Толерантност към различието, преодоляване на предразсъдъците и превенция на насилието са цели на образованието

Толерантност към различието, преодоляване на предразсъдъците и превенция на насилието са цели на образованието

© Анелия НиколоваТолерантност към различието, преодоляване на негативните предразсъдъци и превенция на агресивното поведение и насилието са очаквани резултати от образованието. Това се посочва в справка на Министерството на образованието и науката (МОН) за изучаването на ролите и равнопоставеността на половете в училище, изготвена за "Дневник".


След напрежението в обществото, че рафитикацията на Истанбулската конвенция ще доведе до вкарване на т.нар. джендър идеология в учебните програми, образователният министър Красимир Вълчев заяви в интервю за "Дневник", че промени в учебното съдържание няма да бъдат правени, тъй като и в момента се учат ценностите на толерантността и взаимното уважение.


Темите за ролите и равнопоставеността между половете се засягат по история, философия и гражданско образование. В часовете се учи за уважението като основна регулативна нагласа в отношенията между хората и се възпитава нагласа на социална солидарност и толерантност към различието. От образователното министерство казват, че изложените теми в общообразователната подготовка на учениците далеч не изчерпват ангажираността на ведомството по поставените въпроси, тъй като преодоляването на негативните нагласи изисква по-активно говорене и по-действени политики. Заради това е приета Наредба №13 за гражданското, здравното, екологичното и интеркултурното образование, в която е заложено, че резултатът от гражданското образование още в началното училище трябва да е запознаване на учениците с принципа на равнопоставеност на половете.
В прогимназиалния етап се очаква от учениците да разбират необходимостта от преодоляване на негативните предразсъдъци, а в гимназията вече да разглеждат правата на човека като рамка, която може да служи за борба с несправедливостите, посочват от МОН. Темите за толерантността и превенцията на насилието са заложени също и в часа на класа. Освен това създаването на ученически съвети като форма на ученическо самоуправление според просветното ведомство също е много важен стимул за формиране на нагласа за превенция на насилието.


Семейни роли, граждански права, секс


За ролите, отговорностите и взаимоотношенията в семейството се учи още в първи клас по "Роден край". В часовете по "Околен свят" във втори клас учениците трябва да развият умения да защитават правата си, без да нарушават правата на другите. За първи път понятието граждански права се учи в четвърти клас по "Човекът и общество", където се разработва тема "България и българското общество през XX век". В същия клас по "Човекът и природата" учениците трябва се научат да описват по схеми размножаването и развитието на човека и очакваните изменения в детския организъм в процеса на съзряването му.


За половите клетки и органите на мъжката и женската полова система се учи по "Човекът и природата" в шести клас. Тогава учениците трябва да описват особеностите в съзряването на двата пола, да оценяват отговорността и риска за здравето на израстващия организъм при ранни сексуални контакти и да изброяват и прилагат правилата за опазване на репродуктивното здраве. В същия клас по "История и цивилизации", където се изучава Средновековието, има тема "Общество и всекидневен живот", по която учениците трябва да представят по зададени показатели ролята на мъжа и жената в обществото.


"Размножаване, растеж и развитие", "Полова система" и "Зародишно и следзародишно развитие" са свързаните с половете теми по "Биология и здравно образование" в осми клас. Очакваните резултати от обучението са учениците да могат да изброяват, описват и означават върху изображение устройството и функциите на органите на мъжката и женската полова система. Освен това учениците трябва да могат да описват етапите на психо-сексуалното развитие на личността, същността и значението на сексуалното и репродуктивното здраве; да назовават и описват по алгоритъм (причини-признаци-превенция) заболявания, предавани по полов път; да могат да дискутират рисковете от ранни сексуални контакти; необходимостта от толерантно отношение и личната отговорност при създаване на потомство.


Социални роли, конфликти, толерантност


По "Философия" в осми клас се очаква учениците да се научат да познават характерни стереотипи като пречка за общуването и приемането на другостта. За първи път се появява и темата "Социални групи и роли", очакваните резултати по която са осъзнаване на важността и влиянието на груповата принадлежност за личностната идентичност и развитие. По темата "Конфликти" се очаква учениците да могат да оценяват ефективното общуване и разрешаване на конфликти като възможности за превенция на агресивно поведение. В същия клас по "История и цивилизации" се изучава за новопоявили се организации и движения на жените, които защитават правата им.


За ролята на жената в съвременния свят се учи в девети клас по "История и цивилизации". Очакван резултат в часовете по "Философия" е учениците да могат да разбират уважението като основна регулативна нагласа в отношенията между хората.


В десети клас, където по "Биология и здравно образование" се изучават наследствените заболявания и детерминирането на пола, се очаква учениците да оценяват важността на проявата на толерантност към хора с генетични заболявания и необходимостта от осигуряване на равни възможности за всички.


По "Философия" в десети клас се изучава значението на принципа за равенството пред закона. Има и тема за гражданското общество, при изучаването на която се очаква проявявата на нагласа за социална солидарност и толерантност към различието.


По "Гражданско образование" в единадесети клас се очаква учениците да могат да обвързват идеята за правата на човека с понятия като свобода, справедливост и равенство, както и да различават случаи на нарушаване на тези права и да познават механизми за тяхната защита. Като такива случаи трябва да се разграничава дискриминацията по полов, религиозен, етнически и расов признак, също и на хора с увреждания. Учениците трябва да оценяват борбата с дискриминацията, да осъзнават необходимостта за противодействие на насилието и да демонстрират стремеж към разрешаване на конфликтни ситуации по градивен начин.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  Към различните сме толерантни. Само, че това не значи, че трябва да им се дават извънредни права!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2550 Весело

  Навремето като бях маленко първолаче се сетувам , че даскалите ни редяха по азбучен ред или гледаха по възможност - момче , момиче !

  Сега някой да знае как е най правилно ?!
  Предполагам - бял ученик , ромче , джендърче ...

 3. 3 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  ми различните имали нужда от различни права

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 4. 4 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2390 Неутрално

  Права се дават заедно с отговорности и задължения. Стига подаръци за паразити.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 5. 5 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  Ако някой реши, че се чувства Наполеон, ще го вкърът в съответното лечебно заведение тутакси, но ако някой каже, че се чувства различен, в смисъл на джендър, законът с цялата си строгост ще го защитава, гарантира права и финансово подкрепя. Що така бе хора????

 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":ми различните имали нужда от различни права
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  Че и от НПО-та, които да им ги защитават. НПО-та, които никой не е избирал, не представляват никого и са еталон за самозванци с претенции!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  Горната снимка на бит-пазара натрапва мисълта "не на насилието", пък аз миля, че по-актуална би била мисълта "не на глада", щото народът е казал "Гладът е по-силен и от тока!" Виждал съм сред животните и хората, как гладът предизвиква насилие, но не съм видял до сега как толерантносттта към различието и преодоляването на предразсъдъците да е утолило глада на някого!!! Следователно има степенуване на приоритетите, а толерантността към различието, преодоляването на предразсъдъците и превенцията на насилието не са първите проблеми на нашето общество!!!

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3408 Неутрално

  До коментар [#6] от "lz2":

  когато нещо не става с пари , то става с ... извънредно законодателство

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9913 Неутрално

  Хммм...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 10. 10 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2875 Неутрално

  Не може да бъде! Още няма gender studies в даскалото? Срамота!

  Кога смята да наваксат с увеличаващия се брой на социално-сексуалните роли? Абревиатурата на джендърите вече набъбна до LGBTQQICAPF2K+ (“Lesbian,” “Gay,” “Bisexual,” “Transgender,” “Queer,” “Questioning,” “Intersex,” “Curious,” “Asexual,” “Agender,” “Ally,” “Pansexual,” “Polysexual,” “Friends and family,” “Two-spirit”, “Kink.”), а ние още висим на опашката!😜😜😜

 11. 11 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 264 Весело

  А..., не може. Образованият човек е свободен, разсъдлив, толерантен. Властта изисква подчинен, зависим, религиозен и примирен.
  Уж традиции, ритуали, дребни църовни символи, а като ги обединиш - власт.

 12. 12 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 264 Весело

  Примитивният пасе според тоягата на пастира. Гледайки към небето не вижда слънцето и звездите, а само и единствено бог. Ако това го прави по добър - добре, но някак никак не им се получава на поповете. По-скоро безнадеждна прогресия - беден-гладен-измъчен-десоциализиран-опустошен-вярващ-завистлив-агресивен.
  "Бог" влезе в образованието (погледнете учебниците за среден курс), но напълно съсипа нацията.
  Споменавайки бог, дори и глупакът изглежда умен в очите на примитивния.
  Власт, която не може без бог, е вредна.

 13. 13 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  ... Аз пък мислех, че целта на образованието е да образова в дисциплини като математика, биология, химия, литература...
  И да интегрира, образовайки, братята цигани.
  Обаче явно съм аз самия недообразован...

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 14. 14 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1880 Неутрално

  "Толерантност към различието, преодоляване на предразсъдъците и превенция на насилието са цели на образованието..."

  Точно обратна е позицията на комунистите от бсп и ксенофобите "патриоти"! А именно - омраза към различните, запазване на предразсъдъците и неглижиране на насилието! Тези позиции се пропагандират като уж консервативни, а на практика са чисто ксенофобски.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 15. 15 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Учителя по математика в гимназията на детето ми е написал на няколко теста с червен химикал “кАде?”. Продукт на софийска гимназия и СУ.
  Грамотността трябва да е цел на образованието, а тя в момента е на критичния минимум. От

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 16. 16 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Аз съм си с либерслни възгледи, но много бързо може да си ги променя на нео-нациски. Зависи от обстановката! Това правили ме различен?

 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Децата бягат да учат в чужбина, Защо??? Я отговорете на този въпрос, преди да се занимавате с толератността към една малцинствена група, която натрапва на всички убежденията си!

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 18. 18 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 264 Весело

  И в крайна сметка какво се очаква.
  Спомняте си статията на Ройтерс, че в турските религиозни училища образованието е на по-ниско ниво.
  Нама как да си религиозен и образован.
  Просто няма как.

 19. 19 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  А това “приемане на другостта”, плод на Монистера ли е или на някой продукт на Факултета по журналистика???

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 20. 20 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 264 Весело

  Спомняте си и случаите с прогонените мигранти у нас.
  Няма как да си религиозен и толерантен.
  Просто няма как.

 21. 21 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1420 Неутрално

  Ха ха! Как да стане, като 80% от учителите са тесногръди и пълни с комплекси и предразсъдъци? Разберете, вече незнам.. 50 год сигурно училели стават хора, които не могат друго, нямат амбиции и т.н. поради ниското заплащане и социално положение на тези хора. Изключенията са малцина. От тук вече, няма как човек, който си брои стотинките за хляб да бъде широко скроен, толерантен и космопллитен. Не става, той е изтъкан от комплекси, злоба и предразсъдъци. Факт!

 22. 22 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 479 Неутрално

  На тази хомо и толерастка пропаганда трябва да се сложи край. Промиват детските мозъци, след време ще имаме нация от нестабилни психически консуматори.

  Под претекст за "толерантност" разрушават хилядолетни традиционни ценности и християнската етика, които са в основата на европейската цивилизация.

  Чичо Сорос харесва това.

 23. 23 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1219 Неутрално

  Сетиха се с 25 годишно закъснение ... сега първо ще берем плодовете на засято през прехода ...

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 24. 24 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1219 Весело

  "Толерантност към различието, преодоляване на предразсъдъците и превенция на насилието са цели на образованието..." Точно обратна е позицията на комунистите от бсп и ксенофобите "патриоти"! А именно - омраза към различните, запазване на предразсъдъците и неглижиране на насилието! Тези позиции се пропагандират като уж консервативни, а на практика са чисто ксенофобски.
  —цитат от коментар 14 на Rim


  ++++++++++++++
  В това им е шанса да оцелеят, чувстват че в образовано общество са обречени

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 25. 25 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1219 Весело

  Децата бягат да учат в чужбина, Защо??? Я отговорете на този въпрос, преди да се занимавате с толератността към една малцинствена група, която натрапва на всички убежденията си!
  —цитат от коментар 17 на hope


  Бягат от клетата клетост и евразийските мислене, патриоте ;)

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 26. 26 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Към различните сме толерантни. Само, че това не значи, че трябва да им се дават извънредни права!
  —цитат от коментар 1 на lz2


  Те не се истремят към това. Различните никога не са искали да имат повече права от "не-различните".

  просто искат да бъдат равни с останалите. Което би трябвало да се случва и БЕЗ да са го поискали изрично.

 27. 27 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  Права се дават заедно с отговорности и задължения. Стига подаръци за паразити.
  —цитат от коментар 4 на korc


  Това май е най-хейтърското изказване за сега.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 524 Разстроено

  Хората, които никога не са се сблъсквали с нетолерантността не могат да разберат тази тематика.

  Те живеят в някакъв пашкул и си симислят, че животът е цветя и рози. Мислят си, че борбата за толерантност е някаква излишна глезотия.

  Е да, ама когато всеки ден си мсчкан, борбата за толерантност не ти се вижда като глезотия...

 30. 30 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 499 Неутрално

  Крайно време е образованието да стане пак светско, а не всякакви секти и религии да влияят на учебните планове.

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  Ако някой реши, че се чувства Наполеон, ще го вкърът в съответното лечебно заведение тутакси, но ако някой каже, че се чувства различен, в смисъл на джендър, законът с цялата си строгост ще го защитава, гарантира права и финансово подкрепя. Що така бе хора????
  —цитат от коментар 5 на Дедо Либен


  Едното е заболяване и е възможно да се лекува, а другото ти го е дала природата (Господ) и не може да се подмени.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":ми различните имали нужда от различни права
  —цитат от коментар 3 на дерибеев


  Кой го казва? Различните имат нужда от същите права, като на не-различните. Проблема е в това, че различните обикновено имат по-малко права. Ето примерно обездвижен човек има огромен проблем с достъпа до градския транспорт извън София.

  No Pain No Gain
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  Отново "джендър журналистика". Непременно трябва да се прокара тезата че аналното отверстие е полов орган и содомията е нещо нормално. Които не е съгласен да го погват БХК и другите НПО-та. Само така извратеното малцинство ще се чувства комфортно.
  —цитат от коментар 28 на БГА Балкан


  В изказванията ви сами се демонстрирате като извратени, а се опитвате напълно да отстраните от обществото хора които са природно ограбени.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Не се ли умориха да лъжат? Ето:”Ролята на училището в установяване на джендър балансиран възпитателен модел”

  http://www.sbubg.info/files/ppt Irena Anastasova.doc

  Мърфи е оптимист!
 35. 35 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 534 Неутрално

  А всъщност само "превенция на насилието" е абсолютно достатъчно.

  А дали и доколко ще сме толерантни към различните е въпрос на личен избор и зависи доколко са различни "тези", дали си натрапват "различието" и дали не се опитват да извлекат някакви ползи от своето "различие". Но дори и да не сме (напълно) толерантни, когато няма насилие, всичко е наред, затова и "превенция на насилието" е абсолютно достатъчно!

 36. 36 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Това добре, ама какво става с подготовката на децата по математика, биология, езици, физика...
  Все някой трябва и да работи. Имам предвид не са на становете, а и в лабораториите, в техническите центрове?

  Panta rhei....
 37. 37 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#16] от "datigo":


  Аз съм си с либерслни възгледи, но много бързо може да си ги променя на нео-нациски. Зависи от обстановката! Това правили ме различен?
  —цитат от коментар 16 на datigo


  Не...прави те ветропоказател...със стадото, каквото ти каже пастира...

 38. 38 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Аз съм си с либерслни възгледи, но много бързо може да си ги променя на нео-нациски. Зависи от обстановката! Това правили ме различен?
  —цитат от коментар 16 на datigo


  ми както има джендър-флуидни, що да нема и майнд-флуидни

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 39. 39 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  колко грозен блок на снимката - те това е соцът; в него навремето имаше публичен дом - на две крачки от Английската гимназия, чийто двор е на снимката

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 40. 40 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#31] от "Храбър":

  Що бе...? Тия дето се мислят, за Наполеон и тяхното е дар от Бога, нали...? Ама тях ще ги лекуваме, ако трябва и насила. За останалите различни, дето искали да играят друга роля, не ставало... Нещо, не ми се вързва... :)

  Бивш tww09306483.
 41. 41 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1260 Неутрално

  До коментар [#13] от "pariah":

  Трябва да се учи съвременна математика. Ето пример на социално ангажирана математика от американски училища: https://goo.gl/sXUWnn . Няма значение, че една гимназия в Пенсилвания се извинява за използването на толкова безумни задачи за домашна работа, те продължават да се използват (https://goo.gl/zie1NB ).

  Една от задачите е:
  x = y - 1
  y = -4x + 21
  Опитвайки се да издържа сина си като самотна майка, тя работи като сводница, проститутка и ____
  а. (-3, -2) Букмейкър
  б. (9, 10) Дилър на дрога
  в. (4, 5) Танцьорка в нощен клуб

  Друга задача:
  y = x + 2
  3x + 6y = 12
  Анджело е сексуално малтретирана от ____ на майка си на 8-годишна възраст, което оформя избора й на кариера и мотивацията да пише.
  а. (0, 2) Приятел
  б. (4, 6) Брат
  в. (-3, -1) Баща

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 42. 42 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1880 Весело

  Крайно време е образованието да стане пак светско....
  —цитат от коментар 30 на intergalactic


  Направо пишете съветско!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 43. 43 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  "... По "Философия" в осми клас се очаква учениците да се научат да познават характерни стереотипи като пречка за общуването и приемането на другостта. За първи път се появява и темата "Социални групи и роли" ...".

  Аха...! Ама, как тънко са започнали да им промиват главите, вече...! Характерни стереотипи, разбираш ли...! Стереотипите, че жените раждали деца, а пък мъжете били татковци, вероятно?!
  Какви ли "характерни" стереотипи са заложени в тоя учебник, че ми стана интересно...?! И ако нещо е характерно, защо трябва да е стереотип? :)

  Бивш tww09306483.
 44. 44 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 264 Весело

  Крещящ пример за несъвместимостта между наука и религия е личността и делото на Галилео Галилей.
  Ето една нова книга, излезла напоследък, демонстрираща единствено убийственото влияние на религията върху прогреса.
  https://lira.bg/archives/141323
  Само моят приятел - селският поп а пич. Питам го защо се върти сред атеисти.
  С усмивка ми казва, че бил професионалист -не смесвал работата с личния живот.

 45. 45 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 264 Весело

  Искам да се обърна към ГОСПОДин Борисов, ГОСПОДин Симеонов и другите "ГОСПОДини" с един цитат:
  "Земята се върти и не е център на Вселената."

 46. 46 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#14] от "Rim":
  Като човек с доста дяано мислене ще си позволя да не се съглася с Вас.
  "Толерантност към различието, преодоляване на предразсъдъците и превенция на насилието са цели на образованието..."
  Ами НЕ, това са цели ба възпитанието. Целите на образованието са други и ми е странно, че тия от МОН бъркат двете понятия...

 47. 47 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#32] от "Putarak":


  ...Проблема е в това, че различните обикновено имат по-малко права. Ето примерно обездвижен човек има огромен проблем с достъпа до градския транспорт извън София. ...
  —цитат от коментар 32 на Putarak


  Съжалявам, но Вашето разбиране на проблема е доста, как да го кажа...безумно!
  По Вашата логика всеки, който е различен в нещо, може да поиска специални права. Не става така...

 48. 48 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Децата трябва да се учат на толерантност най-вече към съучениците си от по-бедни семейства. Защото винаги ученици, които не могат да си позволят по-модерни и скъпи дрешки, се чувстват зле и дори са подигравани от някои „богаташчета”. Като бях ученик майка ми не ми даваше да си нося банан в училище, защото и на други, по-бедни деца, може да им се дояде – ето това е възпитание и равнопоставеност.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 49. 49 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  [quote#25:"danvan"][/quote]
  "Бягат от клетата клетост и евразийските мислене, патриоте ;)"

  Бягат, защото образованието в България не дава нищо освен една диплома и работодателите много добре го знаят. Изпитите се дават срещу рушвети, подаряват се, само и само да не се откажат да учат, защото тогава субсидията отпада. Лекции се посещават по желание. Колко фрапиращи факти бяха изнесени на тази тема. Ами момчето от УНСС дето пусна една скрита камера, как се пишат тройки срещу празен лист и Ректора се опита да го отстрани, преди няколко месеца беше?
  Т.нар. "Студентски град" е една клоака, където млади хора се дрогират, бият и предимно пълнят нощните заведения.
  Авторитета на учителите е напълно деградирал, чувам как си говорят за тях. Има някакви изключения, но те са оскърбително малко.
  Цялата тази политика на държавата е не само оскърбителна, тя е геноцид спрямо народа ни. Колко % и кои точно деца отиват да учат в чужбина? Именно тези с най-висок успех.

  Та тези празни приказки не ни ги пробутвайте.
  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 50. 50 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#32] от "Putarak":

  Не, различните в смисъла в който го казваш, нямат по малко права. Имат да кажем по-малък достъп заради някои техни специфични физически особености, които са им по-рождение или придобити в последствие. Все едно да ми обясняваш, че ако някой е дебел и не може да се качи на колело, имал по-малко права от мен...!
  И изобщо, може ли да посочиш къде и как са ограничени правата на всякакви подобни хора? Говорим за правата, не за способността им да си ги ползват.

  Бивш tww09306483.
 51. 51 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Самото министерство не показва ни

  Не се ли умориха да лъжат? Ето:”Ролята на училището в установяване на джендър балансиран възпитателен модел”http://www.sbubg.info/files/ppt Irena Anastasova.doc
  —цитат от коментар 34 на султана глаушева


  Не се изморяват да лъжат, от това зависят сумите по Еврофондовете, от които ГЕРБ печелят, чрез фирмите, които ги усвояват.

  Като няма да променят програмите в училищата спокойно могат ето този член да го променят:

  Чл. 14 (1) "Страните предприемат, където е подходящо, необходимите стъпки за включване на съобразен с развиващите се възможности на учащите се учебен материал по въпроси като равнопоставеност между жените и мъжете, нестереотипни роли на пола, взаимно уважение, ненасилствено разрешаване на конфликти в междуличностните отношения, насилие над жените, основано на пола, и право на лична неприкосновеност, в официалните учебни програми и на всички образователни равнища."

  Да махнат частта за "официалните учебни програми". Както и за финансирането.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 52. 52 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#32] от "Putarak":Не, различните в смисъла в който го казваш, нямат по малко права. Имат да кажем по-малък достъп заради някои техни специфични физически особености, които са им по-рождение или придобити в последствие. Все едно да ми обясняваш, че ако някой е дебел и не може да се качи на колело, имал по-малко права от мен...!И изобщо, може ли да посочиш къде и как са ограничени правата на всякакви подобни хора? Говорим за правата, не за способността им да си ги ползват.
  —цитат от коментар 50 на tww09306483


  Законово правата на повечето хора, дори и различните, не са ограничени. Става въпрос за предразсъдъци, които масово битуват в населението. Примерно по различни белези, като цвят на кожата/физически особености/сексуалната ориентация се правят изводи за професионалните или интелектуални качества на човек.
  Отделно има и проблем със законодателството в уреждане на отношенията при съжителство без брак, а така живеят тоста голям процент от хората в момента и това се превръща в стандарт. Примерно аз нямам брак със приятелката си и ако се наложи тя да постъпи в болница и не е в съзнание, мен системата не ме брои по никакъв начин като "роднина" и не мога да имам никакви претенции към начина на лекуване и т.н.

  No Pain No Gain
 53. 53 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 680 Весело

  Американски форум: питаш и ти отговарят.
  Руски форум: питаш и те питат.
  Български форум: питаш и ти обясняват колко си ТЪП.

 54. 54 Профил на datigo
  datigo
  Рейтинг: 343 Неутрално

  До коментар [#37] от "BiGman1":

  Дообре ще му предам на пастира МИ да ми намери повечко муниции че ще ми трябват за всеки случай! хахха И на всичките бежанци бягащи от войната в Сирия.. да си знаят че са стадо, да си седят там където са и да слушат Асад, докато ги бомбандира!

 55. 55 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#52] от "Putarak":

  Да повторя, съжалявам, но Вашето разбиране на проблема е доста, как да го кажа...безумно!

  Законово правата на повечето хора, дори и различните, не са ограничени. Става въпрос за предразсъдъци, които масово битуват в населението..
  —цитат от коментар 52 на Putarak

  Когато някой се опитва чрез закони да се бори с предразсъдъци ми идва в повече...обикновен социализъм...
  Или както казват загнилите янки, едно е да не приемаш расовата доскриминация, а съвсем друго да омъжиш дъщеря си за негър.
  Преведено на български, едно е да приемаш, че гейове, лесбийки и всякакви други педали имат еднакви права с теб, но съвсем друго е да си съгласен в държавно учебно заведение, финансирано с твоите данъци, да втълпяват на детето ти, че това е нещо нормално, въпреки че си има медицинско определение...

 56. 56 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#55] от "lz73":

  За кой конкретно закон говорим, че нещо се обърках от скачането от тема в тема. Мислех, че обсъждаме конкретната статия, а именно "Толерантност към различието, преодоляване на предразсъдъците и превенция на насилието са цели на образованието"

  No Pain No Gain
 57. 57 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  До коментар [#55] от "lz73":

  А относно това твое изказване:
  "Преведено на български, едно е да приемаш, че гейове, лесбийки и всякакви други педали имат еднакви права с теб, но съвсем друго е да си съгласен в държавно учебно заведение, финансирано с твоите данъци, да втълпяват на детето ти, че това е нещо нормално, въпреки че си има медицинско определение..."

  Това значи ли, че ако вярваш, че земята е плоска, би искал детето ти да не изучава астрономия? Или ако вярваш в Бог, а няма научни доказателства за съществуването му, да отричаш гражданското образование? Изказването ти е пълен хаос. Хем различните имат еднакви права, хем не трябва това да се изучава, защото видиш ли, клетото ти дете ще се повреди, когато научи, че различните всъщност също са човешки същества и не бива да им се подиграваме, бием и т.н.

  No Pain No Gain
 58. 58 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#52] от "Putarak":

  Може да ти се струва странно, но хората имат право да имат предразсъдъци или да не харесват нещо, нали? Не можеш да им вменяваш да те харесват или приемат, след като не искат да те харесват и приемат. Дали ще за това, че имаш объркани сексуални предпочитания или не се къпеш често и миришеш неприятно, за всеки е различно и в това няма никаква драма.
  Колкото до твоята приятелка, като държиш толкова на нея, никой не ти забранява да се ожениш за нея. И да, в болница или някъде другаде, няма да те приемат за никой, защото наистина е така. Живейте си заедно, никой не ви пречи, но не можеш нито да я представляваш, нито да имаш някакви претенции, защото вие сте си избрали така. Какво искаш си е твоя работа. Законите не се правят, за да угаждат на всички, ами за да въвеждат ред, който е свързан с някакви ограничения, не си ли го разбрал...?!?

  Бивш tww09306483.
 59. 59 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  В Библията е казано "Обичай ближния си". Какво са имали предвид не знам.

  Въпросът е различното поведение - което не виждам защо трябва да се толерира.

  Никой не е против "гейовете", против "гейското" поведение сме.

 60. 60 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#56] от "Putarak":

  Вярно сте объркан. Всичко започва с това:

  .. Различните имат нужда от същите права, като на не-различните. Проблема е в това, че различните обикновено имат по-малко права...
  —цитат от коментар 32 на Putarak

  Правата се защитават от закона, но то не били нарушени права ами наложени предразсъдъци.
  Може и грешно да съм Ви разбрал, за което моля са бъда извинен. Но оставам с впечатлението, че според Вас т.н. "различни" трябва да получават различни права от моите именно защото са различни и битуват разни предразсъдъци за тях.
  Сега се сетих за нещо, което преди време обсъждахме с колеги. Ако въпреки здравия разум законово се осигури възможност всеки сам да си избира пола, е ли възможно малко преди пенсия да се пиша жена и да се пенсионирам по-рано?


 61. 61 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Образовануето има две цели - едната е натрупване на знания и умения за живота - т.е. от научно и практическо естество, които да подготвят за реален живот. Другата цел е социални умения - т.е. как да си сътрудничиш с останалите. Има изследвания, които доказват, че сътрудничещите си индивиди имат повече шансове, макар и да прежалват част от независимостта си. В сложно общество като днешното, не може социалните умения да останат на ниво "възрожденско", защото това вече е недостатъчно.
  Съответно децата трябва да знаят, в съответствие със съвременното познание, че има други раси, религии, култури, сексуалност... И че няма малоценни сред тях. Че основата на всичко е взаимодействие и съдействие, че диалогът не е караница (погледнете много от дебатите във форума и епитетите, използвани в тях). И че не може от своята идея за праведност да вменявам греховност на другите - това са лични проблеми. Но че свичко е регулирано от закон, който е еднакъв за всички. И законите не са от Бога, а са резултат н обществен дебат и консенсус.

  И понеже всичко това доста изпреварва мисленето на много хора, съответно ги вбесява. Осъзнатот безсилие вбесява.

  E PLVRIBVS VNVM
 62. 62 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Законите не се правят, за да угаждат на всички, ами за да въвеждат ред, който е свързан с някакви ограничения, не си ли го разбрал...?!?
  —цитат от коментар 58 на tww09306483


  Законът е нормативен акт на компетентен орган на законодателната (държавна) власт.

  Той съдържа общи (абстрактни) правила за поведение, насочени към неопределен брой субекти и имащи задължителна сила за тези субекти. Могат да се различат много видове правни норми, но основните видове са следните:

  -задължаващи;
  -забраняващи (императивни, повелителни);
  -оправомощаващи;
  -даващи права, свободи и привилегии на гражданите и техните организации.

  Горно описва какви биват законите и както виждаш последната категория е "даващи права, свободи и привилегии на гражданите и техните организации" - а ако искаме да живеем в свободна държава, трябва да уважаваме правата на различните. Ето, моето съжителство с приятелката ми по никакъв начин не натоварва обществото с нищо, не пречим на никого и не се бъркаме в личния живот на никой. Защо НИЕ трябва да се нагодим към съществуващите закони, които ме принуждават да сключа граждански брак, ако искам да имам някакви права, вместо да се промени закона, така че хората които съжителстват без брак, да ги получат, без да са принудени да сключват брак, след като очевАдно не желаят?

  No Pain No Gain
 63. 63 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 2193 Неутрално

  До коментар [#60] от "lz73":
  Ако въпреки здравия разум законово се осигури възможност всеки сам да си избира пола, е ли възможно малко преди пенсия да се пиша жена и да се пенсионирам по-рано?
  ===================
  Няма да е възможно...по новия закон изравняват пенсионната възраст и на мъже и жени...всичките на 65год...което беше една дискриминация по пол...

 64. 64 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  Според мен с тази насилствена толерантност към гейовете и лесбийките, хората които не ги понасят стават още по-крайни.
  Преди да се запозная с ИК, бях напълно убеден техен приятел, защото те така са се родили.
  Сега след като цялата държавна машина иска да внуши на децата ми, че това мъж да си ляга с мъж и жена с жена, е нормално, вече ме дразнят.
  А МО трябва конкретно да уточни към кои точно “различни” ще учи децата ми на толерантност, например ще ги учи ли да са толерантни, към децата, които се бият. Те всъщност са били обект на насилие в къщи и за това повтарят модела. Децата ни трябва ли да са толерантни към тях?
  Хубаво е да ги научат, че материалните неща не са от първостепенно значение, вместо това разрешиха ходенето с таблети, смартфони и псп-та още от седем годинки.

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 65. 65 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  Ако въпреки здравия разум законово се осигури възможност всеки сам да си избира пола, е ли възможно малко преди пенсия да се пиша жена и да се пенсионирам по-рано?
  —цитат от коментар 60 на lz73


  Е да те попитам, ти би ли си сменил пола, заради по-ранно пенсиониране? Защото аз не познавам разумен човек, който би го направил, но разбира се не отричам варианта да има и такива индивиди. И понеже искаме да се предпазим от такива шмекери, решаваме да ограничим правата на всички, защото имало трима тарикати, които щели да източат скъпоценния ни бюджет. Не че сега няма около 1 000 000 човека, които имат ТЕЛК и получават пенсия за инвалидност. Знаеш ли какъв процент от тях са действителни хора с увреждания? Знаеш ли колко пари от бюджета всяка година потъват за това перо? И ето, имаме закони, но имаме и тарикати, имаме корумпирани лекарски комисии, които за някой лев ще ти потвърдят, че имаш всякакви болести. И как да постъпим? Да се борим против корупцията или да се борим срещу социалните закони, даващи право на пенсия на наистина нетрудоспособните хора?

  No Pain No Gain
 66. 66 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#62] от "Putarak":

  Не бе, никой не те принуждава да сключваш брак...! Живейте си така. И да знаеш, че фамилната панелка е голяма ценност, никой не може да ти я вземе, още по-малко накаква, дето живее с тебе...! :)

  Бивш tww09306483.
 67. 67 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#57] от "Putarak":


  ..Това значи ли, че ако вярваш, че земята е плоска, би искал детето ти да не изучава астрономия? Или ако вярваш в Бог, а няма научни доказателства за съществуването му, да отричаш гражданското образование? Изказването ти е пълен хаос. Хем различните имат еднакви права, хем не трябва това да се изучава, защото видиш ли, клетото ти дете ще се повреди, когато научи, че различните всъщност също са човешки същества и не бива да им се подиграваме, бием и т.н.
  —цитат от коментар 57 на Putarak


  Пълен миш-маш!
  Не не значи! Значи, че съм против в училище да обясняват на детето ми, че земята е плоска, при положение че има достатъчно доказателства за противното. Няма нищо против изучаването на религиите в училище, но в горния курс. Нямам нищо против в училище да обяснят на детето ми, че сексуалните девиации съществуват и че тези, които имат такива отклонения имат същите права, каквито и останалите. Бих желал също така детето ми да знае, че доста от тези "различия" са определени като болестни състояния. ЗАДЪЛЖИТЕЛНО е детето ми да знае, че не трябва да се подиграва на такива хора, това си е техен избор или природата такива ги е създала....абе няма да ме разбереш...

  Освен това:

  ..Защо НИЕ трябва да се нагодим към съществуващите закони, които ме принуждават да сключа граждански брак, ако искам да имам някакви права, вместо да се промени закона, така че хората които съжителстват без брак, да ги получат, без да са принудени да сключват брак, след като очевАдно не желаят?..
  —цитат от коментар 62 на Putarak


  Понеже два пъти използвате точно този пример, ще ви посъветвам да проверите какви точно права нямате, които встъпилите в брак имат. Ще се окаже, че са доста малко. Освен това законът предвижда елементарен начин да ги получите. Замислете се, за случая с болницата законът делегира това право на съпруга/та защото той/тя е сключила брак, т.е. подписали са се на едно място, че ит днес нататък и т.н. Вие желаете да получите това право, но въз основа на какъв документ? Дали пък един нотариално заверен документ не би свършил работа?

 68. 68 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#63] от "BiGman1":

  Чувствам се мнооого прецакан!

 69. 69 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  До коментар [#61] от "PavelCZ":

  Нали правите разлика между толерантност и разбиване на стереотипи за социална роля на половете?

  12 години стигат! София има нужда от промяна.
 70. 70 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Проблемът не е в думите, а във факта, че маргинални групи, под влияние на една идеология, отричаща тотално и несъвпадаща с цивилизационният код на българското общество и неговите ценности, се натрапва грубо, нагло и цинично, като на всеки нейн опонент се лепва етикета“ примитив, “бай Ганьо“, невеж, необразован, дивак, варварин“ и всякакви други епитети с негативни конотации. Абсолютно нормално е едно общество да отговори на такъв зловещ натиск за собственото му унищожаване, с категоричността на своите ценности, опазили го като народност и народ през вековете. Няма как да ме принудите например, да променя цивилизационният си избор, да спра да харесвам това:
  1. https://www.youtube.com/watch?v=lIGSWtcpPMc и това
  2. https://www.youtube.com/watch?v=wS1-wFlbsrs
  и да ме принудите да се влея в общият мейнстрийм на джендър идеологията. Когато и ако принудите мюсюлманите да приемат моят цивилизационен избор, да посещават заедно с мен опера, театър и балет, в подходящият за тези събития дрес код, когато принудите един транссексуален да потисне поривите си да се чувства като лице с пол, несъвпадащ с биологичният му пол, когато принудите един травестит да не се облича, когато реши, с дрехи на другия биологичен пол, тогава и само тогава можете да изисквате от мен аз да преразгледам цивилизационният си код и ценностите си. Тъй като описаните условия не са изпълнени, аз ОТКАЗВАМ да променя манталитета си и критериите си за нормално и ненормално, за норма и девиация, които съм формирала въз основа на собствените си професионални научни медицински знания, и да се подчиня на вашата ненаучна, дискриминационна и сриваща основите на българското общество джендър идеология. Това е от мен- който разбрал- разбрал. Който не е разбрал- много му здраве- не е от моя цивилизационен код и не съм длъжна да му разяснявам нищо.

 71. 71 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#70] от "някоя си":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Много точно казано!

 72. 72 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2927 Неутрално

  Е да те попитам, ти би ли си сменил пола, заради по-ранно пенсиониране? Защото аз не познавам разумен човек, който би го направил, но разбира се не отричам варианта да има и такива индивиди. И понеже искаме да се предпазим от такива шмекери, решаваме да ограничим правата на всички, защото имало трима тарикати, които щели да източат скъпоценния ни бюджет. Не че сега няма около 1 000 000 човека, които имат ТЕЛК и получават пенсия за инвалидност. ...
  —цитат от коментар 65 на Putarak


  Проблемът винаги е имал решение. Ама после идва държавата и прецаква всичко, с благородната идея да го направи много по-добре.

  Справка Колко Слепеца от под Игото - очевидно е бил сляп, както и очевидно не е получавал инвалидна пенсия от Султана. Но очевидно е оцелявал по някакъв начин с някакви помощи от някакви "ближни" хора. :)

 73. 73 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 1749 Неутрално

  Какво защитава истанбулската конвенция, пробутвана ни от едно НПО наречено с гръмкото име Съвет на Европа и нямащо нищо общо със структурите на Еворпейският съюз:

  1. Дискриминация по пол, защото защитава жени, деца, мигранти и ЛГБТ, но не и ВСИЧКИ граждани, както би трябвало да прави всеки нормален закон. Съвсен нахално вътре се твъди, че видите ли, това не се било водело дискриминация по пол. хахаха
  2. Въвеждане на жедндър образование, чрез практики за разчупване на стеретипните роли на пола.
  3. Право на почти всички мигранти да получат убежище, като заявят, че са преследвани или дискриминирани по пол в родината си /над 500 милиона мисюлманки отговарят на условието/ или че са с различен джендър /ЛГБТ/
  4. Възможност всеки да подаде сигнал за домашно насилие и този сигнал се разследва, дори "жертвата" да не е съгласна или да отрече такова насилие /възможност за доноси/.
  5. Финансиране от държавата на НПО организации, които да "внедряват" въпросните описани красоти.
  6. Загуба на суверинитет, защото тази конвенцийка се поставя над Конституцията на Република България и се прави един орган доминиран от НПО организации, който да "следи напредъка" на всяка държава.

 74. 74 Профил на някоя си
  някоя си
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#73] от "xox55541929": Всичко, описано от Вас в ИК, е вярно. Та- нека пак да се повторя- когато мюсюлмани, транссексуални, транвестити започнат да възприемат това:
  1. https://www.youtube.com/watch?v=xS_Nq_dBdLo и това
  2. https://www.youtube.com/watch?v=IZ4LCejQg8o
  3. https://www.youtube.com/watch?v=cto5fwLHxKA
  4. https://www.youtube.com/watch?v=1x7wrZWDiaU
  да изпитват от слушането му естетическо удоволствие, да ценят, признават и възприемат като общочовешка ценност красотата на тази музика, традициите, въплътени в нея, специфичността й , тогава и само тогава може да се говори за това мнозинството в България да се съгласи с предоставянето на привилегии / т/е/ повече права, отколкото има то/ на всякакви малцинствени групи по религиозен, културен , сексуален или друг правнозащитен признак.
  Всичко останало, което се изисква от мнозинството, е НАСИЛИЕ над него самото, над цивилизационният му код, над неговите ценности и общественият ред, над преобладавщият правен интерес на мнозинството.

 75. 75 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Толерантен съм към различните макар че ме отвращават, но когато ми
  навират във очите тази различност и ни убеждават че това е нормално
  цялата ми толерантност се изпарява !!!

 76. 76 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8170 Неутрално

  В училище може да учат всичко това, но какво учат на улицата и в къщи е съвсем друга работа.

 77. 77 Профил на Bobayern
  Bobayern
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А дали пък съвсем "случайно",в учебните програми няма да се появи твърдението,че социалната роля на майката не е задължително да се изпълнява от жена? Все пак според конвенцията ще трябва да вземем мерки за изкореняване на обичаи,традиции,схващания и т.н свързани със социалните роли на двата пола.

 78. 78 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#27] от "Храбър":

  ти, оше малко, и за хейт спийч, ше го докладваш, ако можеше, а?
  Флагна ли го на админите?

 79. 79 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#77] от "Bobayern":

  ''твърдението,че социалната роля на майката не е задължително да се изпълнява от жена'''

  ... което води и до следвщото ''логично'', че сученето не е само от тситса... педофили! Как 2ма с пЕшки ше ''обгрижват'' малко момче!??!

 80. 80 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 367 Любопитно

  До коментар [#52] от "Putarak":

  ''по различни белези, като цвят на кожата/физически особености/сексуалната ориентация се правят изводи за професионалните или интелектуални качества на човек.''

  И кое не е разумно в тези случаи!??
  Дай примери за афро-американец, изобретил нещо полезно като компютър, ваксина, апликация, изделие като автомобил или хлядилник, (не лъжица за сладолед!)...
  Ако не се гледат физ. особености, може ли да предполагаме, че в авиолиниите или линейките, ще трябва да се назначават хора с инвалидни колички за санитари и стюарди? Или за стриптизьорки да няма значение, колко е дебела или грозна?
  А за секс. вкусове...
  Как ще коментираш треньор - мъжкар на момичетата по художествена гимнастика?
  Или гей - да е постоянно в съблекалнята на юношите?

 81. 81 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  До коментар [#76] от "Роси":

  “В училище може да учат всичко това, но какво учат на улицата и в къщи е съвсем друга работа.”

  Винаги ще научат това, което разбират. Но ако на децата им се натрисват много неща, които не разбират (социална роля, театрална роля, политическа роля, джендър идентичност, марсианска идентичност, политкоректност), то те ще станат агресивни (заради неразбирането), а по-късно изпечени поли(т) лъжци.
  Ясно е, че всеки иска да се възпроизвежда, на това не бива да става в ущърб на “плодовитите” и в толериране на безплодността, полова, творческа, научна и всякаква друга джендърска.

 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2229 Любопитно

  До коментар [#31] от "Храбър":

  “а другото ти го е дала природата (Господ) и не може да се подмени.”

  И що се правят транс- и цис- джендърски операции!? Включително и Истамбулската конвенция - джендърът, който не си разпознава “Дара от Природата (Господ)”, вместо да се лекува получава специално превилегировано отношение, дискриминиращо “природосъобразните и природонаучните”.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK