Закъснението до 20 минути вече е половин отсъствие за учениците

Закъснението до 20 минути вече е половин отсъствие за учениците

© Анелия НиколоваЗакъснение на ученика за учебен час до 20 минути се отчита като половин отсъствие, а с повече от 20 минути – като едно цяло отсъствие. Промяната е регламентирана във влязлата в сила с обнародването й в Държавен вестник на 27 октомври наредба, с която се определя държавният образователен стандарт за приобщаващото образование и която по-рано същия месец беше приета от Министерския съвет.


Досега закъснение до 15 минути се отчиташе като 1/3 неизвинено отсъствие. Променен е и начинът, по който се наричат отсъствията - те вече не са извинени и неизвинени, а по уважителни и по неуважителни причини.


Ученикът може да отсъства от училище по уважителни причини в следните случаи: (можете да свалите Наредбата за приобщаващото образование в пидиеф формат от прикачения файл)


1. по медицински причини, за което представя медицински документ до 3 учебни дни след връщането си в училище, издаден от общопрактикуващ лекар или от лекар в лечебно заведение;


2. поради участие в други дейности извън процеса на училищното образование като състезания, конкурси, олимпиади, фестивали, концерти, спектакли, изложби и други, при представяне на документ от спортния клуб, в който ученикът членува, от организаторите на дейностите, от институцията, от името на която участва в тях, и след потвърждение от родителя;


3. до 3 учебни дни в една учебна година въз основа на мотивирано писмено заявление от родителя до класния ръководител;


4. до 7 учебни дни в една учебна година с предварително разрешение на директора на училището въз основа на мотивирано писмено заявление от родителя, в което подробно се описват причините за отсъствието.


Деца със специални образователни потребности
При необходимост в училище ще бъдат изпращани мобилни екипи ресурсни учители, психолози, логопеди, педагогически специалисти за подкрепа на децата със специални образователни потребности. Ще има помощник на учителя - определен от директора координатор, както и обща и допълнителна подкрепа за всички деца, включително и тези в риск да отпаднат от училище.


Както децата със затруднения в обучението, така и децата, които не знаят български език, ще получават допълнителни часове, включително и през лятото. Допълнителна подкрепа ще има за децата, които не получават такава от семейството си. Регламентирана в наредбата е подкрепата за деца, подложени на тормоз. Министерството на образованието откри начин да облекчи процеса по осигуряване на учители за приети за продължително лечение в болница деца.


Новата наредба въвежда ясна процедура за насочване на ученици със специални образователни потребности след 7 и 10 клас за продължаване на образованието в профили и в специалности от професии.


С новата наредба административната работа на учителите се намалява 10 пъти. По сега действащия нормативен акт, ако в училище има 15 ученици с необходимост от допълнителна подкрепа за личностно развитие, екипът трябва да изготвя годишно около 480 писмени документа. Сега те са сведени до около 45.


Деца с изявени дарби


За децата с изявени дарби ще се осигуряват квалифицирани специалисти, които да развиват техния потенциал. Но и допълнителна подкрепа, защото и за тях има риск да изостанат с обучението, докато ходят на олимпиади, състезания, гастроли и др., е предвидено в наредбата.


Допълнително обучение и консултации


С новата наредба се увеличават възможностите за допълнително обучение по учебен предмет и за консултации на децата и учениците. Училищните библиотеки ще се превърнат в места със социални функции – за опознавателни срещи между учениците и достъп до съвременни технологии. Заложени са дейности за създаване на добър психоклимат в училище - превенция срещу насилието, преодоляване на проблемно поведение, награди и санкции за учениците, процедури при неуважителни отсъствия.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Гневно

  Поредната гробарска тъпня. На мъртвите души по колко отсъствия им пишат !!! Ай гиди корумпета !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7759 Неутрално

  Ми естествено, че 20 минути е половин отсъствие - нали часът е 40 минути !

  [email protected]
 3. 3 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1342 Неутрално

  То сега било по-лесно от татово време...
  Значи прайм си един клуб по табла или белот и започваме да си организираме състезания през ден...После ще има и междуучилищни такива...

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  чети внимателно- не е 20 а е ДО 20 - 1 също е попада в тази група.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  До 20 минути?
  Ако ученик закъснее 2 минути ще се брои половин отсъствие......е, що да влиза в час на втората и да се нерви, като може да изчака още 15 - докато изпитват останалите. Само че, докато чака може да сътвори чудеса в училището или извън него - т.е. е без контрол....До сега беше добре....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 6. 6 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  Това с отсъствията е пълна пародия. Едно време имаше случаи да правим групови бягства то даден час . целият клас се изнася. Учителят после какви отсъствия трябва да пише? Имаше и случаи на мои съученици, които всеки ден пропускаха по 2-3 часа и киснеха в кафето. Накрая натрупат 50-60 неизвинени, курсовият ги отмени, защото за половината само следваше изключване и готово. Във всяко общество има официален кодекс и неофициален /неписан, битов/ кодекс. Официалният е законът. Неофициалният няма закони, всичко е до желанието и отношенията - както курсовият неофициално отменяше или извиняваше отсъствията на кафеджиите. Такива смешни подробности като 20 минути или 15 минути ще повлияят само на редовните ученици, които искат да научат нещо, а тях няма какво да ги наказваме. Но няма да има никакъв ефект върху онези, които пет пари не дават дали ще влязат в час или не.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 7. 7 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Поредната тъпотия, която единствено може да стимулира учениците да пропускат половината или дори целия час, вместо да влязат с 5 мин. закъснение.

  Да не говорим, че можеха да направят диференциация между първия и останалите часове.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#7] от "forza":

  особено 1ви час в София.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Т.е., преименувахме извинено отсъствие на отсъствие по уважителни причини, променихме от 15 на 20 минути и направихме образователна реформа.
  Яко.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1539 Любопитно

  Отсъствие уважено с уважителна бележка....? Изразът "Госпожо, Вие мене уважавате ли ме?" ще придобие нов смисъл....

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Весело

  До коментар [#9] от "Darth Plagueis":

  и дойде Коледа и бонусите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Обикновено меренето с точност до минути, см и др. издава безсилие и липса на идея как да се справим с дадена ситуация. Не че веднага мога да изсипя 10-20 идеи по въпроса, още повече, че образованието се девалвира като ценност от много години...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 13. 13 Профил на adventure
  adventure
  Рейтинг: 213 Неутрално

  поредната реформа в образованието... ейй, не спират наште политици да реформират.

  егати глупостта

 14. 14 Профил на shisharko
  shisharko
  Рейтинг: 368 Неутрално

  С глупости ни занимават. Учебната ни система има толкова проблеми, а нашите политици-умници с отсъствия ни занимават, за отвличане на вниманието.

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 3802 Неутрално

  До коментар [#14] от "shisharko":

  А през това време се крадат милиони чрез мъртви души - МАСОВО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  Поредната тъпотия, която единствено може да стимулира учениците да пропускат половината или дори целия час, вместо да влязат с 5 мин. закъснение.Да не говорим, че можеха да направят диференциация между първия и останалите часове.
  —цитат от коментар 7 на forza


  Ще се пазарим ли??

  В Русия съм! В Русия съм!
 17. 17 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1687 Неутрално

  Само да видиш как е написана наредбата и трябва да им откъснеш ушите на чиновниците в Просветното.
  Цитат: 'по медицински причини, за което представя медицински документ до 3 учебни дни след връщането си в училище, издаден от общопрактикуващ лекар или от лекар в лечебно заведение'
  Причините не са 'медицински ', а здравословни по-точно заболяване, необходимост от изследвания и консултации, а това 'лекар в лечебно заведение' буди неистов смях - е в какво заведение може да е лекаря - в питейно ли ?
  Да не говорим,че на Запад родителят носи главна отговорност за присъствието на детето си на училище. Както вече писах във Великобритания няма медицински бележки за отсъствия под 10 дни. Над този период може да се изисква такъв документ и то ако детето не се е явило на важен изпит по здравословни причини и трябва оправдание. Иначе родителят се обажда на учителя и заявява, че поради здравословен проблем детето днес няма да е на училище. И си носи отговорност. Ако някой злоупотребява и системно детето не ходи на училище идват социалните и правят проверка у дома, а санкциите са сериозни. И никой не си и помисля да злоупотребява. А тук - формализъм , бюрокрация и келави наредби...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 18. 18 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1687 Любопитно

  До коментар [#17] от "Dr_Doolittle":

  Напълно съм съгласен с написаното от теб. Обаче нашите незаменими "образователни експерти" от такива практики ще получат я инсулт, я инфаркт. Те толкова могат - това идиотско решение. Поредната "реформичка". Много са работливи. Тъпи и работливи!
  !

 19. 19 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1687 Любопитно

  Сбъркана работа. Както винаги ще постигнат точно обратното на желаното. Тъпите но работливи наши "образователни експерти" искат да няма отсъстващи от часовете. А дават възможност тъкмо за обратното. Сега си представете как във всеки учебен час, примерно в клас от 20 човека, се започва едно влизане през всяка от следващите минути. Представяте ли си как изобщо почва такъв час и колко продължава. И всичко това учителят трябва да го отразява. Всяка минута. Егати идиотизма!
  На всичкото отгоре учениците имат естественото право да напуснат изобщо или да кажем да отидат до тоалетната. И след първите двадесет минути, когато да предположим всички са се домъкнали, през всяка следваща минута се започне на излизане....Концентрация ли? Учебен процес ли?
  БАСИ!
  Махнете изобщо тези отсъствия и цялата бумажтина около тях БЕ "експертчета" соросоидни. Ялова работа е това. Оправдавате си само уж някаква контролируемост на процеса. Измислена контролируеимост. Връзвате само този фалшификат с другия традиционен фалшификат на контролируемост - изискването учителят задължително да е изпитал "Нам-колко си" пъти учениците през срока. Булшит!
  Махнете изпитването на учениците през срока. Махнете отсъствията от часовете. Нека да ходят само тези дето наистина искат да учат редовно и системно. Другите няма за какво да пречат на искащите и търсещите!
  ВЪВЕДЕТЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ИЗПИТИ ПО ВСЕКИ ПРЕДМЕТ НА КРАЯ НА СРОКА! ТАм наказвайте строго за отсъствия! Като не се яви на изпит - наказания за родителите! Без никакви уважителни причини!!! Направете сроковете три. Направете ГОДИШЕН изпит за годишна оценка. Ако не се издържат тези изпити тогава социалните да се развихрят, включително с отнемане на родителски права и въдворяване на приматчето в социална институция.
  А не както сега!
  ПФУ!
  Тъпи и работливи "експерти" - глобалистки неолиберализъм!
  !

 20. 20 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1455 Разстроено

  До коментар [#17] от "Dr_Doolittle":

  +++++++++++++++

  Системата в България не работи...

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1687 Любопитно

  А да, и да добавя.
  Срочните и годишните изпити да се провеждат НА НАЦИОНАЛНО НИВО!
  Така както се провеждат матурите на зрелостниците.
  Тогава да видим обективниото състояние на нещата.
  !

 22. 22 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1687 Любопитно

  И още нещо.
  В документите за завършена степен на образование задължително да се изписва не само броя часове по учебен план, но И БРОЯ ЧАСОВЕ, в които РЕАЛНО изкласилият е РАБОТИЛ/не просто посещавал, а активно е участвал/.
  И да не може да се продължава в следваща степен, ако разликата в часовете е примерно по-голяма от 25%. Декласираните елементи да се подлагат на задължителен психореформинг от психолози / таман и те ще си начешат желанието за власт в образованието, дето го афишираха през лятото/.
  Разбира се при такава организация трябва да се премахне така любимия на чантаджиите от министерството и пишман "финансови експерти" от НПО, МИНИМАЛЕН БРОЙ НА УЧЕНИЦИ В ПАРАЛЕЛКА. Защото малкото ще са качествени.
  !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK