Как Амстердам успя да намали затлъстяването сред децата

Как Амстердам успя да намали затлъстяването сред децата

© Цветелина Николаева, КапиталВ много страни по света затлъстяването сред децата се увеличава. В Амстердам обаче се случва точно обратното, пише Би Би Си. Благодарение на програмата за здравословно тегло в града има спад от 12% на децата, страдащи от наднормено тегло и затлъстяване.


"Давай!", извиква треньорът. Тирел започва да прави коремни преси, след което скача, тича до другия край на физкултурния салон и се връща обратно. Дишането му е учестено, сърцето му бие силно. Деветгодишното момче се усмихва, тренира здраво и се забавлява. То е част от усилията на Амстердам да подобри здравето на децата.


Майката на Тирел наблюдава тренировката заедно с други родители. "Той е истински щастлив. Прави нещо, за да подобри здравето си. Знае какви са последиците и се опитва да направи нещо по въпроса", казва тя. Преди година от училището на Тирел й казали, че той е с наднормено тегло. Децата в Амстердам подлежат на редовни проверки на теглото, подвижността и равновесието.
Тирел бил насочен към Кристел де Лейстер, медицинска сестра, занимаваща се с детското здраве. Тя предложила на семейството програма за справяне с проблема, включваща съвети за хранителния режим, часове по физкултура и доброволец, който да прави домашни посещения – всичко това безплатно.


Да разбереш проблема


В здравен център в югоизточен Амстердам Кристел обяснява как помага на семейства като това на Тирел.
"Най-важното нещо е да не се общува по стандартния начин, защото всеки знае, че приемът на захар и на бърза храна е нездравословен", казва тя. "Трябва да отправите посланието на ниво, което родителят и детето разбират. Така че когато едно дете е с наднормено тегло, е по-важно за тях да ви кажат къде мислят, че е грешката".


Майката на Тирел мисли, че той си купува нездравословна храна и играе на компютърни игри след училище, преди тя да се прибере от работа.


В дома на Тирел Данифра Милерсен е дошла на посещение. Тя е "приятелят" на момчето, част от доброволческата мрежа, която помага на семействата по пътя им към по-здравословен живот. Данифра прави посещения всяка седмица. Тя ходи до магазина заедно с Тирел, за да изберат по-здравословна храна, и го е въвела в някои следучилищни дейности. Сега той играе тенис, посещава часове по физкултурни занимания и е много по-активен.


"Това работи. Наистина работи", казва майката на детето. Тя е доволна от помощта, на която може да разчита синът й. "Наистина съм щастлива, че всичката тази подкрепа идва от града, така че можем да се възползваме от нея. Иска ми се да бях знаела за това по-рано".


Имигрантските общности


Проблемът със затлъстяването в Амстердам е съсредоточен в по-бедните части на града сред имигрантските общности от Суринам, Северна Африка и Турция. Именно там са насочени средствата от градската програма за здравословно тегло. И точно там спадът в затлъстяването е най-значителен.


Между 2012 и 2015 г. процентът деца, които са с наднормено тегло, е намалял от 21 на 18.5, което е 12-процентен спад в общия брой на децата с този проблем. Градската управа в предпазлива с резултатите, но тенденцията е окуражаваща.


В общностен център в северен Амстердам жени избират зеленчуци и готвят пилешка супа. Повечето от тях са от Мароко, Сирия и Западна Африка. Диетолог им дава съвети как да готвят по-здравословно. "Затлъстяването е проблем в Амстердам, така че е наложително да се работи по този въпрос", казва организаторът Фатима. "Жените са тези, които купуват и готвят храната, така че искаме те да бъдат пример и да разпространяват посланието за здравословно хранене".Годишният бюджет на програмата е по-малко от 6 милиона евро. Вместо да наема нови хора, тя работи с вече утвърдени професионалисти като учители, медицински сестри, социални работници и общностни лидери.


"В ежедневнието на децата и на техните родители ние успяваме да разпространим здравословното послание и да помогнем на хората да имат по-здравословен начин на живот", казва Карен ден Хертог, зам.-мениджър на програмата. "След като решихме какво да е посланието, бяхме изненадани от ентусиазма на всичките ни партньори – мадежки работници, училища, учители, лекари и медицински сестри".


Голяма част от бюджета се използва за подкрепа на основни училища, които разрешават консумацията само на плодове, вода и здравословна храна и насърчават физическите упражнения.


Именно там програмата среща някои от първите проблеми заради родителска съпротива. Оплакванията обаче скоро отминали, казва Паскал Рейт, директор на училището Pro Rege. "Имаше несъгласие от страна на някои родители, които мислят, че не трябва да им казваме как да отглеждат децата си. Не всеки приема това. Вече обаче няма проблем".


Градът освен това забрани на фирмите за вредна храна да се рекламират в метрото или да спонсорират спортни събития. Управата работи с магазините и супермаркетите, за да промотират прясна храна.

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Весело

  Много лесно е станало - населението на Амстердам от мюсюлмански произход расте постоянно, вече са към половината от жителите, и съответно яденето на свинско намалява...

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Обществата, които са изградени от общности намират разумни решения на всеки проблем.
  Учители, администрация, родители, спортни клубове, доставчици на храна= спиране на храната-боклук, разяснителна компания за вредата от боклуците, спорт и децата се чувстват по-добре и са по-здрави.

 4. 4 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":


  Затлъстяването се лекува лесно: просто не се консумира захар и тесто и готово. И повече зеленчуци!!Иначе нормално да е по-често срещано сред по-бедните, които не могат да си позволят качествена храна, а налитат на джънк и обработени въглехидрати.
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan


  Пропуснахте картофи, ориз и варива. :-) Тестени изделия, захарни изделия, картофи и ориз са основната причина за затлъстяване и диабет. Ако консумацията им бъде намалена теглото моментално тръгва надолу. Без диета, без гладуване. :-) Казвам го от личен опит.
  А на емигрантските общоности бих препоръчал свински пържоли. Много са вкусни и питателни, хахах :-) Също и свинско със зеле. :-D

 5. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1963 Гневно

  Децата ни живеят различно от по времето на моето детство.
  Някога ние играехме само навън, образувахме си детски общности - групи, отбори и дори банди, борехме се да избегнем контрола от възрастните, съревновавахме се помежду си и дори често се биехме.
  Животът на децата беше изпълнен с приключение, които ни правеха щастливи и израствахме като силни личности.
  Яденето беше на заден план.

  подпис
 6. 7 Профил на zakkwylde
  zakkwylde
  Рейтинг: 599 Весело

  Специфичната инфраструктура на Амстердам, довела до масовизиране на велосипедния транспорт също играе важна роля за намаляването на живото тегло на популацията.

  За тези, които нито спортуват по разни програми, нито яхат колела има богат избор от развлекателна дрога, която доказано води до отслабване. Така че празно няма.

 7. 8 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Много лесно е станало - населението на Амстердам от мюсюлмански произход расте постоянно, вече са към половината от жителите, и съответно яденето на свинско намалява...
  —цитат от коментар 2 на cristo_n


  Точно от свинското няма как да се затлъстее .
  Ако маат булгур,питки , пилаф и тем подобни високовъглехидратни храни , стой та гледай кво чудо ще стане .
  Правилно са наблегнали на тренировките холандците , децата се контролират трудно откъм хранене - решението е с повече разход на енергия .
  При възрастните е обратното !

 8. 9 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Проблема със затлъстяването е сериозен сред подрастващите —6 часа обездвижени в училище, след това няколко часа учене в къщи, ежедневното движение заема все по малка част от времето им. Стреса също си казва думата —при стрес се вдига нивото на захарта в организма (енергия, за да се биеш или бягаш) и ако не се изразходва, се натрупва. Отделно начина на хранене е много по различен от колкото преди да речем 50 години. Наскоро гледах семейни снимки на баба ми и дядо ми от 30те години на миналият век (богато селско семейство) —стройни, загоряли от слънцето хора с бистър поглед.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 9. 10 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#1] от "aleks ivan":
  1.Да не си дебел не е равнозначно да имаш добро физическо здраве.
  2.Забраняването на всички калориини храни и консумацията основно на плодове и зеленчуци на едно подрастващо дете е гарантирана предпоставка за липса на енергия,следователно до нежелание за извършване на физически упражнения като,разходки,тичане,каране на велосипед,спорт заради бързото изморяване и предпочитане за прекарване на свободното време в къщи пред телевизора и компютъра.
  3.Балансираното хранене,избягването на крайностите и най-важното използването на всяка възможност от родителите за игри навън още от ранна детска възраст е гаранция да имате физически здраво и нормално развиващо се дете.

 10. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#8] от "stenlyaka":

  Арабската кухня е една от най—здравословните. Посетете някоя арабска страна и си направете статистика за дебелите хора. Голяма част от тези които живеят в Европа, страдат от същите проблеми като европейците от тяхната черга. Същият проблем наблюдавам сред виетнамците в Европа. Бащите и майките са стройни и пъргави, но голяма част от децата им ядът и се движат по европейски и проблемите са на лице.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 12. 13 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#2] от "cristo_n":

  За Амстердам не мога да говоря но познавам лично няколко немци от турски произход. Първото поколение може и да спазват някакви турски или мюсюлмански традиции но децата им са си чисти немци - нагъват свински наденици и ги поливит обилно с бира. Не отказват водка, не пропускат излизане с приятели. Говярят няколко думи на развален турски, един ми разправяше как само веднъж бил ходил като дете при дядо си в анадола и още си спомня как са пътували през България и са брали страх да не ги оберат. И дори не са много тъмни, третото поколение ще си бъдат с немски имена и понеже са белички съвсем ще се слеят.
  Разбира се има и изключения, маргинализирани и от ултра-консервативни семейства но по моя преценка 99% са интегрирани. Сирийци не познавам лично но по видими признаци и те са тръгнали по пътя на интеграцията - децата са в дънки и без забрадки, компаниите младежи си говорят на немски, ходят по паркове и си хапват немска храна.

 13. 14 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  До коментар [#11] от "DDR":

  От всички заболели от Диабет 2 по света 60% са азиатци. Това трябва да има някакво друго обяснение освен европейския начин на живот на нищожна част от тях.

 14. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#13] от "m17":

  С този пост ще разпалите бурна дискусия относно невъзможността за интеграция и сега ще се включат дежурните специалисти да ни обясняват за но гоу зоните в Швеция и Лондон и опипаните германки.
  Апропо, и моите наблюдения са същите, че на 80 процента второто поколение е възприело начина на живот в държавата а третото вече споменава само като любопитен факт, че дядо му или баба му е била еди каква си. Този феномен съм го наблюдавал и сред чужденци от стара Европа живеещи в България и дори например в Азия. Там където децата израстват, дори и да са голяма общност, неизбежно попиват местните нрави. А минат ли и през местно училище, пиши ги вече на 80% местни.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 16 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5260 Неутрално

  Обездвижването, сладките неща и прекаляването с храна :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 16. 17 Профил на Mitko Mitev
  Mitko Mitev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван К":

  Съгласен, само трябва да добавим вредното влияние на компютъра и смартфона. Телевизорите май взеха да излизат от вредителите , не са интересни вече.

 17. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  До коментар [#14] от "Lemmy":

  Населението на Азия в момента е 59,66% от световното население, така, че би било нормално и процентите да са в повече.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 18. 19 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Възрастните да започнем от себе си, децата от нас гледат: захар, алкохол, цигари, пържено, мазно.

  Все децата ще "оправяме", а родителите и учителите да вземат себе си да оправят. С пример става, не с проповеди.

 19. 20 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Най-лесно е малцинствата от Африка да се върнат там, откъдето са дошли и да се инвестира в инфраструктура по родните им места, а не в хранене в Холандия.

 20. 21 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Аз прекарвам по 10ч+ всеки ден пред монитора в последните 15г, вече по-скоро и заради работата. Просто като бях на 15 си казах - ще отделям 1 час дневно за физическа активност, в крайна сметка това тяло е за цял живот и започнах да ходя на фитнес и така до днес, 5 пъти седмично фитнес, в двата почивни дни, ходя да карам колело навън. Не се ограничавам от нищо и имам в пъти по-добро телосложение от всичките "на диета", без да имам някакви "специални" генетични заложби.

  Та в тоя ред на мисли, всеки сам си решава дали да е "тюфлек" или не. И това, че някой е слаб, не означава, че е здрав.

 21. 22 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Когато има пари по програма, има и правилен отчет! Действителността е друго нещо!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 23 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Хубаво, но това е като да се лекуват симптомите, без да се изкорени причината. А причините за затлъстяването ще се задълбочават и ще бъдат винаги заобикаляни, защото е по-удобно и безопасно.

 23. 24 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":

  Ако минат през местната детска градина и училище са 100% местни. Познавам няколко семейства българи в Германия - децата се родиха там и са си 100% немци. Едните положиша много усилия и голямата им дъщеря говори български, със силен акцент ама поне се разбира с бабата и дядото. Другите разчитаха само на това че си говорят на български вкъши и децата им знаят само 10'тина думи и ги казват със силен немски акцент. Децата попиват езика и културата от детските и от училище и няма сила да ги направи "българи" извън България.

 24. 25 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#14] от "Lemmy":


  До коментар [#11] от "DDR":От всички заболели от Диабет 2 по света 60% са азиатци. Това трябва да има някакво друго обяснение освен европейския начин на живот на нищожна част от тях.
  —цитат от коментар 14 на Lemmy


  Предполгама е заради голямата консумация на ориз. Те се прехранват предимно с това. Европейците пък наблягат на картофите. Определено диабета не е заради яденето на свинско или мазно месо.

 25. 26 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 488 Неутрално

  До коментар [#2] от "cristo_n":За Амстердам не мога да говоря но познавам лично няколко немци от турски произход. Първото поколение може и да спазват някакви турски или мюсюлмански традиции но децата им са си чисти немци - нагъват свински наденици и ги поливит обилно с бира.
  —цитат от коментар 13 на m17
  Разходи се до Амстердам - там не са толкова турци (тяхното тълкуване на религията не е толкова крайно), колкото араби, имат си даже цял марокански квартал. Е, изхвърлих се като казах, че половинат са мюсюлмани, но едно 25% има.

 26. 27 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Ама не може така! Истанбулската конвенция забранява насилието над деца, в това число и правото на родителите да решават какво ще ядат и спортуват децата им и дали и колко тв ще гледат! Децата са равноправни консуматори и те трябва да гледат тв и да следват това, което се рекламира там! Никой няма право да им казва кое е здравословно! Трябва да порастнат болни и клиенти на фармацевтиката! Един ден, ако (доживеят да) осъзнаят грешките си, ще променят света, ако някоя конвенция или закон не им попречи.

 27. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":

  И само междо другото понеже споменахте опипаните германки да ви споделя няколко наблюдения. Миналата седмица (католическия великден) на небезисветния площад в Кьолн както обикновенно валаше. Отстрани има шатра за някакво събитие а на паркинга 5 полицейски коли( нови мерцедеси, май Рейнланд са забогатели) и един бус. На околните сгради се въртяха чисто нови камери а в тълпата дискртетно се разхождаха няколко полицайки.
  Друг епизод - вечерта на католическия разпети петък, на плошада в Щутгард, пред замъка тълпа от 20'тина смугли младежи пият бира и си говорят на висок глас ( на немски). А на 50 метра от тях, демонстративно седи полицейска кола и ги осветява с фаровете. Тълпата се притеснява и се разотива и полицейската лекичко се изнася в сянката на сградите за да не бие на очи.

 28. 29 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#28] от "m17":

  Та какъв е извода, базирен на дългогодипния ми контакт с немци - тях може да ги прецакаш веднъж, след това си взимат поука и ти го връщат тъпкано. И понеже са организирани и ефективни, може да бъде много болезнено.

 29. 30 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Страшна схема - първо създаваме хранителна индустрия, която бълва боклуци, след това впрягаме хиляди хора да ги рекламират, в резултат населението се разболява от какво ли не, фарма индустрията ни продава други боклуци, които не помагат, сещаме се къде е проблемът и впрягаме други хора да следят кой какво си купува и слага в устата. Икономиката си расте и всичко е на шест. А може просто да решим първата част от схемата и ще имаме ресурси за доста по-смислени неща.

 30. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7447 Неутрално

  Тука родителите н е се интересуват много , какво яде детето им. Мислят, че като са дали джобни, са изпълнили задълженията си.

 31. 32 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#27] от "Лео":

  Нищо общо няма истамбулската конвенция с тия глупости дето сте ги надрънкали. Отделно консумиранете не е човешко право а какво ядат децата е отговорсност на родители.

 32. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#27] от "Лео":

  Не е лесна вашата. .

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 33. 34 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 437 Неутрално

  До коментар [#8] от "stenlyaka":Арабската кухня е една от най—здравословните. Посетете някоя арабска страна и си направете статистика за дебелите хора. Голяма част от тези които живеят в Европа, страдат от същите проблеми като европейците от тяхната черга. Същият проблем наблюдавам сред виетнамците в Европа. Бащите и майките са стройни и пъргави, но голяма част от децата им ядът и се движат по европейски и проблемите са на лице.
  —цитат от коментар 11 на DDR


  Арабската кухня била здравословна.... А, може би някоя високопротеинова диета от гъсениеци из Африка?... Що не вземеш да отвориш тубата и да погледнеш кадри от някой град преди 50 години? Аз веднъж попаднах на такива от Ню Йорк през 70-те. По улиците нямаше един пълен човек.

 34. 35 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 437 Весело

  Страшна схема - първо създаваме хранителна индустрия, която бълва боклуци, след това впрягаме хиляди хора да ги рекламират, в резултат населението се разболява от какво ли не, фарма индустрията ни продава други боклуци, които не помагат, сещаме се къде е проблемът и впрягаме други хора да следят кой какво си купува и слага в устата. Икономиката си расте и всичко е на шест. А може просто да решим първата част от схемата и ще имаме ресурси за доста по-смислени неща.
  —цитат от коментар 30 на skyfighter


  Да-да... и куп безработни, освен ако Мъск и Брансън не ги наемат да строят ракети... :)

 35. 36 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  Много лесно е станало - населението на Амстердам от мюсюлмански произход расте постоянно, вече са към половината от жителите, и съответно яденето на свинско намалява...
  —цитат от коментар 2 на cristo_n


  Явно не си стъпвал в Амстердам. Там емигрантите са основно от бившият соц. лагер, до колкото въобще ги има и основно работят по заведения хотели и Червените фенери.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 36. 37 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#4] от "xox55541929":

  Точно холандците ядат адски много картофи... пържени картофи, залети обилно с майонеза. Има обаче 2-3 съществени причини, за да са най-стройните хора в Европа. Гени, ранна вечеря /никой не се храни след 18:00 ч/ и много движение /придвижват се почти само на велосипеди/.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 37. 38 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван К":

  Някога майките ни викаха от терасите, за да ядем, а ние отговаряхме 'още малко'.
  Кой ти е мислил за ядене-играта на улицата беше най-важна!
  Затлъстяване ли?

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 38. 39 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#37] от "Георги":

  Гени глупости, съвсем по прозаична е причината - храната е много скъпа, дори за местните. И хората спестяват като хрупат домашни сандвичи и треволяци ( т.н. рукола в България и викаме листа от глухарче и расте като бурен навсякъде). Дори макдоналдса е скъп, какво пък остава са прилична храна. Което е много странно, само на 50км в Германия храната е евтина и много хубава. И това им е от векове на тия холандци - то и ние да ядем варени картофи с кафе цял живот ще си отрежем и двете уши а не само едното като Ван Гол.

 39. 40 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Неутрално

  До коментар [#39] от "m17":

  Храната била скъпа, дори и за местните?! Ти нормален ли си?! Хора с доходи от над 3 500 евро, които се хранят почти изцяло по заведения, и обед и вечер?! Отделно, дори био храните им са в пъти по евтини от родните, и са със съвсем малка разлика от нормалните в холандските магазини....

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 40. 41 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Страшна схема - първо създаваме хранителна индустрия, която бълва боклуци, след това впрягаме хиляди хора да ги рекламират, в резултат населението се разболява от какво ли не, фарма индустрията ни продава други боклуци, които не помагат, сещаме се къде е проблемът и впрягаме други хора да следят кой какво си купува и слага в устата. Икономиката си расте и всичко е на шест. А може просто да решим първата част от схемата и ще имаме ресурси за доста по-смислени неща.
  —цитат от коментар 30 на skyfighter


  В тази “схема” изкарват повече пари производителите на вредни храни, доставциците им, рекламодателите им, докторите, данъчните власти, накрая кметската управа дава още пари за да се лекува затлъстяването.
  Ако се удари с един сериозен акциз захарта или глутатамата, само сметнете “какви загуби ще понесе икономиката”!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 42 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  Чгледайте клипа: петата поред причина за смърт в света-затлъстяването!!

  Любовта ще спаси света!!!
 42. 43 Профил на skyfighter
  skyfighter
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#41] от "hope":
  Е да, хората сме си изградили системата и сега ще е голяма мъка да я променим. Така наречененото статукво реално обхваща огромна част от хората. Не са само интересите наограничен кръг.

 43. 44 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#40] от "hamiltonf1":

  Очевидно западна европа сте я виждали само на картинка :). Айде малко факти:
  1. Заплата 3500 чиста е много, много висока. Взимат я само най-квалифицираните висшисти и шефове. Нормална заплата на среднист - работник във фабрика, продавачка в супермаркет е 600-800 евро чиста. Висшист взима 1500-2500 чисти, нагоре е много тегаво.
  2. Няма вариант да ядеш само в заведения и никой не го прави защото не може да си го позволи. Едно съвсем скромно хапване в непретенциозна кръчма е 20 евро на човек. Без бира, само с едно безалкохолно.
  3. Наемите са високи, забавленията са скъпи, транспорта е много скъп а притежанието на автомобил е голям лукс. И затова всички карат велосипеди - без пари е.

 44. 45 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Весело

  До коментар [#44] от "m17":

  Много си зле, ама много. Дори чуждестранни работници взимат подобни пари, вкл. и брат ми, без да е висшист. Този над него е с к4.5, ръководи 10 човека, а този над него, ръководещ 20 човека взима над к5. Мениджърите са с над десет. Във всички подобни фирми (много далеч от ИТ) като тази, в която работи брат ми, техни доставчици, подизпълнители, заплатите са такива...
  Не се излагай...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 45. 46 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Весело

  До коментар [#44] от "m17":

  Прочетох още глупости, като:
  "Нормална заплата на среднист - работник във фабрика, продавачка в супермаркет е 600-800 евро чиста...."

  Наистина си много зле, фейк нюз, след фейк нюз, типично за руски каскет...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 46. 47 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#46] от "hamiltonf1":

  Тоя е чистокръвен гербер. Ако има разлика де. Но ей бигъ, холандците гладуват 😁😁😁

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 47. 48 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#13] от "m17":С този пост ще разпалите бурна дискусия относно невъзможността за интеграция и сега ще се включат дежурните специалисти да ни обясняват за но гоу зоните в Швеция и Лондон и опипаните германки.Апропо, и моите наблюдения са същите, че на 80 процента второто поколение е възприело начина на живот в държавата а третото вече споменава само като любопитен факт, че дядо му или баба му е била еди каква си. Този феномен съм го наблюдавал и сред чужденци от стара Европа живеещи в България и дори например в Азия. Там където децата израстват, дори и да са голяма общност, неизбежно попиват местните нрави. А минат ли и през местно училище, пиши ги вече на 80% местни.
  —цитат от коментар 15 на DDR  До коментар [#2] от "cristo_n":За Амстердам не мога да говоря но познавам лично няколко немци от турски произход. Първото поколение може и да спазват някакви турски или мюсюлмански традиции но децата им са си чисти немци - нагъват свински наденици и ги поливит обилно с бира. Не отказват водка, не пропускат излизане с приятели. Говярят няколко думи на развален турски, един ми разправяше как само веднъж бил ходил като дете при дядо си в анадола и още си спомня как са пътували през България и са брали страх да не ги оберат. И дори не са много тъмни, третото поколение ще си бъдат с немски имена и понеже са белички съвсем ще се слеят.Разбира се има и изключения, маргинализирани и от ултра-консервативни семейства но по моя преценка 99% са интегрирани. Сирийци не познавам лично но по видими признаци и те са тръгнали по пътя на интеграцията - децата са в дънки и без забрадки, компаниите младежи си говорят на немски, ходят по паркове и си хапват немска храна.
  —цитат от коментар 13 на m17


  .
  Има ги и двете.Има и трето положение.Някой лузър или психопат да отдаде проблемите си на някакъв произход и да брандира изродските си действия със съответния парцал.

 48. 49 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Затлъстяването се лекува лесно: просто не се консумира...
  —цитат от коментар 1 на aleks ivan


  Никак не се лекува лесно. 100 000 години човекът е гладувал и са оцелявали тези, чиито организъм е натрупвал мазнини в периоди на изобилие. Днес желанието за консумиране на висококалорична храна е закодирано в гените на мнозина, а вечната борба с глада при хората с наднормено тегло е изключително трудна.

  Но сит на гладен не вярва :)

 49. 50 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5564 Неутрално

  По малко захар и тестени закуски, повече движение, плодове и зеленчуци, това е рецептата.

 50. 51 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#45] от "hamiltonf1":

  Аман от комплексари дето кецат на 600лв в някоя дупка и си разправят приказки от хиляда и една нощ. Отидете по белия свят, поработете пък тогава елате да ми обяснявате кое как е.

 51. 52 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#47] от "Darth Plagueis":

  Ами отидете, поживейте, повзимайте 10к и пояжте холандски биохрани. И не забравяйте да ми пипете във тоия форум за да ми обясните кое как е. Щото аз съм чистокръвен гербер и след 20 години работа из цяла европа хал хабер си нямам кое как е.

 52. 53 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#46] от "hamiltonf1":

  Другия месец ше ви снимам обявата в немския лидъл. Дават 600 евро за половин ден бруто. Нето за пълен работен ден + някакви надбавки си идват под 800. И това е в Хесен, не е някъде на изток.

 53. 54 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Весело

  До коментар [#53] от "m17":

  Хванахме те, чичка, хванахме те... Баси и смешкото...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 54. 55 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#54] от "hamiltonf1":

  Пожелавам ви да отидете и да поработите за тия хиляди еврота и тогава да ми обяснявате какво сте хванали. Щото в момента сте хванали дедовия.

 55. 56 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3954 Весело

  До коментар [#55] от "m17":

  Мишок, пенсиониран, аз лично работя за доста повече. Излагам факти, или да ти снимам фиша на брат ми?! Смешко...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 56. 57 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#52] от "m17":

  Че аз взимам толкова тук бе. Ти изкара холандците по-бедни от нас.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 57. 58 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  До коментар [#53] от "m17":

  Що другия месец? Давай сега?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 58. 59 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#57] от "Darth Plagueis":

  не ме интересува колко изкарват холандците ,а колко са добре ,във всички случаи ,ако имаш добре платена работа тук или си среден и висш мениджър ,си по добре от тези в западна Европа ,просто защото не са ти 54% данъците ,а само 15% ,мой колега ,който беше тук лекар с над 10000 месечно мъж и жена , сега са в Германия и са с 30000 евра на 3 месеца , само ,че след данъци ,разходи и режийни им остават много по малко от тук ,тук си имаха 3 къщи и 2 апартамента ,там си нямат нищо ,а един имот е от 250000 нагоре , стойте си там и се развивайте .

 59. 60 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#44] от "m17":


  До коментар [#59] от "edin drug":

  Да се правят подобни сравнения е малоумно.Всекли трябва да си направи сметка сметка за желания лично от него начин на живот и потребление и възможностите да го постигне на различни места.За свободата ,правта ,задълженията ,подкрепата и рестрикциите е даналогично.Може да се окаже,че нещо,чиято финансова тежест на едно място е незабележима,на друго е друго е значителна,че някаква възможност,много важна за един ,друг изобщо да не се възползва от нея или за дори за него да е тежест.Човек трябва да познава на първо място място себе си и какво му носи удовлетворение и какво неудовлетворение,както и какво е склонен да направи и претърпи за това,както и ситуацията на различни места.

 60. 61 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#57] от "Darth Plagueis":

  Не се и съмнявам че взимате 600лв чисти, с тоя акъл нямате потенциал за повече. И съвсем очевидно никога не сте живели и работили в западна европа, личи си по наивистичното мислене за живота там.
  Съветвам ви да отидете, да поживеете и да видите как индустрията може да съжителства с екологията, как лифтовете не пречат на планината и как живеят обикновенните хора в западна европа.

 61. 62 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#14] от "Lemmy":

  Просто азиатците са повече на брой.

 62. 63 Профил на choKo
  choKo
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "Иван К":

  Браво! Отличен коментар и много верен!

 63. 64 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#2] от "cristo_n":

  Мюсюлманите в Холандия са 4% от населението. А ти си идиот.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Islam_in_the_Netherlands

 64. 65 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#26] от "cristo_n":

  Браво, че си свалил процентите от 50 на 25. Сега ги свали с още 21 и ще достигнеш до реалното число. Но ще си бъдеш все така идиот.

 65. 66 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#44] от "m17":

  А ти си поредният кретен. Ето ти реалните средни годишни заплати в Холандия. СРЕДНИ, повтарям, не знам дали можеш да осмислиш какво означава средна заплата.


  Age group Annual income (gross)
  15 – 25 years 11.900 euros
  25 – 35 years 30.600 euros
  35 – 45 years 38.400 euros
  45 – 55 years 40.200 euros

  According to the 2017 Macro Economic Outlook (Macro Economische Verkenning) by the Centraal Planbureau (CPB), in 2016 the median gross income for a person working in the Netherlands was 36.500 euros annually, or 2.816 euros gross per month.

  2800 евро месечно е средната заплата в страната.
  Ето, образовай се и престани да говориш глупости в нета:

  https://jobseurope.net/average-salaries-netherlands/

 66. 67 Профил на Адекватно мислещ
  Адекватно мислещ
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#61] от "m17":

  Не, наистина, престани да говориш глупости. Не знам дали можеш да го схванеш, но пред себе си (или в ръцете си) имаш машина, която с няколко мърдания на пръстите ти може да ти предостави цялото знание, което човечеството някога е произвеждало. В цялата му история. Размърдай си пръстите, гугълни за какво говориш и чети. И ще схванеш колко далече си от истината и колко глупости си наговорил тук.

 67. 68 Профил на realismisthename
  realismisthename
  Рейтинг: 645 Неутрално

  До коментар [#55] от "m17":

  Какво им обясняваш, тези дето говорят за "големите кинти" в западна Европа - в маста си са откровени малоумници, работещи на МРЗ.
  И вярно - на МРЗ в Амстердам/Лондон е по-добре от МРЗ в София.

 68. 69 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#66] от "Адекватно мислещ":

  2800 е средата заплата ама преди данъци (гросс) и там данъка не е 10%. Отделно говорим за средно но както виждате средното на млади хора е наполовина. Също моите данни са за западните провинции в Германия, възможно е в Холандия да е малко по-добре но в рамките на 10%.
  Така че си е точно така какво ви го казвам - 2500 ЧИСТИ на месец си е добро постижение за висшист с опит.

 69. 70 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#67] от "Адекватно мислещ":

  Аз не си позволявам да преразказавам глупости, прочетени в просторите на нета или фейса. Коментирам само теми и факти с които съм се запознал лично. И понякога тези факти противоречат на устойчивите митове които битуват в България.

 70. 71 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Голяма част от бюджета се използва за подкрепа на основни училища, които разрешават консумацията само на плодове, вода и здравословна храна и насърчават физическите упражнения."

  След този пасаж следва:

  "Именно там програмата среща някои от първите проблеми заради родителска съпротива. "

  Няма ясна връзка между двете. Срещу какво точно са били против родителите?

 71. 72 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  До коментар [#71] от "potrebitel3":

  Ами точно консумацията САМО на плодове и здравословни храни. Аз подкрепям такава политика и слагаме само продове и зеленчуци ( хрупар моркови като зайци ) за закуска на дъщеря ми в училище но за моя изненада има родители които им слагат вафли, сандвичи с течен шоколад и т.н. Сигурно биха им сложили и газирано ако не ги беше срам че прекалават.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK