Живот без насилие и деинституционализация са акцентите в програмата за закрила на детето за 2018 г.

Живот без насилие и деинституционализация са акцентите в програмата за закрила на детето за 2018 г.

© Анелия НиколоваМерки за осигуряване на право на достъп до здравеопазване, качествено образование, за намаляване на бедността и създаване на условия за социално включване. Това са акцентите в Националната програма за закрила на детето за 2018 г., приета от правителството на заседанието му днес, съобщиха от пресслужбата на кабинета.


Програмата съдържа 10 приоритетни области, които трябва да осигурят благосъстоянието и да гарантират правата на децата. Акцент е поставен на две от тях – гарантиране правото на децата на живот без насилие и продължаването на процеса на деинституционализация.


Предвиждат се мерки за осигуряване на условия за заетост на безработни родители с малки деца, развитие на социалните услуги за деца, закриване на специализирани институции за деца и предоставяне на нови социални услуги.
По отношение превенцията срещу насилието са заложени информационни кампании по различни канали, работа за повишаване на знанието на децата за правата им, обучение на служители по проблемите на агресията, прилагане на мерки срещу проявите на тормоз в училище, срещу сексуалната злоупотреба с деца, по отношение на деца, жертви на трафик и др.


Предвидени са мерки за превенция и защита на децата в дигиталната среда срещу посегателства в интернет. Заложени са и конкретни дейности за мониторинг и подобряване на работата на системата за закрила на детето.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на НеКой
    НеКой
    Рейтинг: 1514 Неутрално

    Можело и без истанбулска конвенция.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK