За насилието, секса и децата

Николета Попкостадинова

© Личен архив

Николета ПопкостадиноваКампанията срещу сексуално насилие и експлоатация "По-добре недей" на платформата за сексуално и здравно образование на тийнейджъри LoveGuide е достигнала до около 10 хил. момичета и момчета както онлайн, така и офлайн чрез срещи на живо, съобщиха миналата седмица от там.


За впечатленията си от срещите с децата пред "Детски Дневник" разказва Николета Попкостадинова, създател на платформата и един от обучителите, провели кампания за превенция на сексуално насилие сред ученици в цялата страна.


"Е, госпожо, тя като ми прати голи снимки, аз защо да не ги пратя на когото си искам?! Да му е мислила преди това!"
"Много ясно, че профилите ни са публични, аз нямам нищо за криене. Е, да, през цялото време ни пишат непознати."


"Тя ме удари с прозореца в главата и аз разпратих на всички нейни голи снимки, и после аз съм виновна и мен ме изключиха от предишното ми училище."


"На едни приятелки на един купон им сложиха испанска муха в бирите и да видите как после отидоха в стаята, в която не искаха да ходят."


"Ей тука, на спирката, госпожо, всяка вечер след часовете един се разкопчаваше и ни го показваше."


"Госпожо, нормално ли е, кажете ми – отивам при личния за направление за очен лекар и той ми казва: "Съблечи се да те прегледам. И сутиена. Ммм, много си хубавичка."


Не, не е нормално. Никоя от тези ситуации и безброй други като тези не са нормални. Всички са ни разказани от ученици на възраст между 14 и 19 години от цялата страна.


В разгара на скандала в Холивуд с Харви Уайнстайн и последвалата вълна от истории с хаштага #MeToo ("И на мен"), заляла социалните мрежи, след като Алиса Милано призова жертвите на сексуален тормоз и насилие да напишат кратичката фраза в профилите си, ние – от LoveGuide проведохме кампанията.


Целта на кампанията е тийнейджърите да разберат какво е сексуално насилие и експлоатация, как да ги разпознават, как да се предпазят, кои са най-често жертвите и какво да направят, ако се случи на тях или техен приятел. Тя включва 4 кратки видеа, наръчник и подробни онлайн материали. Както и часове в училища в няколко градa за около 400 ученици, провеждани от обучителите на LoveGuide.


Не само в момента, и не само кампанийно, има огромна нужда от разговори с децата – в училище и вкъщи – по темите за сексуално насилие. Те не знаят и нямат достатъчно и правилната информация, за да могат сами да си поставят граници кое е окей и кое не, кога трябва да им светне червената лампичка, че нещо не е наред и какво да направят в такава ситуация. За да не се стига до най-лошото.


Всяка четвърта българка е жертва на сексуално насилие от страна на партньора си – тоест трябва да се говори и с момичетата как да се пазят, и с момчетата – какво да не причиняват на приятелките си и изобщо на момичетата, с които общуват. Да не говорим, че често жертви на сексуално насилие стават и момчета. Никой не е застрахован.


Пак у нас, едва 10% от случаите на сексуално насилие са нападение от непознат. Те не са в никакъв случай за пренебрегване, но в останалите 90% жертвата познава насилника. Това може да е чичо на приятел, роднина, преподавател, треньор, шеф, колега, гадже... Много често е някой, когото не само познават, но дори харесват. Ето защо, за да могат сами да се предпазят и защитят децата, просто трябва да знаят как.


Но за да има смисъл в тези разговори, трябва да са очи в очи с децата. Ние провеждаме часове по здравно и сексуално образование в училища в цялата страна. А в YouTube канала ни всяка седмица има нов епизод на тези теми със страхотната Весела Бабинова. На сайта са достъпни надеждни и интересни за младите хора ресурси и отговаряме анонимно и лично на хилядите им въпроси.


А те питат много: за промените в пубертета, хигиената, секса, любовта, отношенията и връзките. Просто защото в училище няма задължително и адекватно здравно образование, а вкъщи тези теми са традиционно табу. Лятото ни заляха с въпроса: Бременна ли съм ако И следват какви ли не сценарии, в които не се ползват контрацептиви. И после защо България е на първо място в Европа по бременност на момичета между 14 и 19 години. И да, става въпрос за средностатистическите тийнейджъри в цялата страна.


Всеки път изскача темата за порното – всички са гледали или гледат – и това ли е начинът, по който се прави секс в истинския живот? "Много ли е хубаво да ви дерат по гърба?", "Коя е любимата поза на момичетата?", "Колко момичета харесват секс, който е като изнасилване?"


Също и за секс за пари. "Госпожо, ако нямам кинти, няма да имам гадже, аз това го знам." "Дори срещу айфон ли не може да правя секс?" Това са истински въпроси на деца между 14 и 19 години, които ходят в хубави училища и имат добър стандарт на живот.


Много приятно впечатление ни прави, че учители, директори, а и родители вече осъзнават нуждата и ефекта от подходящото здравно и сексуално образование и сами ни канят и търсят, и питат. Но докато няма изгледи в училище да бъде въведено задължително и адекватно здравно образование, топката е в нас – неправителствените организации, родителите и учителите, на които ни пука децата да израснат здрави, знаещи и можещи сами да се справят с всички тези ситуации.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4405 Любопитно

  "Но докато няма изгледи в училище да бъде въведено задължително и адекватно здравно образование..."

  Също и сексуално образование в училищатябби трябвало да стане задължително. Ученическите истории от тази статия ясно показват това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Добро утро!
  Обръщам се към Николета Попкостадинова, да знае, че бих я взел за известно време да поживее с мен, да ми изнесе тези поучителни лекции на живо, а на сутринта ще я пусна да си ходи! Имам ѝ доверие!

 3. 3 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "Тя ме удари с прозореца в главата..."


  ?...

 4. 4 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Любопитно

  Скандала в Холивуд с Харви Уайнстайн не е много подходящ , защото дали тези жени не са го изнудвали за роли ако иска да спи с тях ?!?

 5. 5 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4405 Любопитно

  "Вълна от истории с хаштага #MeToo ("И на мен"), заляла социалните мрежи, след като Алиса Милано призова жертвите на сексуален тормоз и насилие да напишат кратичката фраза в профилите си, ние – от LoveGuide, проведохме кампания за превенция на сексуално насилие сред ученици в цялата страна, разказва Николета Попкостадинова."

  Ето какво трябва да направят жертвите на сексуално насилие:

  https://loveguide.bg/video/po-dobre-go-napravi-video/

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4405 Любопитно

  До коментар [#3] от ""Литекс моторс" , Кредит от КТБ, Умишлен фалит.":

  Най-вероятно го е ударила с прозорец в училище (при затваряне на прозореца, ако той е бил наблизо). Възможно е.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4405 Любопитно

  До коментар [#4] от "Nikolay Hadjiminchev":

  Айде стига сте го оправдавали този мръсник, самия той си призна, че има някакъв проблем (психично сексуален), че е наранявал жени и има нужда от лечение:

  "In a statement to The Times on Thursday afternoon, Mr. Weinstein said: “I appreciate the way I’ve behaved with colleagues in the past has caused a lot of pain, and I sincerely apologize for it. Though I’m trying to do better, I know I have a long way to go.”

  He added that he was working with therapists and planning to take a leave of absence to “deal with this issue head on.”

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Да не забравяме, че децата обичат да си измислят и да преувеличават:)

 9. 9 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Половият нагон е особено силен във възрастта между 3 и 6 години, после затихва, за да изригне с пълна сила след 12 годишна възраст. Необходимо е всички, които работят с деца да бъдат образовани, просветени в тази насока за да могат да управляват процесите. За съжаление дори в нашите висши медицински университети не се изучават науките за поведението: бихейвиорал сайънсиз. Глупавият се учи от грешките си, умният от грешките на другите и/ или се образова! В България раздават абсолютно необезпечени "бързи" кредити на деца получили документ за самоличност, дори он лайн. Кредиторите знаят, че парите им не могат да бъдат върнати от децата, но знаят също, че над 80 % от родителите са собственици на жилищата , в които живеят. Да придобиеш недвижимост срещу 400 лв, е много изгодно, НАЛИ ГОСПОДА "НАРОДНИ" ПРЕДСТАВИТЕЛИ!!! Детето може да има лична карта, но акълът му е детински. Чрез така "лесно" получените пари децата се измъкват от опеката на родителите, купуват си наркотици, прахосват ги в казината или в чалготеките за бира с "испанска" муха, започват да водят прекалено рано полов живот- истинска катастрофа за демографския просперитет на нацията.

 10. 10 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Проблемът не е просто в липсата на сексуално и здравно образование и култура сред младите.

  Истинският проблем е в липсата на морални ценности и етични правила, които се създават в семейството. Ако няма ценности и етика, то трудно ще се определят границите на нормалното и откъде започва недопустимо злоупотребяване.

 11. 11 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Любопитно

  До коментар [#7] от "Иво":

  Аз не го оправдавам , а казвам същото .
  Дали не са се възползвали от сексуалните му отклонения за да се докопат до роли?

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4405 Любопитно

  До коментар [#10] от "iceman_bg":

  Има много истина в коментара ви. Затова, аз смятам, че освен часове по сексуално образование трябва да има и задължителни часове в училищата по вероучение.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Любопитно

  Ми не е нормално и да не се прави разлика между мъжки и женски пол !
  Не е нормално да се обезличава момче или момиче!
  НАВРЕМЕТО СЕ ЗНАЕШЕ, чЕ - МОМИЧЕ НЕ СЕ УДРЯ!
  А сега освен, че забраниха думи като учителка, художничка, актриса - се канят да заменят и словосъчетанието ''бременна жена '' с БРЕМЕНЕН ЧОВЕК !

  [email protected]
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Любопитно

  До коментар [#1] от "Иво":

  Кусур ти е задължително сексуално образование в училищата, което да им размъти още повече главите с нововъведените тридесетина пола !!!

  [email protected]
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4405 Любопитно

  До коментар [#11] от "Nikolay Hadjiminchev":

  Това нека той самия да каже. Засега излизат случаи на актриси (и не само) на които им е предлаган секс за да се издигнат нагоре в кариерата си. В случай на отказ е имало и случаи на sexual harassment.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4405 Любопитно

  До коментар [#14] от "karabastun":

  Половете са два, има и трети неопределен, но не виждам лошо в тези часове да се обясни на децата, че има и хора, които са интерсексуални и трансексуални. Винаги е имало такива хора и винаги ще ги има.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Любопитно

  До коментар [#16] от "Иво":

  Изостанал си с инфото за трите пола и не знаеш какво включва съвременното сексуално образование , което ще помогне против агресията в училищата !
  Това - няма да помогне със сигурност!
  Чети да си в час:
  31 пола има вече-
  Bi-Gendered – в различно време ту мъж, ту жена
  Cross-Dresser – човек, който се облича в дрехи, типични за противоположния пол. Травестит.
  Drag-King – жена, която се облича в мъжки дрехи, обикновено за целите на шоу-бизнеса
  Drag-Queen – мъж, който се облича в женски дрехи, обикновено за целите на шоу-бизнеса
  Femme Queen – мъж, който с всевъзможни средства (хормони, облекло и дори хирургия) засилва женствените си черти
  Female-to-Male – жена, добила мъжки облик след хирургическа намеса
  FTM – жена, добила мъжки облик след хирургическа намеса
  Gender Bender – лице което експериментира с половите стереотипи или направо отрича съществуването им
  Genderqueer – лице, което не пасва към никой от половите стереотипи
  Male-To-Female мъж, добил женски облик след хирургическа намеса
  MTF – мъж, добил женски облик след хирургическа намеса
  Non-Op – лица, които не искат да се подлагат на хирургична намеса, но все пак считат себе си транссексуални
  Hijra – южноазиатското название на транссексуалните
  Pangender – всеполов
  Transexual/Transsexual – транссексуален
  Trans Person – трансджендър личност, непринадлежаща нито към мъжкия, нито към женския пол
  Woman – жена
  Man – мъж
  Butch – лице от женски пол с подчертано мъжко поведение и стил
  Two-Spirit – двудушевен, с две души
  Trans – транссексуален, трансджендър
  Agender – безполов
  Third Sex – Трети пол
  Gender Fluid – човек който според условията може да се чувства повече мъж или повече жена
  Non-Binary Transgender – транджендър лице без принадлежност към никой от половете
  Androgyne – андрогин, хермафродит
  Gender-Gifted – трансджендър лице, наслаждаващо се на свободата извън нормата на половете
  Gender Bender . лице което експериментира с половите стереотипи или направо отрича съществуването им
  Femme – лице от женски пол с хомосексуална ориентация, следващо стереотипите на женското поведение и стил
  Person of Transgender Experience – лице с трансджендър опит
  Androgynous – андрогинен

  [email protected]
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4405 Любопитно

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Хехе... това са по скоро различни разновидности на трансексуалността.
  Чак до такива подробности по часовете няма нужда да се стига, достатъчно е да се обясни, че има хора, които се раждат в грешно тяло. Или накратко, умът им женски, но тялото мъжко или обратно. Че, мозъкът на тези хора е различен от нормалните хетеросексуални хора, че това заболяване е напълно лечимо след операция за смяна на пола и приемането на полови хормони.

  И също, че тези хора имат право да сменят пола си в личните документи (карти) след смяна на пола.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Половете са три - мъжки, женски и хермафродит. Определя се от физиологията, половите белези и съответните хормони. Другото са сексуални перверзии, които се определят от психиката и нямат общо с физиологията.

 20. 20 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Любопитно

  До коментар [#18] от "Иво":

  По-добре за начало да им обяснят елементарното правило, че мъжът трябва да защитава жената, а жената трябва да се грижи за мъжа!
  Аман от изкилифирчени социални мрежи и модни конюнктурни диспути!
  По въпроса за актрисите от Холивуд - на всеки нормално мислещ човек му е ясно, че тези ''звезди'', преди 20-30 години не са били звезди , а са искали да станат и са се самопредлагали с тази цел, да правят кариера !Коя успяла - коя -не !

  [email protected]
 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Сега, все пак трее се прави разлика, между сексуално насилие и кифли, които не знаят какво искат. Е снощи имаше някакво предаване за една, гепнала го мацката, ох ах, отишла с него в стаята му, свършили работата и тя като се прибрала в къщи, установила, че тя всъщност не искала, ама не му казала че не иска и станала жертва на сексуално насилие :O
  Начи нещата с мъжете са такива, че като стигнеш до определен момент, след това ако се присетиш че не искаш, трябва наистина в прав текст да кажеш НЕ ИСКАМ, ТРЪГВАМ СИ, щото човека вече е загрял и си мисли, че се праиш след като си вече в стаята му по сутиен

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":
  До коментар [#17] от "karabastun":

  Не сте прави и двамата :)
  Колежката "баба Цоцолана" посочи новината. Вече могат да се избират във фейсбук - вече са 58 пола :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Любопитно

  До коментар [#22] от "penetrating":

  То човек вече докато се обърне - и вече са му сменили пола! :)
  Как да правим тогава сексуално образование на учениците !
  А ПЪК ИНАЧЕ 58 пак не е достатъчно - пак си е някакво ограничаване на правата и нарушаване на свободата на избор - нека всеки човек га си избере собствен пол , и да може да си го сменя поне веднъж годишно!

  [email protected]
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4405 Любопитно

  До коментар [#20] от "karabastun":

  Разбира се, то това е една от целите на тези часове, да образоват децата по сексуални теми, но също и да им обърнат внимание на сексуалното насилие, какво е изнасилване, блудство и как да се пазят от изроди, които извършават подобни действия спрямо децата. И да, освен за секс трябва да се говори и за любовта и мястото на любовта в сексът.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Абе реално трябва да им е обясни и как викан жени, които не правят свирки :)

 26. 26 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 1541 Весело

  До коментар [#17] от "karabastun":Хехе... това са по скоро различни разновидности на трансексуалността. Чак до такива подробности по часовете няма нужда да се стига, достатъчно е да се обясни, че има хора, които се раждат в грешно тяло. Или накратко, умът им женски, но тялото мъжко или обратно. Че, мозъкът на тези хора е различен от нормалните хетеросексуални хора, че това заболяване е напълно лечимо след операция за смяна на пола и приемането на полови хормони. И също, че тези хора имат право да сменят пола си в личните документи (карти) след смяна на пола.
  —цитат от коментар 18 на Иво


  Браво Ивчо хем се пишеш вярващ хем казваш че Господ прави грешки и женски ум се ражда в грешно тяло. Как си обясняваш тази шизофрения?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8146 Любопитно

  До коментар [#26] от "zuk_trombon":

  Авер, Пуснал си въпроса към мен - за да е към, който искаш - натисни отговор, а не цитиране!
  Иначе аз си го обяснявам със системен тормоз от малцинството върху болшинството, щото малцинството има излишни манги за извращения !!!

  [email protected]
 28. 28 Профил на herkules
  herkules
  Рейтинг: 225 Неутрално


  До коментар [#18] от "Иво":По-добре за начало да им обяснят елементарното правило, че мъжът трябва да защитава жената, а жената трябва да се грижи за мъжа!Аман от изкилифирчени социални мрежи и модни конюнктурни диспути!По въпроса за актрисите от Холивуд - на всеки нормално мислещ човек му е ясно, че тези ''звезди'', преди 20-30 години не са били звезди , а са искали да станат и са се самопредлагали с тази цел, да правят кариера !Коя успяла - коя -не !
  —цитат от коментар 20 на karabastun


  Всички те разбират, само че, не им се иска да те разберат. Женската простотия е безгранична. "Дай им власт на жените и им гледай сеира" - народна мъдрост! Не напразно мъдрите хора в миналото, не са разрешавали на жените да гласуват! Необяснима е днешната глупост , в името на равноправието на половете, да се правят извратени закони, в защита на женския пол! Има лесно решение на всички днешни проблеми и то с малко средства и усилия. Ликвидиране на феминизма, и бърза дееманципация на жените. При патриархалния начин на живот, е нямало тези извратении. Жената си е жена, а мъжът си е мъж, който стои много по-високо от жената, и думата му в семейството е закон! Днес семейства почти няма, или просъществуват най-много до 4-6 години, защото жената и тя била глава на семейството и била по-равна от мъжа в съда при разводите. Двуглавите семейства, са като двама капитани на кораб, който винаги потъва, заради различните команди от капитаните. Помисли само, колко средства изяждат женските феминистични НПО-та и всякакъв род женозащитни организации, за обречена кауза, която е в разрез с природните дадености. Над 8 трилиона долара годишно, отиват за женска защита, и то от предизвикани от жените ситуации, с цел гавра с мъжкия облик. Феминистките прокарват закони, с които да съдят мъже за сексуален тормоз, от преди 30 години. И, забележете само!!! Ако жена посочи мъж, който я е тормозел сексуално, е достатъчно доказателство, защото мъжът по презумпция винаги е виновен, щом жена го нарочи за такъв, и той не може по никакъв начин да се защити! Е, как тогава мъжете да остават онеправдавани от законите, озлочестени с поруган мъжки авторитет? За това такива мъже раздават мъжко правосъдие (Убийствата на жени и у нас расте прогресивно), загубили всичко, което жените им отнемат чрез законите, гаврейки се иронично, че всяка жена днес можела да мачка мъжа, както си иска! Феминизмът е злокачествено раково заболяване, обхванало Хр. свят, който е на път да загине. В общества, където мъжете не еманципират жените си, законите не са в огромни количества, и се спазват от всички. Там животът е много по-лесен и по-хубав, защото съществуват ценности и традиции (морал), с които всички се съобразяват. При нас с правото си на глас и участие в обществено политическия живот, жените сменят с големия си електорат постоянно законите, а мъжете са винаги в престъпни нарушения, защото ако са били невинни при предишен закон, то в следващият вече са престъпници за затвора. Така законотворците под женския натиск създават цял народ от престъпници, които винаги могат да бъдат съдени за нещо, което дори не знаят, че е станало престъпление!

  "Жените съществуват единствено само за разпространението на човешкия род и с това се изчерпва тяхното предназначение." - Артур Шопенхауер!
 29. 29 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4405 Любопитно

  До коментар [#26] от "zuk_trombon":

  Олеле, що за въпрос е това!? Мислиш ли, че нашата свята Християнска църква има отговор за всичко? Тробмбоне, има неща на този свят, които човешкия ум и съзнание не може да си отговори дори чрез свещената Библия!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 30. 30 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 605 Неутрално

  В болното общество. в което живеем, едва ли ще можем да опазим децата си от калта и мръсотията. Да гледат тъпите порнографии във ВИП брадър не е най-възпитателното зрелище, което им се предоставя. Да виждат как разни едрогърдести кучки успяват да направят кариера само благодарение на външността си и компромиса с морала, не е най-добрият пример за постигане на целите в живота. Децата трябва да се възпитават не с думи, а с примери, а примерите край нас са направо отчайващи.Така че никакви измислени обществени организации и специалисти не могат да заменят ежедневното и ежечасно въздействие на обществото върху подрастващите.

 31. 31 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Весело

  До коментар [#10] от "iceman_bg":

  "Истинският проблем е в липсата на морални ценности и етични правила, които се създават в семейството."

  Кел файда семейството да създава морални ценности, а обществото да ги търгува най-безсрамно. Дори нагло и цинично - порното е защитено с авторски права; за нарушителите на границата, наричани "мигранти", трафикантите (хелзинкски комити, полицаи и митничари) вземат и грантове, и "такси". Дори и бебета вече се продават и то официално, било под формата на сурогатно майчинство, било като "генетичен материал".

 32. 32 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2444 Любопитно

  До коментар [#30] от "proza":

  " Да виждат как разни едрогърдести кучки "

  Ама Вие гледате "медийната грамотност", лъхаща от "интелектуалците" на Нова Бродкастинг груп-фюрерите!?
  Ако гледате такива високо морални и ценности облъчвания, защо изобщо пишете под тази проста тема?

 33. 33 Профил на izbiram
  izbiram
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Всичко е говорене. Постоянно говорене. Денонощно говорене. Говорете бавно, спокойно, обяснавайте ( дори това дето не може да се обясни). После пийте по една вода и пак. Говорете. Не им пречите!Парларе. Като в парламента.Плаямпане. Днес , всичко (нищо не) се решава с говорене. Обожавам психолозите,които говорят. Не пречат на никого.

  Г-жата да разкаже кой ще слуша? че то всички говорят, ма няма слушатели. Демоде е да слушаш.

 34. 34 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Щом тези деца итам такова възпитание .... представям си какво е родителското състояние.
  БигБрадър,Шоуто на Слави, Съдебен спор... и всички реалита... народното събрание,плюс последните 6 правителства... = на това отчайващо положние.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 35. 35 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2673 Неутрално

  До коментар [#30] от "proza":

  А зашо генерализирате за всички деца ?. Моите деца и децата на всички хора на които съм си направил труда да им запомня имената НЕ гледат ВИП брадър и подобни. Докато са малки не гледат защото ние ги предпозваме, след като изградят мирогледа си не го гледат защото го смятат за отварителтно. И според мен поне 70% от българите не гледат и не се интересуват от подобни простоии. Да, има едни 10% от деца във разни възрасти които гледат неподходящи предавания и това деформира развитието им. Но това е по-скоро грешка на техните родители отколкото тяхна.

 36. 36 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 272 Неутрално

  До коментар [#10] от "iceman_bg":Има много истина в коментара ви. Затова, аз смятам, че освен часове по сексуално образование трябва да има и задължителни часове в училищата по вероучение.
  —цитат от коментар 12 на Иво


  там ще се разказва ли историята за това как Лот спал с дъщерите си? в Библията го пише, а и пише, че бил много праведен мъж, та някой може да почне да смята колко е две и две

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 37. 37 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2276 Неутрално

  Почти полунощ е,
  какво чака още, не знам
  Щом не иска в кревата, тоава.. вратата е там!
  Да си търгва и край, да хваща трамвай, такси ли.. каквото си ще.
  Одавна съм свикнал и сам да живея, я с нея разбрах - не върви!
  Почти полунощ е, а ние сме още на Ви!
  Красива е, вярно, но нещо коварно в очите и се чете.
  Да бяга, да ходи да ляга, с мъже ли.. с жени ако ще!

 38. 38 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5721 Весело

  До коментар [#23] от "karabastun":

  Има ограничение отгоре (мое твърдение): Колкото хора на земята, толкова полове за този момент :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 39. 39 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4405 Весело

  До коментар [#36] от "hhhuuunnnn":

  Мисля, че ще е най-добре да се наблегне на Новия Завет в тези часове. Както и на християнския морал и ценности. ;-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 41. 41 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  До коментар [#10] от "iceman_bg":

  +++! Абсолютно си прав! Отдавна се знае, че всичко започва от семейството. От възпитанието ти там. От семейния морал.
  Аз винаги съм бил много ревнив брат. Сестра ми беше (все още е!) доста добре сложена. И всички мъже ми завиждаха, тези, които не знаеха че ми е сестра, когато я водех някъде. А останалите бяха доста внимателни с нея в мое присъствие. Та когато беше трети курс, ми разказа за медицинската комисия преди приема във ВУЗ-а. Доктора по вътрешни болести я накарал да се съблече по гаши и да легне на кушетката. Прегледал я. Тя ми каза, че всичко било нормално, въпреки смутения му поглед. Но след това, един по един, се изредила цялата комисия. Включително зъболекаря. И повечето я гледали доста похотливо. Тогава тя още беше девствена, представям си какъв срам е изпитала. За да не ми каже веднага. Щях да им извадя очите!! Както и да е, и на мен ми се случи веднаж. Отидох на преглед при факултетската докторка. Беше около 40 годишна и хубава. Забелязах смутения й поглед, това, че заключи вратата и почти затвори пердето. Оплаквах се от стомаха си. Спомням си колко нежно и доста продължително галеше корема ми. Определено не беше насилие, но злоупотреби с професията си. Беше хубава, чиста и миришеше доста приятно, но ако нищо не стана тогава, беше заради силно изразения ми Едипов конплекс - беше русолява със сини очи, също като мама. Та не се възбудих вообще. Въпреки сумрака в кабинета.
  И в двата случея става дума за прекрачване на определената граница на морала, но не и за насилие. И ако не друго, то поне малко горчивото чувство което оставят. Е, да си призная в моя случей, и лекия гъдел, че една хубава жена е готова да прескочи морала, щото те харесва. Нещо доста объркващо, според разбиранията за живота ми тогава.

 42. 42 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 699 Неутрално

  То голямо "прозрение"...

  Здравно и сексуално образование трябва да има...
  А за вероучение - дума не се обелва...

  И аз ще кажа нещо по въпроса, което пък няма да се хареса на иначе "демократично настроеното" и "толерантно" общество.

  Не е нормално деца да правят секс.

  Сексът е за хора в брак, а не живеещи на "семейни начала" - колко красиво звучащо, но изпразнено от съдържание словосъчетание...

  Основна цел, търсена чрез секса, е продължаването на рода.

  Сексът за удоволствие е извращение!

  Ще допусне ли някой в класните стаи да се обяснят тези неща на децата? Неее, няма.. ние ще ги учим как да слагат презерватив...

  така, така... развращавайте ги от малки... То всичко на вашата гърбина се пише...

  Опропастени от ранна физическа и крекха психическа възраст животи, видели най-грозното и перверзното в човешките отношения...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 43. 43 Профил на sparti
  sparti
  Рейтинг: 293 Неутрално

  Сексът за удоволствие е извращение!
  —цитат от коментар 42 на Другарката Михайловна

  Току-що разбрах че 99% от хората са извратени.

  slivizasmet.blogspot.com
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#45] от "Иво":

  ...Вие го обърнахте. не съм споделял детайли от интимния си живот, все пак. нали така.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Децата трябва винаги да се пазят, когато пресичат улицата.
  Освен това, трябва да не ходят на училище пияни.
  Колкото повече секс, толкова по-добре.
  като порасна искам да стана порно актьор.

  If you are going through hell... Keep going!
 49. 49 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 589 Весело

  До коментар [#28] от "herkules":

  С разпространението на феминизма ли си обяснявате и разпространението на идиотизма, за което свиделства и вашия коментар ?

 50. 50 Профил на herkules
  herkules
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#49] от "newgenerations":

  То на слепия каквито и диоптри да му сложиш пак си е сляп, а ако се окаже и глупав, за него нормата става патологиа, а поталогията норма, и утопични идеологии като феминизма завладяват сърцето и душата му! Много правилно умозаключение сте направили! С разпространението на феминизма се разпространява и идиотизма, за което свидетелства точно вашият коментар!

  "Жените съществуват единствено само за разпространението на човешкия род и с това се изчерпва тяхното предназначение." - Артур Шопенхауер!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK