Роботчето, което връща болните деца в класната стая


Децата, които се борят с болести в продължение на месеци, се изправят не само пред физическа болка. Те често страдат и от загубата на контакт със съученици и приятели, и пропускат много училищни уроци. От това обаче може да ги спаси роботчето AV1, дело на норвежката организация No Isolation, разказва фондация "Томсън Ройтерс".
AV1 е "очите, ушите и гласът" на децата, които се намират извън класната стая в продължение на дълго време. Той се контролира от дома с помощта на таблет и благодарение на него детето може да чува и вижда какво се случва наоколо, а ако иска да каже нещо – очите на робота светват, за да дадак знак на учителя.


В цяла Европа около 370 деца и младежи използват роботчето, като мнозинството от тях живеят в скандинавските държави. Основателката на организацията, 27-годишната Карен Долва, я е създала, вдъхновена от своя приятелка. Момичето, което работело в детско отделение на болница, разказало, че за децата е много тежко да са болно и изолирани.


"Те са заключени, забравени. И когато се оправят, просто ги хвърлят отново в света и всички си мислят, че това е достатъчно да са щастливи", казва тя.


Такъв пример е 12-годишното британче Елиът Смит, който е прекарал месеци в химиотерапия, отслабвайки наполовина и едва успявайки да се храни. Баща му, Бил Смит, споделя, че роботчето е добра първа стъпка към връщането на сина му в системата на масовото образование. То помага и на детето да поддържа връзка с пряителите си. "Косата му едва сега започва да расте отново", казва бащата. "Преди, където и да идехме, той си стоеше с шапката, защото го беше срам от това как изглежда. Така че фактът, че не се налага да присъства физически, е от полза."


Самият Елиът не е сигурен доколко машината му помага за ученето – понякога не чува всичко, особено ако в стаята е шумно или роботчето е далеч от рутер за безжичен интернет. Но е сигурен кое е най-важното - "Че мога отново да видя приятелите си."

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Хубава идея, браво. Винаги хубавите неща са прости (не простовати !)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 479 Неутрално

  По един сателитен канал относно възпитание на малки деца твърдяха, че ако нямало разлика при възпитание на момченце или момиченце, то тези деца като възрастни щели да реагират по един и същ начин, според възпитанието от доброволните им родители.
  Аз съм против теорията, че едно момиченце може да се държи като момченце.Изхождам от закона на природата, че женският пол си остава женски, както и същото за мъжкият пол.

  Дори дете от неизвестен пол да контактира само с робот, след години ще забележи сам пола си и неговата сексуална ориентация.

  Es muß Geld fließen!
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Любопитно

  А такаааа - до роботи опряхме , да завръщат деца В УЧИЛИЩЕ 1

  [email protected]
 4. 4 Профил на дон матео
  дон матео
  Рейтинг: 419 Весело

  Съществува от 2015 година https://www.noisolation.com/uk/ и не е само идея...

  дон матео
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  в случая е съвсем различно . идеята е болни деца да не губят социализация . спорен ефект , за болно дете е тежко да гледа приятелите си да правят неща които то самото никога повече няма да може да прави .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2538 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":
  Цяло поколение деца са със сериозни ментални промени следствие интерактивна експанзия в психиката им! Нормално е да се търси начин това да е устойчива тенденция, горките деца с увреждания!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 7. 7 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  В многокомпании се прилага хомофис, за дейности които го позволяват. За реализацията на ученическото домашно присъствие не е нужен физическият робот, достатъчен е таблет в класната стая с подходящ софтуер.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 8. 8 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 479 Весело

  Тези двете на снимката са много типични скандинавки... Още по интересно е, че ги водят деца.

 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  Тези двете на снимката са много типични скандинавки... Още по интересно е, че ги водят деца.
  —цитат от коментар 8 на cristo_n


  Е ти пък - трябва да се подържа огъня по всякакъв начин! Дори за инициатива за смяна на крушките на уличните лампи да е, в Скандинавия ще снимат някой хиджаб на улицата. Пропаганда в най-чистия смисъл на думата - да се знае, че от тук нататък ще е така и това ще се разбира под "деца" в Норвегия (примерно).

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2245 Весело

  До коментар [#8] от "cristo_n":

  Отидох им на страницата във ФБ на тия. Cover photo-то е още по-брутално. От седем деца на него, точно две приличат на автохтонното население на Норвегия, има и хиджаб (естествено). Жалка история.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 11. 11 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [/quote]
  [quote#3:"karabastun"
  —цитат от коментар 2 на slan777

  [quote#6:"comandante vs либерални ентусиасти&корпократи"][/quote]

  Поредните индивиди на които явно се плаща да спамят по статии, без да са прочели статиите. Хорица я кажете от текста на статията (съчинения разсъждения започват да се учат в 4-ти клас, след разказ-преразказ). Хайде пак прочетете статията и моля ви напишете как стигнахте до извода че болни с месеци имат проблем да се бъркат с момичета/момчета, неличими заболявания с интерактвини проблеми в психиката и "до опирането на болни деца да се връщат децата в училище"

 12. 12 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  че даже и повече от тия тримата....

 13. 13 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  В многокомпании се прилага хомофис, за дейности които го позволяват. За реализацията на ученическото домашно присъствие не е нужен физическият робот, достатъчен е таблет в класната стая с подходящ софтуер.
  —цитат от коментар 7 на korc


  AV1 е просто камера която изглежда на вид като малко роботче, с цел децата да проявят интерес. Това е - https://www.noisolation.com/uk/av1/features/ . Просто камера с говорител, във формата на роботче. Просто камерата може да се върти на 360 градуса, за това са решили да е във формата на малко роботче.

 14. 14 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Едни с почти никакви пари подобряват живота на децата ,други трошат милиарди за да могат да ни избият."Два свята,единият е излишен"по Смирненски.Мисля че е ясно кой и към кой искаме да принадлежим.

 15. 15 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  В многокомпании се прилага хомофис, за дейности които го позволяват. За реализацията на ученическото домашно присъствие не е нужен физическият робот, достатъчен е таблет в класната стая с подходящ софтуер.
  —цитат от коментар 7 на korc


  Това решава не проблема с обучението,а с липсата на социален контакт.Има разлика.

 16. 16 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1594 Неутрално

  Може и да е създавано с хуманна цел, но ще се употребява за злоупотреба. Устройстрвото е перфектно средство за шпионаж в класната стая. При това законно. Мечтата на нашите маминки-"родители" да гледат и слушат всичко което правят не само техните деца, но и чуждите деца. А може би дори за чуждите повече!
  Разбира се това е и мечтата на местните мутренски наследници. Да не ходят на училище, а да ги замества роботче. Дистанционно да вършат всякакви дивотии и да остават безнаказани. Обаче за какво ви е роботче? Смартфонът върши същата работа.
  И така, в клас да останат само смартфоните. Наредени като стена пред учителя. Той нека си плямпа на микрофон.....
  А за какво тогава учителят да се хаби? Да си сложи и той смартфона сред другите и да си стои дома.
  Ей НПО-тата на "родителите", къде спите? искайте масово въвеждане на роботчета. Или по-добре масово разрешаване на смартфони в клас. И камери си турнете в класните стаи, да ви наблюдават смартфоните.
  !

 17. 17 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Може и да е създавано с хуманна цел, но ще се употребява за злоупотреба. Устройстрвото е перфектно средство за шпионаж в класната стая. При това законно. Мечтата на нашите маминки-"родители" да гледат и слушат всичко което правят не само техните деца, но и чуждите деца. А може би дори за чуждите повече!Разбира се това е и мечтата на местните мутренски наследници. Да не ходят на училище, а да ги замества роботче. Дистанционно да вършат всякакви дивотии и да остават безнаказани. Обаче за какво ви е роботче? Смартфонът върши същата работа.И така, в клас да останат само смартфоните. Наредени като стена пред учителя. Той нека си плямпа на микрофон.....А за какво тогава учителят да се хаби? Да си сложи и той смартфона сред другите и да си стои дома.Ей НПО-тата на "родителите", къде спите? искайте масово въвеждане на роботчета. Или по-добре масово разрешаване на смартфони в клас. И камери си турнете в класните стаи, да ви наблюдават смартфоните.!
  —цитат от коментар 16 на AzDebil


  Май не си се отдалечил от ника си. Нека да видим урок по история. Една лелка седи с показалка на картата, карта която не се вижда в много случаи от последните чинове и проследява пътя на Ботевата чета. Срещу таблет на който има интерактивна карта която го проследява в движение, илюстрира цялата хронология на пътя и т.н. Живееш си в 60-те години и се чудиш после защо държавата е на това дереже. "Дистанционно да вършат всякакви дивотии" - нали детето ходило навън и се разболяло от тумор?

  А за дистанционното обучение като цяло щом Харвард и МИТ наливат пари в него явно има нещо вярно. То това не е ли работата в Елпрома да правиш рейки по цял ден.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK