Идеите за по-леки ученически чанти: от рециклирани тетрадки до без учебник в час

Идеите за по-леки ученически чанти: от рециклирани тетрадки до без учебник в час

© Николай ДойчиновЖалбата на петокласничка от София до Държавната агенция за закрила на детето заради тежката чанта, която е принудена да носи за училище, предизвика дискусии по медиите и роди различни по характери идеи за това как да се намали тежестта, която учениците носят всеки ден. Според препоръките на здравното министерство теглото на раниците не трябва да надвишават 10 до 15% от теглото на детето. Няма обаче регламент, по който това да се следи и санкционира.


От Министерството на образованието вчера поканиха на среща петокласничката Теодора Божкова и майка й Лилия Нинова на разговор по проблема. По време на срещата е била претеглена раницата на детето и се установило, че тя тежи 2.9 кг. В чантата обаче били поставено само учебници и в теглото не се включват задължителните помагала, тетрадки и принадлежностите за писане, за рисуване и спорт. От ведомството днес обясниха, че когато се говори за тежестта на чантите трябва да се отчита "всичко допълнително, което е сложено по желание на детето и родителите".


Сезираната агенция за закрила на детето обяви, че работи по проблема още от лятото, но до момента няма решение. Работната група обаче се очаква да приключи работа "в най-скоро време", съобщи Даниела Черийска от институцията пред БНТ, и настоя децата също да дават предложения, а не да чакат готови решения.
Какви варианти за решение на проблема с тежките ученически чанти формулира до момента образователното министерство:


Тетрадки от рециклирана хартия


Тъй като не могат да променят теглото на учебниците и помагалата родителите да предпочитат "тетрадки с по-нисък клас хартия" - това предложение е направила зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на срещата Теодора Божкова и майка й. По думите на майката обяснението било, че тези тетрадки са значително по-леки.


На тази идея Лилия Нинова възразява, че предпочита детето й да пише на по-здрава и качествена хартия в етапа, когато формира почерка си.


Идеите за по-леки ученически чанти: от рециклирани тетрадки до без учебник в час

© Николай Дойчинов


Учебниците да се делят на части


Образователното ведомство обяви, че прави анализ дали е възможно учебниците над 64 страници да се разделят на две части, така че в един учебен срок да се носи само една част. Част от децата, включително самата Теодора Божкова в разговора ни вчера, обаче казват, че това би ги затруднило, защото няма да могат да погледнат неща, които са им нужни в даден момент, но се намират в другата част на учебниците, коментира по БНТ днес шефът на на Дирекция "Учебници и училищна документация" в министерството Пенка Иванова.


"Офнюз" цитира просветния министър Красимир Вълчев, който заявил в Стара Загора, че се обсъждат и други два варианта: учебниците да се печатат на олекотена хартия за сметка на качеството и увеличаване на броя на електронните учебници.


Шкафчета в училище


Като успешна практика от образователното министерство посочват поставянето на шкафчета в училищата, за да могат учениците да оставят там учебници и помагала там, вместо да ги носят всеки ден. В отговор на въпрос Пенка Иванова от ведомството обаче потвърди, че това може да стане само в училищата, които учат на едносменен режим.


Облекчението би било само за учениците, които ходят следобед на занималня (най-често в началното училище), защото останалите имат нужда от тях за при ученето на уроци и писането на домашни.


Проверка на чантите


В интервюто си за БНТ Иванова силно препоръча на родителите да проверяват какво има в ученическите раници преди децата да тръгнат на училище. "Защото в чантата често има и допълнителни помагала, и много тетрадки, и моливници, и минерална вода, и ябълка, и много други неща, които се слагат по желанието на родители и деца", коментира тя.


Представителят на министерството подчерта, че чантите наистина достигат понякога 8 кг, но "с всичко, което по желание на родителите и детето е сложено там".


Идеите за по-леки ученически чанти: от рециклирани тетрадки до без учебник в час

© Николай Дойчинов


И още една идея, лансирана от учителя Емил Джасим в интервю за БНР.


Отпадане на учебниците в час


Безобразно тежките раници са проявление на друг проблем - за програмите и начина на преподаване, смята Джасим. По думите му един от начините за решение е да се промени изобщо начинът на преподаване в училище, така че носенето на учебници да е излишно.


Учебникът по същността си е помагало за самоподготовка, той трябва да служи на ученика, когато не е в часа, посочи той.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Подлизурко
  Подлизурко
  Рейтинг: 466 Гневно

  "На тази идея Лилия Нинова възразява, че предпочита детето й да пише на по-здрава и качествена хартия в етапа, когато формира почерка си"

  Детето видите ли, трябвало да пише на ПО_ЗДРАВА !!!! ХАРТИЯ!!! заради ПОЧЕРКА?!!!
  Това глинени плочки и клинописно писмо ли е?!?!?
  Е няма такава държава и такива идиоти!!!!!!!!
  Докато Министерствата продължават да обръщат внимание на ЛУДИ родители, ще има НЕРАЗБОРИЯ не само в Образованието, Медицината,но и в Армията.

  😜 ЦИК са с Нетрадиционна сексуална ориентация, ам кви В пука? Безплатна проба- в неделя №12 😜
 2. 2 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 352 Неутрално

  Браво на момиченцето - направо удари десятката и разбуни заспалите чиновници в МОН!

 3. 3 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  Айде пак се намъкнал нихилиста Емил Джасим.....
  Вече е време да изригнем! Съвсем сериозно!
  Давате ли си сметка КОЛКО, незнайно КОЛКО работни групи "обработиха", "заработиха", "преработиха", "иЗработиха" многострадалното образование?
  КОЛКО НИ СТРУВА ВСИЧКО ТОВА?
  КОЛКО ни струват ТЕЗИ РАБОТНИ ГРУПИ?
  Да не се окаже бюджетът им сравним с всичко останало?
  Това е ГРАБЕЖ. Грабеж нежен, загрижен, любвеобилен....
  РАБОТНА ГРУПА - мекка на лапундренето и ПРИВИЛЕГИИТЕ!
  И ЗАБЕЛЕЖЕТЕ извода - НЕ МОЖЕЛО ДА ИМА ШКАФЧЕТА защото...обаче....понеже...!
  АЙДЕ ДЕ! Да не би и ШКАФЧЕТА да не останаха в тази държава?!
  Вярвате ли?!?
  Обаче работни групи - дал Бог!
  БАСИ!
  Министърче, ДАВАЙ ПЪЛНИЯТ СПИСЪК НА РАБОТНИТЕ ГРУПИ по всички РЕФОРМИ. И ДАВАЙ ТОЧНА СМЕТКА КОЛКО ИМ ПЛАТИХМЕ НА ТЕЗИ ОТ ДЖОБОВЕТЕ СИ!!!
  Най-добре да влезем вътре в това министерство и САМИ ДА СИ ГИ ВЗЕМЕМ тези данни. Да не вземат да ги дасекретят като държавна тайна!
  ИМЕНАТА НА "РАБОТНИТЕ ГРУПАРИ" - ВЕДНАГА!!!
  !!!

 4. 4 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Направете всички учебници електронни. Субсидирайте семействата малко да си позволят един таблет, сложете таблети в класната стая, за да могат децата да учат на две места електронно (вкъщи и в училище) и да мъкнат само 4-5 тетрадки.

  Толкова милиони се дават за глупости, поне едно нещо направете като в белия свят.

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Пак да кажа - учебниците,помагалата тежат защото са напечатани на тежката гланцирана хартия!Направете ги на обикновена.Илюстрациите може да бъдат на гланцирани листове на края на учебника.
  Нали не учат по картинки?!
  Това не са комикси,а учебен,четим материал!!!

 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2588 Неутрално

  Абе друго си е 20 кила дете с 10кг раничка!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1167 Неутрално

  До коментар [#5] от "xmm":

  Издателската мафия НЕ харесва това....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 8. 8 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Весело

  До коментар [#7] от "the_flea":

  Знам-:)
  Но ако повече хора го кажат.....

 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  На герберастиите образователната реформа. Че и няма ни едно читаво предложение, при все, че 21ви век и трябвало да почуква дори на тяхната врата вече, колкото и да са изостанали. Идиоти!

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Ами направете всички учебници електронни за да се качват на iPad или друг вид таблет и така децата ще носят само един таблет (с всичките учебници предварирелно качени) и една тетрадка за писане и това е. Разбира се, МОН трябва да закупи таблетите и да ги дава на учениците като на края на учебната година трябва таблетите да се връщат на МОН. Това лошо предложение ли е? Вече се прилага в някои страни.

 11. 11 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Едно възможно решение е по едно копие на учебниците да има в училище, и по едно за всяко дете вкъщи. Даже не е нужно в училище копията да са колкото учениците, а просто колкото е най-голямата бройка ученици, които могат да имат даден предмет по едно и също време. Обикновено това не е голяма бройка. Като детето започва часа си взема учебник за часа, после го връща. Вкъщи като се прибере го има същия учебник, учи си го и така нататък.

  Иначе аз съм 'за' електронните учебници, но четенето от таблет е доста натоварващо за зрението, ако е продължително. Електронните книги са добра алтернатива (не натоварват очите), но те пък имат проблеми с показването на графики.

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  Включвам се в дискусията с предварителната уговорка, че съм гимназиален учител.
  Никога не съм искал учебник в час. Там източникът на информация съм аз, ако съм недостатъчен, учебникът няма да ме замести.
  Под натиска на издателствата, експерти или директори все повече искат показно зареждане с учебници или работни тетрадки.
  Децата мъкнат глупости, защото ги мързи да мислят какво им трябва, а родитилите не им помагат.
  Дори когато съм обяснил кога какво да се носи, все някой спи и се изненадва какво се е случило.....
  След прогимназия една тетрадка по предмет е достатъчна, но традициите работят...

  Еретик
 13. 13 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  пълни глупусти. наи голямия прублем е в твърде голямата леснотия и твърде голямия избор. я да видиме дневник кво са побликували веке:

  http://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2016/10/03/2829623_fotogaleriia_trudniiat_put_do_uchilishte/

 14. 14 Профил на deymus
  deymus
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#12] от "Костадин Иванов":

  Баща съм на 6-чка.
  Напълно съм съгласен, че няма никаква нужда от учебници в час. Но не мога да приема критиката, че родителите "не помагат на детето" да вземе решение, какво да носи в училище. Не знам къде преподавате, но в нашето училище, никой не взема това решение освен учителите, а те си държат на учебниците, на учебните тетрадки и съответните тетрадки по предмета. Миналата година имахме частичен успех, с детето по чин, си деляха предметите по които да носят учебници т.е. използваха един учебник двете деца. Уви, тази година, новото дете няма такова желание.

 15. 15 Профил на gipsan1976
  gipsan1976
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#14] от "deymus":

  И кое те кара да мислиш, че детето ти няма нужда от учебник в час? Как го реши, пък и мнение и препоръки даваш!?!?!

 16. 16 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1576 Любопитно

  мхмх... тоя, дето измисли "вариантите" деца дали има или е на копанка нейде из системата, м... щото всеки родител отлично знае, че проблема не е в теглото на учебниците, а в бройката и теглото на всевъзможните му там "помагала", учебни тетрадки и пр. болни фантазии.... напълно безполезни впрочем... и ако до пети клас чааветата не са се научили да запишат едно условие на задача и да я решат без поленце за отговора за чий изобщо ги пращаме на училище бе...

  към всеки учебник, еле па в първи клас се мъкнат всекидневно от 2 до 6 бр. помагала, джобове, папки, сборници, 50 чешита атласи и карти и всичкото тва без тетрадките бе чиченца?

 17. 17 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#12] от "Костадин Иванов":

  Бе да ти кажа, един гимназиален учител би трябвало да е прочел проблема, преди да ни покаже собствения си опит, който е напълно нерелевантен в случая. Дет се вика, вие учителите сте пример за децата, дръжте се като такива.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1786 Неутрално

  До коментар [#15] от "gipsan1976":

  А защо е нужен учебника в час? Учителят за какво е?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на antropos
  antropos
  Рейтинг: 595 Любопитно

  Конкретен пример - пети клас, час по история - нужни са, според учителя, учебник, атлас и две/??/ работни тетрадки. Да попитам за чий са му две такива тетрадки, още повече, че няма полза от тях едновременно? Друго обяснение освен някакви лични ползи нямам! Но...децата ги мъкнат. Като добавим учебник по български, учебник по литература / щото в конкретния ден имат и двата предмета/, учебник по математика, работна тетрадка по математика... Към това добавете и тетрадките и приемаме, че по другите предмети за деня не се носи друго освен учебник и тетрадка. `ми има си ги десет и нагоре килца. Тъпият аргумент на министерството, че имало закуски и вода в чантата - остава си тъп.

  Sic transit..
 20. 20 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1576 Весело

  "Защото в чантата често има и допълнителни помагала, и много тетрадки, и моливници, и минерална вода, и ябълка, и много други неща, които се слагат по желанието на родители и деца"

  ауууу, тетрадките, моливите, флумастрите, пастелите и 50-те цвята химикалки се носели по желание, значи... а не щото никой никога не знае какво ще и скимне на даскалицата да поиска, м... тц, тц, тц... пък и вода си носели келешите, че и ядене... и тва естествено, заради капризите на ходещите портмонета, онея ми ти там пинтии неблагодарни, дето не щат да проумеят ползите от плащането на кулери, обзавеждането на стаи и потенциала на партийната лавка

 21. 21 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Или просто електронни учебници.

 22. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3252 Неутрално

  До коментар [#14] от "deymus":

  "Не знам къде преподавате, но в нашето училище, никой не взема това решение освен учителите, а те си държат на учебниците, на учебните тетрадки и съответните тетрадки по предмета."
  =================
  Не твърдя, че колегите са съвършени. За тях е по-лесно задачата да е отпечатана в учебника или в работната тетрадка, вместо да губят време и да пишат. Но ако има работна тетрадка, защо и учебник? Поне едното да не се носи! По предмета трябва да има тетрадка, не тетрадки!

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK