Антистрес програми за учители, а не видеонаблюдение, ще пазят от насилие в детските градини

Антистрес програми за учители, а не видеонаблюдение, ще пазят от насилие в детските градини

© Велко АнгеловОбразователното министерство, сдружението на общините, синдикатите и част от родителските организации са против задължителното видеонаблюдение в детските градини. За сметка на това обаче ще има краткосрочни и дългосрочни мерки за преодоляване на агресията, сред които и антистрес програми за учители. Това се разбра след среща в министерството днес, повод за която са случаи на прояви на насилие от страна на педагогическия персонал към деца в градините.


Столичната община ще отпусне финансиране за изграждането на видеонаблюдение в ясли и детски градини, където целият персонал и всички родители са съгласни. Според синдикатите обаче това нарушава личните права и разваля ценностната система на децата. От "Подкрепа" планират протести, ако видеонаблюдението стане задължително. За протести, но заради липсата на камери, говорят и от Инициативния комитет за иновативно образование - единствената организация, която настоява за задължително видеонаблюдение в детските градини.


Идеята за антистрес програма е на председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева и ще бъде реализирана като дългосрочна мярка, потвърди зам.-министърът на образованието Деница Сачева. Засега не е известно какво ще включват програмите.


На този етап няма как да се намали броят на децата в яслените и градински групи заради липсата на материална база и педагози. След приема на деца със специални образователни потребности е масова практика в групите да има над 30 деца.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2730 Неутрално

  Наблюдението не би пречило на антистрес мероприятията. По мое мнение проблемът при мизантропите и подлизурковците не е стрес.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 2. 2 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 511 Гневно

  Ясно нищо няма да стане,в Б-я РЕШЕНИЯ не могат да се взимат,в Б-я живеят само мухльовци които чакат прехвърлят проблема от болното на здравото рамо.Това е!Ако ставаше с Хвалби за лекарите-лекарите ни да станат по-добри,ако ставаше с хвалби учителите ни да станат по-добри,ако ставаше с хвалби бизнеса ни да бъде по-добър,то КОМУНИЗМА щеше да ПРЕБЪДЕ!!!!Да живей НЕХАЙСТВОТО на българина и неговата мърлявщина!

 3. 3 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1769 Разстроено

  Антистрес програма ...
  "На този етап няма как да се намали броят на децата в яслените и градински групи заради липсата на материална база и педагози. След приема на деца със специални образователни потребности е масова практика в групите да има над 30 деца."
  В яслата групите трябва да са по 8 деца, в градината - 12 максимум. (В училище 17(.
  Кой кого лъже като очакваме ниски цени и високо качество?

  Никола Йорданов
 4. 4 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Антистрес програмите - от НПО, които не успяха с ИК. Ето как ще вземат парите.


  Грантовете трябва да се вземат.

 5. 5 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 2329 Весело

  А за вечният синдикален председател - програма за подмладяване!

 6. 6 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  може да се инсталират микрофони само без камери
  и децата да се учат на приказки и песни

 7. 7 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Москва не вярва на сълзи ;) Вече съм убедена, че се случва навсякъде! А те- стресирани. Който е стресиран, да си вземе отпуска

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 8. 8 Профил на wux46502994
  wux46502994
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Шапчица само се издава колко е неинформирана. Учителите нямат право на отпуска по време на учебната година, това знае ли го? Аз лично я каня да стане учителка поне за една учебна година, пък да видим какво ще приказва после.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 10. 10 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 333 Неутрално

  Протестиращите родители защо не погледнат колко са големи групите в детските градини? И защо не погледнат себе си - колко пъти собственото отроче ги е изкарвало от нерви? И ако имат на главата си не едно, а 30, какви ще ги дъвчат? И с кой акъл искат видеонаблюдение? Ами учителката, ако е бясна, ще се усмихва пред камерата и такива ще ги изсъска на детето, че ум ще му зайдее! Искате ли образовани деца, искайте висока заплата на даскала, лелки! А тръгнете ли да го нюхате, показвате си само собствената кретения!

  Мърфи е оптимист!
 11. 11 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1797 Разстроено

  докао не се ребламентира изключването така ще е
  парите следват ученика на ДСБ гения закопа образованието

 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1075 Любопитно

  Зао не направите експеримент:
  1)намаляване учителските заплати с 25%
  2)антистрес програми
  Да видим какво ще се получи!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на Антоний Методиев
  Антоний Методиев
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Би било проява на твърде ярък оптимизъм да приемем резултатите от тази среща като положителни. Вероятно трябва да ги разглеждаме като задълбочаваща се патова ситуация и не особено ефикасен опит за минимализиране на щети от кризисна ситуация. Кризисната ситуация не е преодоляна, а вероятно ще се разраства. Защото остава кризата с неоторизираното и анонимизирано видео и аудио наблюдение над образователни специалисти, деца и ученици. Не би трябвало да се заблуждаваме от известните вече кратки по обем аудио и видеозаписи. Естествено е да предположим с достатъчно основание наличието на десетки и стотици /а може би и хиляди/ часове подобни записи върху многобройни обекти на подобно посегателство. Вероятността тези действия да са били замислени като системни и масови е предвидимо голяма. Неизбежно е в такъв случай да си задаваме въпроси около това кой съхранява тези данни, с каква цел, как те ще бъдат използвани в бъдеще, от кого и в кое географско, национално или корпоративно пространство ще бъдат съхранявани. Разбираемо е да възникнат предположения за манипулиране на тези данни. Възникването на множество други въпроси и съмнения са съвсем естествено последствие. Наложително е организаторите, авторите, изпълнителите на тези по същество противоправни действия да бъдат стимулирани да отговорят, по силата на закона. НПО субектите, възползващи се от кризисната ситуация също трябва да отговорят на такива въпроси.
  Неразделна част от кризисната ситуация е и устойчиво създадената, разпространена и възпроизвеждана нагласа за презумпция за виновност на учителите изобщо. Разбираемо е възникването на трудно преодолими убеждения за такъв, търсен по Замисъл ефект.
  Кой би имал интерес от това?
  За съжаление резултатите от срещата не дават представа за устойчиво и решително действие по разкриване на отговорите, преодоляване на последствията и надеждно осигуряване на адекватни средства за реакция и сигурност на педагогическите специалисти.

 14. 14 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#7] от "Шапчица":

  Вероятно си бг-мама. От истерията ти няма полза никой. Когато се държиш с учителите като мутра, не очаквай нищо добро.

 15. 15 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1534 Весело

  До коментар [#12] от "Антикорупционен блок-Да Корупция!":

  Защото не им стиска. Няма нужда от експерименти с предизвестен дизастър.
  :)
  !

 16. 16 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1534 Любопитно

  До коментар [#10] от "султана глаушева":

  Ми те са интриганти!
  !

 17. 17 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1534 Любопитно

  До коментар [#13] от "Антоний Методиев":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++

  !!!
  !

 18. 18 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  Аре стига с тия камери ве. Който не е готов да му сложат на него, да не иска да слагат на другите.
  К'во стана с оня министер дето си уби детето, а? През работно време. Първо на тях камери........

 19. 19 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 534 Неутрално

  детски психолози като супервайзори в детската градина да слушат какво нередно се случва и да реагират навреме а учителките да учат децата на приказки и песни

 20. 20 Профил на Минуса
  Минуса
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#10] от "султана глаушева":

  Съгласен!
  Проблемите са много и за 3 от тях се говори точно в последният параграф. Но решение не се дава. А ако те бъдат решени, ще изчезне много голяма част от проблема.
  Групи от 30 деца. Никакъв шанс за възпитание. Групите трябва да са от максимум 10 деца то в ясла и между 15-20 в горна група.
  Липса на кадри. Възпитанието на деца не е за всеки. Кадри може и да се намерят, но е нужно подходящо обучение и заплащане. Гледането на деца е отговорност.
  Липса на материална база. Да се построят повече детски градини, вместо да се пръскат пари по програмата за саниране с изолирпласт.

 21. 21 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1849 Гневно

  Няма да спра да го казвам - уникално прост народ сме! Имаме камери в банки, в магазини, по магистрали, в чейндж бюра, на много работни места - заводи, офиси, ай-ти фирми, кол-центрове и основната причина за тях е за да пазим скапаните си пари от продавачите, касиерите, охраната и нам-си кой както и да знаем дали работникът се чеше където не го сърби, но когато става дума за проклетата физическа неприкосновеност на деца на най-уязвимите от нас - децата в детските градини разчитаме на пикливи антистрес програми и на добрата воля на даскалиците, които може и да са изперкали щото наистина не е лесно да се бориш с 30 дечурлига! Ми нека да разчитаме на добрата воля на магазинерите, на касиерите, на служителите в другите служби, дайте да не заключваме затворите и да разчитаме на добрата воля на затворниците да си стоят по килиите, да направим обучения и антистрес коучинг за изнасилвачите, антикорупционен коучинг за политиците и за цялата сган и да се надяваме, че няма да правят това, което не трябва, но НЕ - камери и здрав контрол да не би шивачката пенка да не дръпне някоя ризка от ишлемето, но дали някоя изперкала тьотка не ми намила детето - неее няма камера, навлизаме и в личното пространство а нейния скапан шамар хич не навлиза в личното пространство на детето ми, НЪЛ ТЪЙ!

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 22. 22 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 333 Неутрално

  До коментар [#20] от "Минуса":
  С две думи:искаш ли образовано и здараво поколение, даскалът и докторът трябва да са най-високо платените. Точка. Ако те взимат по-малко от чистачките в МВР, къде, за какво и от какъв зор си тръгнал да протестораш?

  Мърфи е оптимист!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK