Религия за обща култура ще се учи по избор от I до XII клас

Религия за обща култура ще се учи по избор от I до XII клас

© Цветелина Николаева, КапиталИзучаване на световните религии не в догматичен, а в ценностен план - това е нова възможност за изучаване по желание на учениците от първи до ХІІ клас на предмета "Религия". Програмата е нова и е публикувана за обществено обсъждане, съобщиха от министерството на образованието, наред с досегашните възможности за изучаване на християнство - православие, и ислям.


Водещо в нея (можете да я свалите от прикачения файл) е неконфесионалното (което не се отнася до вероизповеданието - бел. ред.) религиозно образование.


То е основано на специфичния за религиите ценностен подход, без да се придържа към догматиката на едно единствено вероизповедание. Религиозните догмати се представят като системни и исторически знания. Програмата предвижда балансирано представяне на нравствените традиции на световните религии. Отразяват се и съвременните проблеми в отношенията между религиите в глобален и регионален план.


Главната цел на този предмет е даде на учениците познания в религиозната сфера и да развие у тях усет и уважение към религиозното, което ще спомогне за адекватната им ценностна ориентация и ориентация сред различните религии, се посочва в проекта на програмата.
Сред задачите на обучението по религия са да бъдат изградени граждани, които да познават християнството, както и други световни и исторически религии, да уважават религиозните възгледи на другия, да уважават светския характер на държавата.


Предложените нови учебни програми по предмета "Религия", който се изучава в разширена подготовка (избираеми часове) и в допълнителна подготовка (факултативни часове), осъвременяват сега съществуващите две програми по религия, които са насочени към изучаването на православието и на исляма (можете да ги свалите от прикачените файлове).


От просветното министерство уверяват, че програмите са изготвени от експерти – теолози, преподаватели във висшите училища и представители на религиозните общности, по концепции, приети от експертен съвет.


Актуализирането е в две посоки: От една страна, обучението по религия се обвързва с ключовите компетентности, като по този начин се разкрива и значимостта на религиозната култура за личностното развитие на учениците. От друга страна, се осмислят съвременни проблеми на човечеството през призмата на религиозния светоглед и ценности, като така религията се отваря в по-голяма степен към предизвикателствата на гражданското общество.

Ключови думи към статията:

Коментари (80)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  "Програмата е нова и е публикувана за обществено обсъждане, съобщиха от министерството на образованието, наред с досегашните възможности за изучаване на християнство-православие и ислям."

  Аз лично подкрепям тази програма, според мен щеше тези часове да са задължителни, а не по избор.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 2. 2 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Любопитно

  Единствената концепция, която има перспектива, е базираната на "Хартата за защита на човешките права".
  Там недвусмислено е посочено, че всеки има право на възгледи - светски или верски.
  Напоследък в България наблюдавахме изключително опасна тенденция - разюздано, нерегламентирано и арогантно налагане на религия, без да се зачитат светските възгледи. Това е залог за конфликт - тежък и радикален. Има лица в БПЦ, които незабавно трябва да бъдат отстранени и Държавата знае кои са.
  Що се отнася до училището, там не е местото за формиране на религиозни възгледи.
  След пълнолетие, всеки сам да решава.

 3. 3 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Неутрално

  България не може да си позволи вмешателство на чужди интереси през религията, а това неминуемо ще се случи, ако обществото е религиозно, при това без значение дали религиозните водачи се подготвят в България или не.
  Религиозното общество, освен всичко друго, не може да се адаптира към предизвикателствата на 21 век, а както е известно, неадаптираните са съставката на социалната тиня, дърпаща цялата държава назат и надолу.

 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 346 Неутрално
 5. 5 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Религиите взаимно се потенциират и противопоставят едновременно.
  Опитът да се наложи една, за сметка на друга, означава тежко разделение на обществото.
  Светската държава, особено такава, запътила се към днешните европейски нации, няма алтернатива.

 6. 6 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Съмнявам се дори дали е правилно родители да предопределят религиозното обсебване на децата си. Липсата на критичност у родител може да погуби живота на детето. Религията следва да е осъзнат избор на пълнолетен човек, а не "окови", в които друг, било то и родител, те поставя.

 7. 7 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Разстроено

  С половин вековно закъснение ..... :(
  Но пак е по добре от нищо ....

  Bukalemun
 8. 8 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Хм, като гледам програмата още в самото начало възникват въпроси - примерно според единия урок всички хора имат достойнство като чеда Божий, но това е учение на някои религии като християнството, в други като исляма хората не могат да се нарекат така, нито са смятани за образ и подобие на Бога.

  Религиите са твърде различни и набутването им накуп в търсене на общи принципи е изгубена кауза, която разводнява ученията и създава грешното впечатление, че религиите са еднакви, което е също толкова грешно колкото твърдението, че различните политически системи са еднакви, защото се занимават с една тема - устройството и управлението на държавата.

 9. 9 Профил на Теодора
  Теодора
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Изучаване на религия от първи клас ми се вижда извратено. Изобщо, религията няма място в светското училище, дори и с цел обща култура, така мисля.

 10. 10 Профил на e2q2
  e2q2
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Вместо да учат наука, те религия ще им предлагат. Тя държава...

 11. 11 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Религията не може да бъде "ценностната система" на 21 век.
  В 21 век има изкуствен интелект, роботизация, космонавтика, задълбочаване познанията в хуманитарните дисциплини, физиката и астрономията.
  Каква религия, какви цености може да осигури тя. Да опази планетата или да регулира свръхзаселването и!
  Религиозните ценности ги виждаме ежедневно - мракобесието опитва да стъпи в Европа.
  Образователна система, която дава перспективи на младите може да ни направи по-добри. Религията - в никакъв случай.

 12. 12 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Чудесно е ,че ще се изучават религиозните вярвания в ценостен план.
  Само че предмета ще е непълен, ако не се изучават и нерелегиозните невярвания (ограничаващи се според някои невежи единствно до атеизма).
  Точно нерелигиозните невярвания , а не религиозните вярвания, са в основата на прогреса на Европа от Джордано Бруно насам.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 13. 13 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Религиите са твърде различни и набутването им накуп в търсене на общи принципи е изгубена кауза, която разводнява ученията и създава грешното впечатление, че религиите са еднакви, което е също толкова грешно колкото твърдението, че различните политически системи са еднакви, защото се занимават с една тема - устройството и управлението на държавата.
  —цитат от коментар 8 на nemeria


  Все едно да кажеш, че набутването на всички химически елементи в програмата по Химия е, цитирам с лека редкация: "изгубена кауза, която разводнява ученията и създава грешното впечатление, че химичните елементи са еднакви".

  Какво друго да се учи в предмета "Религия" освен всички религии, начина им на възникване, разпространение, идеология, прилики и разлики, вид вярвани през историята на човечеството и т.н. Все пак предмета е "Религия", а не "Християнство" или нещо подобно. Както по "Философия" се учат всякакви философи - то модерни, до древногръцки, чиито философии много често влизат в конфликт една с друга, но това съвсем не води до объркване, а точно обратното - до по-широк поглед над света и обществото и до по-голямо разбиране. Така, че е похвално да се изучава предмета "Религия", поне според мен.

  No Pain No Gain
 14. 14 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Дали характерът на Държавата е светски или религиозен, зависи от възгледите на гражданите и.
  Много извратени и лицемерни персони могат да твърдят, че религионо общество ще уважава Светската държава.

 15. 15 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2486 Неутрално

  БРАВО ! Най-после ! Трябва да се учи само православие , а не инославни и иноверни.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 16. 16 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 734 Неутрално

  БРАВО ! Най-после ! Трябва да се учи само православие , а не инославни и иноверни.
  —цитат от коментар 15 на dark'star


  Трябва да се учи всичко, ама на дали мога да ти обясня защо ;)

  No Pain No Gain
 17. 17 Профил на Жоро Манолов
  Жоро Манолов
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Направо с децата в църквата!

  макидония е бугарска!
 18. 18 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Надявам се интелигентни хора да преподават. Религиите не трябва да разделят.

 19. 19 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Единия от предложените уроци в програмата включва твърдението

  "раят е състояние и той започва още на земята"

  Това според коя религия? Щото определено не се споделя от повечето, камо ли всички. По-добре по един срок да учат основните положения на дадена религия, следващия различията между деноминациите, отколкото такова абсурдно смесване, което не прилича на нито една религия. Тъкмо авраамовите, будизма и индуизма, който подозрително липсва предложената програма въпреки че е третата по брой последователи религия, ще бъдат общо пет години, колкото е от 8.ми до 12-ти клас, демек гимназията ще покрият основните неща, ако искат. Но в предложения вид този предмет е мазало.

 20. 20 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Гневно

  Погледнах програмата на "миролюбивата религия":

  "Основното съдържание на предмета религия - ислям се основава на:
  .....
   Пророка Мохамед като модел на човек и учител по морал в ислямската традиция.
  ...."

  Модел и учител по морал?!? Оженил се за 6 годишно момиче и "консумирал" брака си 3г по-късно; присвоил си жената на племеника си; извълшил геноцид над евреите от Бану Курайза след битката при Ятриб като изклал 800 пленени мъже и момчета а жените продал или взел за секс робини...

 21. 21 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#2] от "ruby Религията-"игра на ТРОЛОВЕ"":

  Много правилно посочвате опасвостта, ако религита се преподава като светоглед. Светогледите нямат място в образованието.
  Но религията може да се третира исторически, естетически и като екзистанциален въпрос и тогава има мегдан да бъде предложена. Въпросат както винаги е в кадрите, защото изглежда такива подходящи - няма, като гледам. Само като гледам Вяра и общество по БНТ си викам - ето, чудесно, може да стане. Ама то няма да е в този смисъл, сигурна съм.

 22. 22 Профил на IKOOTTVA
  IKOOTTVA
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Бог е Компютър
  и всички технологии са по Негов Образ и подобие...

  Правото на глупост и наглост е една от гаранциите за демокрация и свободно развитие на личността.
 23. 23 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#8] от "nemeria":

  Тъкмо такъм тематичен подход може да осигури перспективизъм, с което де се избегне светогледното и да се изтъкнат преимущества на отделни религии.

 24. 24 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#7] от "eti mehter":

  Ети, може ли да ми кажеш как се изучава религия в турските училища? В отделен предмет ли е, колко пъти седмично е? Изучават ли се по някакъв начин и други религии освен исляма? Обучението само теоретично ли е, или има и ритуално, например колективна молитва на учениците? Във Гърция също има предмет религия в училищата и е задължителен за всички, а до колкото знам сутрин преди часовете всички ученици и учители се събират и казват заедно молитва. Но не знам дали все още е така.

 25. 25 Профил на znaya
  znaya
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  До коментар [#6] от "ruby Религията-"игра на ТРОЛОВЕ"":

  И аз смятам така като възрастен. В същото време ми е криво, че като дете родителите ми са постъпили по този етически коректен начин, защото как сега с разум да избера просто не знам.

 26. 26 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Неутрално

  До коментар [#9] от "Теодора":
  Религия се изучава в светските училища на почти всички страни членки на ЕС. Това със "светското училище" ми звучи вече и извратено, и неграмотно.
  НАЙ-ПОСЛЕ задължително избираемо изучаване на религия /ако ще е такова/.
  Трябваше да е на конфесионален принцип.
  Тези, които не искат- да не учат това децата им, но да не отнемат правото, на тези, които желаят.
  Въобще либерастващите ни съграждани си защитеват правата, но са недоволни от това, че и другите също имат права

 27. 27 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1270 Весело

  До коментар [#6] от "ruby Религията-"игра на ТРОЛОВЕ"":

  Това дрог..аното тролче сега няма да миряса, дано си вземе лекарствата, та молко да се поуспокои

 28. 28 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#12] от "qwertqwert":

  Така е - нерелегиозните вярвания донесоха само щастие и прогрес на Европа - то не беше нацизма, то не беше комунизма, то не беше либерализма с човешките права като гей браковете и смените на пола...
  Само като мина през някое българско светско "училище" и видя учениците с бира в ръка, псуващи като каруцари и пушещи цигара след цигара и се погнусявам от светското и либералното ни общество...

 29. 29 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#18] от "falkoneti":

  Малко вероятно е.

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  До коментар [#9] от "Теодора":
  Изучаване на религия от първи клас ми се вижда извратено.
  ======
  А да учиш на 50 години религия , е смешно и закъсняло !
  Липсата на религия в едно общество , води до крайности. ...
  Религията е "ненужната" необходимост у индивида !
  Без нея , той не може да обхване габаритите на оптималния си жизнен цикъл.
  Забравя ,че е едно скромно нищожно и безпомощно творение в необятния Космос. ....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Религиите само по желание след 16г. възраст и само от историческа и
  философска гледна точка !!!

 32. 32 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#26] от "daam":

  Ако предметът ще е такъв, както е описано в статията, трябва да е абсолютно задължителен, защото е неутрален и светски. Ако е конфесионален, може да е избираем. Според мен трябва да е конфесионален, но и това е по-добре от нищо, като за начало е добър вариант. Дано управниците ни проявят смелост и го направят задължителен. Въпроса е дали изобщо има учители да го преподават.

 33. 33 Профил на Форд Префект
  Форд Префект
  Рейтинг: 525 Неутрално

  БРАВО ! Най-после ! Трябва да се учи само православие , а не инославни и иноверни.
  —цитат от коментар 15 на dark'star


  Ама разбира се, че само православие трябва да се учи. И любов към Путин и Русия! Кажи си го направо.

  Как пък най-правоверните комунисти станахте най правоверните християни? До вчера се молехте на мумиите на Ленин, Сталин и на българския предател и убиец, които разрушаваха храмовете, от днес вече никой не е по-вярващ от вас. На човек да му се догади като ви чете.

  България явно няма да може да преодолее някои исторически натрупвания и да стане модерна и развита страна, жалко. Да вкараш религията в програмата на светски училища под каквато и да било форма, вчерашни нечистоплътни ченгета с килимявки да присъстват на държавни събития и на откривания на академичната година във вузовете, всичко това продължава да ни тегли назад.

 34. 34 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#13] от "Putarak":

  Имах предивид, че е погрешно смесването им като серия от уж общовалидни твърдения, както изглеждат първите години на програмата, не беше възражение към предмет религия по принцип.

 35. 35 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#2] от "ruby Религията-"игра на ТРОЛОВЕ"":

  Пак ли са те изпуснали от Карлуково бе? Поне обра плюсовете на соросоидчетата този път.

 36. 36 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#33] от "Форд Префект":

  Какво общо има православието с Путин и Русия? Има и много други православни държави освен Русия, и някои от тях са врагове на Русия. Ей тоя Путин навсякъде изкача, сън не спите от него! Я провери под леглото си дали и там не се крие Путин!

 37. 37 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#6] от "ruby Религията-"игра на ТРОЛОВЕ"":

  О, колко демократично. Типично соросоидно комунистическо мислене - да индоктринираме децата в "правилните" възгледи, без значение дали родителите са съгласни. А после религиозните били фанатици.

 38. 38 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Добре е че е по избор.

  The best way to predict the future is to invent it.
 39. 39 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#4] от "Cara Mia":

  Нека и юдаизма да се учи. Не е проблем.

 40. 40 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Весело

  След като може да се избира религия, трябва да може да се избира и атеизъм.
  СИП по атеизъм ми звучи добре.

 41. 41 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Но щом ще въвеждат такъв избираем предмет, трябва да е във всички училища, за да се гарантира, че наистина всички ученици които искат да го изучават, ще имат тази възможност.

 42. 42 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#35] от "ygo11542256":

  "Плюсовете" на разумните и мислещите.
  Дааааа! Да.

 43. 43 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Супер кефи как всичко които са "за" получават минуси и то много, а тези които мислят трезво - "+". Има още вътък това общество.

  А иначе по въпроса: въпросната "нова" идея е от типа - вълк с овча кожа. При това овчата кожа не е истинска кожа, а само картонче с надпис "овча кожа". Бутафория и маскарад...
  След дългогодишни провалени опити да се въведе религия в училищата (където, разбира се, срещна яростен отпор!) сега това е нов опит, дигизиран като... как беше... "не в догматичен, а в ценностен план"! Сигурно някое ченге го е измислило този слоган.
  Ако някой си прави илюзии, че изучаването на религии ще обхване такива културни стълбове на цивилизацията като "Старогръдски легенди и митове" или общи познания по културата и религията на маите, каква е разликата между дзен и класическия будизъм, какво е шинтоизъм... значи има нужда да си прегледа главата.

  Всичко за което ще се говори в "ценностен план" ще е с контекста "колко християнството е по-морално от исляма, марш на църква и купувай свещи само от нашите! И дай всичките си пари на църквата..."

 44. 44 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Религията трябва да се изучава, най-малкото защото хората се страхуват от непонятни теми.

 45. 45 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Липсата на критичност у родител може да погуби живота на детето.
  —цитат от коментар 6 на ruby Религията-"игра на ТРОЛОВЕ"


  Така е! Децата трябва да се възпитават от системата! Родителите са никои, че да предават разбиранията си на децата!

 46. 46 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#42] от "ruby Религията-"игра на ТРОЛОВЕ"":

  Ето тази надменност и чувство за някакво умствено превъзходство ви вреди най много. И в личен, и в обществен план. Не знам дали осъзнавате как сами си вредите. За това и любимите ви партийки я вземат 2 процента на избори, я не.

 47. 47 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1248 Неутрално

  Как се отделят ценностните от догматичните норми на религиите? Нали едните са следствие от другите. Нищо, пак е стъпка в правилната посока. Господ е един и запознаването с религиите може само да приобщи мислещия човек.

 48. 48 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ivailo Ivanov":

  Трезвомислещ човек не може да е против религията по редица причини.
  А иначе, соросовите тролове не спят и слагат плюсчета на "правилните" мнения. Ама то ако нещата в държавата зависеха от тях, Дай България щеше да вземе поне 50 процента на изборите. Ама... соросоидни мечти.

 49. 49 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 677 Неутрално

  До коментар [#2] от "ruby Религията-"игра на ТРОЛОВЕ"":

  Тая харта за човешките права, дето така я размяташ, но въобще не си я чела, включва и правото на религиозна свобода. И правото на родителите да възпитават децата си както преценят. Ама вие либералите това го подкрепяте само когато на вас ви отърва.

 50. 50 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#43] от "Ivailo Ivanov":Трезвомислещ човек не може да е против религията по редица причини.А иначе, соросовите тролове не спят и слагат плюсчета на "правилните" мнения. Ама то ако нещата в държавата зависеха от тях, Дай България щеше да вземе поне 50 процента на изборите. Ама... соросоидни мечти.
  —цитат от коментар 48 на ygo11542256


  Ейй, тоз Зорос, не ви дава да спите вече 190 години.
  На мойто село има една поговорка - ако си гравираш еднорози на очилата, ще виждаш еднорози накъдето и да погледнеш!

 51. 51 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2486 Весело

  правоверните християни
  —цитат от коментар 33 на Форд Префект

  правоверните християни"" това пък какво е ? икумнизъм някакъв

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 52. 52 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#6] от "ruby Религията-"игра на ТРОЛОВЕ"":И аз смятам така като възрастен. В същото време ми е криво, че като дете родителите ми са постъпили по този етически коректен начин, защото как сега с разум да избера просто не знам.
  —цитат от коментар 25 на znaya


  Чети повече и различни неща, това е един от начините да си разшириш хоризонта на съзнанието...

  No Pain No Gain
 53. 53 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#1] от "Иво":

  ... щеше да е по-добре... *

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 54. 54 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#9] от "Теодора":

  Напротив, религиозното образование има място в училищата, и особено важно място, бих казал водещо трябва да има нашата Християнска православна вяра в тези часове по религиознание (часове по религия). Впрочем, да кажа, че подобни часове има в много други държави, членки на ЕС, като например Полша, Румъния, Италия и други.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 55. 55 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#20] от "lustmord":

  Към днешно време това звучи жестоко, но тогава когато се случва това в 7 век, подобни неща са се случвали често. Тогава понятието педофилия например не съществува и масово деца момичета са били омъжвани за по възрастни мъже, същото е ставало и в Християнския свят. Християните също са избивали цели народи само защото не споделят тяхната вяра или не искат да я приемат. В този смисъл в името на различни богове и религии са се вършели много, и особено в миналото.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 56. 56 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  съдейки по реакцията на редовното присъствие от мурзилки, това е пълзяща путинизация

  Birds of a feather flock together.
 57. 57 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#18] от "falkoneti":

  религиите не може да не разделят. единственият им начин да обединяват е чрез конвретиране или избиване на конкуренцията и индоктринация на децата от най-крехка възраст

  Birds of a feather flock together.
 58. 58 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  Не по желание, задължително. Все ще научат нещо добро.

 59. 59 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#25] от "znaya":

  До коментар [#6] от "ruby Религията-"игра на ТРОЛОВЕ"":И аз смятам така като възрастен. В същото време ми е криво, че като дете родителите ми са постъпили по този етически коректен начин, защото как сега с разум да избера просто не знам.
  —цитат от коментар 25 на znaya


  Моят съвет е да видиш кое е основното твърдение в дадена религия и да проучиш доколко е правдиво. Например, ако те интересува християнството, тогава основният въпрос би бил Исус възкръснал ли е наистина. Разбира се, ако се чудиш дали по принцип има Бог, то можеш да започнеш от философи, които са разсъждавали по темата и до какви изводи са достигнали.

 60. 60 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#59] от "nemeria":

  и ти как разбра, че възкръсването е правдиво твърдение :) :) :)

  Birds of a feather flock together.
 61. 61 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  когато разглеждате твърденията на чуждоземни религии, всичките изглеждат абсурдни, глупави суеверия, пълни измишльотини. Обаче религията в която сте индоктринирани виниаги изглежда най-естествена. Цяло щастие е, че точно тук сте се родили, на три дни път с камили вярват в абсурдни неща :)

  Birds of a feather flock together.
 62. 62 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#60] от "Xumpomo name":

  Никъде в поста си не съм го окачествила като вярно или невярно. Чукча писател, а не читател, хитрото пате явно също.

 63. 63 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#54] от "Иво":


  До коментар [#9] от "Теодора":Напротив, религиозното образование има място в училищата, и особено важно място...
  —цитат от коментар 54 на Иво


  Мястото на религиозното образование е в църквата или джамията, не в училищата. В училище човек се учи да опознава и разбира света, а не да завре главата в задника на вярата, която не познава и не учи на нищо, освен да мразиш инакомислещите.

 64. 64 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#4] от "Cara Mia":

  А будизма,а юдаизма?
  —цитат от коментар 4 на Cara Mia

  Има ги в програмата - заложени са християнство, ислям, юдаизъм, будизъм

 65. 65 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  До коментар [#55] от "Иво":

  Обсъждахме с една моя близка от Полша, родена 1919 г. роман, в който героинята на 14 години я омъжват за 49-годишен вдовец.
  "Че какво толкова има? - каза ми тя - Такива бракове се смятаха за нормални по време на моите младини. Важното бе мъжът да е улегнал и да може да издържа семейството си, възрастта му бе без значение"

 66. 66 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 527 Неутрално

  До коментар [#15] от "dark'star":

  БРАВО ! Най-после ! Трябва да се учи само православие , а не инославни и иноверни.
  —цитат от коментар 15 на dark'star

  Отдавна има православие като СИП - ако има достатъчно желаещи родители. Сега става въпрос за изучаване на религиите за обща култура

 67. 67 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#63] от "Ivailo Ivanov":

  НЕ така мисля, аз, не така мисли нашето правителство щом предлага тази програма и на последно място, не така мислят много други държави в които има поне някакво основно религиозно образование в училищата.

  И очевидно вие като атеист имате много погрешна представа на какво ни учи вярата (Християнската по точно), не е на омраза, а по скоро на любов, милосърдие, мир и смиреност.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 68. 68 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4504 Любопитно

  До коментар [#65] от "patsis":

  Мерси за примера Патсис, обясни го това обаче на Лъстморда, който си въобразява, че бракове с деца има само сред мюсюлманите, а това за съжаление далеч НЕ е така. То е съществувало и съществува и сред други религии, като например Християнството (в някои американски щати например), индуизма и др.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 69. 69 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#68] от "Иво":

  Има известна разлика, защото ако в други религии не е изрично забранено, то в исляма е издигнато чрез примера на Мохамед, когото считат за мюсюлманския идеал.

 70. 70 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  Против

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 71. 71 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  До коментар [#48] от "ygo11542256":

  Кои са тези причини?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 72. 72 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  До коментар [#38] от "EU defender":

  Не се заблуждавай. По избор, за да мине.
  После ще стане задължително.

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 73. 73 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3420 Неутрално

  До коментар [#59] от "nemeria":

  Ясно до какви изводи са стигнали - то тези, които са искали.
  По-добре да погледнем науките - в коя формула фигурира БОГ?

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 74. 74 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5630 Неутрално

  Хубаво е да се изучава православие след 8 клас от българчетата. Болно ми е че циганите се турчеят... за пари.

 75. 75 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  До коментар [#55] от "Иво":

  Доколко това, което казваш са били частни случаи или установена практика в другите култури е спорно - по-важното в случая е с какъв акъл можеш да твърдиш, че един кръвожаден сатрап, педофил и садист от 7-и век можел да бъде "модел и учител по морал" в 21-и век. То и Калигула, Чингиз хан или някой от африканските вождове канибали са били хора на своето време и място ама си има причини, поради които никой днес не ги счита за морални примери. Точно липсата на тази личностна свобода на етика и морал, които да могат да се развиват във времето е нещото, което дърпа исляма назад в културно и цивилизационно онтношение и предопределят конфликтите им с останалия свят.

 76. 76 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  Много ще е жалко ако започнат да промиват мозъчета на дечицата от ранна възраст. Ще се опитат да им втълпят божието начало от първи клас, когато започнат да учат естествени науки, еволюция в по-горните класове ще се чудят и маят. По-будните ще си отговорят на въпросите, болшинството ще са объркани завинаги.

 77. 77 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Хубаво е да се изучава православие след 8 клас от българчетата. Болно ми е че циганите се турчеят... за пари.
  —цитат от коментар 74 на Peni Nikol


  Точно пък православие им липсва. Всичко друго им е наред и до тая глупост сме опрели.
  В единия час ще учиш децата на нещо опряло се на науката, а в другия ще им разказваш приказки и ще ги учиш на подчинение към бащицата, като крепостни селяни.

 78. 78 Профил на Ivailo Ivanov
  Ivailo Ivanov
  Рейтинг: 233 Гневно

  До коментар [#63] от "Ivailo Ivanov":НЕ така мисля, аз, не така мисли нашето правителство щом предлага тази програма и на последно място, не така мислят много други държави в които има поне някакво основно религиозно образование в училищата. И очевидно вие като атеист имате много погрешна представа на какво ни учи вярата (Християнската по точно), не е на омраза, а по скоро на любов, милосърдие, мир и смиреност.
  —цитат от коментар 67 на Иво


  На какво ни учи вярата е едно нещо, какво се получава всъщност е съвсем друго нещо ("По делата им ще ги познаеш... Господи...), какъв съм аз - съвсем трето и отделно (а ти какъв си... всички знаем ).
  Аз не съм против вярата. Аз съм ЗА тя да си знае мястото. Има си специализирани институции, места, храмове. Училището е място за учене, както подсказва наименованието. Учене на основни неща за света около нас. Когато човек изучи тези неща около нас, може и да започне да учи тези неща които са навсякъде или пък - никъде, въпрос на гледна точка (но не и на обосновано твърдение). И ученето на тези неща пак трябва да става в съответните институции.
  Ако аз искам да стана инженер по комуникациите ще ида в МЕИ, не в някоя синагога. Обратното също следва да е вярно. Ама понеже отчетата никой не ги еб*ва, дай да промием мозъците на децата в една крехка възраст, когато вярват на всичко което им кажеш, че съществува, от дядо Коледа до Мики Маус...

 79. 79 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  До коментар [#68] от "Иво":

  По принцип демографите говорят за така нареченатоа традиционна брачност - ранни и всеобщи бракове за всички или поне за момичетата.
  В Европа в продължение на двехиляди години е действало римското право, възприето и от православните и от католиците - момичетата могат да се женят на 12 години, момчетата - на 14 години, като до една определена възраст те не се женят, ами ги женят родителите им /от 21 до 30 години в разни страни/. В Гърция и Ирландия, например, тази долна граница за встъпване в брак бе отменена едва при встъпването в ЕС.
  Отделен въпрос са нарушенията и на тази долна граница в царстващите семейства - вкл. при лица канонизирани. В кат. Св.Неделя лежат мощите на Св.крал. Стефан Милутин - женил се пет пъти, като при последния си брак е бил на ок. 45 г., а младоженката - на 7 години.

 80. 80 Профил на marine eng
  marine eng
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Учениците цифрите не познават, те щели на религия да ги учат...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK