Образователният министър увери БСП, че новата програма по история не цели да отнеме носталгията по комунизма

Красимир Вълчев

© Анелия Николова

Красимир ВълчевНовата програма по история и цивилизации за 10 клас, в която за първи път се уточняват понятия за комунистическия режим у нас, отново става повод за дебат в парламента днес. Депутатите от "БСП за България" пак обявиха, че програмата не е балансирана и че по нея се учи много за комунизма и нищо за фашизма, а образователният министър Красимир Вълчев цитира становище на БАН, че тя е балансирана и в нея няма крайности.Той уточни още, че за фашизма се учи и в 9 клас.


"Нито отричаме постижения като в областта на спорта и науката, нито искаме да отнемем носталгията по младостта. И аз имам носталгия - израснал съм по това време", каза Вълчев по време на парламентарния контрол днес. Той каза, че режимът е определен като тоталитарен и в програмата попадат негови специфични белези.


"Постижения е имало и по време на хитлеризма, но това не го реабилитира", каза още Вълчев. По думите му дебатът е политически, а не експертен. Той призова програмата да не бъде използвана за политизация.
От БСП искат да знаят кои са авторите на сегашната програма и тя да бъде отменена, дори и това да доведе до започване без учебници на учебната 2019/2020 година, откогато влиза в сила програмата. Пред журналисти министърът каза, че след общественото обсъждане отразените в програмата предложения са около 8% от нея. Той каза още, че множество представители на академичната общност са участвали с предложения.


"Какво е тоталитарно и какво - не, е спорно", каза депутатът от "БСП за България" проф. Иво Христов, на чийто въпрос отговаряше министърът. Той цитира мисълта на Джордж Оруел, че който контролира настоящето, контролира и миналото, и бъдещето.


"Вие целите да промиете мозъците на нашите деца. Битка за близките 45 години е битката за нашето настояще и нашето бъдеще - дали ще бъдем народ или биологична маса", обяви още Христов. Според него историята се представяла през призмата на "новите господари на деня".


Депутатът от "БСП за България" Таско Ерменков пък направи забележка, че според него министърът сравнил комунизма с хитлеризма.


Какво ще се учи за историята на България след Втората световна война до 1989 г. четете тук.
Какво ще се учи в 10 клас според новите учебни програми четете тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK