Национална програма залага мерки за закрила на детето, но без конкретика

Национална програма залага мерки за закрила на детето, но без конкретика

© Цветелина Белутова, КапиталНационална програма за закрила на детето за 2018 г. е публикувана за обществено обсъждане от Министерството на труда и социалната политика, съобщава в. "Сега". В документа са изброени ангажираните държавни институции, но липсва конкретика за мерките за закрила на детето, включително за техния обхват и финансиране им, отбелязва изданието.


Планирани са например промени в наредбата за условията и реда за осъществяване на мерки за предотвратяване на изоставянето на деца, но какви точно ще са мерките е оставено да решава социалното министерство. Предвидено е изготвяне на наредба за стандарти за ранно детско развитие, без да е известно какви ще са те.


Предвидено е просветното министерство да изготви версия на скрининг тест за риск от обучителни затруднения на деца от 3 г. до 3 г. и половина, но без да бъде указан прогнозен брой на обхванатите деца. Същевременно е планирано обучение за прилагане на теста на 1500 учители. За допълнително обучение на 150 деца, получили международна закрила и записани за първа година в училище, са предвидени 100 хил. лв. от бюджета на МОН.


Сред мерките са и такива за превенция на риска и здравето на децата при развод и раздяла на родителите чрез консултиране от Държавната агенция за закрила на детето; разширяване възможностите за включване на децата и младежите в привлекателни за тях форми за прекарване на свободното време; увеличаване на броя на социалните услуги за деца, предоставяни в общността и др.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK