Откъс от "Щастливият принц" на Оскар Уайлд

Откъс от "Щастливият принц" на Оскар Уайлд

© Издателство "Апостроф"Приказни истории от Оскар Уайлд" на издателство "Апостроф" събира най-превежданите и популярни приказки от писателя от сборниците "Щастливият принц и други истории" и "Къщата на наровете", които той пише и публикува за първи път през годините 1888–1892. Оттогава до днес тези текстове са непреходни послания, които възпитават и учат на доброта, човечност и лоялност. Преводът е на Сидер Флорин.


Приказните истории на Оскар Уайлд имат огромна сила върху въображението и емоциите на децата днес, те са също толкова актуални, колкото са били и през 80-те години на XIX век. Написани с неподражаем стил и с неповторимо остроумие, историите комбинират мъдростта на притчата и въздействието на драмата. Книгата е предназначена за деца, но има и своето послание към възрастните. Историите на Уайлд покоряват и предизвикват читателя, те са отражение на любовта, изкуството, животът, романтиката и иронията. Всяка история дава морален урок, но преди всичко завладява със своята уникалност.


Историите проследяват сблъсъка на ценностите с порока, на мечтите с действителността, критикуват себелюбието, егоизма и безчувствието. Уайлд откроява различни измерения на човешката мъдрост и глупост и едновременно с това насърчава благоприличието и великодушието в човешките отношения.
Има много начини за интерпретация на тази книга. Можете да приемете историята за героите, които искат единствено да намерят приятели, мир и красота, или можете да погледнете по-дълбоко, отвъд редовете, и да се замислите върху това как тези приказни думи притежават всичко необходимо да променят представите ви за света.


В рубриката "Четиво" "Детски Дневник" представя откъс от "Щастливият принц" на Оскар Уайлд , предоставен от издателство "Апостроф". Читателите на "Детски Дневник" могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук.


За приказното огледало на Оскар Уайлд


Начевам този текст вече за пореден път, защото всеки опит ми се струва някак недостатъчен или прекалено клиширан. Каквото и да кажеш за великия Оскар Уайлд, никога не стига, но всичко за него вече е изговорено, преповторено до степен, в която е изгубило първоначалния смисъл и е станало банално.


Исках да започна с това, че съм чела приказките на Оскар Уайлд като дете и въпреки че тогава едва ли съм разбирала изцяло колко трудни въпроси поставят и колко деликатно са представени, някак с цялата крехкост на онова детско съзнание съм усетила силата им. Тази първа среща доведе до много следващи – с Идеалния мъж и винаги сериозния Ърнест в театъра, с Дориан Грей и разни други призраци. Винаги с прекрасен език, винаги с чувство за хумор и не малко тъга. И ето, че влизам в клишето


Сега, когато имам две деца, които тепърва ще четат тези истории, моят прочит беше малко по-различен. В красивия свят на Оскар Уайлд трагичното се усеща с по-голяма тежест. Уродливото обаче живее в пълна симбиоза с приказното и това е така естествено, че сякаш не би могло да бъде другояче. Приказките звучат като притчи, които могат да послужат не само за разчитането на всички творби на Оскар Уайлд и изкуството въобще, но и като едно своеобразно огледало на нашия свят. И точно през това огледало искам да покажа на децата си дуализма, присъщ на човечеството ни.


Моето скромно участие в тази книга се намира предимно в третия раздел, който ще споделя с теб, читателя. Там аз вече оставих своя прочит на приказните истории на Оскар Уайлд (и него разбира се също започвах многократно), а сега е твой ред да направиш това издание уникално и тези приказки твои лични. Какво виждаш в отражението на огледалото?
Яна Аргиропулос, художник на книгата


Приказни истории от Оскар Уайлд
Щастливият принц


Високо над града, върху стройна колона се издигаше статуята на Щастливия принц. Той целият беше покрит с тънки листа от чисто злато, за очи имаше два ярки сапфира и голям червен рубин блестеше върху дръжката на неговия меч.


Всички много му се възхищаваха.


– Хубав като петле на ветропоказател – забеляза един от градските съветници, кой- то искаше да си спечели име като ценител на изкуството. – Но не е чак толкова полезен – добави той от страх, че хората ще го смет- нат за непрактичен, какъвто всъщност не беше.


– Защо не си като Щастливия принц? – запита една разсъдлива майка малкото си момче, което плачеше, без да знае защо. – На Щастливия принц и наум не му идва да плаче за нещо!


– Радвам се, че има на света някой, който да е напълно щастлив – промърмори един разочарован човек, загледан в чудната статуя.


– Той е същински ангел! – възкликнаха децата от сиропиталището, когато излязоха от катедралата с яркочервени наметала и чисти бели престилки.


– Отде знаете? – рече учителят по математика. – Вие никога не сте виждали ангел.


– А, разбира се, че сме виждали, в нашите мечти! – отговориха децата, а учителят по математика се навъси и доби много строг вид, понеже не одобряваше децата да мечтаят.


Една вечер над града прелетя малко лястовиче. Приятелите му бяха заминали за Египет преди шест седмици, но то беше останало, защото бе влюбено в най-прекрасната тръстика. Беше я срещнало рано през пролетта, когато летеше надолу по реката подир голяма жълта пеперудка, и толкова хареса тънкото кръстче на тръстиката, че спря, за да ѝ заговори. – Мога ли да те залюбя? – попита лястовичето, което обичаше да пристъпва направо към въпроса и тръстиката му направи дълбок поклон. То започна да я заобикаля, като допираше водата с крила и правеше сребристи кръгове по повърхността. Това беше неговото ухажване и то трая през цялото лято.


- Каква смешна обич! - чуруликаха другите лястовички. - Тя няма пари, а има толкова много роднини. - И наистина реката беше пълна с тръстики. После дойде есента и всички птички отлетяха.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK