Задължителните уроци по лична хигиена в детството и пубертета

Задължителните уроци по лична хигиена в детството и пубертета

© Associated PressСъздаването на хигиенни навици у децата и младежите е една от важните задачи на родителите. От това дали си мият ръцете и зъбите редовно зависи колко здрави ще са бъдещите възрастни хора, а това е първото условие за добър живот. След като изяснихме защо някои тийнейджъри не обичат да се къпят, ето и няколко съвета как да се възпитават хигиенни навици в различните етапи от порастването, подбрани от бюлетините на Националния център по обществено здраве и анализи и чуждестранни официални сайтове в помощ на родителите.


Първите 7


Страница от брошурата на Националния център по обществено здраве и анализи за <a href="http://ncpha.government.bg/files/projects/Higiena_Broshura_Korica+tialo.pdf" target="_blank">грижи за личната хигиена на малкото дете</a>

© НЦОЗА

Страница от брошурата на Националния център по обществено здраве и анализи за грижи за личната хигиена на малкото дете

Изграждането на навици за поддържане на добра лична хигиена започва от раждането, казват специалистите от българската служба по обществено здраве. Колкото по-рано започне този процес, толкова по-трайни са усвоените навици и поведението за спазване на лична хигиена се превръща в необходимост. Още повече - колкото и невероятно да звучи, стремежът към чистота е естествен у малките деца и всъщност мръсотията им прави впечатление и ги дразни. Това трябва да се използва, за да се научат на чистота от рано, смятат експертите.


Основите се полагат още от редовните хигиенни процедури, на които са подложени от родителите си още като бебета - къпането, почистването на ушите, рязането на ноктите. След това, когато детето става по-самостоятелно, личният пример на възрастните става ключов и е добре то редовно да вижда мама и татко да си мият зъбите, лицето, ръцете. Още от втората година детето се учи да прави само голяма част от тези неща. На третата година - вече и да се къпе само, с малко помощ и наблюдение.
В този етап са много важни навиците, свързани с физиологичните нужди. От 8-9 месеца детето постепенно привиква към поставянето на гърне, на една годинка свиква с ползването му, до година и половина започва да дава знак за нуждите си, а до две и половина - да ги контролира. Смяната на бельото и самостоятелното събличане и обличане е за по-напредналите и се усвоява от втората до третата година.


Всички тези уроци трябва да стават чрез игра и поощряване вместо със забрани и наказания, за да може хигиената да се изгради като нещо положително и весело в живота на детето, а не като неприятно задължение, което би предпочело да избягва, съветват от Националния център по обществено здраве.


Полезна нагледна игра за по-малките деца, с която може да се демонстрира какво е мръсотия, е например с помощта на родителите да си изцапат ръцете с водни боички, и после да наблюдават как сапунът ги изчиства и водата в мивката се избистря, а мама или татко да обяснят, че същото е и с микробите, но те са невидими и опасни. Сапуни и хигиенни продукти с приятни аромати и интересни форми, които забавляват и радват децата, както и песнички, приказки и игри по време на къпане също ще ги стимулират да обикнат тези дейности.


Признаци за недобре и ненавременно усвоени хигиенни навици са това детето да си смуче пръстите, да си бърка в носа и да си пъха боклуци в устата, макар че на по-ранен етап тези вредни навици са сравнително естествени. Има проблем, ако се задържат за по-дълго.


Задължителните уроци по лична хигиена в детството и пубертета

© Associated Press


За радост на родителите, след тези първи стъпки вече става по-лесно. В предучилищна възраст детето овладява още много умения и навици за поддържане на личната хигиена, които ако са му поднесени както и когато трябва, включително с голяма доза личен пример от родителите, бързо може да стане напълно самостоятелно. От 4 до 6 години макар че е още с млечни зъби, детето е добре да свикне да мие зъбите си и сутрин и вечер, да знае как се борави с четката за зъби, залъжително да я изплаква след употреба и да не използва чужди, както и поне веднъж-два пъти в годината да ходи на профилактични прегледи при зъболекар. За тези уроци може да помогне и самият зъболекар.


Освен зъбите, в тази възраст детето вече трябва да мие и реши косата си без чужда помощ; да има навик веднага щом се прибере отвън да си измива ръцете, както и всеки път преди хранене; да знае че мръсотията под ноктите може да го разболее и да ги подрязва редовно; вечер да си мие краката.


Критичните 13


С промените в тялото и в социалната роля с навлизането в пубертета, хигиенните навици също добиват нови измерения. Около 12-13 години отказът от къпане и поддържане на добра хигиена може да е форма на бунтарство, на ниско самочувствие или признак за разсеяност и мързел, но младежите вече трябва да започнат да осъзнават и да учат за новите нужди на развиващите им се тела.


Например това, че заради бушуващите хормони, развиващите се потни и мастни жлези и физическата активност душовете трябва да зачестят и да започнат да използват дезодорант. Ако досега на детето не му е правило впечатление колко често сменя тениските или дори бельото си, сега вече това трябва да се превърне в автоматичен всекидневен навик и даже по няколко пъти на ден, ако спортува активно. Същото важи и за къпането.


Това лесно се възприема, когато подрастващият осъзнае, че от личната му хигиена зависи в известна степен отношението на връстниците му към него, и съответно - собственото му самочувствие. В тийнейджърството това как си приеман от другите се превръща в нещо много важно и родителите могат от рано да започнат да подготвят детето си за промените в тялото и в значението на външния вид. Специалисти препоръчват спокоен разговор по темата, когато моментът наближи или ако вече е назрял.


Ако кризата все пак настъпи, рзговорът може да помогне и ако лошата хигиена е в името на бунтарството, защото ще демонстрира, че целта за привличане на внимание е постигната. Но може и да е фаза, която тийнейджърът трябва сам да преодолее, и тогава на родителите не им остава нищо друго, освен да изчакат търпеливо, като междувременно поддържат активния личен пример и осигурят на младежа условия, които да го привлекат на чистата страна, например винаги да има за него чисти ароматни дрехи.


Задължителните уроци по лична хигиена в детството и пубертета

© Reuters


И нататък


Кризата при навлизането в пубертета е временна и може бързо да отмине, но също като в ранната детска възраст в този момент са необходими много нови уроци, свързани с промените в тялото. И този път са за цял живот.


Тийнейджърът ще започне да прекарва повече време в банята от преди и затова тя трябва да е максимално привлекателна за него, подсказват експерти - например като разполага със собствена козметика и пособия, които харесва и предпочита. В пубертета започват да се проявяват проблемите с омазняването на кожата и косата, акне, лош дъх и миризма на краката, така че ще са необходими и някои специализирани козметики. За момичетата ще трябват напътствия специално и за хигиената по време на месечния цикъл и също е съществено винаги да са им осигурени съответните продукти.


В по-късния етап от пубертета и при момчетата и при момичетата ще се появи въпросът за бръсненето и обезкосмяването. Отворен диалог, съвети и пример от родителите по тази теми ще предотвратят болезнените или нехигиенични експерименти от страна на децата, докато се научат, само че трябва да се подходи с такт.


Рутината е най-добрият приятел на родителите в този период. Веднъж щом основните принципи на личната хигиена се възприемат от порастващите им деца, установяването на дневен режим е най-сигурният начин тези навици да останат и да се развият. Това означава например да се определи точен час всеки ден, в който младежът трябва да се изкъпе, да си измие зъбите и да си легне, или пък сутрин да му се напомня да си сложи дезодорант, обличайки се за училище, докато не започне да го прави по навик и без подсказване.


Лягането навреме и редовният сън като част от рутината като цяло ще помогне на хормоните му да се регулират по-добре и ще намали риска от акне.

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6072 Неутрално

  На 8-9 месеца на гърне? Ами те тогава още не могат да ходят...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Тоз' вестник все повече заприличва на "БГ Мама"...

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 3. 3 Профил на kalinkam
  kalinkam
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Всичко зависи от семейството, ако родителите не се справят с хигиената си, то и децата са така. Няма как да научиш детето да си хвърля боклука в кошчето в парка, ако мама и татко си хвърлят фаса на земята, което често наблюдавам.

 4. 4 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Както за всичко - първите 7 години !!!

 5. 5 Профил на Milva
  Milva
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Каква хигиена, какви пет лева... в училищата масово няма сапун и топла вода, какво да говорим за кърпи. Как да възпиташ хигиена като няма къде да се измиеш.  Един съвет към всички подрастващи и възрастни. Хигиената е прекрасно нещо, но къпането всеки ден и особено по няколко пъти на ден може да доведе до проблеми. Честото къпане премахва фосфолипидния слой на кожата, което прави човек по-податлив на инфекции. Затова и след къпане ползвайте лосион за тяло или се мажете с няколко капки натурално масло - това оправя нещата. :)

  I don't want to believe. I want to know.
 6. 6 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 955 Неутрално

  В това направление, поне засега, сме напред от англичаните, които са доста нечистоплътна нация.

  "Каква хигиена, какви пет лева... в училищата масово няма сапун и топла вода, какво да говорим за кърпи. Как да възпиташ хигиена като няма къде да се измиеш."

  Това не е извинение и не трябва да спира възпитанието в тази насока. Има мокри кърпи, има препарати за дезинфекция.

 7. 7 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1095 Любопитно

  До коментар [#6] от "redguy":

  В нашето у-ще също нямаше топла вода,имаше само студена такава и сапун завързан с марля за кранчето.Което не ми попреча,да израстна здрав и чистоплътен мъж-и до ден днешен,над 40 години от постъпването ми в първи клас,продължавам,да съблюдавам фанатично личната си хигиена-на всеки две седмици се изкъпвам,а всяка седмица пък си сменям чорапите и долните гащи.

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  Къпане веднж на месец. Да спасим природата.

 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  "Каква хигиена, какви пет лева... в училищата масово няма сапун и топла вода, какво да говорим за кърпи. Как да възпиташ хигиена като няма къде да се измиеш."
  —цитат от коментар 6 на redguy

  Че къде е имало???
  Аз за 12 години не съм попаднал на училище да има топла вода. Тоалетна хартия съвсем.
  Късаш си листа от тетрадката и си носиш.
  Виж за сапун-винаги се е намирал някакъв.

  В Русия съм! В Русия съм!
 10. 10 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2043 Неутрално

  Познавам хора, които банята им е квадрат и половина. Отопляват със зор една стая зимата. Представям си какво им е да се къпят в студа.
  Това в града. А по селата какво е...

  В Русия съм! В Русия съм!
 11. 11 Профил на v.surovina
  v.surovina
  Рейтинг: 374 Неутрално

  какви са тези глупости?

 12. 12 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Никакъв прираст на информация. Не чета Дневник за такива статии.
  Но темата за сапун в училищата заслужава внимание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK