Половината деветокласници нямат умения за работа в екип и за разрешаване на конфликти, сочи изследването PISA

Половината от учениците на 15 и 16 години не могат да разрешават проблеми в сътрудничество.

© Красимир Юскеселиев

Половината от учениците на 15 и 16 години не могат да разрешават проблеми в сътрудничество.Българските ученици на 15 и 16 години имат добри нагласи, но умерени умения за работа в екип. Така са обобщени данните от задачите за решаване на проблеми в сътрудничество от международното изследване PISA за 2015 г., в което участват над 6 хил. български ученици от девети клас. В изследването участват около половин милион ученици от 51 държави и региони.


Уменията за работа в екип са оценявани с решаване на една или две задачи, при които учениците заедно с двама виртуални партньори трябва да търсят информация по даден проблем, да разпределят ролите в екипа и да стигнат до разрешаване. Задачата се решава в чат, в който единият от виртуалните партньори играе ролята на по-скоро поддържащ работата в екип, а другият - по-скоро създаващ конфликти. При всяка ситуация или реплика на партньорите изпитваният ученик трябва да избира от четири реакции и така ситуацията се развива в различни посоки. А от избора на ученика се преценя дали той може да комбинира различни роли, да спазва уговорки за работата между партньори, да разрешава конфликти сред хората в екипа и да стигне до решение на даден проблем.


Българските ученици имат резултати под средното ниво


Средният резултат на българските ученици при решаване на проблеми в сътрудничество е 444 точки и е по-нисък от средния за всички участници - 500 точки. Общо 49% от българските ученици успяват да решат най-лесните задачи, в които се изискват умения за набиране на информация и съставяне на план за действие, но не и умения за разпределяне на ролите и работа в екип. Други 49% успяват да се справят със средно трудните задачи, при които се изисква и разбиране какво е работа в екип и умение за разпределяне на роли. Само 2% от българските ученици показват високо ниво на сътрудничество, успешно преодоляват разногласията в екипа и предприемат ефективни действия за разрешаване на проблема.
Най-добри при работата в екип и разрешаването на конфликти са учениците от Сингапур (561 точки среден резултат) и Япония (552). Среден резултат над 530 точки имат и юношите от Хонконг-Китай, Канада, Естония, Финландия, Макао-Китай, Нова Зеландия и Австралия. И в чужбина, и в България учениците с висок резултат на модула за разрешаване на проблеми в сътрудничество имат висок резултат и в останалите области - четене, математика и природни науки. При оценяването на тези области се разбра, че общо 41.5% от българските деветокласници могат да четат, но се затрудняват да тълкуват прочетения текст.


Момичетата имат по-добри умения за справяне с проблем


Макар че средният резултат в България (444 точки) е под средното ниво, у нас има индивидуален резултат от 570 точки от задачите. Най-ниският резултат на български ученик е 316 точки. И в световен мащаб, и в България резултатите на момичетата са по-добри от тези на момчетата. Разликата в средните резултати у нас е 32 точки, сочат данните от проучването.


"Момичетата имат по-добри умения за справяне с проблем в екип и по-голяма готовност за сътрудничество спрямо момчетата. Момичетата ценят по-високо отношенията си с роднини, връстници и приятели, отколкото момчетата. Момчетата обаче ценят по-високо екипната работа в сравнение с момичетата", обясни Светла Петрова от Центъра за оценяване в предучилищното и училищното образование към просветното министерство.


Интересен факт е, че учениците, които казват, че са били подложени на тормоз, имат средно с 18% по-ниски резултати от другите.


"Резултатите от изследването не показват какво е нивото на обучение по един предмет, тъй като работата в екип е част от цялото обучение, но зависи и от социалния опит на учениците", каза Светла Петрова. Според нея една от мерките, които може да бъдат предприети след изследването, е в програмите по всички предмети да бъде разпределено обучение в умения за работа в екип и за разрешаване на конфликти и то да се прави от всички учители.

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Весело

  Сигурно са включени и учениците от Бяла?

 2. 2 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  От Бяла от Зелена все едно, резултата е плачевен.

 3. 3 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 507 Разстроено

  Да има изненадани? Нашето образование няма и никога не е имало социално-практическа насоченост! Затова и абитуриентите, и абсолвентите, са в много голямата си част непригодни за истинска работа!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 4. 5 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  агресията е повсеместна и няма как да не е така ,в Германия децата никой не ги товари с никакви домашни ,не носят учебници и раници в дома си ,участват колкото и както си искат в учебните часове ,ако искат да излязат са свободни да го правят под контрол , нямат оценки , така им намаляват стреса , а тук е точно обратното и няма как да няма проблем с адптацията и работата в екип .

 5. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 7 Профил на хитрушко
  хитрушко
  Рейтинг: 337 Неутрално

  Всеки ден се публикуват хиляди "изследвания" . Повечето измислени и несъществуващи, и имащи единствено за цел дадено внушение да изглежда достоверно и проверено.

  Не ща да влизам у затвора!
 7. 8 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Чудя се: А колко процента от тях могат да пишат грамотно?

  Fail with honour then succeed by fraud
 8. 9 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2613 Неутрално

  Освен нелепо образование ...и непригодни за колективна и самостоятелна работа !?? Няма как да се появят деца/ ученици, които да се справят с ПРОБЛЕМИ. Българските деца/ученици се справят повече от перфектно извън България. В цялото общество властва МОДЕЛЪТ....колко близко стоиш до НАЧАЛНИКА. Защо допускаме мисловно , че в училището ще има нещо друго ??

 9. 10 Профил на head_hunter
  head_hunter
  Рейтинг: 597 Неутрално

  Вече, сред малките, се повтаря мотото: всеки за себе си, не търпят критика и не приемат съвети..

 10. 11 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1234 Разстроено

  Днешните ученци от частните и елитните училища са се превърнали в бележкари. Те и техните родители искат да видят балежници от горе до долу с шестици, защото това било предпоставка за светло бъдеще. Тези ученици като станат студенти почват да търсят срещу заплащане някой да им реши задачите, направи проектите, напише есетата и започва един бизнес, от който студентската глава няма никаква полза.

 11. 12 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1730 Любопитно

  "А от избора на ученика се преценя дали"
  ПРЕЦЕНЯ?! Авторката явно се е провалила на тестовете по грамотност.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 12. 13 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Половината от учениците нямат умения за работа в екип и за разрешаване на конфликти, сочи изследването PISA, в което участват над 6 хил. български ученици от девети клас. В изследването участват около половин милион ученици от 51 държави и региони.

  Българските ученици имат резултати под средното ниво като момичетата имат по-добри умения за справяне с проблеми.

  И защото сме учудени в това, нима мон прави някакви усилия, за да включи в програмата на тези ученици подготовка за тези дейности, пък после нямали умения!!!!

 13. 14 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 705 Неутрално

  > работа в екип

  това в края на социалзма разбраха, че не става, сега в соц 2.0 се опитват пак да го натрапят. За равенство, уеднаквяване, и светло бъдеще

  Winora forever
 14. 15 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 680 Любопитно

  Ех, ако бяха изследвали уменията им за създаване на конфликти... Отличници?

  No Pain No Gain
 15. 16 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Истинският българин учи наследството, че само путьовците се съобразяват с другите и че един мъж решава проблемите само с юмруци.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 16. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2295 Неутрално  От работата ми по международни проекти съм впечетлен как стават нещата в Сингапур (първо място в г.п класация).
  Хората работят с акъл, целенасочено, както и с навременна, точна и чиста комуникация.

 17. 18 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 385 Неутрално

  To да са само учениците до 9ти клас ... ми същото важи и за работниците уви.
  Няма разбиране за ред процес, комуникация, спазване на правила, общи цели, систематичен подход. Само мрънкат, че заплатите им ниски ...

 18. 19 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1488 Неутрално

  Никой не ги учи нашите ученици, как да работят заедно. В западноевропейските държави например, имат специални проекти и занимания, за работа в екип, които се прилагат не само в училище, но и в във всички висши училища. Това е голяма школа за бъдещата работа на младите хора, като се смята, че уменията за съвместна работа са много важни на всяко работно място.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 19. 20 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Със сигурност мнението ми далеч не е професионално и все пак..

  Масово родителите учат децата си, не как да комуникират с другите деца, а как да се налагат над тях. Било то с манипулиране, физически или психически.
  Реално "екип" в днешно време е групирането на тези 3 групи, както и всички останали - "жертвите"..

  Нормално е това да се отразява на способността да се работи в екип, както също така е нормално положението всяка следваща година да е по-трагично от предходната...

 20. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1369 Весело

  а колко от работещите в системата на образованието имат такива умения... когато не са в болнични де :)?

 21. 22 Профил на oqs48538609
  oqs48538609
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ммм да не са годни за "отвореното общество" на шорош и бачкането от заплата до заплата за "общото" благо на сатанистите...

 22. 23 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#12] от "Хриси":

  Не се е провалила.
  Това Е нивото.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 23. 24 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И каква работа в екип при деветокласници?
  Те през същата година са били осми клас.
  Тия неща се гледат към 17-тата им година.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 24. 25 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Ха, че как да се изненадам, като точно около 1 милион умни и интелигентни хора с български произход пълнят с деца училищата на Холандия, Германия, Испания и САЩ? Айде да гледаме трезво. Има не само демографски срив... има ОГРОМНО изтичане на интелигентност. При 20% ромско население и тотална чалга култура.. Но вижте нещата и от друга страна-всеки един тест е направен от предишни и вече овехтели донякъде поколения. В днешно време колектив се прави в игри като ДОТА 2 и КаунтърСтрайк. А там имаме милионери шампиони :) Тоест монетата има повече от една страна.

 25. 26 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1863 Неутрално

  Работата в екип в корпорация е една, в малка фирма друга, в армия/полиция пък съвсем различна. Глупости на търкалета са подобни "изследвания.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 27 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Весело

  Хайде сега... някое НПО май се напъва да се уреди да провежда обучения "за работа в екип" на учениците, като онези "оферти", дето ни пълнят със спам мейлите постоянно. И да лапа парички...

 27. 28 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Децата в училище са както продукт на образователната система, така и на своите родители и на тяхната ценностна система.
  В тая връзка - "Син пита баща си - тате, абе много ми е интересно като влезе говедо в кланницата и излиза месо, а обратното дали е възможно - да влезе месо и да излезе говедо? - Може, сине - отговаря бащата - при майка ти точно така се получи"

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 28. 29 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#14] от "_plamen_":

  Ъ? Работа в екип и соц? Ти верно ли?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 30 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  Да напомним, че това е едно цяло поколение, изцяло изучавало се под вещото гербаво ръководство. От край до край. И резултатът е логичен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 30. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#27] от "cristo_n":

  Да, НПОтата управляват ПИЗА и им казват къде и какви изследвания да правят. Много си умен, сам ли се сети или в екип?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 31. 32 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Чудя се: А колко процента от тях могат да пишат грамотно?
  —цитат от коментар 8 на #43c6dB


  Открийте правописната грешка!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 33 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#14] от "_plamen_":

  Смешки! В големите университети на острова, задължително едната година се възлага групува курсова работа на екип от студенти, като им се предоставя и бюджет за изпълнение на проекта за ползване на външни услуги и купуване на материали.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 33. 34 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Първо да почнат да ги учат по този предмет "български език" как се комуникира ефективно за да те разберат отсреща и как се пишат/форматират различни видове документи и текст, вместо да учат и да тълкуват някакви посредствени и архаични стихотворения по литература, написани на език отпреди 150 години, обект на интерес само за езиковеди и литератори.

  В основата на уменията за работа в екип стои отчетливата комуникация и съобразяването с другите. Ако ги научат на тези две неща в училище, успешната работа в екип ще си дойде сама на работното място.

 34. 35 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 667 Разстроено

  Какво друго да очакваме? Родителите на тези деца никога не са обучавани за екипни дейности, а повечето учители и директори имат умения за създаване на проблеми, НЕ за решаването им... :-(

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 35. 36 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  ама каква работа в екип?!?!

  на трети учебен ден първолак се връща след училище и занималня с ТРИ СТРАНИЦИ ДОМАШНО!!!

  българското образУвание в момента е мама, тати, баба и тук-таме някоя бяла врана-преподавател, на който му е мило за бъдещето на децата!

 36. 37 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#34] от "blowfish":


  [quote#34:"blowfish"]...вместо да учат и да тълкуват някакви посредствени и архаични стихотворения по литература, написани на език отпреди 150 години, [quote]
  Вазов ви е отговирил преди 134 години:

  Език свещен на моите деди
  език на мъки, стонове вековни,
  език на тая, дето ни роди
  за радост не - за ядове отровни.

  Език прекрасен, кой те не руга
  и кой те пощади от хули гадки?
  Вслушал ли се е някой досега
  в мелодьята на твойте звуци сладки?

  Разбра ли някой колко хубост, мощ
  се крий в речта ти гъвкава, звънлива -
  от руйни тонове какъв разкош,
  какъв размах и изразитост жива?

  Не, ти падна под общия позор,
  охулен, опетнен със думи кални:
  и чуждите, и нашите, във хор,
  отрекоха те, о, език страдални!

  Не си можал да въплътиш във теб
  създаньята на творческата мисъл!
  И не за песен геният ти слеп -
  за груб брътвеж те само бил орисал!

  Тъй слушам сè, откак съм на света!
  Сè туй ругателство ужасно, модно,
  сè тоя отзив, низка клевета,
  що слетя всичко мило нам и родно.

  Ох, аз ще взема черния ти срам
  и той ще стане мойто вдъхновенье,
  и в светли звукове ще те предам
  на бъдещото бодро поколенье;

  ох, аз ще те обриша от калта
  и в твоя чистий бляск ще те покажа,
  и с удара на твойта красота
  аз хулниците твои ще накажа.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 37. 38 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  До коментар [#34] от "blowfish":

  в часовете по български (6ти клас в столично уще) не им дават да ползват речник!

  щях да падна от смях просто, по-голяма тъпотия едва ли може да има на света!

 38. 39 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1194 Весело

  До коментар [#32] от "tribiri":

  като във вица "120% от българите имат проблем при смятането с проценти!" :)

 39. 40 Профил на k_man
  k_man
  Рейтинг: 221 Разстроено

  Свиквайте,
  това са хората, които след години ще ви изкарват пенсиите. Така, че сами преценете, дали ще вземате изобщо пенсии или не.

 40. 41 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Тази "работа в екип" за мен е пълна глупост. Хората на 15-16г. не могат да се организират и да решават задача колективно по простата причина, че единия не харесва другия, третия бил "мухльо", четвъртия бил "най-вървежният в училище", петият бил влюбен в първия и прочие ученически закачки. И защо трябва да работят в колектив? На матурата колективно ли се явяват? В университета колективно ли си взимат изпитите? На практика са малко професиите, в които се иска наистина екипна работа. Защо постоянно се опитват да налагат западен модел на оформяне на личността, който се стреми да вкара хората в някаква рамка, още преди те да се самоопределят? Постоянно излизат разни статистки, но водеща е личността, а тя се променя във времето и ако на 16г. не си умеел да изкажеш мисленето си правилно, това не означава, че проблемът е в системата. Ако има някой работодател тук, нека ми каже какво мисли когато съм написал в СВ-то, че "умея да работя в екип". Каква тежест добавя това към моята кандидатура или е просто запълване на един ред?

 41. 42 Профил на Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Wornoxmaniak и ОФ баницата в мола
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Всека коза за своя крак.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 42. 43 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Качеството на училищата може да се подобри само и единствено чрез конкуренция. Конкуренция е единственият начин за подобряване на една услуга. Трябва парите за образование да бъдат давани не на училищата, а не родителите под формата на училищен ваучер, по този начин се създава конкуренция м/у училищата и цялата власт се връща обратно в ръцете на родителите. Тогава когато качеството на едно училще е лошо, родителите си изтеглят детето и с него и парите, и училището фалира. Създава се силен стимул да си подобриш качеството или фалираш, сега такъв стимул няма. Лошите училища ще измрът, добрите ще се изкачът на горе. Всичко е до стимули.

 43. 44 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Между другото добре е да се питат тези активни чиновници, какво е направено да се повтори методологията на учители като Теодоси Теодосиев и другите успешни медалисти в други училища в страната

 44. 45 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2295 Неутрално  работата в екип се разпростира извън границите на отдела с колегите в офиса, а вкл. също всички дейности, свързани с клиенти, изпълнители, подизпълнители и всякакви други заинтересовани страни.


 45. 46 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1620 Неутрално

  До коментар [#41] от "koalimar":

  Малииии
  Лошото е, че и в министерството така мислят

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 46. 47 Профил на sdafcef
  sdafcef
  Рейтинг: 381 Неутрално
 47. 48 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Даммм....
  Двама души чета, трима души - чета с предател.
  Докато битуват такива поговорки - тъй ще е.

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 48. 49 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#37] от "tribiri":

  Да предположим, че един ученик отдели 2-3 часа за да научи това наизуст, след това в 2-3 учебни часа по литература анализират какво е казал автора и накрая всички пишат литературно-интерпретативно съчинение по тема върху това стихотворение.

  Не е ли времето краен ресурс, който може да се оползотвори доста по-оптимално? Защо седмично трябва да има 4-5 часа по литература и само един по български език, където всичко да се претупва?

 49. 50 Профил на nzq20538864
  nzq20538864
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само да кажа, че тази снимка е от преди 10 години. Въпросната е на випуска на колега от работа. В наши дни не се ли намират 9ци.

 50. 51 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Общо взето тралала.

  След като се знае, че основата на знанията се поднася неправилно, идеята да се оценява работата в екип при неизградена основа на това което ще правят в екип е повторение на предните резултати.


  Знаейки, че 50% са неподготвени, да им коментираш отделно работата в екип е позьорство. Същите фондации дестилетие прикриват сриването на децата.
  Нали едно дете отиде да мери чантите. Да тръгнем оттам.

  Да не искаме да кажем, че след като 3-4 години са влачили безумните чанти, ще искат да правят нещо с тях в екип? 51. 52 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Разстроено

  То само работата в екип да им липсваше :( По моите наблюдения им липсва и теоремата на Питагор че и още доста неща...

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 52. 53 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  А относно необходимостта от работа в екип го знам далеч преди PISA да ми го кажат. На Запад едни от основните изисквания при приемането на работа са "Team working" и "Self motivated".

  При мен курсовият проект на първият етап го давам по-обобщен и се разработва екипно, група от 3-4 души. Още тук си проличава кой какъв е, свестните гледат да се съберат заедно за да не мъкнат мързеливите на гърбът си. Естествено има и "шарени" групи. Основната идея е именно тази, да се научат да работят в екип.

  След като се запознаят в общ вид с темата и защитят пред мен етапа литературен обзор вече им давам по-конкретни задачи, примерно всеки да разработи отделен възел от съоръжението и тогава вече продължават индивидуално. Тук вече в "шарените" групи свестните с облекчение се отървават от боклука и продължават сами.

  Проблемът е, че аз го късам боклука а деканата ги записва и то с по няколко невзети изпита. Заради прословутото правило "Парите следват студента", да горят в Ада ИПИ и останалите които го измислиха!

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 53. 54 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Трябва парите за образование да бъдат давани не на училищата, а не родителите под формата на училищен ваучер, по този начин се създава конкуренция м/у училищата и цялата власт се връща обратно в ръцете на родителите. Тогава когато качеството на едно училще е лошо, родителите си изтеглят детето и с него и парите, и училището фалира.
  —цитат от коментар 43 на happystory


  Доста наивно. Едно 90% от родителите и децата им искат не качество а ТАПИЯ. И с ваучерите си ще отидат там където ще я получат по-лесно. Особено пък ако и после не е свързано с работа ами с премятане на папки, потоп от мераклии има.

  Май че си изпуснал как родителите на децата от класа на Теодосий Теодосиев бяха вдигнали бунт срещу него, много бил искал, прекалено ги товарел с "излишни" знания? Ето ти пример какво ще искат тези с ваучерите. А той е доказан професионалист, учениците му масово печелят златни медали и после следват в най-добрите западни университети. Да ама те искат тапия и то лесно, не знания.

  Решението е друго, накрая на училището външна оценка. Но със строги, европейски изисквания а не с нашите нагласени ниски критерии. И който не издържи изпита не получава мечтаната тапия. Свидетелство че е бил на училище толкова години но без диплома и правата които тя дава. Чак тогава притиснати с остена ще почнат да търсят качественото образование .

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 54. 55 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално

  То държавните чиновници не могат, те деветокласниците проверяват.

 55. 56 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Тази "работа в екип" за мен е пълна глупост. Хората на 15-16г. не могат да се организират и да решават задача колективно по простата причина, че единия не харесва другия, третия бил "мухльо", четвъртия бил "най-вървежният в училище", петият бил влюбен в първия и прочие ученически закачки.
  —цитат от коментар 41 на koalimar


  Аха, и като отиде на работа собственикът ще го пита в кого е влюбен и кого харесва? Ако така възпитавате и децата си значи ги правите завършени глезльовци. Животът поне едно 80% се състои от неща които се НАЛАГА да правиш макар че може и да не те въодушевяват. За да си изкараш прехраната и по още много други причини. Затова още от малки трябва да свикват и усвояват какво е това задължения и щом трябва те ще се изпълняват.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 56. 57 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  И каква работа в екип при деветокласници?Те през същата година са били осми клас.Тия неща се гледат към 17-тата им година.
  —цитат от коментар 24 на Росен (Путлер капут)


  Футбол и останалите колективни спортове от 18-та години ли играят?

  Това за което уважавам англосаксонската учебна система е, че отделят изключително внимание на колективните видове спорт. Така се възпитават редица ценни качества: екипна работа, воля, упоритост в преодоляване на трудностите, готовност за полагане на свръхусилия и още много.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 57. 58 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#41] от "koalimar":

  Точно и ясно. Тва с работата "в екип" е някаква тъпа мантра в последно време.
  Ми може пък на човек да му харесва да работи самостоятелно. На друг - да работи
  "в екип". Има толкова различни видове дейности...

 58. 59 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Със сигурност мнението ми далеч не е професионално и все пак..Масово родителите учат децата си, не как да комуникират с другите деца, а как да се налагат над тях. Било то с манипулиране, физически или психически.Реално "екип" в днешно време е групирането на тези 3 групи, както и всички останали - "жертвите"..
  —цитат от коментар 20 на sv3tli0

  Десятка! Екип но като банда тероризираща останалите. И борбата с зъби, нокти и юмруци кой да е Вожда в нея. Ето това е модела който общество и родители показват на децата. И после се чудим защо имало толкова жестокости и зверства сред едни неоформени още личности. Те просто подражават на модела който виждат, който се възприема като пътят към успеха.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 59. 60 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Ми може пък на човек да му харесва да работи самостоятелно. На друг - да работи"в екип".
  —цитат от коментар 58 на pyn


  Ами да, така в нашият блок пък на някои им харесва да хвърлят боклукът си през прозореца, други пък да дънят чалга посред нощ. Май че животът се състои от правила и спазването им, че вие съвсем не сте Центърът на Вселената и че вие ще се съобразявате с животът а не той с вас е далечна за вас философия.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 60. 61 Профил на pyn
  pyn
  Рейтинг: 538 Неутрално

  До коментар [#60] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Повтарям като за инженер - има много и разнообразни човешки дейности. Някои изискват "работа в екип", други не. И какво въобще общо има съобразяването "с другите" това е нещо съвсем различно.
  А, и си поправете правописните грешки, "в екип".

 61. 62 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2773 Весело

  До коментар [#14] от "_plamen_":Ъ? Работа в екип и соц? Ти верно ли?
  —цитат от коментар 29 на Darth Plagueis


  Верно! Наричаше се "колектив". По предишните "Голямо-Братски" ценности. Сегашната атлантска братска ценност "екип" означаваше облеклото на колектива ... да не се бърка с другия колектив. Номенклатурата, както и сегашните "филантропни" милиардери, нямаше "екип", а придобивки. Ама по времето на застоя, време на едни примирени и отстъпчиви "колективисти", нераждащи нищо, се роди "Клуб Знатоков" (Что? Где? Когда?) - отбор от знаещи, а не прост екип каквъто се опитва да ни внуши PISA (правилният отговор в теста е, че другите двама ще помогнат на нахалника с отговорите по икономика ... и той няма да носи отговорност за провала). Любопитно би било как екипът ,Уорън Бъфет, Бил Гейтс и Ѝлон Мъск, би се справил с подобен тест и кой ще отчете победата ... за себе си.
  В действителност, не намирам теста за лош. Но той по-скоро отразява "обществените нагласи за обща работа" отколкото способността на учениците за действителна работа в екип - поставяне на цел и даване на решение за постигането й. С тия сфери в теста,"Население", "География" и "Икономика", като се намерят отговорите, можеше да се постави задача каква дейност/бизнес е подходящ да се равива в тази измислена държава - това е екипната работа (както се разбира в корпорациите) - всеки да защити тезата си и убеди останалите ... с отговорите на другите.

 62. 63 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#57] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Мислиш ли, че са се сетили въобще за спорта?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 63. 64 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#54] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Със сигурност някои родители не искат качество, но не са 80%. Повечето родите искат най-доброто за децата си, това е видимо по протестира които организират непрестанно. Много малка част от родителите не им пука за децата си. За тези родителите така или иначе не получават качествено образование, нито сега нито ако имат избор, сега избор нямат, и всички родители страдат от това.

  Няма значение, с ваучери власта и отговорноста се връща при родителите. Някои са тъпи и ще направят грешен избор, повечето не са, а сега е още по зле когато някви чиновници правят избор и никой не носи отговорност. Всеки родител има право да си запише детето в училищет в което смята за правилно, сега такъв избор няма, защото всички училища са еднакви.

  Не, решението е конкуренция м/у училищата и повече избор. Отговорноста за децата трябва да е при родителите и те трябва да поемат отговорноста и да вземат решенията, а не държавата. Трябва да има повече избор при училищата за да може всяко дете да бъде записано там където смята за най-подходящо. Това е единственият начин умните ученици да бъдат там където имат най-голям шанс за развитие. Трябва да спреш да мислиш като комунист, неможе да накараш всички да бъдат едкакви и да вземат правилен избор, трябва да им дадеш свободата и възможноста да вземат избор и да си носят отговорноста, от там на сетне всички зависи от тях.

 64. 65 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#35] от "Йоаникий":
  Какво друго да очакваме? Родителите на тези деца никога не са обучавани за екипни дейности, а повечето учители и директори имат умения за създаване на проблеми, НЕ за решаването им... :-(

  За да има екипност е необходимо тези деца да са обучени на това, а за това са необходими учители, които са наясно с тази материя и като се вземе предвид, че голяма част от тези дето трябва да ги обучат въобще не са на ясно как се формира екип, как се подготвят лидери и как екипа може да решава логически задачи, ама моля ви се хора пред пенсия и "спициалисти", които нпо за двумесечно обучение от "заедно в ...?" вкарват в образователната ни система с "определена цел" няма как да се получат нещата!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK