За насърчаване на професионалното образование ще бъдат намалени езиковите и математическите паралелки

За насърчаване на професионалното образование ще бъдат намалени езиковите и математическите паралелки

© Георги КожухаровОт следващата година в средните училища в някои градове най-вероятно ще бъдат намалени профилираните паралелки, т.е. езикови, математически и природо-математически паралелки, за да се стигне до пренасочване на ученици в професионалните гимназии. Мярката се извършва на местно ниво в координация между регионалните управления на образованието, общините и бизнеса, но се подкрепя и от просветното министерство.


Първият такъв случай е във Враца, където по думите на образователния министър Красимир Вълчев на парламентарния контрол в петък се очаква да бъдат намалени профилираните паралелки в СУ "Христо Ботев" и ППМГ "Академик Иван Ценов". Причината - досега в училищата се откриват повече паралелки, отколкото са учениците след седми клас, и така професионалните остават незапълнени. Според депутата от "Воля" Слави Нецов обаче родителите протестират и искат запазване на една от паралелките в СУ "Христо Ботев".


Пред "Дневник" министър Вълчев каза, че очаква да има такива случаи и в други по-малки градове, но новото разпределяне на паралелките ще стане известно през март.


Наблюдаваната тенденция е, че след седми клас учениците масово предпочитат езикови и математически гимназии и тъй като се откриват повече паралелки, отколкото има нужда, професионалните остават празни.

Коментари (199)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8155 Любопитно

  Искам да обясня две неща на Министерство на образованието:
  1- Учениците масово предпочитат езикови и математически гимназии,защото после си намират бързо по-високоплатена работа
  2- Учениците масово предпочитат езикови и математически гимназии,ЗАЩОТО ОТ БЕБЕТА ЖИВЕЯТ С КОМПЮТЪР/СМАРТФОН, ТАБЛЕТ,.../ ВЪВ ВИРТУАЛНОСТ - тоест ръцете им не са свикнали да режат,завиват,чукат,блъскат ..............и главите им нямат практическо мислене /АМА ТОВА Е ДЪЛГА ТЕМА............../!

  [email protected]
 2. 2 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2566 Неутрално

  Типично комунистическо решение. Вместо професионалното образование да бъде направено привлекателно, насила ще набутат ученици в професионални паралелки, намалявайки езиковите и математическите. Е това ако не е социално инженерство, здраве му кажи. Интересно колко от чиновниците, подкрепящи тази мярка, биха насочили своите деца към техникум по стругарство вместо към матматическа гимназия.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 3. 3 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  И по мое време имаше деца дето едвам избутваха математиката, що мама и тате бяха решили нещо вместо тях, несъобразявайки се с липсващите математически наклонности.
  НО сега положението е убийствено - над 50% в МГ са без математическо мислене и родителите им се сърдят че учителите не им обръщали никакво внимание и те нямали необходимите познания.
  Така че МГ не е за всеки. И тия без наклонностите само затормозяват учебния процес. А и не са в състояние да работят "по-високоплатена работа"
  Умението "ЖИВЕЯТ С КОМПЮТЪР/СМАРТФОН, ТАБЛЕТ,.../ ВЪВ ВИРТУАЛНОСТ" не означава че си годен да програмираш или да съставяш математически модели.

 4. 4 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Това е геноцид. Този иска да направи децата ни неграмотни роби. Оставка за такъв министър.

 5. 5 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 566 Неутрално

  До коментар [#4] от "Софианец2":

  Те са си неграмотни, а неграмотността води до робство. По-добре е да се намалят "елитните паралелки". И децата да излизат с грамотност. Отколкото да ги пращаме да учат нещо дето не е за тях, и те нищо да не научават, защото нивото е твърде високо за тях

 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#2] от "7777":

  Доста си опростил нещата.
  Имаше момент, в който всеки втори учеше "икономика", а университетите се избиваха да разкриват нови специалности по "икономика" - до степен, в която дипломата не означаваше почти нищо.
  Резултатът беше сериозен брой продавачки в магазин за обувки, завършили икономика.
  Това според теб дали е умно?
  Преди двайсетина години да кажеш, че си завършил електротехникум или механотехникум изобщо не беше обидно или непрестижно, а с годините се стигна именно до такова положение.

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Любопитно

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Откъде ти хрумна, че като завършиш с тройка МГ или АЕГ, това ти дава "восокоплатена работа"????

  Доброто е заразно
 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  "високоплатена", извинявам се.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#2] от "7777":
  Вие сериозно ли вярвате, че по комунистическо държавата не е била в състояние да разкрие два-три пъти повече езикови и математически паралелки и да прибира целите набори ученици в профилираните (тогава наричани елитни) гимназии? Идеята на тези гимназии беше точно такава - да се отглежда някакъв елит, защото тежко и на нация, която не разполага с елит, което именно и наблюдаваме в момента. Естествено, че част от родителите ще ги заболи, но в целия цивилизован свят е така - мухите отделно, шербета отделно - смесването им не е на добро. Който иска детето му да учи в езикова или математическа гимназия, да бъде така добър да се прояви като настоятелен, ангажиран и грижовен родител и да си подготви за живота златцето тъй, щото то да е в състояние да светне в пълния си блясък. А на които родители не им се занимава с насърчаване, мотивиране и възпитаване на наследника, ще им се наложи да си го запишат в не толкова желана гимназия.
  Впрочем е крайно време да се премахне и механичното преминаване в по-горен клас в начален етап. В момента положението е такова, че деца, които се адаптират по-трудно и учат по-бавно, вместо да повторят първи клас и да наваксат, продължават нататък до 4 клас включително. В крайна сметка тези ученици се оказват в 5 клас с липсващи на знания, умения и компетенции от 4 предходни години. Ако някой си мисли, че дете в 5 клас е състояние да навакса 4 пропуснати години в една, нищо не разбира от образование.

 10. 10 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2620 Любопитно

  "за да се стигне до пренасочване на ученици в професионалните гимназии" - а, ТЕ, децата дали имат желание или заради бройките така трябва? Объркването в БГ школо продължават.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":Откъде ти хрумна, че като завършиш с тройка МГ или АЕГ, това ти дава "восокоплатена работа"????
  —цитат от коментар 7 на dogwoman


  Владеенето на чужд език е огромно предимство.А в езиковите гимназии ,учат не един,а два чужди езика.Докато в техникум я научат нещо,я не.Техническите специалности и работата с ръце не на всеки се отдават.Докато всеки може да научи чужд език,стига да има упоритост.

 12. 12 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Ей, тва е. Вместо да опитаме с професионалното образование да привлечем такива, които остават извън настоящите. Огромната маса дезинтересовани или дори прекъсващи, напускащи на ранен етап, ние ще натискаме социално технологично надолу. Баш социалистически подход - да запълним новата програма някак, а дали с това резултатът ще отговаря на замисъла - какво значение, когато не целта - адекватно образование, а средството - управленското инжинерство, е смисълът.

 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1888 Неутрално

  До коментар [#3] от "ЙЕИ":

  Интересно!
  Как по твое време болшинството от децата са имали математическо мислене, а сега такова липсва.
  И какво означява математическо мислене за едно дете от четвърти клас!

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Весело

  До коментар [#9] от "wiligri":

  Хах, точно пишех коментар в същия дух, щеше да е смешно да го публикувам под твоя.
  Така че, за да не е същият, сега ще предложа, като има такова огромнейшо желание за математически и езикови паралелки, догодина ВСИЧКИ да бъдат такива, да видим какво ще стане.
  Ще бъде ужасно "куул" всички да са завършили английска гимназия, а след това "Право" и "Психология" в СУ.
  Да видим какъв живот ще настане след това - прависти разстилат бетон, психолози доставят хляб по магазините.
  С което изобщо не искам да обидя кофражистите и доставчиците, в никакъв случай!

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#11] от "musashii":

  Няма такова нещо като "учат"по принцип - учат, ако има дисциплина, мотивация, добри учители и желание!
  Откъде накъде едно сръчно момче с влечение към жици и двигатели ще го караш насила да учи английски като филолог?

  Доброто е заразно
 16. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5838 Весело

  Глупаци! Глупаци! Глупаци!
  Първият ми гневен коментар.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 17. 17 Профил на wiligri
  wiligri
  Рейтинг: 764 Неутрално

  До коментар [#10] от "3аНиЗа":
  Говорите за децата, които принципно НЯМАТ желание твърде много да се ангажират с учебния процес. Тези, които имат въпросното желание и то не е само едно голо желание, а е подплатено с природни дарби и/или усилен труд и подготовка, ще успеят да прескочат летвата, не бойте се. Този филм с 5-10-20 за едно място сме го не гледали, ами играли в детството си, уверявам Ви - никой не умря.

 18. 18 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#11] от "musashii":

  Забравих да допълня, че "владеене" на чужд език,без друга квалификация, не означава абсолютно нищо.
  Професиите, свързани само с "владеене", са силно ограничени - преводач, преподавател ... и това е.
  За всичко останало чуждият език е допълнение към някаква основна квалификация.

  Доброто е заразно
 19. 19 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#11] от "musashii":Няма такова нещо като "учат"по принцип - учат, ако има дисциплина, мотивация, добри учители и желание! Откъде накъде едно сръчно момче с влечение към жици и двигатели ще го караш насила да учи английски като филолог?
  —цитат от коментар 15 на dogwoman


  И кой го кара да учи насила език?В техникумите има достатъчно места-като иска да отива там.Проблемът не е,че паралелките в езиковите гимназии са много,а че за техникумите нямат достатъчно кандидати.Та се налага да и запълват с цигани.

 20. 20 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#11] от "musashii":Забравих да допълня, че "владеене" на чужд език,без друга квалификация, не означава абсолютно нищо.Професиите, свързани само с "владеене", са силно ограничени - преводач, преподавател ... и това е.За всичко останало чуждият език е допълнение към някаква основна квалификация.
  —цитат от коментар 18 на dogwoman


  Малко ли е?Вече има толкова чужди фирми,да не говорим за кол центровете.А и никой не е казал,че след езикова гимназия децата трябва да престанат да учат.Напротив-над 95 процента продължават и във ВУЗ.

 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#19] от "musashii":

  Натискацията за езиковите паралелки по своя смисъл няма връзка с това, което се изучава (чужд език).
  Има връзка с факта, че родителите се надяват чедото да учи с "по-избрани" деца, а какво точно учи е на заден план.
  Колкото повече са "елитните" паралелки, толкова по-малко елитни стават. А останалите "неелитни" пък хептен изпадат от атласа. За това иде реч.

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8155 Неутрално

  До коментар [#7] от "dogwoman":

  Ми ако завършиш -ти го пише в документа !
  А за работа те вземат по документ!

  [email protected]
 23. 23 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#20] от "musashii":

  Абсолютно е малко, даже никакво! Езикът не е професия сам по себе си.

  Доброто е заразно
 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#22] от "karabastun":

  Е, ти би ли приел на работа някой, дето е завършил английска гимназия с диплома 3??
  Аз - никога.

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#19] от "musashii":

  Да не говорим, че на тази възраст "иска", "не иска" и даже вземане на самостоятелни решения са доста съмнителни понятия.
  Те на 19 години още не знаят какво "искат", ти за 13-годишни (14) питаш.

  Доброто е заразно
 26. 26 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Поредната гербаджийска недомислица. Понеже управляващите са прости, дай да направим всички такива. Най-добре е направо да забраним изучаването на чужди езица, а приемът в университета да става само след рабфак или задочно. Изключения само за физкултурата и за милицията.

 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8155 Весело

  До коментар [#24] от "dogwoman":

  Ми приеми някой без никаква диплома - да чуеш какво ще ти чуят ушите! :)

  [email protected]
 28. 28 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Това не е насърчаване, а принуждаване

  властта ражда паразити
 29. 29 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1094 Весело

  До коментар [#23] от "dogwoman":

  Аз много отдавна имам още по-радикално мнение: "журналистика" като специалност е пълно недоразумение. Едни от най-интересните филмови поредици на ВВС са на Майкъл Мозли, който по образование е медик; поредиците им за градините по света обикновено са на хора, които се занимават с градинарство и го изучават цял живот, и т.н. За да можеш да пишеш/коментираш нещо качествено, трябва да знаеш за какво иде реч. Всичколозите обикновено или не знаят какви въпроси да зададат, или кимат енергично на всякакви глупости и манипулации, които им сервират. Та най-добре към отделните специалности да се предлага профил журналистика, в който да се учи писане и други базисни курсове. Мисля си, че така материалите, които гледаме/четем, ще са доста по-качествени. 😎

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 30. 30 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#27] от "karabastun":

  Не казах с никаква диплома. При избор между пълен отличник от обикновено училище и тройкаджия от мг няма да се колебая и секунда.

  Доброто е заразно
 31. 31 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  По-лесно е да развалиш това, което върви добре, отколкото да оправиш това, което куца. Интересно е обаче как ще накарат този, който е решил да учи чужди езици, да стане кофражист или шивачка.

 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#26] от "gianni":

  Скоро разглеждах учебник по английски език за "обикновен" девети клас.
  Повярвай ми, че ако това съдържание наистина е научено, дава много добро ниво.
  Тъй че не е там проблемът.

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#29] от "baba_zozolana":

  Съгласна.
  Ресорните репортери трябва да са професионалисти, преминали кратко обучение директно в редакцията.

  Доброто е заразно
 34. 34 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Любопитно

  До коментар [#31] от "gianni":

  Е кое "върви добре", след като се произвеждат демотивирани и с ниско самочувствие "елитни" абитуриенти?

  Доброто е заразно
 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Весело

  Интересно е обаче как ще накарат този, който е решил да учи чужди езици, да стане кофражист или шивачка.
  —цитат от коментар 31 на gianni

  Нито някой иска да накара, нито може да накара, нито трябва да накара.
  Ти тези, дето са решили да учат езици, не ги мисли.
  Мисли другите, дето желаят да не им се нарушава цъкането на телефона.

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#19] от "musashii":Натискацията за езиковите паралелки по своя смисъл няма връзка с това, което се изучава (чужд език).Има връзка с факта, че родителите се надяват чедото да учи с "по-избрани" деца, а какво точно учи е на заден план.Колкото повече са "елитните" паралелки, толкова по-малко елитни стават. А останалите "неелитни" пък хептен изпадат от атласа. За това иде реч.
  —цитат от коментар 21 на dogwoman


  Брей.Аз като учих в езикова гимназия по времето на комунизма,да не мислиш,че е било пълно с "избрани" деца.Имаше по двама-трима такива в клас,а останалите си бяхме от обикновени семейства.В езикова гимназия със сигурност научаваш поне един чужд език,а дори и два.В техникум ще я научиш занаят,я не.Щото и технологиите се развиват ежедневно,докато езикът си стои един и същ.

 37. 37 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 819 Неутрално

  За езиковите - ДА, за природоматематическите - НЕ! Езиковите са едни 5-годишни езикови курсове за бъдещи емигранти. Природоматематическите учат на мислене.

 38. 38 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#19] от "musashii":Да не говорим, че на тази възраст "иска", "не иска" и даже вземане на самостоятелни решения са доста съмнителни понятия.Те на 19 години още не знаят какво "искат", ти за 13-годишни (14) питаш.
  —цитат от коментар 25 на dogwoman


  Аз още от малък знаех какво искам.Никога не са ме влечели техническите изпълнения ,а по трудово бях един от най-слабите.За разлика от езиците,историята,географията и така нататък.Който си го влечат занаятите и техниката си личи от дете.

 39. 39 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#36] от "musashii":

  Не си ме разбрал. Под "избрани" нямах предвид баща ти да е от лъв нагоре.
  Аз също съм завършила езикова гимназия, също съм от "обикновено" семейство.
  Имах предвид мотивирани и способни деца, не друго.

  Доброто е заразно
 40. 40 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#38] от "musashii":

  Разбирам, но това не е общият случай.
  Аз също знаех, така че ако броим само теб и мен, можем да си създадем грешно впечатление.

  Доброто е заразно
 41. 41 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  До коментар [#34] от "dogwoman":

  Цели паралелки от тези "демотивирани и с ниско самочувствие "елитни" абитуриенти" отиват да учат в чужбина и по-голямата част изобщо не се и връща. Нещо перспективата за професии със заплати от 1000 лева никак не ги влече. Ама както каза началството, разходите за тяхното образование са загубени, затуй да учат за шивачи. Хем е по-евтино, хем едва ли ще отидат в Турция или Китай, където плащат повече.

 42. 42 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Любопитно

  До коментар [#34] от "dogwoman":Цели паралелки от тези "демотивирани и с ниско самочувствие "елитни" абитуриенти" отиват да учат в чужбина и по-голямата част изобщо не се и връща..
  —цитат от коментар 41 на gianni


  И ти смяташ, че аз искам да спонсорирам това чрез данъците си???

  Доброто е заразно
 43. 43 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#36] от "musashii":Не си ме разбрал. Под "избрани" нямах предвид баща ти да е от лъв нагоре.Аз също съм завършила езикова гимназия, също съм от "обикновено" семейство.Имах предвид мотивирани и способни деца, не друго.
  —цитат от коментар 39 на dogwoman


  Не знам дали си наясно ,че заради демографската криза нивото на учениците спадна драстично.И много по-добре е за един ученик да е в училище с талантливи деца,които да го дърпат нагоре,отколкото в техникум с посредствени ученици и цигани.Средата има огромно влияние.Както и учителите.

 44. 44 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Пич, едва ли скоро си стъпвал в новоизградено индустриално предприятие. Ми повечето машини и манипулатори са програмни. Изискват се занания и умения да се справиш с подобна техника. Все пак имай в предвид че един обработващ център струва около 50К, то ест колкото 500 компютърчета. А защо децата не желаят да се насочат към подобни специалности в средното както и във висшето образование е лесо обяснимо - трудни са. Аз лично съм завършил техникум и автоматизация на производството. Мои приятели учиха във ВИНС и свободния. Правил съм сравнение на материалите които се припокриват, като трябва да уточня че те не са много, и ми е ясно че в инжинерните специалности се изисква повечко усвояване и учене защото материята е по-голяма. Стартовата заплата обаче е същата като на счетоводител без стаж. Условията на труд също имат своето значение, техниците са в производството, студено е, неуютно, има шум, почивките за кафе и други са строго регламентирани. В офисите е по-различно.

  П.С. За незапознатите, ВИНС е старото име на Икономически Университет Варна.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 45. 45 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#38] от "musashii":Разбирам, но това не е общият случай. Аз също знаех, така че ако броим само теб и мен, можем да си създадем грешно впечатление.
  —цитат от коментар 40 на dogwoman


  Напротив-който си го влече техниката си личи от малък.Особено изразено е при момчетата.Ти като жена няма как да знаеш,щото жените по принцип не ви влече тенхиката.Но момчетата отрано се знаят кой го влече техника,кой книги,кой спорт.Мен ме влечаха книгите и спорта.Но нямах данни за професионален спортист,щото там само с желание не става.

 46. 46 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#43] от "musashii":

  Нали и аз това казвам. Но няма такова нещо като дърпане само нагоре. Когато в "елитна паралелка" се влиза с тройка (каквито случаи вече масово има), тя спира да е елитна.
  Какво лошо има да учиш в електротехникум, където се влиза с най-малко 4.5 по математика, да речем? Какво лошо има да учиш в строителен техникум, ако искаш след това да учиш архитектура?

  Доброто е заразно
 47. 47 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#45] от "musashii":

  Е, добре.
  Съгласяваме се да не се съгласяваме по този въпрос и толкоз.

  Доброто е заразно
 48. 48 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  Изнесеното е почти абсолютна лъжа.
  Моя син влезе в правилна паралелка с четворки от матурата за седми клас и беше последен. Следователно приетите преди него имат по-високи оценки.
  При това положение изнесеното горе.....пасаж: " досега в училищата се откриват повече паралелки, отколкото са учениците след седми клас, и така" е лъжа.

  Току що доказах лъжата.

  Искат работници, а не умни хора. Вярно е иначе, че от езикови и математически паралелки после наистина отиват в белият свят и стават хора.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 49. 49 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#48] от "Росен (Путлер капут)":

  Мне, освен ако не си от Враца.
  В статията се описва конкретен случай и решение на местния РИО.

  Доброто е заразно
 50. 50 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#31] от "gianni":

  Ами няма да стане.
  Ще струва на родителите повече пари за частни уроци, понеже не е тайна, че в "шивашките" училища нивото е по-ниско.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 51. 51 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  И ти смяташ, че аз искам да спонсорирам това чрез данъците си???
  —цитат от коментар 42 на dogwoman


  Ами до известна степен се налага. Ако в областта на журналистика стига да се превеждат статии от руски, то в техниката и доста други области това не е така. Трябва си английски.

  Инак може да затворите границите. Утре Каракачанов ще върне редовната служба, а в други ден ще върнат бригадите. Виж, ако Нинова дойде на власт ще помислим и за ТКЗС.

 52. 52 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#43] от "musashii":Нали и аз това казвам. Но няма такова нещо като дърпане само нагоре. Когато в "елитна паралелка" се влиза с тройка (каквито случаи вече масово има), тя спира да е елитна.Какво лошо има да учиш в електротехникум, където се влиза с най-малко 4.5 по математика, да речем? Какво лошо има да учиш в строителен техникум, ако искаш след това да учиш архитектура?
  —цитат от коментар 46 на dogwoman


  Не можеш насила да караш някого да учи техническа специалност,щом не му се отдава.Просто не става-техниката или те влече,или не.Повтарям-и сега никой не пречи на тези,които искат да учат в техникуми.Има достатъчно свободни места.Ама да се закриват паралелки към които има интерес е върхът на простотията.А и няма значение дали някой е влязъл с тройки-самото ниво на класа ще го дърпа нагоре.И обратно-отличник в слаб клас ще върви надолу.Аз имах един познат,който се хвалеше,че бил отличник от техникум-а беше от най-слабите ученици в основното училище.

 53. 53 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#11] от "musashii":

  Знанието на език не е професия. Държавата има повече нужда от средни специалисти в строителството, машиностроенето, туризма и т.н.
  А и езиковата гимназия не е гаранция за перфектно владеене на език. Много от децата от такива гимназии ходят на допълнителни курсове за да получат необходимия сертификат.
  В същото време всички професионални гимназии първата година учат език почти в същия обем - напълно достатъчно.
  Отдавна беше време да се намалят паралелките в езиковите гимназии до приемливо ниво. Даже настоящите стъпки са твърде плахи. Естествено ще има недоволни родители, но обшествения интерес е пред личния.
  Който иска златното му отроче да учи в "елитна" гимназия или добре да го мотивира и подготви или да се бръкне за платено обучение.
  Аз не съм съгласен с парите от моите данъци държавното образование да произвежда имиграни и хора без професия.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 54. 54 Профил на Софианец
  Софианец
  Рейтинг: 537 Неутрално

  Математическите паралелки развиват мисленето. А професионалните - какво? Как се садят зеленчуци или отглеждат прасета. Срам за министъра - да ограничаваш силово образованието на децата.

 55. 55 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#51] от "gianni":

  Изобщо не е това темата. Който иска да учи в чужбина, пак ще си го прави. Говорим за придобиване на полезни знания, вместо за производство на нищо неумеещи всичколози.

  Доброто е заразно
 56. 56 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#36] от "musashii":

  Божее, ами аз свободно говоря чужди езици без да съм учил в езикова гимназия или нещо от сорта. Имигрирах научих един, после втори и т.н. Като възпитаник на технически учебни заведения обаче, както и работещ в производството ми е напълно ясно че кадри за индустрията трудно се създават. Освен това производствените технологии напредват с бързи темпове, за това всеки който се опитва да изгради кариерата си в тази сфера трябва непрекъснато да се усъвършенства. Това не е лесно. Съгласен съм че производството не за всеки. Тука при мен проблемът с нежеланието на хората да работят в предприятията е решен чрез финансови стимули. Заплатите са високи, говорим за 3К и нагоре.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 57. 57 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Не знам дали си наясно ,че заради демографската криза нивото на учениците спадна драстично
  —цитат от коментар 43 на musashii


  Драстично е спаднала мотивацията, децата не виждат защо трябва да се учи, а възрастните защо трябва да се работи. Животът в България показва, че за успех нито е важно да си научен и способен, нито да си работлив.

 58. 58 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#52] от "musashii":

  Това просто не е вярно.
  Приеми, че тройкаджията също може да дърпа, само че надолу, и ако в класа са мнозинство, познай резултата.

  Доброто е заразно
 59. 59 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#2] от "7777":

  Няма нищо непрестижно в това да завършиш техникум или изобщо да имаш средно техническо образование.Всички реват как образованието нямало връзка с бизнеса-сега като се прави,пак пищите!Търсят се технически кадри-там трябва да се насочи образованието.Който си разбира математика,няма да остане без образование.

 60. 60 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#24] от "dogwoman":

  Когато се вземат хора на работа се проверяват истинските им умения.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 61. 61 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Много глупости на едно място.

  1. Много е вероятно 3-та от ПМГ да има повече стойност от "пълното 6" в стругарския. Поне през 90-те беше така. То тогава 3-ки в ПМГ-то всъщност нямаше, защото най-слабият ученик в класа завършваше с "Мн. добър 5.14";
  2. Езикът сам по себе си е предпоставка за по-добре заплатена работа. И продавачка на обувки да станеш, ако знаеш англ. ще работиш в престижен магазин в центъра, и ще взимаш 3 пъти повече;
  3. Никога не е функция на амбицията на родителите- познавам няколко случая на амбициозни родители, които насила натикаха децата си в престижни у-ща- а те после се наркоманизираха, защото не съумяха да приемат истината, че всъщност далеч не са най-добрите.
  4. За инициативата, какво да кажа- партийно поръчение. Бизнесът си дава сметка, че при този недостиг на качествена работна ръка, май ще се налага да вдига заплати, и гледа да ограничи бъдещите емигранти, доколкото е възможно.

 62. 62 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1168 Неутрално

  До коментар [#11] от "musashii":

  Аха-в техникумите не учат чужд език?!За ваше сведение(пък и твърдите,че съпругата ви е учителка)още от детската градина се учи език,в началното и средното-също.

 63. 63 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Искам да обясня две неща на Министерство на образованието:1- Учениците масово предпочитат езикови и математически гимназии,защото после си намират бързо по-високоплатена работа2- Учениците масово предпочитат езикови и математически гимназии,ЗАЩОТО ОТ БЕБЕТА ЖИВЕЯТ С КОМПЮТЪР/СМАРТФОН, ТАБЛЕТ,.../ ВЪВ ВИРТУАЛНОСТ - тоест ръцете им не са свикнали да режат,завиват,чукат,блъскат ..............и главите им нямат практическо мислене /АМА ТОВА Е ДЪЛГА ТЕМА............../!
  —цитат от коментар 1 на karabastun

  Рязането, завиването, чукането, блъскането и други операции в машиностроенето и в монтажните дейности отдавна се управляват с компютър. В последно време и със смартфон. Включително и в България.

 64. 64 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Дебили,дори идиоти.Езиковите и математически умения се учат дълго и са необходими и полезни през целия живот,професионални се прдобиват за броени седмици,най-много месеци.На някои може и да им трябват крепостни,но едва ли някой иска да е крепостен или детето му.

 65. 65 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1168 Весело

  До коментар [#20] от "musashii":

  Те,в "чуждите фирми"искат обраозвание в някаква специалност и език в допълнение.Няма да те вземат, щото знаеш език...

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 67. 67 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  "От следващата година в средните училища в някои градове най-вероятно ще бъдат намалени профилираните паралелки, т.е. езикови, математически и природо-математически паралелки, за да се стигне до пренасочване на ученици в професионалните гимназии. "

  Това е идиотизъм. Българското образование беше унищожено не от българските учители и дори не от неблагоприятното за образоване - през определени периоди след 1990 година, българско общество, а от "образователните" чиновници - хора без разбиране на това, що е образование и как се постига образованост, без перспектива в мисленето, без съзнанието не дори за мисия, а и за отговорност. И идиотизмите продължават. С единствената цел: излишните, хрантутниците в икономиката ни, ЧИНОВНИЦИТЕ - най-вредните за България хора, да си запазят топлото местенце под задника.

 68. 68 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#49] от "dogwoman":

  Един град в България нищо не значи.
  И Шумен не е нищо, но има ученици. Описах случая.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 69. 69 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 311 Весело

  Винаги сме били поставяни на изпитание.По соц.време в Германия профилираните гимназии се ценяха /цитирам немски граждани/, а у нас се гордеехме с компютъризация.Та нито едното, нито другото.А сега поемаме пътя на другите страни отпреди 100-на години.Кое е по-доброто за нас и нашите деца да знаят езици или български език. Каква нация изграждаме - джендърска или културна. Езици ,който иска може да учи допълнително, а български е задължително. Жените да се образоват в женски занаяти, а мъжете -мъжки, та да знаят задълженията на мъжа, както и на нежния пол, а не да не знаят кой какъв е. Поставяне на началото на образование, определя каква нация ще сме.

  mihala
 70. 70 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#60] от "Росен (Путлер капут)":

  В случая говорим за човек, предполагаемо, без никакви специални умения - на 19 години, завършил току-що.
  В такъв случай оценката от дипломата не показва конкретни умения, а по-скоро мотивация и положен труд.
  Аз винаги бих предпочела сериозен и прилежен човек, когото да обуча, вместо някакъв хайлазин, едва избутал до диплома, пък макар и в елитна гимназия.

  Доброто е заразно
 71. 71 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#61] от "klecho":

  А ти наясно ли си че техническите специалности са кът не само в БГ, ами и в цяла Европа? Просто решенията са различни, докато малко по на запад от БГ, индустриалците правят атрактивна работата в предприятията чрез финансови стимули ( заплащане ) в БГ се възприема различен подход. А и според мен кийто има техническа специалност и малко стаж ще си намери по-лесно работа зад граница от колкото продавачка завършила английска гимназия. С мен поне така се получи. И второ, в последните години се сблъсках са разни новопристигнали завършили нам-кви-си свободни университети са нам-кви-си-нечувани специалности, които забележете не могат да се справят с Excel. Остава въпрос за стойността на образованието им и учебното заведение в което са го получили.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 72. 72 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Не важи за всички. Моя поиска миналото лято да работи на автомивка.
  Бачка се здраво, навън на топло и аз смятах, че ще се откаже до вторият ден. Не се отказа и работи два и половина месеца за 25 лева на ден при 12 часа дневно.
  Преди това никога нищо не е работил....обяснимо, беше малък още.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 73. 73 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#11] от "musashii":Аха-в техникумите не учат чужд език?!За ваше сведение(пък и твърдите,че съпругата ви е учителка)още от детската градина се учи език,в началното и средното-също.
  —цитат от коментар 62 на yanne


  И какво като учат чужд език в техникумите?Не познавам човек,който да е научил чужд език в такова училище.Докато в една езикова гимназия още първата година се научават поне 7-8000 думи на чужд език.После има и обучение по други предмети на чужд език.Няма как да завършиш,без да си научил езика.

 74. 74 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#71] от "tsyrvulan":

  Това за ниското компютърно ниво на учениците е истина. Виждал съм го с очите си, но при равно ниво на комп. Неумение все пак ще вземеш тоя с диплома, защото шанса той да се научи сякаш е по-голям от "шивача".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 75. 75 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Към всички малоумници в министерството и пишещи под статията: Трябва не да се закриват, а да се разкриват училища със засилено изучаване на математика и природонаучни и дисциплини. Това Е професионално обучение. Езиковите гимназии имат смисъл, само ако са за език, различен от английския. До 8 клас всички, които не са бавно развиващи се, вече владеят английски поне на ниво Б1.

 76. 76 Профил на dorko
  dorko
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Това е поръчка на "отговорния капитал" от същия тип, каквото е поръчението за ски-зоната на Банско.
  Но по-добре берач на цветя в Корнуол (езикът е от полза), отколкото оператор във фабрика за 600 лв (Язаки).

 77. 77 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2534 Весело

  До коментар [#70] от "dogwoman":

  Ако ти се явя аз да искам работа и два ученици до вчера били ученици няма да ме вземеш вероятно, въпреки, че знам повече и мога повече и от двамата. Просто съм на 56 години и в мен няма бъдеще, докато при тях има.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 78. 78 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#11] от "musashii":Знанието на език не е професия. Държавата има повече нужда от средни специалисти в строителството, машиностроенето, туризма и т.н.А и езиковата гимназия не е гаранция за перфектно владеене на език. Много от децата от такива гимназии ходят на допълнителни курсове за да получат необходимия сертификат.В същото време всички професионални гимназии първата година учат език почти в същия обем - напълно достатъчно.Отдавна беше време да се намалят паралелките в езиковите гимназии до приемливо ниво. Даже настоящите стъпки са твърде плахи. Естествено ще има недоволни родители, но обшествения интерес е пред личния.Който иска златното му отроче да учи в "елитна" гимназия или добре да го мотивира и подготви или да се бръкне за платено обучение.Аз не съм съгласен с парите от моите данъци държавното образование да произвежда имиграни и хора без професия.
  —цитат от коментар 53 на Морски


  И как ще накараш някой,който изобщо не го влече техниката да учи техническа специалност?Такива деца по-скоро ще отидат в обикновени гимназии,отколкото в техникуми.
  А какво си съгласен да се прави с парите от твоите данъци може да го изразиш единствено на избори.И аз не съм съгласен с политиката на стимулиране на маргиналите със социални помощи,ама никой не ме пита.А за моите деца държавата не дава и един лев помощи.Щото циганите били бедни.Бедни са на книга-нарочно не сключват брак да се водят циганките самотни майки.Вдигат сватби за по 30-40 хиляди лева и карат коли за по 50 хиляди.

 79. 79 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#64] от "slonsco":

  Момко ако те сложа на един обработващ център ( сигурен съм че незнаеш какво е ) за седмици няма да направиш нищо друго освен да потрошиш машината, която след това даже няма да платиш, щото струва колкото двустайна панелка. Ама както и да е, от хора които никога не са стъпвали в производствата само такива изказвания можеш да прочетеш/чуеш.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 80. 80 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  До коментар [#11] от "musashii":Няма такова нещо като "учат"по принцип - учат, ако има дисциплина, мотивация, добри учители и желание! Откъде накъде едно сръчно момче с влечение към жици и двигатели ще го караш насила да учи английски като филолог?
  —цитат от коментар 15 на dogwoman

  Чуждите езици са необходими и за "сръчното момче с влечение към жици и двигатели". Влечението означава и стремеж към добиване на информация. Която невинаги е на български. Науките за процесите, свързани с "жици и двигатели" са на основата на математиката и физиката.
  В професионалните гимназии се изучават чужди езици, математика, физика и други фундаментални науки. Но дали е възможно да се придобият знания?

 81. 81 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#66] от "Dimiter Tsvetkov":

  Много точно. Ще те цитирам, че да се среща в коментарите.

  Без математика и език. Сам със сърп и чук!
  —цитат от коментар 66 на Dimiter Tsvetkov


  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 82. 82 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#20] от "musashii":Те,в "чуждите фирми"искат обраозвание в някаква специалност и език в допълнение.Няма да те вземат, щото знаеш език...
  —цитат от коментар 65 на yanne


  Не бъди толкова сигурен.Аз след училище работех като преводач на белгийски бизнесмен.Който ми плащаше доста добри пари за онова време.Езика винаги се търси.Естествено ако го владееш на добро ниво.А не сега всеки втори да се хвали,че занел английски.Знае на куков ден.

 83. 83 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#59] от "yanne":

  В образовението престижа не е главното и ако не става дума за университет или колеж в Топ 100 изобщо не може да се говори за такъв.Аз съм завършил средно техническо образование,никога не съм работил по специалността си от него.Ако трябваше да се реализирам в тази област ,дипломата не би имала значение и изобщо не би ми помогнала,а уменията за заемане на работно място в тази област бих могъл да придобия с няколкоседмичен курс. Език се учи за не по-малко от 1000-1500 часа и в ранна възраст се учи много по-лесно и добре,Според класификацията на ЦРУ за трудност на езици за различните езици са необходими между една и три години интензивно целодневно обучение за различните езици.Засиленото обучение в техникума по математика ми е още от полза дори в далечна на пръв поглед област ,като правото,но с уговорката че съм учил и висша математика и финансова математика,

 84. 84 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Говорим за придобиване на полезни знания, вместо за производство на нищо неумеещи всичколози.
  —цитат от коментар 55 на dogwoman


  Изучаването на чужд език на добро ниво е нужно поне за 20% от населението. Така е в почти всички малки европейски страни. Просто необходимата информация за професионално изразстване и поддържане на нивото е на чужд език. За доброто изучаване на чужд език е не само добър учебник, а и време. Това необходимо време го има в езиковите гимназии. 85. 85 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Естествено има родителите и учениците които смятат, че нямат нужда от чужд език или добри знания в математика, а от професионално образование. За тях държавата трябва да осигури техникуми или СПТУ. Но няма нужда то да става за сметка на развалянето на нещо, което върви.

 86. 86 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#52] от "musashii":Това просто не е вярно. Приеми, че тройкаджията също може да дърпа, само че надолу, и ако в класа са мнозинство, познай резултата.
  —цитат от коментар 58 на dogwoman


  Само дето в една елитна гимназия няма как тройкаджиите да са мнозинство.Това са някакви твърдения,неподкрепени с факти.

 87. 87 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#62] от "yanne":

  Нивото е ниско и НЕ отпадат от образованието незнаещите език и математика.
  Просто е необходимо да завършат нещото, че да идат да работят.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 88. 88 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Интересно съвпадение между плановете на МОН и последния поплак за ДВ на Ив. Дичев, който по традиция е пуснат и тук.

  Прочетете и сравнете.

 89. 89 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#73] от "musashii":

  Мушаши, много пъти си показвал и доказвал ината си тука. Сега искам да ми обясниш и разясниш едно нещо, ако предположим че завършелият английска езикова гимназия не продължи образобанието си в университет, каква специалност има и какво може да работи?

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 90. 90 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#36] от "musashii":Божее, ами аз свободно говоря чужди езици без да съм учил в езикова гимназия или нещо от сорта. Имигрирах научих един, после втори и т.н. Като възпитаник на технически учебни заведения обаче, както и работещ в производството ми е напълно ясно че кадри за индустрията трудно се създават. Освен това производствените технологии напредват с бързи темпове, за това всеки който се опитва да изгради кариерата си в тази сфера трябва непрекъснато да се усъвършенства. Това не е лесно. Съгласен съм че производството не за всеки. Тука при мен проблемът с нежеланието на хората да работят в предприятията е решен чрез финансови стимули. Заплатите са високи, говорим за 3К и нагоре.
  —цитат от коментар 56 на tsyrvulan


  И къде ги учи тези езици?Най-вероятно на стари години в чужбина.А езици най-лесно се учат като дете.
  Лошо няма да се учи техническа специалност-само дето не е за всеки.И сега никой не ограничава децата да учат в техникуми.Ама да ги ограничават да учат там,където искат ,си е комунизъм.

 91. 91 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Първо твърдим, че има работа, но няма технически кадри да заемат тези позиции. После ревем, че правим промени, за да засилим професионалното образование, което да произведе кадри, готови за работа. Време е да узреем за разбирането, че езиковите гимназии са отживели времето си. Езикът е помощно средство, а не професия. Математическите също са пренаселени и е факт, че повечето от учениците са сбъркали мястото си и няма да стават компютърни инженери. Нека във Враца схванат, че всяка промяна в статуквото ще е за добро, а не катаклизъм

  malart.blog.bg
 92. 92 Профил на Peen40
  Peen40
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#70] от "dogwoman":Ако ти се явя аз да искам работа и два ученици до вчера били ученици няма да ме вземеш вероятно, въпреки, че знам повече и мога повече и от двамата. Просто съм на 56 години и в мен няма бъдеще, докато при тях има.
  —цитат от коментар 77 на Росен (Путлер капут)


  Ако си стругар с 36 години стаж теб ще вземат,ако им трябва стругар

 93. 93 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#13] от "4ort":

  Броя на паралелките в ПМГ сега е 2-пъти по-голям при равен брой деца в града и по-малко в областа (без да отчитаме и по-високия процент циганчета).
  Същото се отнася и за Немска, Английска, Руска и новоизлюпената гимназия за Романски езици така те обират почти всички по-умни деца.
  От професионалните гимназии единствено Търговската се радва на силни предпочитания.
  Останалите проф гимназии се попъчват от циганчета и деца от селата.
  Говоря за Бургас.

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 94. 94 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#61] от "klecho":

  Ето това не мога да набия в главата на моя син. Аз съм нещо хибридно от това, което описваш за амбициозния родител и човек, който иска бъдеще за детето си.
  Обяснявам му, че с английски може да взема много пари, където и да отиде. Иначе ще трябва да е на строеж до края на дните си.
  Иска да ходи сервитьор на морето през лятото. Пак обяснявам, че езика е огромно предимство, още повече, че не плащам на учители, защото жена ми Гърлето е преводачка и знае отлично английски и освен това е добра учителка.
  Не знае английски и не го учи, а вече е в девети клас.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 95. 95 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#73] от "musashii":Мушаши, много пъти си показвал и доказвал ината си тука. Сега искам да ми обясниш и разясниш едно нещо, ако предположим че завършелият английска езикова гимназия не продължи образобанието си в университет, каква специалност има и какво може да работи?
  —цитат от коментар 89 на tsyrvulan


  Може да работи като преводач в някоя чужда фирма или при някой бизнесмен.Аз съм работил като такъв.Може да стане туристически гид ,да работи в кол център и така нататък.А пък и по мои наблюдения поне 95 процента от учещите в езикова гимназия продължават във ВУЗ.
  А ако завърши в техникум,в който му преподават знания отпреди 30 години,със сигурност няма да научи нищо полезно.

 96. 96 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 680 Неутрално

  Щом държавата определя, какво да се учи и какво не, то нещата вече са сбъркани. Единственият механизъм, който може в дългосрочен план да балансира ефективно чуждоезиковия, математическия, техническия или пък нови профили в образованието е пазарният механизъм. Това с държавна бюрокрация и уседналост няма да се получи.

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 97. 97 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Неутрално

  До коментар [#86] от "musashii":

  Паралелките с "последните приети" в езикова гимназия в Пловдив, която няма да назова, са един пълен тройкаджийски кошмар. Лични наблюдения.
  Ако искаш ми вярвай.

  Доброто е заразно
 98. 98 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  До коментар [#71] от "tsyrvulan":

  Не мога да се съгляся с теб, че не се учи достатъчно в инженерни вузове, защото били трудни. Оставам с впечатлението, че си по-възрастен от мен. През 80-те очевидно е било различно, но:
  1. През 90-те и до наши дни, инженерните специалности са запазени за най-слабите кандитат-студенти. За да завършва изобщо някой, на тях тройките им се пишат "по милост". Лично съм бил свидетел, как се дават изпити по физика на хора, които не боравят с понятията от прогимназиамния курс. Което е скандално. Как беше- "като знам какъв съм инженер, ме е страх да отида на лекар";
  2. Най-големият проблем на образованието в зората на демокрацията (първите 10 години) беше именно това- че цветът на нацията се загроби да учи безумни специалности (пълни отличници в ПМГ, имащи капацитета да учат в Оксфорд и подобни, заминаха "Аграрна" в УНСС- с "Отличен 5.70"на приемния изпит по математика. За ТРЗ трябваше 5.80, за Застрахователно дело 5.90, за Финанси 6.00 :) );
  3. За техническите вузове нямаше интерес, поради най-баналната причина- перспективите да останеш трайно безработен или да работиш на мин. заплата бяха неизразимо големи!
  4. Не мога да се съгляся, че и в наши дни се търсят технически специалисти- може, ако някой е отличен специалист, перфектно говорещ 2 чужди езика ама...а да, то такива просто няма, поради естеството на описаното по-горе. То за това си има статистика де, (ИТ- похвално, ако беше така и през 90-те безброй брилянтни математици нямаше да станат икономисти) и, пак, икономика. Право, но доста по-малко отпреди (един вид, интегрираме се със Западна Европа, където правото не е престижна специалност :). Или просто си дадохме сметка, че ако баща ти не е съученик със цацара, то перспективите са за "адвокат на свободна практика"). Чувам, предучилищната педагогика станала много "престижна"- не ме очудва, при тези нерално високи заплати за дръугарките в детските градини.

 99. 99 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2534 Неутрално

  До коментар [#92] от "gonz0104":

  Стругари няма, да. Не съм стругар. Тя говори за знаене-работа на Ексел и други.

  И на стругарите, обаче не дават повече от 700 лева, а техниката е дърта като самите стругари. Бизнеса не схваща как губи. А най-младият стругар вече е на над 45 годишна възраст.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 100. 100 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 971 Весело

  До коментар [#70] от "dogwoman":Ако ти се явя аз да искам работа и два ученици до вчера били ученици няма да ме вземеш вероятно, въпреки, че знам повече и мога повече и от двамата. Просто съм на 56 години и в мен няма бъдеще, докато при тях има.
  —цитат от коментар 77 на Росен (Путлер капут)


  Е, в случая сравнявах само двама ученици.
  Зависи какво е нужно за конкретната позиция - може ти да си по-полезен на нея от шестима неопитни.

  Доброто е заразно
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK