Учене чрез работа и други решения за професионалното образование

Стефан, Галин и Любомир учат чрез работа в завод в Казанлък.

© Здравка Андонова

Стефан, Галин и Любомир учат чрез работа в завод в Казанлък.Два дни в седмицата Стефан, Галин и Любомир ходят на училище, три - на работа. Тримата са ученици в 11 и 12 клас в професионална гимназия "Иван Хаджиенов" в Казанлък, която е първото училище с т. нар. дуално обучение - учене чрез работа, по Българо-швейцарския проект "Домино". Техният учебен процес включва работа срещу заплащане от 300-400 лева месечно в завода на "М+С Хидравлик" АД в Казанлък - производител на хидравлични мотори и кормилни управления.


"Първо се учихме да разпознаваме чертежи, после да мерим. Работим с различни цифровопрограмни машини - стругови, шплицоващи, пробивни", разказват учениците.


Стефан, Галин и Любомир са трима от 802 ученици по специалности като техник, готвач, ресторантьор и др., които са част от дуалното обучение по проекта "Домино" в 32 професионални гимназии у нас. С 3.5 млн. франка основно швейцарско финансиране от 2015 г. насам моделът на обучение чрез работа се въвежда по осем професии в 170 фирми-партньори в 19 града в страната. И преди това учениците карат стажовете си във фирми, но не получават заплащане или диплома за дуално обучение. Подобна система има и при социализма.
"Проектът дава модел на професионалните гимназии и бизнеса, които от тази година се договарят за дуално обучение и без посредничеството ни. От 2015 г. "Домино" финансира разработването на учебните програми, стипендии от 50 лева за учениците от 9 и 10 клас, които не работят, както и модернизиране на учебната база. Фирмите-партньори сами плащат възнаграждения за изработено време на учениците", обяснява ръководителят на проекта в образователното министерство Петя Евтимова. В министерството се надяват след обещанието за продължаване на швейцарската помощ за България след 2019 г. и проектът да продължи.


Дуалното обучение помага срещу агресията


"Освен заплащане за работата си чрез дуалното обучение учениците получават среда и социален опит. Те се учат на дисциплина, на отговорност, което намалява и агресията в училище", казва директорът на Професионална гимназия по транспорт и електротехника "Хенри Форд" в София инж. Таньо Стойчев. В гимназията чрез работа се обучават 34 ученици.


"Дуалното обучение направи професионалното образование привлекателно. Интересът към училището се засили, а 224 от учениците вече се обучават по този модел. За мен това е начинът да върнем децата по родните им места и да развием икономиката. Другото е "Терминал" 2", смята директорът на професионалната гимназия "Иван Хаджиенов" в Казанлък Мариана Демирева. Като полза от дуалното обучение тя отчита и възможността за актуализация и осъвременяване на учебните програми, в писането на които участва и бизнесът.


В редица гимназии смятат, че дуалното обучение спира отпадането на деца от ромски произход от образователната система.


Според инж. Стоян Колев - директор на Професионалната гимназия по механотехника и транспорт "Никола Вапцаров" в Стара Загора, е нужна национална стратегия цялото професионално образование да е в дуална форма, т.е. всички професии да се учат чрез работа.


Родители, нагласи и закони пречат


"Докато в Швейцария повечето хора завършват професионално образование, в България 75% от учениците отиват да учат висше образование и то - "някакво висше". След 5 години се налага да обучаваме за работа с машини висшисти като малки деца", казва Владимир Спасов, прокурист на "М+С Хидравлик" АД в Казанлък. Макар и някои представители на бизнеса да искат държавата да регулира по-строго приема във висшите учебни заведения като при социализма, в просветното министерство смятат, че в следващите години приемът в професионалното и висшето образование ще се саморегулира спрямо търсенето на пазара на труда.


Основният проблем пред професионалното образование не е висшето - в казанлъшките заводи в "Арсенал" АД и "М+С Хидравлик" АД има примери как завършили ученици са избрали висше образование в задочна форма на обучение, за да останат да работят на пълен договор след "ученето чрез работа". Проблем се оказват родителите - според директори и бизнеса те имат притеснения как децата им ще работят в учебно време и как няма да завършват висше образование.


"То е като агитация на избори - ходим на родителски срещи по малките училища, за да убедим родители, че в професионалното образование и в дуалното обучение има бъдеще. После убеждаваме и децата", признава директорът на Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев" в Пловдив инж. Константин Костадинов. В Стара Загора пък правят различни акции като изложения, дни на отворените врати и т.н.


Повечето бизнес партньори на "Домино" са готови сами да плащат стипендии на учениците в 9 и 10 клас, които ще учат чрез работа в 11 и 12 клас. В замяна на това искат законови промени за въвеждане на тристранен договор - още в 9 клас ученици и родители да се договарят с бизнеса, че след завършване на дуалното обучение, абитуриентите ще остават на работа в конкретните фирми поне 2-3 години. Има и фирми, които казват, че не искат такива договорки, тъй като са малки и не могат постоянно да наемат нови служители.


Професионално образование в бъдеще време


Освен дуално обучение директори и работодатели предлагат редица мерки за подобряване на професионалното образование и неговия имидж. "Демографската криза не се отразява на езиковите гимназии, а - на професионалните. Жизнено важно е да направим професионалното образование привлекателно, за да го запазим", казва Вени Петрова, зам.-председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите в Стара Загора. Според областния управител Гергана Микова без добро обучение на достатъчно ученици по професии липсата на кадри рано или късно ще застигне региона.


"Учебните програми трябва да се актуализират с помощта на бизнеса, тъй като са остарели. Когато учениците дойдат при нас, се налага да ги обучаваме на някои неща", казва Владимир Чучумишев от "Арсенал" АД. Според председателя на Търговско-промишлената палата в Стара Загора инж. Олег Стоилов програмите трябва да са по-гъвкави и ако е необходимо, да могат да се допълват и на местно ниво.


"За всяко нещо има финансова награда. Освен това в часовете по практика изработваме поръчки от фирми, за което учениците получават пари. Имаме няколко ученици от околията, на които им плащаме пътните само и само да идват на училище", казва директорът на Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване "Христо Ботев" в Пловдив инж. Константин Костадинов в отговор на въпрос как мотивира учениците. С цел засилване на интереса в гимназията са изработени три иконостаса за различни храмове.

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Гневно

  Какви простотии се опитват да ни пробутват пак. Цецка цачева се е изучила за стругарка също в гимназията преди повече от 40 години !!!
  ГЕРБ ПАК откриват колелото !!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1614 Неутрално

  Топлата вода създава много приятно усещане, мммм наистина много готино. Що не казвахте до сега бе келемета ???

 3. 3 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  В 21-век да откриеш колелото ... миналия век това обучение ставаше в СПТУ :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 4. 4 Профил на hifi_hifi
  hifi_hifi
  Рейтинг: 390 Неутрално

  тази система работи успешно над 100 години в Германия, Австрия и Швейцария и явно е успешна
  ... иначе пазара определя търсенето. След като стругар, фрезист на ЦПУ с 3-4 години опит ( т.е. тези момчета от снимкат след 4-5 години) взима в момента 1200-1500лв., което е повече от счетоводител, значи има нужда от такъв вид обучение.
  Проблема е в манталите ни. Не може всички да са висшисти, като половината са с безсмислени специалности, а за качеството на обучение да не говорим.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Гневно

  До коментар [#4] от "ywk50370410":

  хората ти обясняват, че системата я имаше в България преди 50 години. Питай бойко какво обучение има през 1976-7 година в ЕСПУ.
  Ти какво се опитваш да внушаваш оли си на яслата ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Фирмите изпитва остър недостатък от квалифицирана работна ръка,
  това се решава само със СПТУ а не със 3мес. курсове.Не знам колко СПТУ
  има сега, някога и във малките градове имаше по 1,2 такива !!!

 7. 7 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  тази система работи успешно над 100 години в Германия, Австрия и Швейцария и явно е успешна... иначе пазара определя търсенето. След като стругар, фрезист на ЦПУ с 3-4 години опит ( т.е. тези момчета от снимкат след 4-5 години) взима в момента 1200-1500лв., което е повече от счетоводител, значи има нужда от такъв вид обучение.Проблема е в манталите ни. Не може всички да са висшисти, като половината са с безсмислени специалности, а за качеството на обучение да не говорим.
  —цитат от коментар 4 на ywk50370410


  Много точно казано. При мен има професионални "работници" които с около 20 часа извънредно работно време на седмица (при 36 работни часа плюс извънредно общо около 56 часа) си докарват по £1000-1100 паунда след удръжки на седмица. Един системен администратор след 5 години университет и 10 години стаж взима и £36000 на година преди удръжки :)

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 8. 8 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 1032 Весело

  "След 5 години следване на журналистика се налага да обучаваме на правопис висшисти като малки деца", казва Владимир Спасов, проКурист на вестник "Дневник".

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Гневно

  До коментар [#7] от "padrino":

  май доста прекаляваш с експлоатацията.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Разстроено

  До коментар [#8] от "john_3volta":

  "качество" !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Дуална система и след това С ПРЕДИМСТВО задочно висше по инженерна специалност, това ще реши проблемите на производството и икономиката.

  Не тъпо зубрене на общи приказки 12 години в гимназиите и 4 години загубени във "вишу" по измислени специалности от която няма никаква полза. След така загубени 16 години от такъв човек освен чиновник нищо друго не става, той е деформиран за цял живот. И то чиновник за тези с връзките, останалите продавачка в магазин.

  Това което засега липсва е междинната степен, техникум. Защото това което ни описват е някогашното СПТУ, ковачница на работници. Нужни са обаче и средни техници особено в по-високо технологичните професии.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 12. 12 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Проблема е в манталите ни. Не може всички да са висшисти, като половината са с безсмислени специалности, а за качеството на обучение да не говорим.
  —цитат от коментар 4 на ywk50370410


  Ами като не става "со кротце со благо" значи е необходим и "малце кютек". Съкращаване В ПЪТИ на броят на чиновиците и на местата в съответните специалности във вузовете /включително и навъдилите се имитации на университети/ и бързо ще разберат, че така повече не може.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Средните техници излизат от техникумите. Това не го ли знаеш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  По-добре да "преоткриеш топлата вода", отколкото да продължиш да се плакнеш в студената!
  Изгубихме много време и закъсняхме И с това, но сме на път да се върнем на правилният път!
  Стъпка в правилната посока, макар и със закъснение!

 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Гневно

  До коментар [#14] от "selqnin":

  само дето сега се точат едни пари за тази "НОВА" идея !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 2759 Неутрално

  До коментар [#7] от "padrino":май доста прекаляваш с експлоатацията.
  —цитат от коментар 9 на КМЕТ В СЯНКА


  Извънредното време е ПО ЖЕЛАНИЕ Кмете.....тук си има закони които се спазват. Никой не може да те задължи да работиш повече от 36 часа на седмица, но ако искаш, няма проблем. Когато ти плащат надница и половина за извънредно време, много хора работят. А ако е национален празник например получаваш двойно време плюс още един ден отпуска се прибавя към нормалните 22 работни дни които имаш по право....Така че преди да се изказваш неподготвен вземи се образовай малко....

  На сеКУРити гардове (cgv37662786), малоумни (EUdefender) и тролове (Шака Зулу) не отговарям 😁
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Неутрално

  До коментар [#16] от "padrino":

  няма да споря. дай адреса да ти пратим проверка за законността.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 566 Неутрално

  За да върви бизнесът на ОБРАЗОВАТЕЛНАТА МАФИЯ, всички завършили гимназия и положили успещно матура(с 3, с подсказване, с преписване) могат да отидат да учат ВИШУ. т.е. да станат меринджеи.
  Затова Мафията ликвидира СПТУ-тата. Всички неграмотни се придвижват по стълбицата щото носят доход и накрая излизат с диплома за ВИШУ, въпреки че нито имат знанията, нито капацитет за развитие.

  И какво става обещали са им да станат МЕРИНДЖЕИ, пък никой не иска да ги направи такива - теглят една майна и отиват да стават в друга страна. Там им обясняват че стават само за мияч на чинии, и те сядат на дъто и работят, псувайки България за това че не им осигурява висока заплата щото те имали ВИШУ

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Неутрално

  До коментар [#18] от "ЙЕИ":

  +++++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Навсякъде е така.
  У нас системата не работеше заради -грижата на партията и строежа на социализма. Това вкисваше в зародиш всеки процес на интеграция на деца в обществото.
  Резултатът са безумия, като липсата на профилност в ранните етапи и тоталността на по-късната профилизация - разделение на работници от техникуми и елитни гиназии.
  Тоест нищо което да помогне на младежите да намерят себе си.
  Да се надяваме че с връщане на нормалността в обществените процеси и тези добри практики ще започнат да дават плодове.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Гневно

  До коментар [#20] от "О, ко ма напрай!":

  големи глупости си написал за образованието при социализма а накрая искаш да се връщаш към онази нормалност ! малко си смешен.
  Мога да ти кажа и кои народни учители внедриха тази система, която си работеше съвсем НОРМАЛНО още преди 50 години .
  Единият е Йосиф Петров, Другият е Иван Павлов !!!
  Ама те бяха учители а сега са търговци и печалбари !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":Средните техници излизат от техникумите. Това не го ли знаеш ?
  —цитат от коментар 13 на КМЕТ В СЯНКА


  Ами няма ги, ликвидираха ги. На тяхно място някакви "професионални гимназии" но то самото им име те настройва че е нещо общо такова, само стъпало към висшето.

  Системата едно време си беше ясна - в СПТУ ставаш работник, с техникум ставаш среден техник, едно стъпало отгоре. Постъпваш и знаеш за какво учиш и какво ще работиш цял живот, не фантомни мечти.

  Като никой не те и ограничаваше да продължиш нагоре, имаш валидна диплома за средно образование, кандидатствай където искаш. Но практиката беше, че завършилите техникум предпочитаха инженерно образование по специалността. И бяха по-добри като студенти защото много базови неща вече си ги знаеха от техникума. А също и по-мотивирани в професията защото е съзнателно избрана, не приети където и да е само да си изкарат едно "вишу".

  Аз затова наблегнах на "с предимство" за завършилите такова средно, от тях излизат по-добри инженери. А имаме и то остра нужда от такива, не от специалисти по египските пирамиди.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Работа вече има много.Работа за прилични доходи липсва.Наскоро един познат започна работа в немски завод в България.Чисто получава 600 лв месечно.С 600 лв може ли да гледа семейство? Затова мисли след Нова година да си взема багажа и да замине да работи в немски завод ама в Германия. Където ще получава 10 пъти повече. После се чудят защо нямало вече кадри.

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Гневно

  До коментар [#22] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Съгласен съм. само дето сега разни специалисти точат доста пачки за тази "нова" система в образованието.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  Работа вече има много.Работа за прилични доходи липсва.Наскоро един познат започна работа в немски завод в България.Чисто получава 600 лв месечно.
  —цитат от коментар 23 на mushashi

  Като останат без работници ще почнат да се усещат, вече се наблюдава.

  И впрочем за тези 600лв заплата можеш да си абсолютно сигурен, че е по предложение на някой български "мениджър". За да се подмаже и направи кариера е отишъл при западният собственик и му е казал "Шефе, ама как така ще им даваме по 1000лв, ето в съседната фирма им дават по 600лв. Няма къде да бягат, безработица е и се бият за работното място." И собственикът да не е глупак, щам може да икономиса пари защо да не ги вземе.

  Казвам го защото отначало се наблюдаваше ясна разлика между заплатите в западните фирми и с наши собственици. Някъде с 50% повече плащаха западняците и се смяташе за голям късмет да се уредиш при тях. За западняка няколко долара в повече за дневната надница са жълти стотинки, той иска най-добрият и е готов да плаща за да го има. А ще си ги върне с организацията на труда.

  Постепенно тази разлика се стопи и в момента вече я няма. И механизмът как стана това го обясних.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2704 Неутрално

  За да върви бизнесът на ОБРАЗОВАТЕЛНАТА МАФИЯ, всички завършили гимназия и положили успещно матура(с 3, с подсказване, с преписване) могат да отидат да учат ВИШУ. т.е. да станат меринджеи.
  —цитат от коментар 18 на ЙЕИ


  Затова от образователната мафия трябва да бъде иззето основното и оръжие, безконтролното печатане на дипломи.

  Завършват образованието и получават свидетелство за завършен курс на обучение. Но за ПРОФЕСИОНАЛЕН СЕРТИФИКАТ който дава съответните права да бъдат така добри да стажуват 1-2 години и след това изпит пред съответните професионалисти. Те са хората които първо са най-компетентни професионално, не разни професори станали такива с кухи публикации /дори преписани/ и без ден стаж в производството. И второ, те не са заинтересовани да пускат боклука в професията да им съсипва авторитета и прави нелоялна конкуренция.

  Отново нищо ново, старата изпитана система чирак-калфа-майстор в която професионалната гилдия определя кой става и кой не става.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#25] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Прав си.В града се говори, че са се събрали градските бизнесмени и са отишли при собствениците на завода като са им казали да не дават високи заплати, та да не им вземат работниците.Колко е истина и колко е градска легенда не знам.Ама факт са ниските заплати.И масово в завода работят цигани, които сам знаеш не са нито квалифицирани, нито работливи.Ама явно собствениците смятат, че двама работника по 600 лв заплата, ще свършат повече работа от един за 1200 лв.

 28. 28 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Така се действа! Сериозният бизнес вижда, че ако иска да се пребори за все по-оскъдните кадри, трябва да се активизира-да си ги обучава, да им дава добри условия и гаранции за работа и развитие.Минаха времената на - отвън чакат петима за твоята работа. В някой градове има направо цели паралелки "по поръчка" на големи местни предприяития. Не е ясно доколкото това формално е законно, но действа. Реално публично-частно партньорство. Това е начинът, а не мрънкане как държавата трябвало да им обучи кадрите, да ги задължи да работят по специалността си и да разреши свободен достъп на чужденци на пазара на труда, че да се задържат заплатите ниски(справка собственикът на Уолтопия).

 29. 29 Профил на Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Напуснал Поради ОграниченДостъп
  Рейтинг: 296 Неутрално

  о.з. Кмете,
  дебати с песионерите пред хоремага с приказки на аба не са ми приоритет.

  Президент Плевнелиев - Трудно мога да не споделя своето дълбоко унижение като дясномислещ човек от ръководството на "Демократична България" да влезе в съюз на балотажа с Мая Манолова. Не трябва да дават оставки, а да си изберат Манолова за шеф
 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5552 Весело

  До коментар [#29] от "О, ко ма напрай!":

  Ако не се кривеше никой нямаше да те изправя. баш ме брига.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на Marin Pavlov
  Marin Pavlov
  Рейтинг: 551 Гневно

  Във всички развити държави профилирането на уèниците започва от 5-6 клас. Тогава те се насочват в 2 направления - едните, които нямат ресурс за университет и другите, които показват възможности да се уàт и може да следват.
  Първите разбират още от деца, че няма да следват. Те нямат и такива амбиции.
  За тях дуалното обучение е шанс да попаднат в добра фирма и да получат предложение за работа.
  Какво е положението при нас: 45 000 деца завършват средно образование годишно. Практически всички записват "висше". Студентите в България са 280 000. Ако приемем, че за бакалавър се учи 3 години (както навсякъде по света), излиза, че всеки випуск има по 90000 студенти, при положение, че от училище излизат 45000.
  Очевидни диспропорции.

 32. 32 Профил на Filofob
  Filofob
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  До коментар [#31] от "timtim":

  Чак пък от 5-6 клас да се разбира, кой става да учи и кой не???
  Като се сетя колко хора са били пълни хаймани в по-ниските класове, а сега са напълно реализирани, някой и в чужбина.
  А иначе не го виждам това дуално обучение формализирано от държавата без активно участие на бизнеса. Къде би провеждал практиката си един възпитаник на техникум от Видин. Какви точно реални специалности нужни на икономиката би учил в населено място без производство? Няма и как да се мотивира някой ученик да се хване сериозно с това при положение, че не му се осигурява възможност за бъдеща работа в конкретното предприятие.
  Обобщено. Чудесна идея, но нереализируема навсякъде. Както се вижда от статията, където има нужда и възможност това се реализира без изричната санкция на държавата. Просто трябва да се улеснят предприятията да работят с училищата.

 33. 33 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7047 Неутрално

  Най добре се научават децата освен по учебник и с практика, както му казваме "око да види ръка да пипне".

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2798 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Тц...! Проблемите на икономиката, няма да се решат, само с това.
  Проблемите на производствените предприятия откъм кадри, ще започнат да се решават, когато повечето от тях, започнат да действат по подобен начин, тоест сами да си отглеждат и обучават кадри. После естествено, трябва да им плащат прилично, иначе не става...!
  Готовите кадри, отгледани и обучени при социализма, вече са на изчерпване. Едни заминаха, други се пенсионираха и все по-ясно започна да се вижда, че няма кой да ги замести. Всъщност, това е тенденция от десетина години, но стремежа на повечето нашенски бизнесмени е, да "ловят маймуни с трици"...! И те самите много добре знаят, че това нямаше как да продължи до безкрайност, ама поне опитаха доколкото може.
  Въпреки това си мисля, че подобни предприятия, поне още 4-5 години ще са рядкост, докато съвсем изчезнат хората... После ще му мислим...!
  Ниските заплати и доходи се оказа, че не са конкурентно предимство. В дългосрочен план, нанасят много поражения. Ама, като ни управляват милиционери, дето са много далече от реален бизнес, производство и икономика, така ще е...!

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8152 Неутрално

  Едно време различните техникуми вадеха напълно подготвени за рааботници хора. В училищата имаше и работилници и практики.Защо го съсипаха, един господ знае.

 36. 36 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Два дни в седмицата Стефан, Галин и Любомир ходят на училище, три - на работа. Тримата са ученици в 11 и 12 клас в професионална гимназия "Иван Хаджиенов" в Казанлък, която е първото училище с т. нар. дуално обучение - учене чрез работа, по Българо-швейцарския проект "Домино".

  Плагиати . Аз съм учил по системата дуално обучение и съм завършилсредното си образование още в далечната 1961- ва година . Един ден изучавахме теория по определените професии , а събота прилагахме теорията на практика . В продължение на две години - десети и единадесети клас . На края на втората година се полагаше изпит и се получаваше разряд по изучаваната професия . Изучавах професия стругаро- фрезист , но практика провеждахме по целия спектър на Обработка на металите - студена , коване и заваряване . Получих Четвърти разряд , с който след казармата започнах работа в предприятието , където практикувахме . Затова си позволявам да наричам днешните "риформатори " плагиати . А дуалното образование в Европа е възприето в Германия някъде през 2004- та , а в Швейцария няколко години по- късно . Та , върнете образованието ИЗЦЯЛО на нивото преди 89- та , а не на части , на час по лъжичка . Не е срамота . .

 37. 37 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#34] от "tww09306483":! И те самите много добре знаят, че това нямаше как да продължи до безкрайност, ама поне опитаха доколкото може

  Нищо не са опитали по отношение на кадрите . Просто искат да одерат по три кожи от кадрите на соца , да натрупат капитал , който да използват почти само за висок жизненстандарт , а икономиката - грижа е на държавата и докъдето стигне . Всеки " работодател " при желание може да си "изработи " какъвто си иска специалист - производственик . Един стругар за нуждите на сериино производство се обучава на прилично ниво за три- четири месеца и може да стане отличник в производството на определени детайли . Естествено за специалис в пълния смисъл на думата стругар , а и не само на такъв , се изисква работа с години . Но така е и със завършили специализирано училище или техникум . Майстор от всеки бранш се стама с теоретична основа и с МНОГОГОДИШНА практика . Воя на т.н. работодатели че липсват кадри е за оправдание за безконтролните им печалби и сиромашкото заплащане на работягите .

 38. 38 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  . Къде би провеждал практиката си един възпитаник на техникум от Видин. Какви точно реални специалности нужни на икономиката би учил в населено място без производство?

  Изглежда са ти малко годинките , та задаваш подобни въпроси . Ами попитай родители и близки , те са били участници във всичко това , което днес се опитват да ти пробутат за новинка . Всъщност е даже недобре забравено старо . Техникумите имаха производствена практика в самите техникуми , по- добра в някои случай и от производствени предприятия . Който не бяха само в пет града на ?ългария , а във всяко градче и по- голямо село . Както им викаха - село от градски тип . А колкото за нуждите на икономиката от броя на нужните специалности , имаше ПЛАНОВ прием и за техникумите , и за висшите учебни заведения .Днес е ...
  бардак, хаос , вакханалия . И ще бъде още дъъълго време .

 39. 39 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  В 21-век да откриеш колелото ... миналия век това обучение ставаше в СПТУ :)
  —цитат от коментар 3 на ь
  Не съм сигурен дали става дума за същото. Не знам в СПТУ да са работили през седмицата (срещу заплата!) в предприятие. Система като тази е имало в БГ преди 9-ти - наричали са се "професионални училища" или нещо такова. Поне баща ми така ми е казвал. Но през 50-те ги закриват и става 100% обучение в училище.

  А иначе въпросната дуална система от край време я има в немско-езичните страни. Там в професионалните училища децата на 14г. възраст започват да работят за да се изучат на занаят. После вместо матура имат префисионален изпит, който е практически. Ако искат да имат матура (която във въпросните страни е изискване за постъпване в университет) учат допълнително вечерно или задочно.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 40. 40 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  До коментар [#4] от "ywk50370410":хората ти обясняват, че системата я имаше в България преди 50 години. Питай бойко какво обучение има през 1976-7 година в ЕСПУ.Ти какво се опитваш да внушаваш оли си на яслата ???
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА
  За ЕСПУ не знам, но СПТУ-тата със сигурност нямаха дуално обучение. Цялата "врътка" е, че в немско-езичните страни на 14г. децата започват да работят на непълен работен ден. И получават заплати - вярно не особено високи. Но накрая се явяват на професионален изпит вместо матура.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 41. 41 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Дуална система и след това С ПРЕДИМСТВО задочно висше по инженерна специалност, това ще реши проблемите на производството и икономиката. Не тъпо зубрене на общи приказки 12 години в гимназиите и 4 години загубени във "вишу" по измислени специалности от която няма никаква полза. След така загубени 16 години от такъв човек освен чиновник нищо друго не става, той е деформиран за цял живот. И то чиновник за тези с връзките, останалите продавачка в магазин.Това което засега липсва е междинната степен, техникум. Защото това което ни описват е някогашното СПТУ, ковачница на работници. Нужни са обаче и средни техници особено в по-високо технологичните професии.
  —цитат от коментар 11 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?
  Прав сте. Живях 8 години в Австрия и съм запознат с тази система. Там тази система за професионално обучение има няколко компонента. Най-ниското ниво (т.н. Berufsschule) тръгват да работят на 14г и завършват след 2-3 години с професионален изпит вместо матура. Ако искат да следват трябва да доучват вечерно и да положат матура. Тези училища са за деца дето не са силни академично.

  Другият вариант са т.н. средни инженерни училища. Там се влиза по-трудно, те са като гимназии. Обучението е, ако не се лъжа, 5 години. И накрая завършват както с матура така и с изпит по специалността. Средното образование при тях излиза с около година по-дълго. Но накрая завършват с титла "инженер" (да не се бърка с "дипломиран инженер", която се получава след университет). Ако искат да следват по специалността си спестяват около година от следването. Мисля, че в БГ донякъде еквивалент са т.н. техникуми.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 42. 42 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Работа вече има много.Работа за прилични доходи липсва.Наскоро един познат започна работа в немски завод в България.Чисто получава 600 лв месечно.С 600 лв може ли да гледа семейство? Затова мисли след Нова година да си взема багажа и да замине да работи в немски завод ама в Германия. Където ще получава 10 пъти повече. После се чудят защо нямало вече кадри.
  —цитат от коментар 23 на mushashi
  Сега е 600 лева. Ама няма да е все така. Ако не намират работници ще им се наложи да вдигнат заплатите.

  Другото е, че МРЗ трябва периодичн да се качва. Не може в Турция МРЗ да е близо 400 евро, а у нас да е на половина. Трябва у нас на всеки 3 месеца да я вдигат с поне 10 лева. И, така, след 7-8 години ще стане колкото е турската МРЗ в момента.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 43. 43 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  А дуалното образование в Европа е възприето в Германия някъде през 2004- та , а в Швейцария няколко години по- късно .
  —цитат от коментар 36 на papyre
  Защо говорите глупости? Аз живях 8 години в Австрия. Още като пристигнах през 97-ма си имаше т.н. Berufsschulen. В метрото сутринта виждах хлапаци на по 14-15 години с измазани от боя комбинезони - явно отиваха на работа.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 44. 44 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Плагиати . Аз съм учил по системата дуално обучение и съм завършилсредното си образование още в далечната 1961- ва година . Един ден изучавахме теория по определените професии , а събота прилагахме теорията на практика .
  —цитат от коментар 36 на papyre
  Май сте от тези "дървените глави" - от "социализма по-убаво нема".

  Има голяма разлика да работиш един ден в седмицата, както е било при Вас или цели 3, както е в немско-езичните страни и както се опитват да го направят и у нас.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 45. 45 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  Плагиати . Аз съм учил по системата дуално обучение и съм завършилсредното си образование още в далечната 1961- ва година . Един ден изучавахме теория по определените професии , а събота прилагахме теорията на практика .
  —цитат от коментар 36 на papyre
  Май сте от тези "дървените глави" - от "социализма по-убаво нема".

  Има голяма разлика да работиш един ден в седмицата, както е било при Вас или цели 3, както е в немско-езичните страни и както се опитват да го направят и у нас.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 46. 46 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1875 Неутрално

  И да допълня към #45: в Австрия учениците в професионалните училища нямат занятия през уикендите. Наистина става дума за 5 -дневна седмица: 2 дена учене, 3 дена работа. Уикендът е за да се почива.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK