Събития за децата в София за Деня на будителите

Събития за децата в София за Деня на будителите

© Георги КожухаровДетски Дневник" събра няколко предложения за честване на Деня на будителите.


Старо школо в Националния исторически музей


Националният исторически музей (НИМ) ще отбележи Деня на будителите с възстановка на обучение в старо възрожденско училище. Музеят кани на 1 и 2 ноември децата, които искат да научат и да опитат как едно време техните връстници са се учили да пишат и да четат "Аз", Буки", "Веди" - върху пясък и с перо.


Звънът на стара училищна камбана, която се пази в експозицията на музея, ще огласи началото на занятията в старото школо. Те са организирани от Детския образователен център на НИМ и в тях ще могат да участват деца от предучилищна възраст, както и по големи – от първи до четвърти клас. Те ще могат да изкарат по един учебен час по "взаимоучителната метода", въведена и прилагана от д-р Петър Берон, Неофит Рилски, Васил Априлов. При това – в класна стая, подредена като от втората половина на XIX век - с характерната катедра, с дървени чинове. На първия ред ще седнат най-малките - както е било, по-големите ученици ще влизат в ролята на "показвачи" и "чиноначалници".
В старото школо децата могат да разгледат автентични предмети и пособия от българското училище от началото на миналия век - глобус от книжарницата на Христо Г. Данов, икона на славянските първоучители Св. св. Кирил и Методий. Ще видят т. нар. "затвор" – помещение зад катедрата на даскала, в което са отпращани за наказание непослушните ученици.


Децата ще могат посетят и експозицията на НИМ, да видят един от първите преписи на "История славянобългарска", "Неделника" на Софроний Врачански от 1806 г., копие на глобуса на Неофит Рилски, "Рибния буквар" на д-р Петър Берон от 1824 г. и др.


Занятията ще се провеждат на 1 и 2 ноември от 10 до 11 ч., от 12 до 13 ч. и от 14 до 15 ч.


Освен занятия в "Старото школо" НИМ предлага още едно занимание - в Детския център децата могат рисуват картини с различен вид пясък. Часовете на тези занятия са на 1 и 2 ноември от 11 до 12 и от 13 до 14 часа.


Всичките занятия се провеждат само на групи от 10 до 28 души. Желаещите да участват трябва да се запишат предварително в Детския образователен център на НИМ: 0894 540 117. Цена: За групи от 10 и повече деца – 8 лв. на дете. Ако една група иска да участва и в двете занятия, таксата за участие е с намаление – 14 лв.


Училище за авиация на летище София


Днес на летище София започва новата си доброволческа инициатива "Училище за авиация". В продължение на една учебна година деца от различни столични училища ще се срещат с известни личности от света на авиацията. Сред участниците са кап. Янко Георгиев, Марио Бакалов – старши първи офицер А380, Красимир Стоянов – ръководител на Авиокосмическия център с планетариум, авиационните психолози Елена Панчева и Десислава Георгиева, директорът на Звеното за разследване на произшествия към министерството на транспорта Христо Христов, председателят на Авиационно-космически форум Недислав Веселинов, фотографът Огнян Стефанов, експерти от летище София.


Изложби в Столичната библиотека


"Моите будители" е наречена изложбата на рисунки в Детския център на Столична библиотека. На откриването от 14 часа ще бъдат обявени и наградени победителите в конкурса, в който са участвали над 110 деца от 5 до 14 години от цялата страна.


В мраморното фоайе посетителите на библиотеката могат да разгледат изложба "Будителите днес", организирана от Столичната библиотека и ученическия парламент на Софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев". Тя е част от проекта "Училищния вестник – гласът на младите". Изложбата съдържа оригинали на училищните вестници от 1939 г. "Школско звънче" и "Нашенче" - притежание на Столична библиотека, копия на електронни издания, оригинали и копия на училищни вестници от други градове в България, ръчно изработена от ученици от 2 СУ "Акад. Емилиян Станев" в София книга за будителите със статии от периодичния печат.


Изложбата "Велики българи в графиките на Петър Чуховски" представя оригиналните графики на "Константин Философ", "Черноризец Храбър", "Поп Богомил", "Иван Рилски", "Патриарф Евтимий", "Паисий Хилендарски" и др. Графиките са част от дарението от 260 творби, направено от съпругата на известния български художник проф. Петър Чуховски.


Документалната изложба "Йордан Йовков в снимки и документи от държавните архиви" пък представя уникални архивни материали от ДА "Архиви" и РИМ – за живота и творчеството на Й. Йовков. Включени са и част от колекциите с редки и ценни издания на Столичната библиотека - първи издания на Й. Йовков, събраните му съчинения, издадени от изд. "Хемус" – 1938-1946 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 680 Весело

  Като гледам снимката, егати и будителите, носени на плакат от дълбоко заспали.

 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 2073 Весело

  До коментар [#1] от "ruby: Да опазим децата от религията!":

  Честит празник на отделението, лелче. Пак ли те пуснаха отпуска? 😂

  Не пазете тишина!
 3. 3 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 2135 Неутрално

  Похвална инициатива, децата са любопитни и попиват всичко като гъба !!!

 4. 4 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10048 Неутрално

  Похвално е, децата са почивка и ще могат да научат и обогатят знанията си.

 5. 5 Профил на Mia san Bayern!
  Mia san Bayern!
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  Хубава инициатива.

  DANKE JUPP,DANKE BAYERN!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах