Министерството отново иска задължително образование за 4-годишните от 2020 г.

Министерството отново иска задължително образование за 4-годишните от 2020 г.

© Николай ДойчиновМинистерството на образованието и науката (МОН) иска задължително предучилищно образование за 4-годишните деца от 2020 г. Тази цел е записана в публикувания за обществено обсъждане план по стратегия за намаляване на отпадащите ученици, по който ведомството обмисля да действа в следващите три години.


В момента предучилищната подготовка е задължителна за децата на 5 и 6 години и се извършва в детските градини и училищата. През лятото просветният министър Красимир Вълчев обяви, че тя трябва да бъде задължително и за 4-годишните. Тогава той мотивира идеята именно със задържането на децата в училище.


При дебатите през 2012 г. около училищната реформа имаше предложения за задължително предучилищно образование и на 4-годишните, но те срещнаха множество критики от обществото. В началото на 2013 г., когато на власт бе първият кабинет на Бойко Борисов, ГЕРБ дори прие такива текстове в училищния закон, които доведоха до протести на родители и искания на опозицията президентът да наложи вето. Тъй като обаче няколко седмици по-късно Борисов подаде оставка и 41-ият парламент бе разпуснат, законопроектът не бе приет изцяло.


През 2014 г., когато на власт бе вторият кабинет на Борисов, ГЕРБ внесе отново законопроекта за предучилищното и училищното образование, но без текстове за задължителна предучилищна подготовка на 4-годишните. Именно този закон е основа на продължаващата вече година реформа в училищното образование.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK