукуруз. От ю.американска чия могат да се правят същите гризки и хруски като от сев.америакански кукуруз. И ще са точно толкова полезни!
Храни, които се отглеждат в България с по-слабо инвазивни методи са далеч по-здравословни за българчетата от храни летели един дявол знае колко километри, престояли в дявол знае колко склада, преминали през дявол знае колко прекупвача.
mnogosamkrasiva
Рейтинг: 496 Неутралнопохвална идея, дано я осъществят. децата трябва да ядат полезни неща, не чипсове и снаксове
Винаги нося нож... в случай, че някой ми предложи тортаidianata
Рейтинг: 729 НеутралноИма и друг вид ганьовщина! Ганьо, който отрича всичко местно, щото поради някаква причина счита, че баба му е била далеч по-проста и загубена от нечия чужда (в случая южноамериканска) баба.
120 кила са постижими и с полезна чия, както и 60 кила - с вредно жито например.
Molossian
Рейтинг: 495 НеутралноДо коментар [#42] от "idianata":
Panta rhei....Още повече че като гледам докъде са стигнали южноамериканците с техните "суперхрани" :)
От толкова много суперхрани докъде стигнаха значи - хем са умни, хем красиви, па най паче демократични....
hamiltonf
Рейтинг: 4022 НеутралноДо коментар [#32] от "Хриси":
http://archives.bg/wars/SEARCH-f-2 Тук може да намерите данни за загинали във войните ваши близкиНе знам как се готви в детските столови, но слаба лелка не съм виждал...
Ватник
Рейтинг: 503 НеутралноБроколите са един от любимите ми зеленчуци. Много са полезни и вкусни!
Every cradle is a grave.Patsis
Рейтинг: 3021 ВеселоДо коментар [#5] от "xmm":
Ми те подготвят децата като пораснат да напуснат България и да идат там, където са нужни за работна ръка на капитала, опс... на бизнеса!
Patsis
Рейтинг: 3021 ВеселоДо коментар [#10] от "georgim":
Ма вие откъде сте сигурна, че тази киноа не е генномодифицирана?
Patsis
Рейтинг: 3021 ЛюбопитноДо коментар [#27] от "zle_platen_trol":
Ами проблемът е, че земеделието в България е от над 6000 години преди Христа и за около 250 поколения при висока детска смъртност естественият отбор е довел до приспособяване на организма на българите към определени, традиционни храни!
Patsis
Рейтинг: 3021 ЛюбопитноДо коментар [#39] от "Molossian":
Приятелю, ако знаете къде бих могъл да намеря семена от бакла, пишете ми на лично съобщение, щото не съм виждал от 1991-ва година, пък ми се ще да си посея.
kumcho___valcho
Рейтинг: 492 НеутралноДо коментар [#20] от "Cassi":
От твоя линк се вижда, че киноата е с много по-голяма хранителна стойност от булгура. В показаното сравнение отстъпва само на лещата.
До коментар [#16] от "slonsco":
Първо няма никакъв смисъл да се сравнява киноа, която е зърноподобна, с боб, и второ, твърдението не е вярно - киноата превъзхожда боба (доколкото се правят сравнения по основни показатели).
Всъщност киноата обикновено се използва като алтернатива на ориза или на други зърнени храни и идеята е да има например гарнитура с киноа вместо с бял ориз. Недоумението ви защо не ядат леща вместо киноа, е като да питате защо ориза не се замести с леща или с нахут
stenlyaka
Рейтинг: 1821 НеутралноАвокадото е уникален плод !
За киноата не съм сигурен какво толкова и е полезното , но на стър фрай става вкусна .
Докато мога да си позволя , моите деца няма да се хранят в столовата на Училището - там винаги ще има идиотска комбинация като месо с картофи .......
the_flea
Рейтинг: 1135 НеутралноПреди 40 години ядяхме здравословни козуначени кифли и кифли с мармалад и ги преглъщахме с ...боза. Вечер навъртахме по 4-5 километра в игри по улиците. От 36 души в клас, бяхме 3 шишковци, гени..... .Та, въпросът ми е какъв ще е ефекта от тези супер храни, когато се съчетаят с обездвижването в детските градини и евентуално училище...
Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!stenlyaka
Рейтинг: 1821 Неутрално...в добавка на горното , ще позволя на децата си да се хранят в столовата , когато започнат да предлагат сланина и да готвят със свинска мас ( защото с краве масло от 20 лв килото никой няма да готви ) .
В този ред на мисли , като ги натъпчт с маргарин и слънчогледово олио , ако ще и само авокадо и вратни пържоли да ядат - все тая .
kumcho___valcho
Рейтинг: 492 НеутралноДо коментар [#16] от "slonsco":
Само да уточня, че белтъчното съдържание варира много при различните видове боб, така че някои са с по-ниско, а други с по-високо белтъчно съдържание. Доколкото зная обаче протеинът в киноата е по-пълноценен от повечето видове боб ( всъщност от семесйтво бобови най-качествен протеин имат грах, нахут, соя и леща). Но както вече казах, само дървен философ може да сравнява киноа с бобови, защото няма допирна точка в кулинарията. Киноата съдържа всичките 8 на брой незаменими аминокиселини и е с изключително високо съдържание на цистин, лизин и метионин – аминокиселини, които са в много ниски стойности при повечето зърнени култури. Съдържа още манган, фосфор, цинк, магнезий, желязо и е много добър източник на витамин Е и В. А в кулинарната практика най-често се използва в рецептите вместо ориза или в зърнени закуски като допълнение на овеса, вместо ечемик и пшеница
pag
Рейтинг: 917 НеутралноАбсолютно, при това даже се гордеят , че имали "гурме" кухня, а то не се яде...... Знанието е сила, информацията - власт
Тодор Пеев
Рейтинг: 404 ЛюбопитноСуперхрана? Тия за вкусно приготвено прясно месо не са ли чували?
No Pain No GainDenis Stoyanov
Рейтинг: 221 ЛюбопитноА само да знаеше че най-здравословно е да се пържи/готви със свинска мас и кравето масло (на ниска температура) защото, слънчогледовото олио, зехтина и другите растителни при висока температура стават на отрова. Ама айде :). Който не е завършил 9-10-ти клас химия да си слага минусите (май 10-ти беше органичната).
attitude
Рейтинг: 594 НеутралноАйдеее, застояха им чията и киноата и кой да ги плати - държавата. Няма супер храни, названието е рекламен трик. Няма изследвания за влиянието на чията върху човешкия организъм и никой няма да го направи, защото е скъпо и безмислено. Да, семенцата имат антиоксидантни , но дали те минават в човешкия организъм ? Що не им дават и ленено семе , в него има цианиди, та барем да се отърват , че и то застоя.
"Много от антиоксидантите в храни от типа на семена от чиа, присъстват там, за да попречат на маслата на растението да гранясат, или да ги предпазят от вреда от слънчевата светлина, и може и да не се усвояват от телата ни. Въпреки че Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) позволява на производителите да твърдят, че продуктите им са богати на антиоксиданти - защото те наистина са - на производителите не е разрешено да твърдят, че има ползи за здравето от тях. " -юан Мелър, доцент по диетология в Нотингамския университет и говорител на Британската асоциация на диетолозите,
Кого оправяме този път? Кои са вносителите ?
kumcho___valcho
Рейтинг: 492 НеутралноДо коментар [#57] от "Denis Stoyanov":
Всъщност, в зависимост от обработката, растителните масла също могат да издържат на висока температура.
Но най-полезно е да се пържи с чисто, натурално кокосово масло
дерибеев
Рейтинг: 2777 Неутралноhttps://webnovinar.com/wp-content/uploads/2016/06/12507636_861625780621992_4314984286397301757_n.jpg
всеки коментар може и ще бъде използван срещу васXumpomo name
Рейтинг: 594 НеутралноДо коментар [#45] от "Ватник":
Birds of a feather flock together.и аз така, но брюкселското зеле за мен не става за ядене.
glaxo11
Рейтинг: 519 НеутралноИзвън увеличаване на порциите за по-големите деца, другото са пълни безумия и изгъзици! Тази "професорка" има ли и малка представа, как стоят нещата с храната в училище, и че има толкова други възможности за разнообразяване на храната. И колко е трудно доставчиците да се вместват в оскъдните средства и да спазват рецептурниците. Отделно хигиената в столовите и стерилността при транспорта. Хранителните навици се създават и поддържат от родителите, а не като 7 от 10 деца набиват сандвичи, пици и чипс, и за десерт сникерси и шоколад.
sch123
Рейтинг: 266 НеутралноБоже мой, сланина и свинска мас? Вие бълнувате ли?! Такова (буквално) инфарктно съдържание на наситени мазнини, холестерол, че и трансмазнини... нямам думи, надявам се да нямате наистина деца, а просто да говорите хипотетично. Не казвам, че трябва децата (или пък който и да е друг) да се наливат с олио; най-добре е мазнините да бъдат консумирани в цялата им форма (ядки, семена, и да - авокадото също не е лошо). Чиа семената например съдържат много ценните Омега-3 мастни киселини, за които са несравнимо по-добър източник от рибата, която концентрира много тежки елементи и също съдържа много наситени мазнини, трансмазнини и холестерол. Ама както и да е, де, не знам и аз какво се хабя, на българина му дай пържолката със сланинката и "здравословната козуначена кифла", щото "едно време всички това ядяхме и пращяхме от здраве".
stg
Рейтинг: 1237 Неутралнои какво им е супер на тия храни освен рекламата . явно някой ще направи пачка
"Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"grajdanin1
Рейтинг: 776 НеутралноДо коментар [#45] от "Ватник":
"Броколите са един от любимите ми зеленчуци. Много са полезни и вкусни!"
Полезни със сигурност. Вкусни..., ами въпрос на вкус. Все пак са по-добри от бюкселкското зеле.
Като заговориха за киноа и суперхрани да ги подсетя - забравили са трюфелите. Много са полезни, особено ако човек изяжда поне килограм и половина на ден.
дерибеев
Рейтинг: 2777 Неутрално[quote#63:"sch123"][/quote]
всеки коментар може и ще бъде използван срещу васпрадядовците ни със солена сланина , готвене с мас и свинско доживяха 90+
dante_18
Рейтинг: 692 НеутралноАз мислех, че ги тъпчат с банички.
If you are going through hell... Keep going!Аз съм виждал какви банички доставят за децата и даже не бих си дал на кучета си.
После говорих с собственика на баничарницата и той каза, че за баничка му плащат по 30 стотинки.
princess_x
Рейтинг: 1234 НеутралноДо коментар [#3] от "karabastun":''Тия кинуи и чии - не ги знам, ама броколите и брюкселското зеле са определено гадни на вкус :)''
Защото не си ги опитвал, приготвени както трябва. Освен това, ако на децата отрано се предлагат подобни храни, те ги харесват, защото не страдат от предрасъдъците на закостенелите българи.
Броколи е много вкусно и сурово, дори и стъблото, след като се обели по-твърдата обвивка - супер вкусно е. Неаполетанците имат страхотна рецепта за паста (капелини или вермичели) с броколи или карфиол, кедрови ядки, чесън, лют пипер и пармезан. С брюкселско зеле стават много вкусни супи - само се прибавят домати и лук, а може и червена леща или киноа или картофи.
grajdanin1
Рейтинг: 776 НеутралноДо коментар [#66] от "дерибеев":
"прадядовците ни със солена сланина , готвене с мас и свинско доживяха 90+"
Вярвам, че е така, макар и малко преувеличено. Все пак огромната разлика е, че и вашите и моите прадядовци са работили на нивата до края - пенсии не е имало, а селянин е била основната "професия". Сега повечето от нас седат на бюра и отглеждат кореми (и аз де :). Същото е като "английска закуска". На времето миньорите са я хапвали преди да слезнат в мините. Сега "английска закуска" се сервира само в хотелите. Никой нормален англичанин не я яде.
Не казвам, че трябва да ядем само киноа, кълнове и брюкселско зеле (опитайте с тях да си пиете ракията:), но известни корекции в менюто и органичения са повече от наложителни.
chichka
Рейтинг: 2621 НеутралноЕха, глей ся какво лобиране ще падне от вносителите на киноа, чия... за сключване на сделки за доставка..... ще стане като с лекарствата! Пликче за да го включат в списъка за реимбурсация, пликче за търга....
Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!princess_x
Рейтинг: 1234 НеутралноДо коментар [#6] от "Тsonkooo":
А спазваш ли дозата - не повече от 15 грама?
Аз си слагам чиа в овесените ядки сутрин и не смятам, че съм се пристрастила - когато няма чия, не получавам симптоми на ''withdrawal''. ;)
sch123
Рейтинг: 266 НеутралноОу, да, доживели до 90+, ама колко? И за всеки, успял като по чудо да стигне до тази преклонна възраст (като обикновено последните десетилетия прекарва само живуркайки или съществувайки), колко има, дето с мъка са прехвърлили 60-65, преди да издъхнат? За колко от тях беше и продължава да е нормално на около 50, че и по-рано, да започнат сериозните сърдечно-съдови и всевъзможни други животозастрашаващи хронични проблеми? Мога да ти кажа за моята баба. Беше на 89, когато почина, нямаше и 70, когато получи първия си инсулт, последните 2 десетилетия от живота си прекара трудно подвижа, а последните 7-8 години напълно прикована и единствено съществуваща на легло. А синът ѝ, когото добросъвестно беше захранила още от пеленаче с пържена в свинска мас каша, си отиде на 44. Щом като ще си говорим с анекдоти.
karabastun
Рейтинг: 2933 ВеселоДо коментар [#68] от "princess_x":
[email protected]Ми ела наготви, булка - да опитам и аз нещо като модерните хора!
Ракията от мене :)
дерибеев
Рейтинг: 2777 Неутрално++++++++ всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
princess_x
Рейтинг: 1234 НеутралноДо коментар [#19] от "karabastun":''А какъв ти е проблемът с винената попарка ?''
Хлябът отдавна не е такъв, какъвто е бил по времето на ''винената попарка''. ;)
HERMES
Рейтинг: 701 Неутрално"Супер" храни или супер цени и според кой? Веганите ли? В един прост боб има много повече минерали отколкото в прехвалената киноа. Поредната изгъзица няКОЙ да захлеби от обществени поръчки.
Polite_Bearprincess_x
Рейтинг: 1234 НеутралноДо коментар [#34] от "zle_platen_trol":
Гречката е елда на руски. Руснаците я хапват постоянно - просто сварена с вода. И е различна от киноата.
princess_x
Рейтинг: 1234 НеутралноДо коментар [#73] от "karabastun":
С удоволствие бих дошла! :)
Майтапът настрана, за мене това не е въпрос на ''модерност'', просто ми харесва наистина, може би защото не съм ''фундаменталистка'' на българската кухня и съм отворена към всякакви нови неща. Децата ми обожават броколи и брюкселско зеле, защото ги ядат от малки.
Илиян Колев
Рейтинг: 779 НеутралноДо коментар [#54] от "kumcho___valcho":
Незаменимите аминокиселини се съдържат само в продуктиктите от животински произход и не могат да се синтезират от човека и именно за това се наричат незаменими аминокиселини.А да се сравнява киноа с бобови е нормално,като едното претендира за суперхрана .За кулинарното използване е въпрос на вкус,Например трюфелите са доста скъпи заради кулинарното им приложение,но няма претенции да са суперхрана.
princess_x
Рейтинг: 1234 НеутралноДо коментар [#72] от "sch123":
Аз пък си спомням как гледах по телевизията интервю с някакъв перуанец или жител от друга южноамериканска страна, който беше на преклонна възраст и който заяви, че свързва дълголетието си с диетата си от картофи и киноа.
kumcho___valcho
Рейтинг: 492 НеутралноДо коментар [#60] от "дерибеев":
И какъв смисълът да сравняваш киноа (която е зърноподобна) с боб? Киноата в повечето случаи се изпозлва вместо ориз. Да не говорим, че се продава пресована киноа (флейк) и тя може само да се запарва или късне с вода, т.е. използва се както овесените ядки и най-често идеята е именно да се слага в мюслита. Въобще като ги сравянваш, ти ядеш ли само накиснат боб и заместваш ли с него ориза и други зърнени продукти и слагаш ли си боб в овесените ядки. А колко лесно се усвоява боба и колко киноата?
И между другото сравнителаната ти таблица също не е вярна, дори са посочили нещо абсурдно като са оцветили като предимство малкото мазнини в боба, при положение че мазнините в киноата се смятат за нещо много полезно
чобанмахала
Рейтинг: 701 Неутралноpenetrating
Рейтинг: 8354 НеутралноТа колко казвате, че са дълголетниците в Перу :)
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbertчобанмахала
Рейтинг: 701 НеутралноДо коментар [#77] от "princess_x":Гречка е руска дума. На български е елда. Но тук има много рускоговорящи . Много използвана от руснаците. На мен лично не ми се нравеше. Картохи, гречка, ориз- в тази градация бе използването на продуктите
stenlyaka
Рейтинг: 1821 Неутрално[quote#57:"Denis Stoyanov"][/quote]
Г-н Химик , как сте завършили , като не можете да четете ??????
sch123
Рейтинг: 266 НеутралноНе знам, човече, ама са малко по-напред от нас в класацията по дълголетие. При това по индекс на човешкото развитие изостават значително от нас.
Patsis
Рейтинг: 3021 ВеселоДо коментар [#80] от "princess_x":
Ми то ако вземете да интервюирате 90-госишен северокорейски бедняк и той ще ви каже, че е доживял до тази възраст хранейки се само с просо и батати.
Просто е - в тези страни заможните ядат ориз и пшеница, бедняците заместителите - киноа, чия.
stenlyaka
Рейтинг: 1821 Неутрално[quote#63:"sch123"][/quote]
Инфарктно състояние - друг път .
На високомазнинно хранене съм от над 5 години за ужас ан личната ми лекарка , а изледванията ми са перфектни .
Висок холестерол ( всъшност колко висок ) и консумация на полезни наситени мастни киселини нямат връзка !!!!.
Под полезни мазнини визирам мас, масло , сметана ....и да се готви с тях защото растителните мазнини се окисляват бързо , както откри топлата вода ХимикЪТ Денис Стоянов по-горе !!!!!
За Ваше успокоение , децата ми не ядат тесто ......
sch123
Рейтинг: 266 НеутралноДо коментар [#86] от "sch123":
По-конкретно: Перу, продължителност на живота - 59-то място в света, България - 78-мо. България - 56-то място по индекс на човешкото развитие, Перу - 87-мо.
sch123
Рейтинг: 266 НеутралноКазах "инфарктно съдържание". И колко ви е холестеролът например?
kumcho___valcho
Рейтинг: 492 НеутралноДо коментар [#79] от "slonsco":
Не си прав, има и растителни храни с всичките незаменими аминокиселини, но обикновено някоя от тях е в много малко количество (при зърнените например това е лизинът). Киноата не просто има високо белтъчно съдържание, а съдържа всички незаменими аминокиселини и има досаттъчно лизин:
http://www.medicinalfoodnews.com/vol13/quinoa
А сравнението на киноа с бобови е напълно безсмислено, защото киноата е алтернатива на зърнените продукти и ще я слагат в закуските на децата или като гарнитура вместо ориз. Ако сложиш пресована киноа в овесените ядки, определено ще подобриш качеството на протеина и въобще състава на кашата/мюслито, но не се сещам как ще сложиш накиснат боб в закуската. Има смисъл да сравняваш киноа с бобови, само ако искаш да умаловажиш обстоятелството, че освен всичко останало, има отличен протеинов профил, но видиш ли не може да се сравнява със семейство бобови, които са едни от храните с най-високо белтъчно съдържание (макар че самият боб няма толкова добър профил, колкото граха, нахута, лещата, соята)
stenlyaka
Рейтинг: 1821 Неутрално[quote#90:"sch123"][/quote]
Около 6.5 общ .Като всеки ден изяждам около 1200 килокалории под формата на сланина , мас , истинско краве масло или сметана .
Но изледванията са пълна боза , както и нормите .Ако имате възпаление на ахилеса , например , холестерола Ви ще е висок .......
За успокоение на Джи Пи-то правих и доплер .....същата комедия - лекарката установи , че вероятно не пуша ......
kumcho___valcho
Рейтинг: 492 НеутралноДо коментар [#48] от "patsis":
И каква е разликата между останалите южноамерикански храни, които започват да се консумират в България от 18-19 век, и киноата и чията? От гледна точка на хилядолетната история на мен ми изглеждат все едно са дошли по едно и също време. Да не говорим, че в момента хората приемат като традиционни тези новодошли храни за сметка на тези, които наистина са по нашите земи от хилядолетия.
Например много хора си мислят, че пащърнакът е някаква модерна алтернатива на традиционните картофи, а всъщност е обратното - по нашите земи хилядолетия наред се е консумирал пащърнак, докато през 19 век у нас започват да се използват картофите и то не защото са по-добри, а защото имат по-голям добив. Някои пък не искат нахут, защото предпочитат "традиционния нашенски" боб, при положение че от хилядолетия по нашите земи се консумират леща, грах, нахут, бакла, които превъзхождат боба (особено белия) по много показатели
dante_18
Рейтинг: 692 НеутралноДо коментар [#90] от "sch123":
Пърженето е вредно без значение дали е със свинска мас или с олио.
Много е важен и начинът на представяне, а не само съставките.
Вареното и на фурна е най-полезно. If you are going through hell... Keep going!
dante_18
Рейтинг: 692 НеутралноДо коментар [#94] от "dante_18":
If you are going through hell... Keep going!Представяне = приготвяне )
stenlyaka
Рейтинг: 1821 Неутрално"Те (суперхраните – бел.ред..) са алтернатива. Ние сме запазили много от традиционните закуски като сме променили състава им – намалили сме захарта, намалили сме солта", обясни проф. Петрова.
Не е лошо да намалят и бялото брашно , спокойно може да се замести с брашно от лимец !
Strygalldwir
Рейтинг: 650 НеутралноТъпотията със "суперхраните" не е интересна, но съм абсолютно шокиран от намеците тук, че българските храни били полезни само защото са български.
Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.sch123
Рейтинг: 266 Неутрално....
същата комедия[/quote]
Каква комедия виждате в холестерол 6.5? Като се замисля, връщам се на определението "инфарктно". И с гордост ли казвате, че ядете на ден по 1200 килокалории само под формата на мас, сланина, сметана и т.н.?...
Моят общ холестерол пък е 3.85. Висок, но в нормите, HDL ("добър") холестерол - 1.42, и нисък, нов нормите, LDL ("лош") - 1.7. Консумирам по около 1000 килокалории на ден под формата на плодове. Всички останали стойности също са пушка (ама наистина пушка, а не "изследванията са пълна боза"). Глюкоза 4.4, за информация на ужасените от "многото захар в плодовете". Работата обаче е там, че не консумирам мас, сланина, сметана, месо, сирене, мляко, масло, яйца, маргарин; олио не употребявам почти никога, както и захар. Е, нахвалих се и аз, сега отивам да свърша малко работа.
stenlyaka
Рейтинг: 1821 Неутрално[quote#98:"sch123"][/quote]
Според мен не е лошо да обърнете внимание на здравето и хранителните си навици .Холестеролът Ви е ужасно нисък !!!!!!!!!!!!!!!!!!
Освен това , лишавайки се от жизненоважните храни които изброихте , лишавате централната си нервна система от миелин !!!
А с тези количества плодове , които така лекомислено консумирате поглъщате толкова много шлака от ''чистата'' ни природа , че организмът Ви в един момент няма да има къде да я избута .
Съвсем сериозно говоря !
sch123
Рейтинг: 266 НеутралноДо коментар [#99] от "stenlyaka":
Е, не може да е истина - човекът, консумиращ 1200 ккал свинска мас, масло, сметана и сланина, с опасно висок холестерол, да ме поучава колко било лекомислено да ям плодове.
Но както и да е. Обръщам достатъчно внимание и съм наясно с макро- и микрохранителния състав на храната си.
Относно миелина, 3 са ключовите хранителни вещества, които играят роля при изграждането му от организма - витамин Б5, наречен още "пантотенна киселина" (надявам се правилно да го превеждам на български), като "пантотен" ще рече "от всякъде", защото се съдържа на практика във всички храни, т.е. очаквано аз консумирам повече от достатъчно всеки ден; втората съставка е холин или витамин Б4, за който също следя и консумирам адекватни количества предимно от леща, карфиол, зеленолистни, гъби и в по-малки количества от почти всички останали храни. Третият компонент е витамин Б12, който съм достатъчно благоразумна да си набавям допълнително.
Холестеролът ми не е нисък, а е такъв, какъвто трябва да бъде. Вашият обаче е категорично висок; тези неща са ясни за всеки, който има бегла представа за референтните стойности. При тази стойност можете да сте сигурен, че имате атеросклероза, дори и да нямате все още кардиоваскуларни симптоми, което е напълно възможно, ако сте все още сравнително млад. А и с тези безумни количества мазнини от всякакъв животински произход, които консумирате, приемате толкова много наситени мазнини, холестерол, хормони и антибиотици, че организмът Ви в един момент няма да има къде да ги избута.
Съвсем сериозно говоря!