Държавата е финансирала доставката на плодове и зеленчуци в училищата с 13 млн. лв.

Държавата е финансирала доставката на плодове и зеленчуци в училищата с 13 млн. лв.

© Цветелина Белутова, КапиталТрета поредна година държавата дофинансира двете европейски схеми "Училищен плод" и "Училищно мляко", които вече са обединени и имат общ бюджет. Общият бюджет на програмата за настоящата учебна година е близо 19.5 млн. лв., като от тях малко над 13 млн. са осигурени от бюджета на страната. Това заяви пред БНР експертът от фонд "Земеделие" Игор Георгиев.


По думите му държавното дофинансиране по схемата "Училищен плод" е 5.4 млн. лв. За "Училищно мляко" пък са отделени 7.7 млн. лв. от националния бюджет.


По думите на Георгиев през миналата учебна година общо 456 хил. деца са получили продукти по тези тези европейски схеми. Раздадени са общо 3546 тона плодове и зеленчуци, както и 3809 тона млечни продукти. Повече от 90% от учебните заведения в страната са участвали в програмата.
Всеки месец се предлагат най-малко 4 различни вида плодове и зеленчуци. Най-предпочитани от децата са ябълките, крушите, гроздето и цитрусовите плодове. Млечните продукти пък трябва да бъдат произведени по Български държавен стандарт.


"Разпределяните продукти трябва да са пресни и да отговарят на изискванията за безопасност на храните. Има постоянни проверки, които в самото начало на прилагането на схемата установяваха разминавания в качеството на продуктите по изискване и това, което се доставя. Сега вече няма такива проблеми", каза още Игор Георгиев.


Той добави, че усвояването на парите по двете схеми достига 90%.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK