Франция ще забрани мобилните телефони в училищата от септември

Жан-Мишел Бланкер

© Associated Press

Жан-Мишел БланкерФренското правителство ще забрани използването на мобилни телефони в училищата в страната, предаде "Гардиън".


Децата ще могат да носят телефоните си в училище, но не и да ги изнасят, докато не свършат занятията, дори и в междучасията. Предложението бе част от президентската кампания на Еманюел Макрон тази година.


Френският министър на образованието Жан-Мишел Бланке обясни, че мярката ще влезе в сила от началото на следващата учебна година през септември 2018 г. Тя ще се прилага за всички ученици от влизането им в училище на шест години до 15-годишна възраст, когато започват да учат в гимназия.
По думите на Бланке някои учебни заведения вече са забранили използването на мобилни телефони.


"Понякога се нуждаете от телефон по образователни причини... за спешни ситуации, но неговата употреба трябва да бъде контролирана", коментира той.


Министърът отбеляза, че забраната е "послание за общественото здраве към семействата" и допълни, че е добре "децата да не стоят твърде често или дори през цялото време пред екрана, преди да станат на седем години".


Съюзът на френските директори обаче е скептичен за прилагането на забраната.


"Това ново изявление на министъра (на образованието) буди съмнения, защото не можем да разберем какъв е истинският въпрос тук", коментира Филип Винсент, зам. главен секретар на съюза.


Пред едно от средните училища в центъра на Париж учениците не изглеждат особено впечатлени от мярката. "Не разбирам как ще работи. Кой ще взима телефоните, къде ще ги слагат... как ще си ги взимаме обратно", пита 13-годино момче.


Друго дете на 12 години разказва: "Това е смешно. В моето училище не ги използваме по време на час или в междучасията, така че какъв е проблемът?"


Родителите също са скептични. "Вероятно е добра идея, когато децата са на училище, но не могат да им забранят да ги носят в училището. Моята дъщеря ходи и се прибира сама и по това време на годината е тъмно много рано, така че искам телефонът да е с нея", коментира родител, според когото е по-добре сигналът в училищата да бъде блокиран.


Бланке вече предложи в училищата да се поставят шкафове за телефони, но в много от намиращите се в центъра на града няма достатъчно място.


"Направих малка сметка за себе си – 5300 държавни училища със средно 500 ученици всяко прави около 3 милиона шкафчета", казва Винсент.


Служители по образователните въпроси в момента проучват как може да се приложи забраната.
"На министерските срещи оставяме телефоните си в шкафчета, преди да влезем. Според мен това е възможно за всяка човешка група, включително и за класовете", посочи Бланке през септември.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  Браво! Това трябва да стане норма във всички учебни заведения.

 2. 2 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  Аз съм учил без телефон и компютър /преди много години, когато беше трудно да имаш и стационарен телефон/ и не се смятам за глупав.

 3. 3 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#1] от "авторът":

  Моето мнение е същото. Все пак, не забравям, че е лично мое - субективно. Мотивът ми е, че в процеса на учебните занимания, би трябвало останалите дразнители, отвличащи вниманието, да се минимизират, по принцип. Почти всички ние сме били свидетели на неприятно, в смисъл ненавременно иззвъняване по време на важна сбирка конференция и пр. Уви, така сме свикнали с мобилните телефони, че понякога забравяме да ги изключим. В този смисъл, решението ми би било малко по-нюансирано. Не е нужно да се забраняват самите телефони в училище. Все пак има и междучасия. Трябва обаче да има дисциплина за ползването. Докато си в час да е изключен. Знам, това е по-трудно за проверка, пък и деца са. Ще забрави някое. Уви, възрастните също забравяме. Връщам се към наàлото. Решението според мен е добро, но не е идеално.

 4. 4 Профил на germina
  germina
  Рейтинг: 660 Неутрално
 5. 5 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Не знам какво да мисля.Не че съм против , но не това е основният проблем в училище.Особено в България.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 6. 6 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1189 Любопитно
 7. 7 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1301 Весело

  ъх... шкафчетата - новото черно... лекувайте се другари, лекувайте се :)

 8. 8 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1301 Весело

  До коментар [#4] от "germina":

  те тука са забранени бе... или поне на теория :)... но е добре че си "за" сепак

 9. 9 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1171 Неутрално

  До коментар [#3] от "zg":
  Няма идеално решение. В такива случаи трябва да се задоволим с по-доброто.

 10. 10 Профил на Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Wornoxmaniak фибули тип Букьовци
  Рейтинг: 875 Неутрално

  До коментар [#2] от "stedim":

  Баце, по-добре си млъчи.

 11. 11 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 520 Любопитно

  До коментар [#5] от "rwe33471675":
  +++Е,тук и в това сте абсолютно прав! Че,"...не това е основният проблем в училище.Особено в България."Може би,трябва да го изкрещим това?!?

 12. 12 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1053 Неутрално

  До коментар [#3] от "zg":Няма идеално решение. В такива случаи трябва да се задоволим с по-доброто.
  —цитат от коментар 9 на авторът


  Да. Просто изказах някои съображения. Решението, уви, трябва да е достатъчно просто, за да подлежи на контрол. Съгласен.

 13. 13 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Забраната за мобилните телефони в училище беше предизборно обещание на президента Макрон.

  По принцип освен телефоните има и други устройства, даващи възможност за свързване с Интернет - например лаптопи, таблети, електонни книги. Те май не попадат в обхвата на забраната.

  Системата със шкафчетата е интересно предложение, но като че ли крие и някои рискове, особено като се има предвид, че смартфоните могат да съдържат и някои лични данни и да служат за плащания.

 14. 14 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2681 Неутрално

  Аз съм учил без телефон и компютър /преди много години, когато беше трудно да имаш и стационарен телефон/ и не се смятам за глупав.
  —цитат от коментар 2 на stedim


  Айнщаин е учил и без радио и телевизия. Даже и ''елка'' е нямал. Затова се е оженил.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 15. 15 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2195 Неутрално  До коментар [#2] от "stedim":Баце, по-добре си млъчи.
  —цитат от коментар 10 на Wornoxmaniak Див селянин


  Очевидно ти е трудно да проумееш написаното. А при вас "Баце" какво представлява?

 16. 16 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 5371 Неутрално

  Обмислена мярка, но как ще се упражнява родителският контрол

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 17. 17 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 604 Неутрално

  Абсолютно правилно решение. Тъй като това е проблем с дисциплината на учители и ученици, още преди 10г. бях предложил на шефа да забрани със заповед ползването на телефони, да постави заповедите в рамки на видни места по коридорите, да налепи стикери със съответното изображение и да проведе родителска среща по темата. И каква беше ползата от файдата? Нищо и половина, тъй като самият шеф редовно беше в нарушение по време на съвети и оперативки да излиза и да говори с тоя и оня. Не за проблемите на образованието.

 18. 18 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  До коментар [#6] от "Sabbath":

  Ха ха ха .
  Ама много си приличат с Големия Луи :)

  Panta rhei....
 19. 19 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 767 Неутрално

  "Това ново изявление на министъра (на образованието) буди съмнения, защото не можем да разберем какъв е истинският въпрос тук", коментира Филип Винсент, зам. главен секретар на съюза."
  От статията също не става ясно, какво точно ще се забранява - носенето, използването в час/което е безумие/ или изобщо за времето през което детето е в училището???
  В класа на дъщеря ми когато беше в първи клас,всички родители и двете класни взехме решение децата да ходят на училище без телефони. Ние спазвахме уговорката до момента в който в едно от междучасията още преди обяд, детето ми е блъснато на земята, удря си главата и получава комоцио с всичките очевадни признаци за това плюс огромна цицина на челото. Но не и за мед. сестра, която я е прегледала и за госпожата която се сети да ми се обади едва в 17ч/след 6часа/, след поредното повръщане. Едва тогава заведох дъщеря си на лекар, който ме изкара абсолютно безотговорен индивид, след като разбра колко много време е минало от случката. Няма универсални рецепти, и не трябва да се отива в крайности, нито в едната, нито в другата посока. Защото всяка крайност се превръща в своята противоположност.
  А иначе, смарт телефоните са проклетия, както за малки така и за големи. Но това е само лично мнение.

 20. 20 Профил на bobix
  bobix
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Обичам да гледам документални филми по интернет. Снощи гледах за история на науката. Книгата на Галилео Галилей "Диалог" е била забранена 200 години. Както водещия каза, прогресът никога не е идвал спонтанно и изведнъж с новите открития. Трябва също и старото мислене да отшуми и да даде път на новото.

 21. 21 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Телефоните рано или късно ще бъдат изгонени от училищата! Просто защото разсейват децата и пречат на учебния процес. А непреодолимото желание на родителите да следят децата си може да бъде задоволено с някоя друга, малка технологична джаджа, която просто да показва местоположението и жизнените показатели на конкретния индивид. Сигурно не е нито трудно, нито скъпо да се направи, особено като има осигурен пазар като всички френски ученици, напр.

 22. 22 Профил на jif44392826
  jif44392826
  Рейтинг: 233 Неутрално
 23. 23 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  По принцип идеята е много добра. Но не виждам как ще може да се изпълни на практика - даскалите ще тарашат раниците и джобовете на децата?

  И макар това да не споменава в статията, става дума само за малките ученици, гимназистите ще могат спокойно да си носят телефоните, а според мен именно на тях трябва да им се прибират телефоните.

 24. 24 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Много добре, скоро и у нас !!!

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1835 Неутрално

  До коментар [#1] от "авторът":


  Браво! Това трябва да стане норма във всички учебни заведения.
  —цитат от коментар 1 на авторът


  И аз съм за 100% -ва забрана в училище, включителнои ВУЗ.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK