Екипите за връщане на отпадналите в училище ще работят постоянно

Красимир Вълчев

© Юлия Лазарова

Красимир ВълчевРаботата на екипите по задържане в образователната система на деца и ученици ще продължи и занапред. Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев след днешното заседание на Координационното звено в Министерството на образованието и науката (МОН), съобщиха от пресцентъра на министерството. Предстои публикуването за обществено обсъждане на проект на Постановление на Министерския съвет, с което дейността на екипите ще стане постоянна и ще се регламентират ангажиментите на всички институции.


Изготвен е и проект на Национална програма "Заедно за всяко дете" за съвместната работа по обхват и задържане в образователната система. Тя е на стойност 450 000 лв. и ще съдържа два модула, посочи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.


По първия с общо 300 000 лв. ще бъдат напълно или частично финансирани командировъчните разходи на членовете на екипите за транспорт, дневни пари и комуникационните разходи. Бенефициенти могат да са детските градини и училищата чрез регионалните управления на образованието. По втория модул ще се предоставят средства за работа в образователни институции в областите, в които има най-голям брой отпаднали ученици. За целта са предвидени 150 000 лв, каза Вълчев.
През юли миналата година бяха преброени 206 387 деца на възраст от 5 до 18 години, отпаднали или никога незаписвани в образователната система. Към днешна дата сформираните 1134 екипа са посетили 189 000 деца на общо 207 000 адреса. Върнатите обратно в клас са 21 915, от които повторно са отпаднали 1221. След първия срок на настоящата учебна година новоотпаднали са и 4556 ученици, с които не е работено по механизма. Екипите от учители, социални работници и полицаи са установили 477 деца в риск, от които 116 са насочени към социални услуги.


За три седмици екипите са посетили 3677 адреса на новотпаднали деца и са подготвили други 1082 обхода. Адресите на 506 деца не са актуални и ще бъдат издирени чрез системата на МВР. В 57 случая в екипите е участвал и инспектор на Детска педагогическа стая. При обходите са издадени 41 глоби за родителите, от които 12 са били връчени. Издадени са седем наказателни постановления.


Защо отпадат учениците


По думите на Вълчев най-честите причини за повторното отпадане на децата са заминаване в чужбина (35%), преместване на семейството на друг адрес без детето да е било отписано или записано в друга детска градина или училище (18%), нежелание или неглижиране от страна на родителите (18%), здравословни проблеми на детето или родителя (8%).


"Увеличават се процесите както на вътрешна мобилност, така и на миграция извън страната. Заедно с Агенцията за социално подпомагане (АСП), Министерството на вътрешните работи (МВР) и общините ще обменяме информация за децата чрез информационната система, която подпомага дейността на екипите", каза министърът.


В момента в платформата са включени почти 200 общини. С АСП предстои подписване на споразумение, а с МВР е създадена съвместна работна група, която да изготви параметрите на междуинституционално споразумение. Пилотният проект за проследяване и упражняване правото на образование на деца и обмен на информация за деца в риск от отпадане ще бъде стартиран в област Ловеч.


Вълчев припомни, че по време на Съвета на министрите в Брюксел беше поставен въпросът за обща пилотна инициатива за проследяване на движението на децата, които мигрират с родителите си в друга страна. "Всички министри се обединиха около мнението, че правото на свободно придвижване не трябва да е за сметка на правото на образование. Ще работим за пълно проследяване на всички деца, за да може те веднага да влизат в образователната система на съответната страна", обясни той.


Дончев каза, че ще се проведат разговори за регламентиране на наказателна отговорност на родителите, чиито деца сключват ранни бракове и раждат преди да са станали пълнолетни.

Ключови думи към статията:

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  Като видях репортажа за трите деца от Люлин......брррррр.....не знам кой какво е направил или ненаправил,но явно някой мноооого е спал.....

 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Е то хубаво, ама зорлем да ги задържат за самите разходи по тях или как?
  Щом майка им забременяла за първи път в 7-ми клас, има 10 деца, нормално е повечето и деца да стигат 7-ми клас!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3091 Неутрално

  Е то хубаво, ама зорлем да ги задържат за самите разходи по тях или как?
  Щом майка им забременяла за първи път в 7-ми клас, има 10 деца, нормално е повечето и деца да стигат 7-ми клас!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4790 Весело

  Екипите за връщане да ходят заедно с екипите на БХК, да видят за какво чудо става дума...

  Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5376 Весело

  "Екипите за връщане на отпадналите в училище ще работят постоянно"

  Трябва да ги командироват и в чужбина

 6. 6 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Браво! Това е едно от най-важните неща, и силно подценено! Успех! 20хил - 20хил, дано догодина са 40хил!

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 7. 7 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 527 Разстроено

  200 000 деца отпаднали!
  1 000 екипа !
  40 глоби на родители!
  12 връчени глоби !
  7 наказателни постановления !

  Като гледам цифрите или аз не съм добре или пак се точат пари , а ... ефективност НУЛА!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK