Догодина Софийският университет ще приема студенти в осем нови специалности

Догодина Софийският университет ще приема студенти в осем нови специалности

© Надежда Чипева, КапиталОт следващата година Софийският университет "Св. Климент Охридски" ще приема студенти в осем нови специалности, в които ще се приема с изпит или с оценка от матурите. Става въпрос за специалности "Учител по природни науки в основна степен на образование", "Философия" на английски език, "Комуникационен мениджмънт", "Компютърно инженерство", "Публични информационни науки", "История и чужд език", "География и английски език" и "Африканистика" на английски език.


Приемът на заявления за явяване на изпити за първата и втората кандидатстудентска сесия започва на 19 февруари 2018 г. Крайният срок е 9 март 2018 г. за първата кандидатстудентска сесия и 18 май 2018 г. за втората кандидатстудентска сесия. Таксата за явяване на изпит е 30 лв.


Първата изпитна сесия ще се проведе в неделните дни в периода 18 март - 22 април 2018 г., а втората - в съботните и неделните дни от 27 май до 24 юни 2018 г.


Кандидат-студентите отново ще имат възможност да подадат документи онлайн, на място в Софийския университет или в бюрата на фирмите в страната. Зрелостниците могат да заплатят и таксите за явяване на изпит и за участие в класирането онлайн, в случай че регистрирането им е изцяло чрез онлайн системата за кандидатстудентската кампания.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Нови специалности в отговор на нарастналия интерес?

 2. 2 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Също закриха няколко, че имаше по половин записан. Иначе СУ-то няма оправия, това ясно. Най-голямата трагедия е, че останалите университети са под нивото на СУ, под нивото са и на обикновена софийска гимназия.

 3. 3 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Глупаво. Неонходимо ли е всички университети да покриват всички дисциплини или да са профилирани след като броят им е толкова голям. Вместо да укрепват специалностите по които са силни, размиват добрия академичен имидж на институция като СУ. Специалности като "Учител по природни науки в основна степен на образование" съвсем не са нужни. Бакалавър по природни науки (физика, химия и т.н.), който най-често не си намира работа по специалността, след 1 година педагогически курс е идеален за учител по тези науки за всички класове, както показва практиката на западните университет. Компютърно инженерство има в техническите университети, защо е необходимо дублиране както СУ направи с медицината.

 4. 4 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#3] от "canuck99":

  За пари.Затова.Всеки студент в повече осигурява приходи за университета.А заради демографската криза кандидат студентите са малко.Борбата е безмилостно жестока ,както би се изразил поетът.

 5. 5 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  "Публични информационни науки"
  НЕ публичните информационни науки сигурно се изучават в Библиотекарския???

 6. 6 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4345 Любопитно

  ........................................Нови специалности..............................?!Ниска раждаемост,ниска реализация на завършилите ВУЗ-вете у нас,а се откриват нови специалности-къде е логиката .............?!

 7. 7 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  И след това реват че им били ниски заплатите. Субсидията е фиксирана, чрез тези измислени специалности изкуствено се вдига учебното натоварване. Т.е. същият брой пари се разделят върху повече хора. Понеже вместо да води курс на поток от 200 души и професора да е с прилична заплата той го води на няколко групички от 5-10 души. А субсидията е според броят студенти. Резултатът, мижави заплати.

  Но виновна е системата която стимулира такова изкуствено раздробяване на специалности. Понеже тя се базира на хорариума. Т.е.колко часове преподаваш и няма никакво значение на колко души го правиш, дали са 5 или 150 отчита се еднакво натоварване.

  И второто е, че така изкуствено се плодят професори и дори цели катедри, понеже изискването за професор/доцент е да води самостоятелен курс а за катедра /съответно р-л за нея/ изискването е самостоятелна специалност. Виждате как самата система тика хората изкуствено да размножават специалности и катедри.

  Да почнат натоварването /и съответно заплащането/ да го отчитат по брой студенти записали съответният курс и ще видите как мигновено ще настъпи едно окрупняване на лекционните курсове, по изгодно е за същите пари да водиш лекции на един поток вместо на няколко групички. Така ще отпаднат едно 80% от лекциите.

  И второто което трябва да се направи е държавата да определи водещите 3-4 вуза за всяка специалност. Финансирането за тях а останалите на самоиздръжка и то след сериозна атестация. По естествен път така ще отпадне изкуственото размножаване на специалности и курсове, пенкилер университетите съществуващи на принципа "дипломи всякакви печатаме".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 8. 8 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#7] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  В ОГРОМНА грешка сте. По документи всички преподаватели на щат са свръхнатоварени. Измислени са не само нови специалности, но и много нови дисциплини. Реално преподавателите изпълняват под половината хорариум, а си взимат парите. Пишат се блокове по четири часа, а реално не се кара и един. При магистратурите е още по-страшно. Там цели курсове не се провеждат.

 9. 9 Профил на stanislavhivanov
  stanislavhivanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Към горните коментари бих добавил первезната ситуация рейтингът на университетите да зависи правопороционално от броя на специалностите. Затова също се откривам множество излишни специалности във всяко професионално направление.

 10. 10 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 284 Весело

  "Африканистика" на английски език.
  ------------------
  просто не е вярно. ганя тотално е изтрещял. одобрявам!

 11. 11 Профил на anticomunist
  anticomunist
  Рейтинг: 407 Неутрално

  и като завършат къде смятат да се реализират,за 1000 лв заплата, маи само унижерстета ше направи кинти,което е добре за 170 място в света

 12. 12 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  просто чудовищно, поне на пръв поглед. може администрацията на СУ да имат много дълбок замисъл зад това, но той е толкова дълбок, че изглежда чак нелеп.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 13. 13 Профил на bokster
  bokster
  Рейтинг: 377 Неутрално

  Лапане на субсидиЙ, няма ли технически учебни заведения, вкл. и софиския технически за специалности като "Компютърно инженерство", че трябва и това да се препРодава на тоя бит пазар за дипломи, като цената освен клет студент я плащаме и всички ние от нашите данъци?

  За останалите специалности тип - кореком-принцесата от "дами канят" да не говорим, не сме компетентни, но изглежда, че африканистиката ни е слабостта в невероятно развитата образУвателна система.

  20 години производство на адвокати и меринджеЙ, станаха повече от гларусите на плажа, сега ще компенсираме с ИТ специалисти, евала ...

 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Най-добре го каза Владо Койлазов, когато го питаха какво трябва да се промени в образованието и той каза:”всичко”. Зубриш диференциални уравнения и не знаеш от какъв зор. Той започва да си пише софтуера, с когото спечели Оскар за технически ефекти във филмите. Трябват му диф.уравнения. Преди ги е зубрил. Отваря книгите и ги научава, защото вече знае какво прави с тях. Ама тези, дето го могат, не преподават, а печелят оскари.

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Весело

  Бая нови претенциозни безработни се задават!
  Рязко ще се вдигне образователния ценз в Макдоналдс и Аладин фуудс!
  Хаирлия да е!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 16. 16 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 559 Весело

  Догодина Софийският университет ще приема студенти в осем нови специалности?!

  До коментар [#5] от "4ort":
  Публични информационни науки"
  НЕ публичните информационни науки сигурно се изучават в Библиотекарския???

  Да в сарайско_билитекарския " там е истината!!!! Всичко друго е компромис!!!!

 17. 17 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#7] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":В ОГРОМНА грешка сте. По документи всички преподаватели на щат са свръхнатоварени. Измислени са не само нови специалности, но и много нови дисциплини. Реално преподавателите изпълняват под половината хорариум, а си взимат парите. Пишат се блокове по четири часа, а реално не се кара и един. При магистратурите е още по-страшно. Там цели курсове не се провеждат.
  —цитат от коментар 8 на Стоян


  Не съм в грешка, по същество потвърждавате това което написах. Т.е. е че се измислят предмети и специалности за да се върже натоварването. Че дори и да се преизпълни, в някои вузове може би все още плащат за свръхнатоварване.

  А колко реално то се взема е отделен разговор, въпрос на трудова дисциплина и взискателност на ръководството. Което няма никакъв интерес да е взискателно защото е изборно, т.е. ако много иска просто няма да го изберат.

  Едно е ясно, докато има натоварване на хартия ако не тръгне съвсем през просото съответният преподавател е защитен от съкращение. Ако ще предметът му да е напълно измислен и ненужен. Съвсем естествено е, че той ще насочи усилията си в това да измисля нови предмети независимо от нуждата от тях.

  Определено системата няма вътрешен стимул да се бори с това поради простата причина, че тя само се е нагодила към зададените и правила. И затова е нужно външно въздействие, т.е. промяна на правилата на играта. Не смяна на ръководството каквито са масовите илюзии че ще се решат проблемите. При същите правила тя системата ще се съпротивлява и на новото ръководство. Трябват нови правила при които на самата система да е изгодно да се реформира. И дадох някои предложения.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 18. 18 Профил на nns
  nns
  Рейтинг: 395 Весело

  Обаче аз не видях "Информационна Африканистика " или е останала за след догодина ?!

 19. 19 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  трябва всички чужди езици които се учат в су да са с транскрипция на български

 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  И впрочем в "Компютърно инженерство" СУ имат доста добро ниво. Бих казал дори, че са водещи. Много от нашите водещи софтуерни специалисти и собственици на софтуерни фирми там са учили.

  Причината е, че разработването на софтуер е много близко по характера си до математическите дисциплини а там СУ определено са водещи. Докато техническите ВУЗ включително ТУ повече наблягат на хардуера а и математиките им са силно инженерно приложно ориентирани.

  СУ и досега както казах имат силна школа но не ми се рови как точно са нарекли съответната специалност. Може би името на специалността не е много точно, по-правилното ще бъде например "Софтуерни технологии".

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1726 Весело

  Много специалности и никви специалисти.
  КЪк стават тез работи, уа?

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 22. 22 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 528 Неутрално

  Ако Факултетът по Математика и Информатика към ЦЪ стане отделен университет, то те биха вземали поне два и половина пъти по-високи заплати! Но тогава факултетът по философия например би трябвало да бъде закрит, защото заплатите им ще паднат поне 4 пъти! Иначе почне ли се през просото става като в ХТМУ! Там имат по-вече доктори по математика, отколкото във ФМИ. Освен това 89% от докторите им по математика не могат да решават квадратно уравнение!

 23. 23 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  студент идва от думата студио демек изучавам даден проблем
  тия с филологиите трябва да имат адаптирани курсове по природни науки

 24. 24 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#23] от "dearblue":

  Демек, от филологиите трябва да изучават проблем от природните науки ли.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 906 Неутрално

  "География и английски език"

  Що за специалност е това? Да не би на запад да има недостиг от учители по география и какво ни касае нас?!

 27. 27 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 299 Неутрално

  До коментар [#7] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  "Понеже вместо да води курс на поток от 200 души и професора да е с прилична заплата той го води на няколко групички от 5-10 души"
  Уважаеми господине, защо пишете, когато не сте запознат с даден проблем. Има строго определен брой за гурпи и потоци (в зависимост от специалности). Когато групите са под определения брой, часовете се редуцират. При неизпълнение на определения брой часове за семестъра/годината заплатата намалява с определен процент. в СУ за втори път от 35 години изплатиха часове над определената норма. Сумите за преподавателите са малки, но все пак беще отчетена натовареността. Колкото до новите специалности, имате основания. Факултетите решават, предлагат, изработват учебни планове и учебни програми. В някои случаи обявените нови специалности намират отговор сред кандидатстудентите, в други - не. Времето отсява.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5822 Неутрално

  До коментар [#7] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Не бих се съгласил с Вас на тема заплати чрез масовост. Завършил съм СУ преди години. Не съм виждал такова нещо като поток от 200 души. Нашите два потока бяха общо 80 души средно, първоначално 120, накрая 60. Имал съм спец курсове където сме били ДВАМА души. Най-доброто обучение става не когато е масово, а когато е индивидуално. Дали страдат заплатите? Може би, но професорите имат хонорари за допълнителни работи, участие в проекти и т.н.
  Говоря за Факултета по математика - той е и ФМФ, ФММ, ФМИ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#27] от "vista2":

  Говорите нещата, както са по норматив. Реалността обаче е много по-различна. Знам поне три факултета, които не изпълняват изискванията за големина на групи и съответен хорариум, като при това няма никакви последствия. Ако сте присъствала на Оговбщото събрание сте наясно поне за единия от факултетите кой е.

  И не говорим колко часове сте си писали, а колко реално е имало. Изплащането на несъществуващите наднормени часове е чиста кражба и документално престъпление.

 30. 30 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 559 Весело

  До коментар [#22] от "himler":
  ...Иначе почне ли се през просото става като в ХТМУ! Там имат по-вече доктори по математика, отколкото във ФМИ. Освен това 89% от докторите им по математика не могат да решават квадратно уравнение!

  Че за какво им е да могат да решават такива уравнения - те са отживелица?! А иначе те се "спициализират" като гледат филми от типа на "Теория на всичкото"!!!!

 31. 31 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  трябва и в медицинския факултет на су да изкарват стаж
  студентите

 32. 32 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 568 Неутрално

  И впрочем в "Компютърно инженерство" СУ имат доста добро ниво. Бих казал дори, че са водещи. Много от нашите водещи софтуерни специалисти и собственици на софтуерни фирми там са учили. Причината е, че разработването на софтуер е много близко по характера си до математическите дисциплини а там СУ определено са водещи. Докато техническите ВУЗ включително ТУ повече наблягат на хардуера а и математиките им са силно инженерно приложно ориентирани. СУ и досега както казах имат силна школа но не ми се рови как точно са нарекли съответната специалност. Може би името на специалността не е много точно, по-правилното ще бъде например "Софтуерни технологии".
  —цитат от коментар 20 на Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?


  Явно си далеч от тези неща и пишеш глупости. Софтуера и програмирането са за СУ, а компютърното инженерство е хардуера и мястото му е в ТУ.

 33. 33 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#32] от "canuck99":

  Точно!!!
  Как един математик ще пише софтуер за машини като не познава
  най новата елементна база?

 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  Софтуера и програмирането са за СУ, а компютърното инженерство е хардуера и мястото му е в ТУ.
  —цитат от коментар 32 на canuck99

  Нали точно това казвам, в СУ да го променят от "Компютърно инженерство" на "Софтуерни технологии". И естествено компютърното инженерство е за ТУ, и това го написах че там са по хардуера.

  Иначе истината е, че всяко уни е готово да обучава куцо и сакато на каквото и ще да е, само да докопа един студент повече. Заради прословутият принцип "Парите следват студента", да горят в ада тези които го измислиха и пробутаха.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  До коментар [#32] от "canuck99":Точно!!!Как един математик ще пише софтуер за машини като не познаванай новата елементна база?
  —цитат от коментар 33 на rorikabc


  Съвсем лесно ще го пише. Вземате произволен програмен език от високо ниво и ще видите, че в него няма нищо хардуерно. Един и същи C++ например за десетки различни процесори. Компилатора е този който превежда командите на машинен език. Само че не вярвам България да е мястото в което да има смисъл да се разработват компилатори. Пък е и много специфичен отрасъл с малко хора.

  Е, ако пише на асемблер е съвсем различно, там трябва да познаваш до последният бит на регистъра архитектурата на конкретният процесор. И ако сложиш, че трябва да познаваш така още десетина микропроцесора, микроконтролера и десетки ИС периферия и става пълна лудница.

  Затова и малцина са тези които се наемат да пишат на асемблер и обикновено са тясно специализирани в определено фирмено семейство. А и самият софтуер е тясно специализиран. Тясна и специализирана пазарна ниша е това.

  Така че тези които ще пишат на асемблер и подобни вътрешни карантии мястото им е в ТУ. А на тези които ще пишат на програмни езици от високо ниво пък мястото е в СУ. Хляб има за всички и пицата е ОГРОМНА :)

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK