Децата с хронични заболяванията ще кандидатстват по общия ред за детските градини

Децата с хронични заболяванията ще кандидатстват по общия ред за детските градини

© Надежда Чипева, КапиталДецата с хронични заболявания и тези, които се нуждаят от допълнителни грижи вече ще кандидатстват за места в детските градини, а няма да бъдат приемани в тях с решение на ръководството. Това е една от промените в процедурите са прием в общинските учебни заведения, които Столичният общински съвет прие.


С решението съветниците въведоха и нова процедура с критерии за прием в първи клас, която ще се използва още от тази година. Най-важният от тях е, че децата ще получават най-много точки, ако адресът им не е променян от най-малко три години и е в района на съответното учебно заведение.


Детските градини


Децата с хронични заболявания и тези със специални потребности ще кандидатстват за места през електронната система. За хронични заболявания се дават 7 допълнителни точки, а за децата със специални потребности 3. Двата критерия не могат да се използват заедно.
Целта е да се прекратят съмненията, че настоящата система позволява неправомерен прием. Максималният брой деца също се намалява, като в една група може да има до 5 деца с хронични заболявания и до 3 със специални нужди.


Останалите критерии се запазват, но с малки промени, като основните изисквания са за адреса на един родителите в София, като за постоянен се дават 3 точки, а за настоящ 2. Ако адресът попада в административния район на училището се дава още една точка. Толкова ще получават и децата с един работещ родител, деца с излязъл в отпуск за отглеждане родител, децата, чийто родители са студенти в София, или които са посещавали ясла или почасова подготовка в същата детска градина.


Нови места за първокласници


Половината от местата за първокласници в най-търсените учулище ще бъдат свободни, след приетите промени за прием, обясни зам.-кметът на София по образованието Тодор Чобанов.


Процедурата ще е подобна на системите за прием в яслите и детските градини, като предстои да бъде направена и електронна система за кандидатстване.


Класирането ще става по в 4 основни групи на класиране. Първи ще се приемат децата с постоянен или настоящ адрес, който е в района на училището и не е променян от най-малко три години. След тях ще влизат тези, които са на адреса от 1 до 3 години. Третата група е за тези, чийто адрес е променен преди година.


От допълнителните критерии най-много точки - 22, ще получават детецата, които имат брат или сестра, в училището, за което кандидастват. Тези, които са завършили подготвителна група в училиещето ще получават по още 4 точки. Децата с трайни увреждания над 50% ще получават 6 точки, сираците - 5 точки, а полусираците - 3. По две и една точка ще се дават съответно за деца от многодетни и приемни семейства.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK