Само 17 297 от отпадналите ученици са върнати в училище

Само 17 297 от отпадналите ученици са върнати в училище

© Николай ДойчиновСлед работата на междуведомствените екипи 17 297 деца са записани отново в образователната система и посещават детска градина или училище, съобщи просветният министър Красимир Вълчев.


От септември до сега междуведомствени екипи се опитаха да върнат 206 378 деца и ученици, които са отпаднали или никога не са посещавали образователна институция. На терен са работили 1103 екипа с общо 11 632 учители, директори, социални работници, полицаи, общински служители, представители на местните комисии за борба с противообществните прояви на малолетни и непълнолетни лица, медиатори и представители на гражданското общество.


По време на обходите екипите са установили 156 деца в риск, като за 44 от тях е предприета мярка за социална закрила. Областите, в които има най-малко отпаднали деца и ученици и в следствие на работата на екипите е постигнато почти 100% приобщаване, са Габрово, Смолян и Враца. Най-много отпаднали и съответно върнати в системата деца и ученици са Пловдив, Сливен, Стара Загора, София, съобщиха от просветното ведомство.
Министър Красимир Вълчев обясни, че сред основни причини за отпадане са пътуванията в чужбина, социално – икономическите причини, липса на транспорт и ранни бракове. "Обходите на адреси продължават, като екипите имат задача да проследяват обхванатите обратно в системата деца и ученици, както и да извършват превенция на повторно отпадане", каза още министърът.


Промените в правилниците за приложение на Закона за семейните помощи за деца и Закона за социално подпомагане вече позволяват на директорите да предлагат помощи в натура, като могат да определят вида им спрямо нуждите на децата – дрехи, обувки, пълно или частично покриване на такси за детска ясла или градина, детска кухня или столово хранене, допълнителни занимания за децата, организирани от образователните институции.


Ще бъде засилена съвместната работа с общините по налагане и събиране на санкциите за родители, които не пращат децата си на училище. Посещаването вече е обвързано с предоставяне на помощи за отопление, както и с ползване на социални придобивки като общинско жилище, съобщиха от просветното ведомство.


В Закона за предучилищното и училищното образование съществува възможност за санкции при натрупване на пет и повече неизвинени отсъствия - да се спират семейните помощи. За миналата година са спрени помощи на стойност 6.5 млн. лв. Тези средства вече са възстановени в образователната система и училищата могат да ги използват за обща или допълнителна подкрепа на учениците, допълни министър Вълчев.


От просветното министерство са категорични, че дейностите по механизма ще станат постоянни. "Предвиждаме да осигурим средства за покриване на транспортните и командировъчните разходи на учителите и експертите в регионалните управления на образованието, ангажирани с механизма. Ще подкрепим провеждането на допълнителни часове по български език", добави министър Вълчев.


"Това не е еднократно действие. Ще имаме работа и в следващите месеци. Трябва да съхраним резултатите и да ги надградим", обяви вицепремиерът Томислав Дончев.


Зам.-министърът на образованието Деница Сачева съобщи, че в рамките на председателството на България на Съвета на ЕС ще бъде направено предложение за стартиране на европейска пилотна инициатива за проследяване обучението на децата, които мигрират с родителите си в други европейски страни. Към подобна инициатива вече са проявили интерес страни като Испания, Португалия и Унгария.


Министерството на образованието и науката е изградило портал с добри практики и обобщена полезна информация в подкрепа на екипите. Той е достъпен на адрес www.back2school.mon.bg.

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 498 Неутрално

  На братчетките не им трябва да учат, а да раждат бройки на макс.

  мурзилка
 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2067 Весело

  Някои от тях могат да ходят на училище заедно с децата си.

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8162 Разстроено

  До коментар [#1] от "Маршалов":

  Ми те това и правят, ама училищата остават без ученици - съответно без пари, щото парите следват ученика и затова реват и ги търсят!
  Няма оправия - училищата сега са , колкото са били в края на деветнадесети век, а след 10 години - ще бъдат, колкото са били по време на робството!!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Върнали са по-малко от 9 процента.Което е добра новина-най-вероятно останалите са в чужбина.Желая им да се интегрират успешно в новите си държави.

 5. 5 Профил на stellllli
  stellllli
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Каква реформа, какво образование - 206 378 не ходят на училище. Каква държава, какво бъдеще?

 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Преди няма и месец гербавите се похвалиха със страшен напредък в тая област.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  Приложете максимални усилия в това направление. Може и полицията да се включи активно. И без това само клатят крака. Това е жизненоважен въпрос за бъдещето на нацията. Ако децата на определена група на нацелението се образоват, това би променило манталитета им (поне на теория) и дало възможност за трудова заетост, вместо кражби, просия и проституция.

 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Приложете максимални усилия в това направление. Може и полицията да се включи активно. И без това само клатят крака. Това е жизненоважен въпрос за бъдещето на нацията. Ако децата на определена група на нацелението се образоват, това би променило манталитета им (поне на теория) и дало възможност за трудова заетост, вместо кражби, просия и проституция.
  —цитат от коментар 7 на oziris7


  Точно на теория ще им промени манталитета.Познавам цигани в гимназия,които не могат да си напишат правилно името.За циганите образованието не е никаква ценност.За тях е безсмислено да влагат усилия в нещо,което ще даде резултат след 12 или 17 години.И то дали ще даде резултат не се знае.

 9. 9 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6555 Неутрално

  Цифрата на не желаещите да ходят на училище е твърде голяма 206 378 деца, какво мислят родителите им или и те са без образование.

 10. 10 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1457 Любопитно

  На тези примати с палиативни мерки не може да се въздейства.
  Не в училище трябва да се връщат, а да се настаняват принудително в социализиращи институции на възможно най-далечно място от гетото. С право на ЕДНО свиждане с приматските си родители в годината. А още по-добре императивно отнемане на родителски права. И освен това всичките са от незаконни бракове на малолетни. Значи родителите им трябва да отидат в затвора. Но не да сеизлежават, а да работят, за да изплащат средствата дето ще похарчим за отрачетата им докато са в социализиращите институции.
  !

 11. 11 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  До коментар [#5] от "stellllli":

  Страшно число. Трагедия. В 21 век решаваме проблеми като в третия свят.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 12. 12 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1374 Неутрално

  До коментар [#10] от "AzDebil":
  Подобни на описаните от теб мерки са били приложени в Канада към децата на индианците. Разбира се, това е станало в друго време и при друг политически климат. Трабва да има някакъв контрол от държавата и дори принудително да се поставят децата в училище.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK