Мария Цветкова, кинезитерапевт: Децата трябва да бъдат учени и на правилно дишане

Мария Цветкова, кинезитерапевт

© Николай Дойчинов

Мария Цветкова, кинезитерапевтЗа гръбначните изкривявания при децата, как да бъдат разпознати от родителите и могат ли да бъдат избегнати - кинезитерапевтът Мария Цветкова разказва пред "Детски Дневник". Тя дава и полезни съвети за правилна стойка.


Как да се разпознае гръбначно изкривяване


Дали има синхрон във височината на раменете, талийните извивки, височината на задколенните ямки, дали има плоскостъпие. Това могат да наблюдават родителите у детето си, ако изпитват съмнение, че е страда от някаква форма на гръбначно изкривяване.


"Ориентирът е ухо, рамо, тазобедрена става, глезен - да бъдат в една права, обясни пред "Детски Дневник" кинезитерапевтът Мария Цветкова.
Понякога е трудно да се различи гръбначно изкривяване от прегърбена стойка. Най-лесният начин за проверка е, когато детето застане наведено с ръцете надолу и напред, сякаш ще скача в басейн. Ако се забелязва гърбица, значи е добре да го прегледа и специалист.


"Пресколиозата е първата форма на придобитите гръбначни изкривявания. Структурно е всяко изкривяване над 5 градуса и когато се установи със специалист или рентгенова снимка степента на гръбначното изкривяване, се прави подходяща изправителна гимнастика", обясни специалистът.


Как да се избегне


"Купуването на удобна раница не е гаранция, че детето няма да получи гръбначно изкривяване. Когато теглото на раницата не е съобразено с теглото на детето, то може да получи гръбначно изкривяване", каза Цветкова.


И макар да не е доказана, има пряка зависимост между гръбначните изкривявания при децата и тежките училищни раници, смята кинезитерапевтът. За да не навреди раницата на костната структура на детето, тя трябва да е не повече от 10% от тежестта му, каза тя.


Няма статистика какъв е процентът на децата с гръбначни изкривявания. Здравното министерство не прави скрининг и няма официални данни, казаха от там пред "Дневник".


Според Мария Цветкова държавата трябва да провежда скрининг на гръбначните изкривявания в началните училища и детските градини, за да се хване проблемът и да започне лечението навреме. По думите й от 5-годишна възраст е необходимо наблюдение от лекар поне веднъж годишно - заедно със следенето на ръст, килограми, гръдна обиколка и т.н., да се следи и за правилна стойка.


"Прегледите в детските градини и училище трябва да са и на стъпалата. Винаги едно гръбначно изкривяване е свързано с плоскостъпието. Сводът пада, когато имаме нестабилност на гръбнака. Тогава центърът на тежестта пада напред, за да увеличи пространството на сигурност", обясни Мария Цветкова.


От 7 до 15 години децата са хипермобилни, без мускулна маса, израстват много бързо. И заради дългото седене на чиновете, а после и на бюрата вкъщи, те се изкривяват - защото нямат здрави мускули, които да държат бързорастящите кости.


По думите й децата трябва да бъдат обучени и на правилно дишане. "Колкото по-рано е включена профилактиката и изправителната гимнастика в училище, толкова по-добре. Гръбначните изкривявания са поправими дотолкова, доколкото се изгражда модел на поведение - двигателна култура, която се отразява добре на подрастващите. Българинът не знае да диша, а дишането е част от изправителния момент, защото ние дишаме с една трета от гръдния кош, две трети от него "спят". А гръдният кош има отношение към гръбнака", разясни специалистът.


Гимнастика, плуване, ластици


Мария Цветкова препоръчва гимнастиката, плуването и упражнения с ластици за трениране на мускулната сила и за деца без сколиоза. "Няма противопоказен спорт, освен може би подскоците, както и вдигането щанги, защото се износват бързо ставни повърхнини", каза тя.


"Децата са изправени пред хиподинамия (намалена двигателна активност - бел. ред.), животът ни я предполага. Проблемът е още от детската градина, после и в началното училище - децата не спортуват. Съвременният свят трябва да се бори с тази хиподинамия, защото ние живеем седнали", обобщава кинезитерапевтът.


По думите й когато детето започне да се занимава с учене, се нарушава балансът между престой в седящо положение и двигателна активност. "В училище са намалени и часовете по физическо възпитание. Важно е да има специалисти по изправителна гимнастика в училище - нещо, на което детето трябва да се научи и да има режим и начин на живот", смята тя.


Според Мария Цветкова изправителната гимнастика трябва да се практикува вкъщи, да се внимава на какъв стол седи детето, колко време седи и колко време да е движението навън.


Практически съвети


"Правилната стойка на детето е и въпрос на семейна култура - когато си качил едно дете на 3 години на ски, когато си вкарал едно бебе в басейн, после то не само е здраво, а и при него липсва страхът", каза Мария Цветкова.


За правилната стойка и здраве на костната структура имат роля и обувките. В общия случай, когато не страдат от плоскостъпие, децата трябва да носят меки, удобни и достатъчно широки обувки.


Според Мария Цветкова от малки децата трябва да ходят боси при всеки удобен случай.


"Да се забранят диваните и креслата, защото там потъваме в ембрионална позиция и то в много изкривена поза."


"Да се лежи по корем на пода - тогава се стимулира гръбната мускулатура. По-добре легнал по корем, отколкото седнал на стола."


Фитнес топки - ако се седи на такива, винаги мускулите на кръста са в леко напрегнато състояние, което е полезно за тях.


Да се предпочитат матраците, произведени по модерните мемори технологии и ниски възглавници за спане.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK