По-високи заплати ще задържат учителите в бедните региони и при уязвимите групи

Красимир Вълчев

© Надежда Чипева, Капитал

Красимир ВълчевУчителите, които работят в малки населени места и с уязвими групи, ще получат допълнително увеличение на заплатите. При равни други условия повече пари ще получат преподавателите от Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар и граничните райони. Това предвижда проект за промени в Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование, който министърът на образованието Красимир Вълчев представи днес.


До края на годината не се предвижда ново увеличение на учителските заплати, но в бюджета за т.г. има допълнителни 90 млн. лв., които ще отидат за повишение на възнагражденията в определи региони. От тях 55 млн. лв. вече са раздадени на общини със Закона на държания бюджет и целта на промените в наредбата е да поясни принципът. Други 35 млн. лв. ще бъдат разпределени по новите критерии и най-вече - за обучение на деца от уязвими групи. Целта според министър Вълчев е да има добри и млади педагози във всички региони.


С промените се въвежда регионален коефициент на финансирането, според който допълнителните средства ще зависят от отдалечеността от градовете с население над 100 хил. души, от отдалечеността от общинския център и от неговата големина. Средният най-висок процент на допълнително увеличение на парите за учители в най-малките и отдалечени населени места по думите на министъра е 12%, но в повечето общини увеличението ще е по-голямо. "В близката периферия на големите градове е по-лесно да се осигурят педагози, тъй като те могат да живеят в големия град и да пътуват. Пътуващите от Хасково до Ивайловград обаче за по-пряко минават през Гърция", обясни министър Вълчев. Вече се финансират всички разходи за транспорт на педагогически специалисти.


В 112 общини ще получат най-много пари
При равно други условия повече пари ще получат учителите от 112 общини от т.нар. региони от целенасочено въздействие - Северозападна България, Родопите, Странджа-Сакар и малките гранични райони. Сред общините са Ардино, Кула, Батак, Златоград, Ивайловград и други. Министър Вълчев даде пример, че средното допълнително увеличение на заплатите в Ивайловград ще бъде 16%.


Според образователния статус на родителите ще бъдат определени децата от най-уязвимите групи, за преподаването на които учителите ще получат допълнителни възнаграждения. Най-големи ще са те в училища, където родителите на половината деца са с начално образование. Предполага се, че увеличението ще бъде между 15 и 20 %. Министър Вълчев обеща и голям проект за допълнително обучение по български език в детските градини. Част от допълнителните средства ще може да бъдат давани и за други специалисти като медиатори.


Училищата, в които има концентрация на деца от уязвими групи, ще могат да формират маломерни паралелки и да ги разделят на две. Не се предвижда минимален брой на учениците в паралелка.


За 55 професионални специалности ще има повече пари


Допълнително финансиране ще получат и професионалните гимназии, които обучават по 55 специалности. Става въпрос за специалности, в които в момента се пенсионират двойно повече специалисти, отколкото се обучават. Образователното министерство вече е подготвило такъв индикативен списък, който ще бъде изпратен в гимназиите.


"Тези училища също ще могат да формират маломерни паралелки по съответните специалности", обясни министър Вълчев. В списъка са специалности по направления като транспортни услуги, машиностроене, металообработване, металургия, електротехника, енергетика, строителство, хранителни технологии и др. Става въпрос за пътностроителна техника, автотранспортна техника, стругарство, локомотиви и вагони, металорежещи машини, вътрешни ВиК мрежи, външни облицовки и настилки и др.


Образователното министерство и общините ще финансират центрове за кариерна ориентация и развитие.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1986 Неутрално

  Разумна мярка, но големият проблем е мотивирането на хората да останат по местата си.

 2. 2 Профил на Димитър Димов
  Димитър Димов
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Има и още нещо, за което от МОН не се сещат. Има и непедагогически персонал в системата на образованието. Училището без администрация не може да работи. Но за този персонал никой не мисли. Увеличават се заплатите на учителите, които имат пълно право, но никой не мисли за непедагогическия персонал. Това за мен е дискриминация

  Димитър Димов
 3. 3 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 442 Весело

  УВАЖАЕМИ ВЛАСТ ИМАЩИ,
  ПРЕМЕСТЕТЕ МИНИСТЕРСТВАТА В СТРАНДЖА САКАР И УВЕЛИЧЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ НА МИНИСТЪРА , ЗАМЕСТНИЦИТЕ МУ И СЛУЖИТЕЛИТЕ ИМ.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  Май ще има още едно чалга поколение!

  Разумна мярка, но големият проблем е мотивирането на хората да останат по местата си.
  —цитат от коментар 1 на авторът

  Ми че те тези райони нямат елементарно присъствие на държава , раждаемостта е ниска ... учителите са последна грижа!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4656 Неутрално

  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Бе раждаемостта е ниска, ако се пресметне според цялото население. Ама ако се пресметне спрямо населението в детеродна възраст - малкото такова, което е останало, раждаемостта хич не е малка, щото повечето са от ромски произход.

 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  Поредния мит !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на antikvarno
  antikvarno
  Рейтинг: 571 Весело

  "Средният най-висок процент "????????????????
  Последно? Среден или най-висок?

 8. 8 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2319 Неутрално

  държавата хубаво налива огромни пари в образователната система по селата ,а в здравната кога , щото общините години водят война против селските джипита , оставят ги на произвола на съдбата ,те да правят ремонти на порутени селски служби бордеи ,те да купуват обурудване и да поддържат общо взето фалирала и разпадната система , на това отгоре безплатно за населението ,което или е освободено от плащания или пък е неосигурено и не дава пари за здраве по никакъв повод ,набива доктора и той му свършва работата .

 9. 9 Профил на Иван К.
  Иван К.
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Тея в минестерството са по зле и от коментаторите , а може и нарочно да ги пускат такива , защото са наясно какво е нивото на материала и той да кълве. Една учителска заплата в слабо развит регион от 600 -700 лева , прави учителя средна класа дори над средната класа, докато в София дори и с няколко стотин лева повече , учителят взима колкото камериерка в Радисън.

 10. 10 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Тея в минестерството са по зле и от коментаторите , а може и нарочно да ги пускат такива , защото са наясно какво е нивото на материала и той да кълве. Една учителска заплата в слабо развит регион от 600 -700 лева , прави учителя средна класа дори над средната класа, докато в София дори и с няколко стотин лева повече , учителят взима колкото камериерка в Радисън.
  —цитат от коментар 9 на Иван К.


  Викаш щом е в малък град задължително трябва заплатите да са по-ниски.Да не би в София разходите да са по-високи,отколкото в малкият град?По каква логика учител в София в начално училище трябва да получава по-висока заплата от учител в езикова гимназия в областен град?

 11. 11 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1243 Неутрално

  Правилно. Дори е закъсняло, отдавна трябваше да го направят а е толкова лесно за досещане.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 12. 12 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 296 Неутрално

  Само като му видя лицето на този икономически неграмотен бушмен и ме избива на гняв. Проблема на образованието в БГ не са ниските заплати, а системата която ражда НЕКАДЪРНИ УЧИТЕЛИ. Ако ще и 1 милион да им плащате, те нямат са станат по умни, ще си останат некадаърни. Системата трябва да се промени за да може некадърните училите да се изхвърлят от системата. Освен това, трябва да се върви към приватизация и децентрализаране на образователната система.

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Управленска несъстоятелност и липса на идеи.
  Милиционери, сър ...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2845 Неутрално

  Сега, ако се предприемат мерки за стимулиране на отговорното родителство, подпомагат се работещи, образовани, квалифицирани родители, а не социални паразити (без оглед на раса и т.н., нали?), може и да мръднем демографията.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 15. 15 Профил на Тарасион
  Тарасион
  Рейтинг: 512 Неутрално

  За съжаление доста от коментиращите под тази статия имат право. От една страна учителските заплати са несъразмерно ниски, което е резултат от съветизираната система на заплащане на държавните служители, където "военизираните" са с предимство, тоест един милиционер получава колкото двама учителя. В Германия един учител получава колкото двама полицая, че и отгоре. Но за съжаление е вярно и, че подготовката на българските учители не е на ниво. Но за това е виновна държавата, която не изисква от университетите качество, а само количество. Много гадно са навързани нещата....

 16. 16 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1786 Любопитно

  Абе още от времето на майка ми учители стават тея дето не стават за друго.
  Най-добрите влизаха в СУ, медицинските университети,УАСГ и Военноморското училище. АКо там не стане-теническите университети. Ако не си кой знае колко умен-икономика. Ако и за икономика не ставаш-педагогика. Ако и за там нямаш акъл-кандидатстваш военно училище.

  В Русия съм! В Русия съм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK