Комунизъм, терор, Народен съд и репресивен апарат ще се учат по история в 10 клас (допълнена)

Комунизъм, терор, Народен съд и репресивен апарат ще се учат по история в 10 клас (допълнена)

© Велко АнгеловПонятия като комунизъм, репресивен апарат, Народен съд, терор, атентат, съветизация, експроприация, безпартиен режим и трудововъзпитателни общежития са въведени в новата учебна програма по история и цивилизации за 10 клас, която бе утвърдена днес и влиза в сила за учебната 2019/2020 година, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).


Тези понятия, както и такива като приватизация и глобализация, са въведени в учебната програма след общественото обсъждане на публикуваните през есента проекти. Целта е да се подпомогне разбирането на процесите, уточниха от министерството. Оттам допълниха, че е засилен патриотичният акцент и е отделено внимание на събития от най-новата ни история, но в учебната програма са намерили място само факти, без да се допуска оценъчна интерпретация.


Пред "Дневник" проф. Евелина Келбечева от Американския университет, която е един от авторите на предложенията за въвеждане на понятията за тоталитарната държава, обясни, че те се уточняват от гледна точна на съвременното състояние на историографията.


В учебниците и примери за зависимостта на България от СССР
Учебната програма по история и цивилизации за 10 клас е цялостен курс по национална история – от древността до наши дни. От публикуваната програма се вижда, че след обучението учениците ще трябва да могат да дават примери за политически терор, репресии и нарушаване
на граждански, политически и човешки права и свободи, както и за зависимостта на българската външна и вътрешна политика от СССР. Десетокласниците ще трябва да посочват и характеристики за едноличната власт на Тодор Живков.


В хода на обсъждането на програмата по история и цивилизации са отпаднали отделни понятия, които са обект на изучаване през други предмети - неправителствени организации, мажоритарна и пропорционална избирателна система и др. Сред въведените нови понятия са и базилика и ротонда. Проследено е взаимодействието между различните цивилизации по нашите земи в отделните периоди от историята ни.


По литература ще се учат две глави от романа "Тютюн"


Днес е утвърдена и учебната програма по български език и литература за 10 клас, като за изучаване са заложени само творби на български автори. Сред тях са Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Гео Милев, Никола Вапцаров, Николай Хайтов и др., съобщиха от образователното министерство. Включени са емблематични текстове от българската литература от периодите след Освобождението до Първата световна война, между двете световни войни и след Втората световна война.


При общественото обсъждане за изучаване са конкретизирани две глави от романа "Тютюн" от Димитър Димов - 1 и 16 от първа част. Добавена е и творбата "Cis moll" на Пенчо Славейков.


Произведенията, които ще се учат в 10 клас, са "Левски" от "Епопея на забравените" на Иван Вазов, три глави от "Под игото" на Иван Вазов - "Гост", "Новата молитва на Марка" и "Пиянството на един народ", "Бай Ганьо" на Алеко Константинов, "Арменци", "Две хубави очи" и "В часа на синята мъгла" на Пейо Яворов, "Гераците" на Елин Пелин, както и "Да се завърнеш..." на Димчо Дебелянов.


По литература десетокласниците ще изучават още и "Септември" на Гео Милев, "Зимни вечери" на Христо Смирненски, "Повест" на Атанас Далчев, "Индже" и "Албена" на Йордан Йовков, "Писмо" на Никола Вапцаров, "Дърво без корен" на Николай Хайтов и "Нежната спирала" на Йордан Радичков.


Какво ще се учи за историята на България след Втората световна война до 1989 г. четете тук.
Какво ще се учи в 10 клас според новите учебни програми четете тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hunt
  hunt
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Кака Корни как ли ще подскача пак! И Йончева сигурно!

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  Чак в 10 - ти клас ли ще им обясняват какво е : терор, атентат, експроприация и безпартиен режим ?

  [email protected]
 3. 3 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Не вярвам на очите си просто.Ако стане - добре,но 10-токласниците вече ще са заразени от комунистическата ерес.

 4. 4 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 780 Неутрално

  Изключително важна стъпка. Поздравления.

 5. 5 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Трудно ще обяснят на 10-окласника, че "репресивен апарат" може да е и отказът на полицията да си свърши работата през 21-и век в една демократична държава като нашата.

 6. 6 Профил на Biggus Dickus
  Biggus Dickus
  Рейтинг: 546 Неутрално

  До коментар [#3] от "Cara Mia":

  Пак добре - в десети клас са на ръба да придобият правото да гласуват, ако правилно им го обяснят, ще има да им топли за деня на изборите. По-генералния проблем обаче е, че всички дето трябва да ги избираме са все от същото комунистическо котило.

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 7. 7 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Весело

  На ескурзии до БЕЛЕНЕ да се види и малкото край Ловеч даже може да изгради комплекс"Анти комунисимеският фашизъм на социализма"

  Долу рушистите и фашистите
 8. 8 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Това би било една от малките съществени доказателства, че ставаме все повече европейска държава. Следващата и окончателна стъпка е да се прекъсне икономическата зависимост на нашите политически елити от Русия. Тоест търговските връзки межуд български и руски бизнесмени да се ръководят единствено от взаимната изгода, без да се политизират по какъвто и да е начин.

 9. 9 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Много е важно да се спомене, че сегашното БСП е наследник на БКП.

 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Първото, което трябва да учат в този урок е, че комунистическият режим е обявен за престъпен със закон, приет от народното събрание.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 11. 11 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1559 Весело

  ............ше лъготат децата............????!!!!!!......а как ше им ОБЯСНЯТ , че при БАЙ ТОШО БЯХМЕ 10-ет /ДЕСЕТ/ МИЛИОНА.....а ся няма 7-ЕМ /СЕДЕМ/.......???!!!!!.........а ЗА ПРИВАТИЗАЦЕЯТА И ЕКСПОРПРИАЦИЯ И КРАЖБИ няма да КОМЕНТИРАМ......../че ДНЕВНИК СА МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНИ НА ТАЯ ТЕМА......../.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 12. 11 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#5] от "Лео":
  Не е трудно изобщо. Но далече по-важно е да се обясни как репресивният апарат на държавата е използван да мачка хората и да предопределя техните съдби.

 13. 13 Профил на Минас Бахдасарян
  Минас Бахдасарян
  Рейтинг: 679 Гневно

  За каква експроприация иде реч?

  Това са брутални грабежи на червените терористи!!!!
  Всичко останало са словесни полюции!

  Da mihi factum, dabo tibi ius.
 14. 14 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#1] от "hunt":

  За сега е по-добре късно - отколкото никога!А проф.Келбечева е от "стара коза - яре" и ще знае как да представи нещата.

 15. 15 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#11] от "kesh":
  Много просто ще им обяснят: при бай ти Тошо страната беше като голям затвор, от който не можеше да се избяга. Веднага щом вратите на затвора се отвориха, хората започнаха да бягат и тази бройка е вече около 2 милиона. така че този решим прогони и остатъците от него продължават да гонят хората на Запад.
  И не послъгвай, по времето на тоталитаризма България беше 8.5 милиона, а не 10 милиона.

 16. 16 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#11] от "kesh":

  Ще го обеснят с ГРАНИЦИ ,КУЧЕТА ,УБИЙСТВА НА БЕГЪЛЦИ!!!! Това е страшната истина на комунистическата кочина на съвецката терористична компартия!...никой нямаше право да ходи в Западна Европа без разрешение камо ли да живее нормално в Европа!!!

  Долу рушистите и фашистите
 17. 17 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Весело

  До коментар [#3] от "Cara Mia":

  А представяте ли си , другарката по антикомунизъм от Криводол (да речем) , как дърпа ушите на невнимаващите в час , или поправителен по антикомунизъм .
  Когато видя това ще си отида от този свят с мисълта , че в България е дошло Освобождението !

 18. 18 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1559 Разстроено

  До коментар [#15] от "авторът":

  всичко БЕШЕ ЛОШО ПРИ БАЙ ТОШО ЛИ..........!!!!??????..........хората БЕХА ПО ЕДИН МЕСЕЦ НА МОРЕТО............чак ДА ТЕ ФАНЕ СЕКЛЕТА...всичко ЖИВО СТРОЕШЕ КЪЩИ...........проблема е ОТ ЛУКАНОВ- НАТАТЪКА........НАСЛЕДСТВОТО НА БКП...........ТИЯ ХОРА НЕ МИРЯСАХА...............КЪДЕ СА АКТИВИТЕ НА ДЪРЖАВАТА......?????!!!!!!€..€€$$$$$........В КОЙ.......????!!!!!!!...........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 19. 19 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#11] от "kesh":Много просто ще им обяснят: при бай ти Тошо страната беше като голям затвор, от който не можеше да се избяга. Веднага щом вратите на затвора се отвориха, хората започнаха да бягат и тази бройка е вече около 2 милиона. така че този решим прогони и остатъците от него продължават да гонят хората на Запад. И не послъгвай, по времето на тоталитаризма България беше 8.5 милиона, а не 10 милиона.
  —цитат от коментар 15 на авторът


  Умнооо...хората бягали на запад заради бай Тошо!!!

 20. 20 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Само аз ли помня, че 95-та, 96-та също ги пишеше тези неща в учебниците?

 21. 21 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1559 Любопитно

  ......... всичко не е БИЛО ЦВЕТЯ И РОЗИ при БАЙ ТОШО........но не МОЖЕ И С ЛЕКА РЪКА ДА СЕ ОТРИЧА ВСИЧКО.........!!!!!???????........да РАЗРУШИМ ЦЕЛАТА ДЪРЖАВА И ДА Я ПРАВИМЕ НА НОВО........??????!!!!!!!!.....ами ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА НАПРАВИ ДВОРЕЦА- НДК.......- ДЕТО СА ПОСРЕЩАМЕ ГОСТИТЕ.........!!!!!!??????......нема КАК ВСИЧКО ДА Е ЛОШО...........за БОЛНИЦИ , ЗА ПОЧИВНИ БАЗИ И УЧИЛИЩА НЕМА ДА ГОВОРЯ........

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 22. 22 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Браво, а за СИК, ВИС ,Жан Видденов и хиперинфлацията, за фалираните банки,за подаряването на държавните активи на разни комунисти и ДС олигарси за без пари от избрания да се бори с комунистите Костов в кой клас ще се учи?

 23. 23 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  ............ше лъготат децата............????!!!!!!......а как ше им ОБЯСНЯТ , че при БАЙ ТОШО БЯХМЕ 10-ет /ДЕСЕТ/ МИЛИОНА.....а ся няма 7-ЕМ /СЕДЕМ/.......???!!!!!.........а ЗА ПРИВАТИЗАЦЕЯТА И ЕКСПОРПРИАЦИЯ И КРАЖБИ няма да КОМЕНТИРАМ......../че ДНЕВНИК СА МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНИ НА ТАЯ ТЕМА......../.......
  —цитат от коментар 11 на kesh


  ако при бай ти тошо границата беше отворена, не 7, сигурно 2 милиона щяха да останат в онази кочина, в която само хора със свинско самосъзнание се чувстваха добре.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 24. 24 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#22] от "bwy56537275":

  Това е следсвие от предишното

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3461 Весело

  До коментар [#22] от "bwy56537275":

  В докторантурите по история н Кембридж и Харвард!

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 27. 27 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#15] от "авторът":всичко БЕШЕ ЛОШО ПРИ БАЙ ТОШО ЛИ..........!!!!??????..........хората БЕХА ПО ЕДИН МЕСЕЦ НА МОРЕТО............чак ДА ТЕ ФАНЕ СЕКЛЕТА...всичко ЖИВО СТРОЕШЕ КЪЩИ...........проблема е ОТ ЛУКАНОВ- НАТАТЪКА........НАСЛЕДСТВОТО НА БКП...........ТИЯ ХОРА НЕ МИРЯСАХА...............КЪДЕ СА АКТИВИТЕ НА ДЪРЖАВАТА......?????!!!!!!€..€€$$$$$........В КОЙ.......????!!!!!!!...........
  —цитат от коментар 18 на kesh  за кое море говориш? за онова дето се ходеше с карти в мизерни квартири ли?? 4 души набутани в една стая, 2 часа топла вода на ден, и един кенеф на 10 души??
  Сега виждаш ли какви модерни кооперации се строят?? Тогава се строяха панелки, не знам откъде ги измисли тези къщи.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Весело

  никой десетокласник няма и да прочете дори . по ефектно да им пуснат на всеки километър или Рамбо

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Чак в 10 - ти клас ли ще им обясняват какво е : терор, атентат, експроприация и безпартиен режим ?
  —цитат от коментар 2 на karabastun

  Според мен ще е по-ефективно от детската градина да им казват какво е терорски комунизъм и да ги плашат с червените демони на Мао,Ленин и Салот Сар!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Смешки. Едно време, още в първи клас учехме, че "слънце е нашата Партия, ние сме нейни лъчи".

  Защо не, факулатативно, в 4-ти курс на висшите училища 9само ухманитарните специалности, ъф коурс)

 31. 31 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Ето и текстовете. Мисля че трябва да се преследва пропагандирането му!!!
  ..................................................................................................................................
  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН

  Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.

  Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.
  (2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.

  Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:
  1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;
  2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;
  3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";
  4. моралния и икономическия упадък на държавата;
  5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;
  6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;
  7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;
  8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;
  9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;
  10. безогледното унищожаване на природата.
  (2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:
  1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;
  2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;
  3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;
  4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:
  а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;
  б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;
  в) лишаване от право на собственост;
  г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;
  д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;
  е) лишаване от гражданство;
  5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;
  6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.

  Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.
  (2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.

  Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.
  -------------------------
  Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 32. 32 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2294 Весело

  какво е терорски комунизъм
  —цитат от коментар 29 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи

  Нещо като човекоядец-канибал.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  и разбира се нито дума за наследниците на комунисти получили предприятията , доносниците маскирани като демократ/дипломати , идеологически пропадаватели развяващи демократично вече слово не трябва да се изучава

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1372 Неутрално

  Подкрепям и отдавна трябваше да ги има тези работи - защото вече няколко поколения млади хора могат и лесно ги манипулират с приказките, колко хубаво си е било.
  Хубаво било, ама децата на всички големи комунисти, по някакви "тайнствени" причини учеха и учат и днес на запад и най-вече в (уж) омразните САЩ и Великобритания, мръсните колонизатори:).

 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Юмрукчал
  Юмрукчал
  Рейтинг: 213 Неутрално
 37. 37 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#23] от "kaiser":

  Виц от време оно-
  Питат Радио как да се реши жилищния проблем.

  Отговор-отворете границите

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 43. 43 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3846 Неутрално

  "Комунизъм, терор, Народен съд..."  Хронологично правилно са подредени. Само трябва да се постави в кавички "Народен съд".

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 44. 44 Профил на We Do Not Sow
  We Do Not Sow
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Страхотно, крайно време е истината да влезе в учебниците.

 45. 45 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Сега е ПО- ДОБРЕ.......МЛАДИТЕ ПОНЕ ИМАТ СТРАХОТНА ПЕРСПЕКТИВА ЗА РАЗВИТИЕ........ако ИМАТ АКЪЛ И ДУПЕ...........но не МОЖЕ ДА СЕ ОТРИЧА МИНАЛОтО и ДЪРЖАВНИКА БАЙ ТОШО........човека ЛАВИРАШЕ , СНИШАВАШЕ СЕ и ДОКОЛКОТО МОЖЕШЕ И МУ ПОЗВОЛЯВАХА РУСНАЦИТЕ РАБОТЕШЕ НА ПОЛЗА РОДУ...........ЛЮДМИЛА БЕШЕ про - ЗАПАДНО ОРИЕНТИРАНА.......!!!!?????............КОЙ Я БАСТИСА......????!!!!!!........./все ОЩЕ ИМА МНОГО ВЪПРОСИ БЕЗ ОТГОВОР......., ЗА ЗАДГРАНИЧНИТЕ ДРУЖЕСТВА И ПАРИТЕ ИМ НЕМА ДА ПИТАМ........!!!!?????..../

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 46. 46 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  До коментар [#23] от "kaiser": Виц от време оно-Питат Радио как да се реши жилищния проблем.Отговор-отворете границите
  —цитат от коментар 42 на Мойше! Толкоз!!!
  кое радио? Ереван ли? :D

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3893 Любопитно

  "От публикуваната програма се вижда, че след обучението учениците ще трябва да могат да дават примери за политически терор, репресии и нарушаване на граждански, политически и човешки права и свободи."

  Важно е да се учи за тези неща от нашата история, но не само в периода от 1944-1989, но също така в периода 1918-1944 г. !!!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 690 Неутрално

  ............ше лъготат децата............????!!!!!!......а как ше им ОБЯСНЯТ , че при БАЙ ТОШО БЯХМЕ 10-ет /ДЕСЕТ/ МИЛИОНА.....а ся няма 7-ЕМ /СЕДЕМ/.......???!!!!!.........а ЗА ПРИВАТИЗАЦЕЯТА И ЕКСПОРПРИАЦИЯ И КРАЖБИ няма да КОМЕНТИРАМ......../че ДНЕВНИК СА МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНИ НА ТАЯ ТЕМА......../.......
  —цитат от коментар 11 на kesh


  Няма нужда да го обясняват, всяко едно дете има поне един роднина на запад, който бачка там за да си издържа семейството тук. Децата много добре знаят и до сега не съм срещнал нито едно, което да мечтае да емигрира в Русия или Северна Корея, но пък всичките искат да обиколят Европа, да учат там. И това не е заради строя, а просто имат достатъчно информация и виждат къде как се живее.

  No Pain No Gain
 49. 49 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Очаквам до часове Корнелия и комунистите около нея, да се оплачат.А малко по-натам, очаквам и герберските комундета, да премахнат тези часове.
  Хвани БСП, удари ГЕРБ!

 50. 50 Профил на nehaen
  nehaen
  Рейтинг: 395 Весело

  Аз за Митко Палаузов, който преди да умре е написал с кръвта си върху снега "Да живее БКП" и за децата от Ястребино където най малкото ястребче написало толкоз красиво буквата "Б" и затова вместо снимката му са сложили буквата, съм учил не знам точно в кой клас но със сигурност е преди седми клас и куп други дивотии

 51. 51 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#31] от "Николай Колев":

  Колега, за мен е ясно, че си искал да кажеш, че трябва да се преследва пропагандирането на комунистическия режим, но се е получило някакси двусмислено. Аз бих допълнил, че законът за престъпния характер на комунистическия режим трябва да залегне задължително в учебните програми на средните училища, или най-малкото да има толкова тежест, колкото и българската Конституция.

  Пазете се от доносника vesolr
 52. 52 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#45] от "kesh":

  Някой от Фашистко-комунистическа партия на коминтерна извинили се!?? сталин като уби 50 млн свой хора извини ли се???? 50 милиона е избил комунистът!!! това ли е целта на заданието на другарите?? в Белене ,с.Скравена ,Ловеч ,край Търново са убивани БЪЛГАРИ!! това ли е било доброто на Социализма на фашистката комунистическа партия?????

  Долу рушистите и фашистите
 53. 53 Профил на shule
  shule
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Мнооого отдавна това трябваше да бъде направено. Младите да знаят и да помнят какво са правили тези престъпници. За да няма заблудени, защото мъдрите са казали, "който не помни историята е осъден да я повтори".

 54. 54 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 514 Неутрално

  За да могат бъдещите поколения да се предпазят от неокомунизма който настъпва с маската на либерализма, то комунистическите варварства, терор, глупост и невежество, трябва да се изучават още от първи клас.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 55. 55 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Трудно ще обяснят на 10-окласника, че "репресивен апарат" може да е и отказът на полицията да си свърши работата през 21-и век в една демократична държава като нашата.
  —цитат от коментар 5 на Лео


  По времето на НЕдемокрацията затворите в България пукаха по шевовете, не само от политически, а и от криминални престъпници. Медиите не можеха да мърдат и шикалкавят. С други думи инфо НЕ се даваше. По времето на социализЪма са ставали страшни неща - извършвани не само от генетичните престъпници - българските комуняги, но и от патологични криминални елементи. В едно си прав, след 10 ноември, рецивидистите например се увеличиха с помощта на селянинът от Веселиново (RIP), който демократично освободи от затвора не само политическите затворници, но и криминалния контингент, за да създава хаос в държавата, докато Луканов се занимаваше с организиране на рекетьорски сдружения по места и определяше лихвения процент, който провинцията ще плаща на София.

  Пазете се от доносника vesolr
 56. 56 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  До коментар [#45] от "kesh":Някой от Фашистко-комунистическа партия на коминтерна извинили се!?? сталин като уби 50 млн свой хора извини ли се???? 50 милиона е избил комунистът!!! това ли е целта на заданието на другарите?? в Белене ,с.Скравена ,Ловеч ,край Търново са убивани БЪЛГАРИ!! това ли е било доброто на Социализма на фашистката комунистическа партия?????
  —цитат от коментар 52 на marks_nazi


  Чичко Сталин само в Гулаг е погубил 30 милиона северноазитци. А това си е направо повече от геноцид. За сметка на това поодопечните на Путин го почитат като светец и го смятат за най-великият лидер на сатрапията Русия, ака Съветски съюз.

  Пазете се от доносника vesolr
 57. 57 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  До коментар [#51] от "GreenEyes":
  Посочил съм го в коментар № 10 https://www.dnevnik.bg/detski_dnevnik/2018/01/15/3112701_komunizum_teror_i_represiven_aparat_shte_se_uchat_po/?ref=id&_ga=2.127119561.5557496.1515825700-67031248.1511545361 #comment-10

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 58. 58 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#11] от "kesh":

  А какво ще кажеш за лагерите в Белене, Ловеч, Скравена и още много други. Какво ще кажеш за хилядите АБПФК, които се нароиха. Някои от тях и по наследство. И хилядите облаги, които ползваха. А ще обясниш ли за т.нар. "гражданство" Живееш ли в един град не можеш да отидеш в друг. За чакането с години да си закупиш автомобил. За режима на тока. За купонната система. За двата "възродителни процеса". Вторият го знаем. Но за този на Димитров никой не говори. Много хора са принудени да се откажат от българин и да се покажат македонец. Разстрелвали са несъгласните. Димитър Талев е пратен да живее в Македония. Обявили са го за македонец. Той написва четирилогията си. И е върнат в България. Изгонили са го от Македония. И тук е заточен в провинцията. Отказва да е македонец и не е приет и от двете държави понеже е българин. А за романа "Тютюн", който е върнат за пренаписване. Защото няма партизански и комунистически участници. Какво ще кажеш за декемврийския пленум на ЦК на БКП, когато е взето решение за "все по-тясно сближаване и постепенно сливане с СССР" Искали са да станем 16-та република. За изнасянето на целият златен резерв на БНБ, за да получим заем от Брежнев. И още много други национални предателства. Малко неща ще се изучават в училище. Но по-добре от нищо

  Димитър Димов
 59. 59 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 839 Неутрално

  ............ше лъготат децата............????!!!!!!......а как ше им ОБЯСНЯТ , че при БАЙ ТОШО БЯХМЕ 10-ет /ДЕСЕТ/ МИЛИОНА.....а ся няма 7-ЕМ /СЕДЕМ/.......???!!!!!.........а ЗА ПРИВАТИЗАЦЕЯТА И ЕКСПОРПРИАЦИЯ И КРАЖБИ няма да КОМЕНТИРАМ......../че ДНЕВНИК СА МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНИ НА ТАЯ ТЕМА......../.......
  —цитат от коментар 11 на kesh


  Е, това, за което питаш, е лесно.

  За първото - че ни държаха с автомати в кошарата, и никой не можеше да излезе извън България, а сега поне три милиона са извън страната - пътуват по света, като всички нормални хора; свалили са им веригите, значи; също и с това, че при Тошо като почнеш от киното и телевизията и свършиш с целия начин на живот и забраната да се мисли, всичко беше толкова тъпо, че единственото развлечение на хората беше да се ебат; и че когато животът е толкова гаден, че повече и не може, хората правят деца с надеждата, че поне те, в едно неопределено бъдеще, а ако не те, то внуците ще живеят нормално. И трябва да се припомня, че Тошо свърши в затвора, но там не попадна на хора.

  За второто - че шайка мародери, вървящи след нацистката армия на Сталин, са си експроприирали имотите на хората - в името на цялото общество след 1944 година, а когато са усетили, че им свършва времето, тези същите, уж "общонародни" имоти са си ги подготвили за приватизация, което и са направили след 1990 година, и сега те са в ръцете на активистите на БСП или на децата им, или на "свързани хора".

  Също така трябва да им се обясни че повсеместното крадене в България е резултат от забранената, но неизживяна комунистическа идеология, според която всичко е общо и най-хубавото, светлото бъдеще, ще настъпи, когато всеки може да си вземе безнаказано каквото му требе, когито му требе и колкото му требе - "на всекиго според потребностите". Това така яко беше втълпявано, че в пласт от подсъзнанието ни се превърна, и сеги всеки се мъчи да живее като в светлото бъдеще, т.е., да крадне, значи, колкото може.

 60. 60 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  Дано да се учи истината за тези позорни страници от историята ни.

 61. 61 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Куриозното, че всички, които заемат съществени позиции сега са хора, свързани с комунизма по една или друга линия. Къде е учил Борисов ? Ами Цачева в коя партия е членувала ? Чия внучка е Л. Павлова ? А каква да кажем за това, че доносник на ДС е министър - Каракачанов ! Кои са собствениците на проспериращите фирми у нас ? Не е ясен телешкия възторг за това, че щяло да се учи за комунизма. Е, и ? Други ден вашите деца къде ще работят ? Ами във фирмите на децата на комунистите. Там. Тук-таме да има изключения. Някои щели да отидат на Запад. Живи и здрави. Ще има да блъскат там за да живеят прилично, а децата на комунистите ще си живеят като царе в България.
  Нима не разбирате, че това с ученето на комунизма е поредния цирк ? Това нищо не променя. Не ви ли прави впечатление, че никой не предлага лустрация ? Лустрация съпроводена от конфискация, ако е нужно. Защо ? Защото всичките по върховете може и да пострадат. Та, затова дайте да учим комунизма. Учете си го, а комунистите ще има да ви се смеят и да си правят гаргара с вас. Защото държат всичко.

 62. 62 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Друг път няма да бързам да пиша, преди да изчета докрай постингите на братята и сестрите ... айде пак асоциации от рапа, стига де,.. от форума... Всичко, което съм написал, те вече по десет пъти са го казали, и то - много по-добре.

 63. 63 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#45] от "kesh":

  "Сега е ПО- ДОБРЕ.......МЛАДИТЕ ПОНЕ ИМАТ СТРАХОТНА ПЕРСПЕКТИВА ЗА РАЗВИТИЕ........ако ИМАТ АКЪЛ И ДУПЕ........"
  Не бих я нарекъл страхотна и за съжаление младите нямат кой знае какво бъдеще. Голямото им предимство е, че са млади и имат повече време. Също и дупето, то помага повече от акъла и една друга работа помага... но не всеки е проститут и проститутка. 90 % от родените в бедни, средно заможни, богато семеиства запазват нивото си. Едва 10% успяват да се извисят над него. На Англосаксонския свят и на Европа им предстоят много трудни десетилетия...Бъдещето изобщо не е розова. Бих повторил строфата на Яворов- деца боя се зарад вас!

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  Не си чешете клавиатурите! Споровете са безмислени...
  Всички знаем, че при социализма държавата осигуряваше на всеки:
  - безплатно образование;
  - безплатно здравеопазване;
  - солидно спазване на реда и законите;
  - безплатна храна;
  - безплатно жилище;
  - безплатна вода, ток и отопление;
  -.....
  и сега го прави за определени правоимащи на определените за целта места, наречени места за лишаване от свобода, т.е. затвори. Жалко, че не осигурява възможност на всички заслужили комунета да се възползват от това...

 66. 66 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#59] от "gr52":

  И с тая пропаганда ли ще накараш младите да ти вярват ? Дда, това, което си писал е така, но картината бе шарена. По времето на комунизма се ходеше на почивка, правеха се сватби, кръщанета и т.н. Впрочем ходеше се и в чужбина - соц. лагера. По онова време нямаше безработица, нямаше закъснение на заплатите, нямаше ги чорбаджиите, които да ти обясняват, че си боклук и че нищо не става от теб и се ташачат с теб. Вярно е, че доста неща не бяха наред. Но инфантилното говорене за социализма само ще накара младите да се присмиват на такива приказки.

 67. 67 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 800 Неутрално

  държавата ни е не просто бавноразвиваща, а направо умствено изостанала!

  30г трябваше да минат от края на социалистическата диктатура, за да се появи едно такова плааахо споменаване в учебника.

  кой разбрал - разбрал, който не е - за 10 кинта и сандвич, ще го водят у софето да контрапротестира.

 68. 68 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3891 Неутрално

  ...и десетки хиляди избити като животни, неизвестно колко репресирани в лагери, където много са и измрели, стотици хиляди подтискани, заплашвани, тормозени, разпитвани....милиони заложници на комунистическите велможи и кремъл, една цяла нация осакатена до неузнаваемост със съсипано бъдеще за поне половин век напред, продадени национални идеали, предадено национално достойнство, население, очакващо просто да се отворят границите за да напусне и никога да не се завърне в инак държава с дадености да бъде най - доброто място за живеене в цяла Европа....С една дума - черно знаме, спуснато за България, мракобесие без аналог в най - новата ни история. Дали ще имаме сили достойно да се отърсим от това петно като нация ?

 69. 69 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  ............ше лъготат децата............????!!!!!!......а как ше им ОБЯСНЯТ , че при БАЙ ТОШО БЯХМЕ 10-ет /ДЕСЕТ/ МИЛИОНА.....а ся няма 7-ЕМ /СЕДЕМ/.......???!!!!!.........а ЗА ПРИВАТИЗАЦЕЯТА И ЕКСПОРПРИАЦИЯ И КРАЖБИ няма да КОМЕНТИРАМ......../че ДНЕВНИК СА МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНИ НА ТАЯ ТЕМА......../.......
  —цитат от коментар 11 на kesh


  Даааа, при Вашия социализъм всичко е било по мед и масло. Вина нямате. Имате проблем. Че не цените личната си, индивидуална свобода. И сте готови да я замените за къшей хляб и паница чорба, стига да ги имате всеки ден. Предлагате лоялността и обожанието си на всеки, който, според вас, може да ви ги осигури, само да ви избави от настоящата несигурност. Днес - Путин, утре, ако трябва, и Ким Чен-Ун. Но както е известно отдавна, сбъдването на подобни мечти води до загуба на свобода, без да се получи каквато и да е сигурност. А, и да не пропусна, готови сте , заради господарите си в Москва да забравите, че сте българи. Историята говори...

  Пазете се от доносника vesolr
 70. 70 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 839 Неутрално

  А, не! Една словесна находка все пак имам, и май не е словесна, а есенциална. Същностна, тъй да се рече. Успях да постигна същността на управлявалите през годините след втората световна война комунисти - те наистина са МАРОДЕРИ, ВЛАЧЕЩИ СЕ СЛЕД АРМИЯТА НА СТАЛИН И ОБИРАЩИ ВСИЧКО ПО ПЪТЯ СИ - ТРУПОВЕ СЪЩО!!!

  И още нещо - всички изпитваме сериозни затруднения с това, като как да се обръщаме към тези, които се разписаха, че приемат активите на МАРОДЕРИТЕ, но си правят оглушки, когато стане дума за пасивите. Поради липса на нещо по-добро, значи, си им викаме "другари" и "другарчета", както те сами си викат помежду си.

  Те може и да имат основания - другари по кражбите, по извратеност на психиката, по престъпления, и т.н., но на мен лично не са ми нито другари, нито другарчета. Такива "другарчета" и в нощен кошмар не си пожелавам. .

  Така че: официално започвам да се обръщам към членовете и симпатизантите на БСП с "ЕЙ, МАРОДЕР!!!" Защото наследникът на мародера също е МАРОДЕР. И няма как хем да са сто и петдесет годишна партия", хем да не са такива.

 71. 71 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#65] от "lz73":
  Всичко това беше безплатно, защото беше платено със собствеността на милиони българи, с липсата на перспективи, с липсата на инициатива, с липсата на бъдеще = безплатно беше еднакво сивото в обществото, която в края на 80-те и то започна да свършва и Партията си организира преход към осребряване на властта.

 72. 72 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Добре е това, тамън учениците ще могат да направят паралел с мутрокрацията.

 73. 73 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#45] от "kesh":

  Живкова беше далекоизточно ориентирана. И може би най-младият министър на културата. НДК го кръстиха на нейно име още докато беше жива. Наследницата на императора

  Димитър Димов
 74. 74 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 839 Неутрално
  ......... всичко не е БИЛО ЦВЕТЯ И РОЗИ при БАЙ ТОШО........но не МОЖЕ И С ЛЕКА РЪКА ДА СЕ ОТРИЧА ВСИЧКО.........!!!!!???????........да РАЗРУШИМ ЦЕЛАТА ДЪРЖАВА И ДА Я ПРАВИМЕ НА НОВО........??????!!!!!!!!.....ами ЛЮДМИЛА ЖИВКОВА НАПРАВИ ДВОРЕЦА- НДК.......- ДЕТО СА ПОСРЕЩАМЕ ГОСТИТЕ.........!!!!!!??????......нема КАК ВСИЧКО ДА Е ЛОШО...........за БОЛНИЦИ , ЗА ПОЧИВНИ БАЗИ И УЧИЛИЩА НЕМА ДА ГОВОРЯ........
  —цитат от коментар 21 на kesh


  Още я помня Людмила как носеше тухлите... По две четворки във всяка ръка. И как търчеше нагоре по скелето с кофите с варово- циментовия разтвор, и това помня. А пък заема, дето го взе, за да я плати цялата тази работа!!! Мани, мани...

  И слушай бе, МАРОДЕР - на мене затова значи са ми вземали от всеки сто изкарани лева осемдесет и пет - за да можеш ти да стоиш на Черноморието , "додето съклет те фане"! Я марш от тука!

 75. 75 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Всичко,каквото може да се каже за комунизма,го е написал Георги Марков,освен ако не публикуват архивите от Лубянка..Проблемът е,че няма кой да чете.Аз трудно ще убедя дъщеря си(12 год.)При това, тя се класира миналата година на финалния кръг на уч.конкурс"Стъпала на знанието"по български език.

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  По-добре късно, отколкото никога. Но мисля,че семейството също трябва да изиграе своята роля в ограмотяването на подрастващите и то да почне от много по -рано.

 77. 77 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Чак в 10 - ти клас ли ще им обясняват какво е : терор, атентат, експроприация и безпартиен режим ? —цитат от коментар 2 на karabastun Според мен ще е по-ефективно от детската градина да им казват какво е терорски комунизъм и да ги плашат с червените демони на Мао,Ленин и Салот Сар!
  —цитат от коментар 29 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Идеята е добра, но не е нова. Имам познато семейство - мъжът: отдавна превърнал се в българин потомък на белогвардейци. Жената - внесена преди пет-шест години рускиня от "Псков" - господ да ме убие, ако го знам това пък къде е. Детето им говори руски, български и руско-български. Допреди две години го плашеха, че ако не слуша, през нощта страшният дядя Вова ще дойде, ще го вземе и ще го закара в Русия, където е много страшно.

 78. 78 Профил на Sandokan
  Sandokan
  Рейтинг: 213 Весело

  Иди обяснявай на глупака, че някои негови действия имат обратен ефект - няма смисъл.

 79. 79 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Ето и текстовете. Мисля че трябва да се преследва пропагандирането му!!!..................................................................................................................................ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕНОбн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.Чл. 1. (1) Българската комунистическа партия (тогава именуваща се Българска работническа партия /комунисти/) идва на власт на 9 септември 1944 г. с помощта на чужда сила, обявила война на България, и в нарушение на действащата Търновска конституция.(2) Българската комунистическа партия е отговорна за управлението на държавата във времето от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г., довело страната до национална катастрофа.Чл. 2. (1) Ръководствата и ръководните дейци на Българската комунистическа партия са отговорни за:1. целенасоченото и преднамереното унищожаване на традиционните ценности на европейската цивилизация;2. съзнателното нарушаване на основните човешки права и свободи;3. безпрецедентната разправа с народните представители от ХХV Народно събрание и всички невинно осъдени от така наречения "Народен съд";4. моралния и икономическия упадък на държавата;5. установяването на централизирано директивно управление на икономиката, довело я до разруха;6. погазването и отмяната на традиционни принципи на правото на собственост;7. рушенето на моралните ценности на народа и посегателството срещу религиозните му свободи;8. провеждането на непрекъснат терор срещу несъгласните със системата на управление и срещу цели групи от населението;9. злоупотребата с възпитанието, образованието, науката и културата за политически и идеологически цели, включително мотивиране и оправдаване на изброените по-горе действия;10. безогледното унищожаване на природата.(2) Комунистическият режим е отговорен за това, че:1. отнемаше на гражданите всяка възможност за свободна изява на политическата воля, като ги принуждаваше да крият своята преценка за положението в страната и ги принуждаваше да изразяват публично съгласие за факти и обстоятелства с пълното съзнание за тяхната невярност и дори това, че те представляват престъпления; това то постигаше чрез преследване и заплахи от преследване към отделната личност, нейното семейство и близки;2. системно нарушаваше основните човешки права, като потискаше и цели групи от населението, обособени по политически, социален, религиозен или етнически признак, въпреки че Народна република България още през 1970 г. се присъедини към международни актове по правата на човека;3. нарушаваше основните принципи на демократичната и правова държава, международните договори и действащите закони, като с това поставяше интересите на комунистическата партия и нейните представители над закона;4. при преследванията срещу гражданите използваше всички възможности на властта, като:а) екзекуции, нечовешки затворнически режим, лагери за принудителен труд, мъчения, подлагане на жестоки насилия;б) освидетелстване или настаняване в психиатрични заведения, като средство за политически репресии;в) лишаване от право на собственост;г) възпрепятстване и забрана за получаване на образование и упражняване на професия;д) възпрепятстване на свободното движение във и извън страната;е) лишаване от гражданство;5. безнаказано се извършваха престъпления и се предоставяха незаконни предимства на лица, които вземаха участие в престъпления и преследвания на други лица;6. подчиняваше интересите на страната на чужда държава до степен на обезличаване на националното достойнство и практическа загуба на държавен суверенитет.Чл. 3. (1) Посочените в чл. 1 и 2 обстоятелства дават основание да се обяви комунистическият режим в България от 9 септември 1944 г. до 10 ноември 1989 г. за престъпен.(2) Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.Чл. 4. Всички действия на лица, които през посочения период са били насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология, са справедливи, морално оправдани и достойни за почит.-------------------------Законът е приет от ХХХVIII Народно събрание на 26 април 2000 г. и е подпечатан с официалния печат на Народното събрание
  —цитат от коментар 31 на Николай Колев


  Благодаря, че припомнихте!

 80. 80 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Добре е това, тамън учениците ще могат да направят паралел с мутрокрацията.
  —цитат от коментар 72 на olimpipanov


  Която е пак комунистическо дело. След като разпределиха между доверени хора "общонародната собственост" - "ми те бяха народа, ма!", сформираха отряди от бивши спортистчета, които "да съдействат" когато дойде време новоназначените бизнесмени да им я връщат с лихвите.

 81. 81 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#71] от "авторът":
  Пробвай пак да прочетеш внимателно какво съм написал. Нарича се четене с разбиране...
  В случая маалко изплагиатствах Георги Марков....

 82. 82 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Най-важният предмет който трябва да се учи в училище е Икономика, или по скоро Основни принципи на пазарната икономика. Политическата неграмотност в БГ е прекалено огромна. Прекалено много хора живеят с мисълта че заплатите им се определят от държавата.

 83. 83 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 839 Неутрално

  и разбира се нито дума за наследниците на комунисти получили предприятията , доносниците маскирани като демократ/дипломати , идеологически пропадаватели развяващи демократично вече слово не трябва да се изучава
  —цитат от коментар 33 на дерибеев


  Дерибеев, кво става с тебе бе, пич? Ти съвсем като наш човек започваш да мислиш? Да не си промил с нещо гипса от мозъка?

 84. 84 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#45] от "kesh": Епа що за задграничните дружества и парите им "нема да питаш"? Требе да се пита, и още как!

 85. 85 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Нека да се добави и:
  + Закон за лустрацията и защо не се състоя.
  + Протести 2012 година срещу проектозкаон за закрила на детето без думата родител от анонимни за обществото НПО-та
  *** Като интердисциплинарна връзка с математика може да сметнат размера на грантовете за 20 години.

 86. 86 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#82] от "happystory":


  ...Прекалено много хора живеят с мисълта че заплатите им се определят от държавата.
  —цитат от коментар 82 на happystory


  Още по-страшно е, че доста хора искат това да се случва. Не знам кой беше казал, че можеш да извадиш човек от комунизма, но комунизма от човек е доста по-трудно.

 87. 87 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 839 Неутрално

  "От публикуваната програма се вижда, че след обучението учениците ще трябва да могат да дават примери за политически терор, репресии и нарушаване на граждански, политически и човешки права и свободи."Важно е да се учи за тези неща от нашата история, но не само в периода от 1944-1989, но също така в периода 1918-1944 г. !!!
  —цитат от коментар 47 на Иво


  А, това не само е учено, ами дъвкано и предъвквано до полуда - като алиби за всички по-късни мръсотии. Възхищавам се от елегантния начин, по който ПАК пробутахте МАРОДЕРСКОТО - "Всички са маскари, що ми връзвате кусур?"

 88. 88 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1952 Неутрално

  До коментар [#47] от "Иво":


  ....Важно е да се учи за тези неща от нашата история, но не само в периода от 1944-1989, но също така в периода 1918-1944 г. !!!
  —цитат от коментар 47 на Иво


  Прав сте! Имаше нещо там за една взривена църква, една Соболева акция, обири на мандри, откровени предателства към държавата и поставяне в услуга на чужда държава...

 89. 89
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 90. 90 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Аз за Митко Палаузов, който преди да умре е написал с кръвта си върху снега "Да живее БКП" и за децата от Ястребино където най малкото ястребче написало толкоз красиво буквата "Б" и затова вместо снимката му са сложили буквата, съм учил не знам точно в кой клас но със сигурност е преди седми клас и куп други дивотии
  —цитат от коментар 50 на nehaen


  Млад човек си, очевидно. Краят на 50-те. Детска градина "Митко Палаузов" - национализирана богаташка къща. Лявата ми обувка на десния крак и обратно, сополите ми текат до земята, защото е студено, та не се трае, но заедно с "длугите деца", "малшилувам" по двора. И пеем, ама как пеем - с цяло гърло:

  "Ний сме мъницки децица
  ходим в детската гладина
  хей сега сте се стлоиме
  във ледицка по двамина."

  И припевът:

  За длугаля Димитлов
  аз на всичко съм готов!"

 91. 91 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2324 Неутрално

  ............ше лъготат децата............????!!!!!!......а как ше им ОБЯСНЯТ , че при БАЙ ТОШО БЯХМЕ 10-ет /ДЕСЕТ/ МИЛИОНА.....а ся няма 7-ЕМ /СЕДЕМ/.......???!!!!!.........а ЗА ПРИВАТИЗАЦЕЯТА И ЕКСПОРПРИАЦИЯ И КРАЖБИ няма да КОМЕНТИРАМ......../че ДНЕВНИК СА МНОГО ЧУВСТВИТЕЛНИ НА ТАЯ ТЕМА......../.......
  —цитат от коментар 11 на kesh  Каскет,
  имах един период от 4 години, когато предавах музика в училище на учениците от 5-ти до 10-ти класове . Когато трябваше да запознавам учениците с български композитори, дебело подчертавах да се знае и разграничава българският композитор Георги Димитров от българският предател и пияница Георги Димитров . Ето защо не се тревожи - ще се намерят умни и образовани учители, които ще обяснят на децата :

  1. Никога България не е имала 10 милиона жители .

  2. Само телените огради, полосата, вишките и картечниците на вишките спираха българите и ги ги държаха ПРИНУДИТЕЛНО в рая на правешкия цървул .
  Не се съмнявай !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 92. 92 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#19] от "von_seeckt":

  Да ,другарю!Бягаха ,които успеят и не ги простреля някой "народен граничар" на границата или не ги заловят живи и не ги осъдят "справедливо" на различни неща - смърт,доживотен,лагер и много много други !В най-добрия случай отнемане на жителстВо и изселване !И всички те бяха "враждебно настроени към НАРОДНАТА власт.Които успяваха ставаха" НЕВЪЗВАЩЕНЦИ и "пешкира опираха" най-близките им роднини и приятели !

 93. 93 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 839 Неутрално

  Куриозното, че всички, които заемат съществени позиции сега са хора, свързани с комунизма по една или друга линия. Къде е учил Борисов ? Ами Цачева в коя партия е членувала ? Чия внучка е Л. Павлова ? А каква да кажем за това, че доносник на ДС е министър - Каракачанов ! Кои са собствениците на проспериращите фирми у нас ? Не е ясен телешкия възторг за това, че щяло да се учи за комунизма. Е, и ? Други ден вашите деца къде ще работят ? Ами във фирмите на децата на комунистите. Там. Тук-таме да има изключения. Някои щели да отидат на Запад. Живи и здрави. Ще има да блъскат там за да живеят прилично, а децата на комунистите ще си живеят като царе в България.Нима не разбирате, че това с ученето на комунизма е поредния цирк ? Това нищо не променя. Не ви ли прави впечатление, че никой не предлага лустрация ? Лустрация съпроводена от конфискация, ако е нужно. Защо ? Защото всичките по върховете може и да пострадат. Та, затова дайте да учим комунизма. Учете си го, а комунистите ще има да ви се смеят и да си правят гаргара с вас. Защото държат всичко.
  —цитат от коментар 61 на krf54523578


  На времето му викаха ДЕМАГОГИЯ. Но твоята е БЕЗДАРНА. Почвай да пищиш - самопризнавам си: АЗ СЪЩО СЪМ СВЪРЗАН С КОМУНИЗМА. ЖИВЯХ ПО ВРЕМЕ НА ИДЕОКРАЦИЯТА, КОГАТО ДРУГИ ИДЕОЛОГИИ В БЪЛГАРИЯ НЕ СЪЩЕСТВУВАХА. Ходил съм на социалистическа, респ. - комунистическа детска градина, учил съм в комунистическо училище, следвал съм в комунистическо Висше училище. И съм бил чавдарче, пионерче и комсомолче.

  ВСИЧКИ, които са живели след 1945 година в България, са живели при социализъма - първа, по -низша фаза на комунистическата обществено-икономическа формация според тогавашната идеология, така че ВСИЧКИ СА БИЛИ СВЪРЗАНИ С КОМУНИЗМА.

  НО ТОВА НЕ ПРАВИ ВСИЧКИ ЕДНАКВО ВИНОВНИ. Имаше ГОСПОДАРСКА КЛАСА - НОМЕНКЛАТУРАТА, имаше ХОРА С КАБЕЛ В МОЗЪКА - БОЛШИНСТВОТО, имаше хора, които няма де да се денат, и просто се приспособяваха - оцеляваха.

  ИМАШЕ И ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО - КОГАТО ВСЕКИ ОПРЕДЕЛИ СЕБЕ СИ. Някои си останаха с кабела в мозъка, други - от господарската класа и около нея и досега се правят на конспиратори - не сме от тия бе, те парите са от закуски, трети успяха да отмият гипса от мозъка.

  Негодуванието срещу властта по наследство е едно - правилно, хубаво нещо, търсенето на роднини до осмо коляно и вменяването на вина, че си имал наглостта да се родиш, след като те само преди десет години са духнали през границата - друго.

  ИЗДИРВАНЕТО НА РОДНИНИ, ЗАРАДИ КОИТО ДА СИ ВИНОВЕН, Е ТИПИЧНО КОМУНИСТИЧЕСКИ СИМПТОМ.

  А виж, за лустрацията си прав. И аз мисля, че трябваше. Но ти предлагам: да видим КАКЪВ ТОЧНО И БЕШЕ СМИСЪЛА, И ЗАЩО БЕШЕ НЕОБХОДИМА, за да излезем от махленското - "тия пак са се уредили", пък ние с гайдите"...

 94. 94 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#71] от "авторът":Пробвай пак да прочетеш внимателно какво съм написал. Нарича се четене с разбиране...В случая маалко изплагиатствах Георги Марков....
  —цитат от коментар 81 на lz73


  И аз се изненадах от неразбирането. Това, за затвора, е страхотна метафора. Но, без да ми се сърдите, при цялото ми уважение към Вас, Буги Барабата го е направил по-добре, дъртият му пишман - рокаджия:

  "Улицата на която
  съм израснал и живял
  се спуска стръмно от затвора
  чак до мръсния канал."

 95. 95 Профил на Борислав Вълков
  Борислав Вълков
  Рейтинг: 8 Весело

  Нека се учи, че БКП е финансирана от интеркоминтерна(т.е. получава грантове), а сега всички мурзилки скачат срещу всяко финансиране в България, защото само те(мурзилките) имат правото да получават пари за пропагандиране на своите политически възгледи....

 96. 96 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5028 Неутрално

  Харесва ми. Макар и закъсняло с 27 години, по-дорбе късно отколкото никога...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 97. 97 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#93] от "gr52":

  Що се правиш на луд ???? Ясно е, че говоря за неслучайните комунисти. Не говоря за партийни членове - миньори, шофьори и т.н.

 98. 98 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#89] от "gr52":

  Палячо.

 99. 99 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#93] от "gr52":Що се правиш на луд ???? Ясно е, че говоря за неслучайните комунисти. Не говоря за партийни членове - миньори, шофьори и т.н.
  —цитат от коментар 97 на krf54523578


  Ако е така, солидарен съм с теб 100%. Явно съм чел с неразбиране. Извинения. Наистина има разлика между тези, които ПРАВЕХА СИСТЕМАТА и тези, които бяха принудени да оцеляват в нея. Още веднъж - извинения.

 100. 100 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#98] от "krf54523578":

  Явно наистина съм те обидил.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK