Комунизъм, терор, Народен съд и репресивен апарат ще се учат по история в 10 клас (допълнена)

Комунизъм, терор, Народен съд и репресивен апарат ще се учат по история в 10 клас (допълнена)

© Велко АнгеловПонятия като комунизъм, репресивен апарат, Народен съд, терор, атентат, съветизация, експроприация, безпартиен режим и трудововъзпитателни общежития са въведени в новата учебна програма по история и цивилизации за 10 клас, която бе утвърдена днес и влиза в сила за учебната 2019/2020 година, съобщиха от Министерството на образованието и науката (МОН).


Тези понятия, както и такива като приватизация и глобализация, са въведени в учебната програма след общественото обсъждане на публикуваните през есента проекти. Целта е да се подпомогне разбирането на процесите, уточниха от министерството. Оттам допълниха, че е засилен патриотичният акцент и е отделено внимание на събития от най-новата ни история, но в учебната програма са намерили място само факти, без да се допуска оценъчна интерпретация.


Пред "Дневник" проф. Евелина Келбечева от Американския университет, която е един от авторите на предложенията за въвеждане на понятията за тоталитарната държава, обясни, че те се уточняват от гледна точна на съвременното състояние на историографията.


В учебниците и примери за зависимостта на България от СССР
Учебната програма по история и цивилизации за 10 клас е цялостен курс по национална история – от древността до наши дни. От публикуваната програма се вижда, че след обучението учениците ще трябва да могат да дават примери за политически терор, репресии и нарушаване
на граждански, политически и човешки права и свободи, както и за зависимостта на българската външна и вътрешна политика от СССР. Десетокласниците ще трябва да посочват и характеристики за едноличната власт на Тодор Живков.


В хода на обсъждането на програмата по история и цивилизации са отпаднали отделни понятия, които са обект на изучаване през други предмети - неправителствени организации, мажоритарна и пропорционална избирателна система и др. Сред въведените нови понятия са и базилика и ротонда. Проследено е взаимодействието между различните цивилизации по нашите земи в отделните периоди от историята ни.


По литература ще се учат две глави от романа "Тютюн"


Днес е утвърдена и учебната програма по български език и литература за 10 клас, като за изучаване са заложени само творби на български автори. Сред тях са Иван Вазов, Пенчо Славейков, Пейо Яворов, Димчо Дебелянов, Елин Пелин, Йордан Йовков, Гео Милев, Никола Вапцаров, Николай Хайтов и др., съобщиха от образователното министерство. Включени са емблематични текстове от българската литература от периодите след Освобождението до Първата световна война, между двете световни войни и след Втората световна война.


При общественото обсъждане за изучаване са конкретизирани две глави от романа "Тютюн" от Димитър Димов - 1 и 16 от първа част. Добавена е и творбата "Cis moll" на Пенчо Славейков.


Произведенията, които ще се учат в 10 клас, са "Левски" от "Епопея на забравените" на Иван Вазов, три глави от "Под игото" на Иван Вазов - "Гост", "Новата молитва на Марка" и "Пиянството на един народ", "Бай Ганьо" на Алеко Константинов, "Арменци", "Две хубави очи" и "В часа на синята мъгла" на Пейо Яворов, "Гераците" на Елин Пелин, както и "Да се завърнеш..." на Димчо Дебелянов.


По литература десетокласниците ще изучават още и "Септември" на Гео Милев, "Зимни вечери" на Христо Смирненски, "Повест" на Атанас Далчев, "Индже" и "Албена" на Йордан Йовков, "Писмо" на Никола Вапцаров, "Дърво без корен" на Николай Хайтов и "Нежната спирала" на Йордан Радичков.


Какво ще се учи за историята на България след Втората световна война до 1989 г. четете тук.
Какво ще се учи в 10 клас според новите учебни програми четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK