Не, детето не е завършен егоист, тийнейджър е

Не, детето не е завършен егоист, тийнейджър е

© Associated PressИма родители, чиито деца израстват спокойни, послушни и сговорчиви, носейки удовлетворение и гордост на семейството си.


Има и родители, които внезапно осъзнават, че тийнейджърите им никак не се интересуват какво причиняват с поведението си на останалите вкъщи, категорично отказват да правят каквото се изисква от тях, готови са на всичко, за да кажат последната дума във всеки спор и дори и не помислят дали не нараняват другите. Това може да е драматично, особено когато детето до онзи ден е било мило и любвеобилно, а родителите му са се ласкаели от мисълта, че са успели в усилията си да го опазят от влиянието на арогантната среда извън дома. И обикновено завършва с присъдата: "Аз съм пълен провал като родител, това дете израстна съвършен егоист.".


Егоизъм? Не, егоцентризъм


"В случаите на подобно поведение при тийнейджърите най-често не става дума за егоизъм, а по-скоро за егоцентризъм - опитват се да опазят себе си, пространствата, приятелите си, тайните, новия си поглед върху света и живота. Просто в тази възраст Азът става водещ", обяснява детският клиничен психолог Хенриета Илиева.
Допълва, че поотрасналите хлапета се интересуват повече от връстниците, гаджето и приятелската си среда, отколкото от семейството, и това е обяснимо. Затова и често отвръщат на настояването да свършат някое задължение вкъщи с: "О, не ме занимавай с това, аз сега трябва да ходя другаде."


Според специалиста този тип поведение се дължи на факта, че децата обръщат внимание най-вече на нещата, които са им интересни. Това е дразнещо за родителите, но не е признак за сериозен проблем: "Това в никакъв случай не е егоизъм. Неприятно е, с егоистична характеристика е, но не е този егоизъм, който обикновено имаме предвид, когато наричаме някого егоист."


Всички (ли) са такива?


Незачитането, острото поведение, липсата на желание да дава информация и да седи с възрастните е характеристика на пубертета, но не е характеристика на всяко дете, посочва психологът и предупреждава, че обобщения от типа "Всички тийнейджъри са такива" създават стереотипи, а не помагат. Защото не всички деца в тази възраст са такива - зависи от родителския стил на възпитание, от отношенията с братя и сестри, от личностната характеристика на подрастващия.


А ако опозиционното поведение е твърде дразнещо и пречи на взаимоотношенията в семейството, тогава е нужно семейството да търси и открива други нива на общуване. "Хората казват "ау, идва пубертета, толкова е опасно". Въобще не е опасно. Неприятно е. Децата ни стават различни, дръпнати, егоистични, но те всъщност ужасно много се интересуват от нас. Просто го показват по различен начин и не искат да си го признаят. Това не означава, че трябва да спрем да общуваме с тях. Факт е, че има деца, които са много обострени срещу родителите си, но тогава трябва да си зададем въпроса с какво сме допринесли за тази ситуация. Като цяло това е период, който отминава като всеки други и подкрепата е не толкова за тийнейджърите, а за родителите, за да се научат да общуват с тях", обобщава Хенриета Илиева.


Не, детето не е завършен егоист, тийнейджър е

© Associated Press


"За" или "против" правилата


Психолозите съветват трудностите в общуването да не обезкуражават родителите и ги съветват да не отстъпват от вече въведените правила, защото те помагат на тийнейджърите да преминат по-лесно през трудния етап. "Може би ще се изненадате, но юношите имат потребност от правила. Никога, повтарям - никога, не съм чувал от тийнейджър, че иска да живее без всякакви правила. С по-малко правила - може би. Но никога без правила", пише американският психотерапевт Лорънс Бауман в книгата си "Десетте най-тревожни проблема с тийнейджърите и как да се справим с тях". И уточнява, че правилата дават усещане за сигурност и ред, от които подрастващите най-много се нуждаят, и отхвърлянето идва само когато те се превърнат в средство за потискане.


Според Хенриета Илиева ключово е въведените внимателно в по-ранна възраст отношения в бита и семейството, както и вече определените ангажименти, да не се отменят. Става дума за изискванията за отношение към по-малкия брат или сестра, към домашния любимец, за ангажиментите към подреждането на стаята, пазаруването вкъщи или други домашни задължения: "Да, ще има бунт срещу тях, но въпреки бунта, бавно и внимателно това трябва да продължи."


По думите й при поотрасналите деца границите - особено границите на изборите, трябва да се разширяват. Това включва и равноправното обсъждане на семейните планове с тях. В същото време обаче не трябва да се премахват отговорностите. Препоръчително е тънката нишка на отговорност и дисциплина да продължи.


Решенията как да се държи всеки родител взима сам, в зависимост от собствените си разбирания и от характера на детето си. Никой не е казал, че е лесно. Даже по-често изглежда сякаш е трудно поносимо. За щастие става дума само за период - пикът на тийнейджърския егоцентричен бунт е някъде между 14-ата и 17-ата година и после бавно и полека преминава.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Неутрално

  Дори и близнаците са с различни характери. Родителството си е сериозно преживяване но е най-пълноценното и добро нещо, което се случва на хората.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Много мразех като пубер, нашите да ме поучават! Затова като моите деца влязоха в пубертета, се въздържах всячески да ги поучавам. Държах се с тях като с възрастни и всичко мина гладко. Когато трябваше да им кажа, че нещо не е както трябва, го правех под формата на шега или за по-фрапиращите неща леко ги подигравах. Имаше много голям успех!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4551 Разстроено

  До коментар [#2] от "lz2":

  доста тъп подход е да се подиграваш на децата си а и въобще на хората. вервай, че ще го помнят сял живот. обикновено е индикатор за калпав материал.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  Децата трябва да срещат отпор, от страна на родителите си, при нарушаване на границите и правилата. Но, винаги, родителите трябва да го правят с много любов! Родителите, трябва да научат децата, си да взимат решения и да носят последствията от тези решения. Но, пак повтарям, децата трябва да чувстват че са обичани! Те се нуждаят от подкрепата на родителите си и далече след "тийнейджърския" си период.
  По този повод се сещам за една народна песен:"От кратунка, кратунки, от маймунка маймунки..."

 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5999 Неутрално

  И като се замисля, че пубертетът започва "на 2 годинкии, две, две" - то си е цяла епоха в развитието на децата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 538 Неутрално

  "Най-тежкото бреме на плещите на децата е неизживяният живот на техните родители."- Карл Густав Юнг

  "Гледам по филмите, как родителите чукат на вратата на детската стая и чакат отговор. Едно време нашите влизаха в моята стая все едно са от ГДБОП!"

  "Когато чуя "вярвай ми", винаги се сещам за мама, като казваше:
  - Върни се, няма да те бия!"

 7. 7 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Пубертета си е диагноза за която няма еднозначно лечение, а това за егоизма ще го подмина с насмешка, по простата причина, че в тази страна е норма, предавана от мама и тате на децата им, "да таковаш мамата на другите и да гледаш само ти да си добре"

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 8. 8 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":доста тъп подход е да се подиграваш на децата си а и въобще на хората. вервай, че ще го помнят сял живот. обикновено е индикатор за калпав материал.
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Чак пък тъп ... Откровена и директна конфронтация в такива случаи и без това няма смисъл. Когато някой не разбора и не е готов да слуша смислени аргументи и все тая какво му приказваш. Леката подигравка или сарказъм са доста по силни "оръжия" и ги кара те да се замислят и сами да стигнат до вярното заключение ;) По този начин се случва комуникацията и помежду им.

 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6247 Неутрално

  От 14 до 17?
  При момичетата е от 12 до 15-16.
  Относно сарказъма - да, помага, но не трябва да е насочен лично срещу детето, да не е персонална подигравка, а да е хумористичен анализ на дадена ситуация и дадени действия. За да се убеди детето, че ситуацията е смешна, а не че то самото е жалко.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4595 Весело

  "О, не ме занимавай с това, аз сега трябва да ходя другаде."


  Много дълго езречение, непривично за тийн.
  В нашия случай, най-често се отговаря с "Моляя!?", и по-малко с "Ти луд ли си?!", но придружено с оскъдна усмивка...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 11. 11 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  Абе за егоизма не знам, ама често наблюдавам, че има стратегии от страна на някои, които те обвиняват в егоизъм и егоцентризъм, когато не искаш да правят това, което те искат от теб и защитаваш базовите си човешки права, както и това, което си е твое.
  Разбира се, за техните права и собственост не се отваря и дума. Те винаги правят, каквото си искат, дори това да е в тотално нарушение на закона и морала, което е далеч, далеч отвъд егоизма, разбира се.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 12. 12 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  когато не искаш да правиш това

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 13. 13 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Ако родителите престанат да настояват за пълен контрол върху децата си, те няма да могат да бъдат окачествявани като ''егоисти''.

 14. 14 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1105 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И като не ти харесва нещо, което правят, ако не под формата на майтап, каквото според мен има предвид lz2, какво предлагаш? Да си траеш или да ставаш всеки път сеиозен?
  Аз пък съм свидетел точно на каквото казва lz2, и работи доста добре.

  Fail with honour then succeed by fraud
 15. 15 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#14] от "#43c6dB":

  Така е, аз също съм съгласен с това.

  Проблем, който горе НЕ е засегнат е, че точно в тази възраст се решава съдбата им, ученето. Образованието като цяло.
  Аз имам големи трудности с моя 15 годишен син.
  С факта да го убедя, че трябва да учи. Доводите му са кошмарно истински. Дава ми пример с хора, които и двамата познаваме и са с по две образования и живеят зле.
  Слава Богу, че не знае аз отделно колко такива хора познавам. Тези примери разбира се нищо не значат, но е трудно да бъде убеден.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 16. 16 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#3] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, подхода въобще не е тъп.
  Аз например питам моя син дали иска да е като Ал Бънди или като ай-ти специалист.
  Започна да се замисля по въпроса, но това нищо не значи все още.
  Ще знам след 4 години.

  Иначе не точно подигравки разбира се, е лек хумор-сарказъм.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2234 Неутрално

  Не знам как "ще го помнят сял живот", ама завършиха магистратури и са на добра работа. Прекрасно се разбираме!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  До коментар [#17] от "lz2":

  Щастлив човек си ти.
  Аз ще живея в неизвестност още четири години.
  Дали от НЕГО ще стане Ал Бънди или човек.
  Говорил съм много. Има индикации, че е влязло нещо в главата му, но колко е ще се разбере като завърши.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8128 Неутрално

  Поколенията се променят. Не помня ние или повечето от нас , да са се държали по този начин, когато сме били на техните години.

 20. 20 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7164 Неутрално

  Детето е това, което си създадат родителите и го възпитат с любов, уважение и разбирателство.

 21. 21 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1313 Неутрално

  До коментар [#18] от "Росен (Путлер капут)":

  Ще излезе човек, не се притеснявай, единствено трябва да продължаваш с усилията.

  Аз имах подобен проблем и си казах: "Трябва да направя всичко което мога, дори и сега да изглежда, че няма никакъв резултат." Е, имаше резултат, но той си пролича след години. Номерът е да имаш търпение и да не се отказваш, макар често да ти се струва безнадеждно безсмислено.

 22. 22 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Не, детето не е завършен егоист, тийнейджър е?!

  До коментар [#6] от "objektivist96":
  "Най-тежкото бреме на плещите на децата е не изживяният живот на техните родители."- Карл Густав Юнг
  ... винаги се сещам за мама, като казваше:
  - Върни се, няма да те бия!"

  Когато възрастните не разбират своите деца или просто нямат време за тях или пък смятат, че те трябва да реализират техните несбъднати мечти или .... пък, че с заплахи и бой всичко ще се нареди?!!!! Да децата са предизвикателство, за което трябва да си готов, но за съжаление мнозина родители или не знаят какво да правят с децата си, а и те са големи манипулатори и винаги искат да ги подкупват, за да направят желаното от родителите и това е вредно и за двете страни!


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK