Проект Тийнейджърът вкъщи

Какъв е тийнейджърът днес

Какъв е тийнейджърът днес

© ShutterstockЗнаете ли какво става в главите на тийнейджърите? И ние не знаем. За да получим отговори от първо лице, поканихме няколко момичета и момчета, които да разкажат за вълненията, интересите и проблемите си, докато преминават през периода между 11- и 18-годишна възраст. Време, което често се смята за проблемно и е предизвикателство – и за тях, и за родителите им. Какво имат да кажат тийнейджърите - четете и гледайте в следващия месец в рубриката "Тийнейджърът вкъщи" с подкрепата на BIODERMA.


Започваме с портрет на тийнейджъра днес, направен от самите тях. Без намеса и редакция:


Ние наистина сме човешки същества
Яна Захариева, 15 години, 9 клас, град София. Обича да се занимава с изкуство и да чете. Интересува се от писане и иска да научава нови неща за хората и света, в който живеем.
Тийнейджърите днес са изненадващо хора. Макар доста често да сме определяни като роботи, забили носове в телефоните си, ние наистина сме човешки същества. Тийнейджърите в двадесет и първи век са залети от постоянен поток информация. Чрез социалните мрежи всичко се случва изключително бързо. Всяка новина пристига бързо, но за секунди се появява нещо ново и новината изчезва. Това поставя всички под напрежение да са постоянно информирани. Затова всички изглеждаме пристрастени към устройствата си. Въпреки това ние сме толкова повече. Ако някой успее да пробие стената, с която се обграждаме, ще види, че ние сме млади хора с мнения, интереси, чувства, страхове. Има толкова по-дълбоки аспекти на нашите личности от това, което показваме през повечето време. Но няма как да ги достигнете, ако ни отпишете като мързели в секундата, в която ни видите.


Най-големият проблем за тийнейджърите днес е стресът. Хората си мислят: "За какво могат да се стресират те? На тях за нищо не им пука." Това не е така. Всичко днес се случва толкова бързо.


Очаква се да знаеш с какво ще се занимаваш, кажи-речи, от първи клас. Очаква се да знаеш в кое училище искаш да влезеш и в кой университет ще учиш. В ерата на информацията и технологиите на тийнейджърите всъщност ни пука твърде много. Пука ни какво мислят връстниците ни за нас, колко лайка имаме. Трудно е едновременно да си перфектен в училище и да имаш процъфтяващ социален живот. Затова доста тийнейджъри мислят, че трябва да пожертват едното за сметка на другото.


Новите технологии и медиите са причината за бързото развитие на поколението


Христина Куташка е на 17 години, от град Варна. Определя се като позитивна личност, която обича да се занимава с разнообразни дейности. От малка пее и свири на пиано, обича да спортува и учи немски и английски език.


Тийнейджърите днес са деца на бързо развиващо се поколение, опитни зайчета на новите технологии, с лесен достъп до всякаква информация и с неограничени възможности за развитие и обучение. На тийнейджърите днес са предоставени възможности, които много поколения назад не са имали. Максимално улеснение по всякакъв начин и безброй дейности на разположение. Дали обаче всичко това действа мотивиращо или напротив – убива желанието за търсене на нови знания? Отговорът на този въпрос е индивидуален за всеки. Тийнейджърите днес могат да бъдат както изключителни продуктивни и пълноценно живеещи, така и могат да прекарват часове в социалните мрежи в един нереалистичен свят. Новите технологии и медиите оказват влияние на голяма част от тийнейджърите, те са и причината за бързото развитие на поколението.


Тийнейджърите днес бързат да пораснат и да влязат в живота на възрастните. Някои отдавна са забравили, че на първо място още носят детското в себе си, и се вълнуват от далеч по-важни според тях неща. И все пак тийнейджърите днес, тийнейджърите утре – те винаги ще се интересуват от вечните проблеми на тази възраст. Колкото и различни да са годините, в които живеем, те винаги ще бъдат младите хора на бъдещето, надеждата на всяко ново поколение. Те ще са жизнената и пълна с енергия и идеи част от хората и чрез своите грешки ще изграждат своя характер и ще се развиват като личности.


Най-големият проблем за мен е влиянието на медиите и социалните мрежи.


Те се превръщат в основна мярка за това, което се възприема за красиво, как трябва да се държи човек и налагат бързо и ефективно модата, която следват много млади хора. Това несъзнателно създава модели в разбиранията на много тийнейджъри, без изобщо да си дават сметка. Често от това произлизат негативни последици. Младите хора не се чувстват добре в кожата си, искат да приличат на моделите от социалните мрежи или да водят подобен, уж забавен, живот. Забравяме, че реалността не седи зад нечии снимки, зад чуждите профили. Реалността е тук и сега, щастието е в ръцете ни и ние сме тези, които можем да си го доставим.


Какво харесват тийнейджърите >


Тийнейджърите са объркани


Анастасия Радева е 10 клас в математическа гимназия "Гео Милев", Плевен. Учи английски и немски, участва в клуб по дебати и театрална формация и обича да пише. Обмисля да следва журналистика, чете немски поговорки и обикновено не се мръщи за снимки.


В сравнение с преди 30 години тийнейджърите са объркани. Ако тогава са можели да кандидатстват в един университет и той да е съобразен с жителството им, заради така нареченото райониране, сега възможностите са неограничени – изобилие от учебни заведения, всякакви специалности по широкия свят. Даденото на неформирали се хора право на избор е истинска отговорност, която ни обременява и кара да се лутаме между варианти. Сами трябва да откриваме пътя си, за което сме благодарни, но допълнително ни затормозява в младежките години. За да се подсигурим, че ще вземем правилното решение, опитваме от всичко. Натоварени сме с частни уроци и извънкласни дейности, превключваме бързо от занимание на занимание, защото сме израснали в бързо променяща се технологична среда, тренирала ни да се адаптираме лесно.


Като огромна пречка определям неспособността си да разпределям правилно времето и оттам идва непродуктивността.


Признавам, че родителите ми са прави – технологията не е за малодушните. Улеснява живота, но ако си закърмен с нея, съответно склонен да ѝ се отдаваш, може и да отчуждава, като те разсейва от същинския фокус, работата, за която си влязъл час и половина преди видеа на пляскащи тюлени да изпълват душата ти с топлина. С ежедневното натрупване на подобни сесии започвам да се чувствам непотребна на самата себе си и съответно на другите. Позволила съм си да ,,отдъхна за малко", оставила съм се виртуалният свят да ме погълне в абстрактната си шир, загубила съм време и вероятно знания, които биха могли да ме направят малко по-интересен и ефективен събеседник, по-сигурен в уменията си.


Много от нас са безотговорни и нетърпеливи


Илиян Минев е ученик в 11 клас в ПГПЧЕ, гр. Плевен. Изучава английски и немски език и има всестранни интереси в много сфери - от технологии до проектна дейност. Участвал е в множество от проекти както по програма "Еразъм+", "Евроскола", така и във вътрешнодържавни обучения.


Според мен днешните тийнейджъри са често лекомислени, разкрепостени и агресивни. Много от нас са безотговорни и нетърпеливи. Именно лекомислието и безотговорността смятам за най-сериозен проблем.


Външният вид за някой е сакрална ценност, а за друг - просто "външен вид". Като типично клише нежната част от младежта полагат ежедневни и времеемки грижи за начина, по който изглеждат. Скъсаните дънки, дънковото или кожено яке, както и "платформи" на някоя известна марка са задължителните атрибути на себеуважаващата се дама от хайлайфа на тийнейджърите. По-обикновените момичета предпочитат да носят по-удобни дрехи като тениска или дантелена блуза, съчетана с дънки или анцуг, с чифт леки и равни обувки.


Момчетата харесват тениските и прилепналите тъмни дънки с прорязано коляно в комбинация с "еърмакс". За по-изисканите риза със сако и панталон е идеалното съчетание за деня заедно с кожени или лачени обувки. Модата ни днес не е по-различна от тази преди 5 години, но може би е малко по-ексцентрична, съдейки по любимите протрити крачоли на почти половината разкъсани дънки, които все повече привличат младежите. Факт е, че днес е по-трудно да намерим изчистен модел, отколкото "прострелян" вариант.


Класните стаи рядко отговарят на нашите въпроси


Яна Георгиева, 15 г., София. Определя се като дете на двадесет и първи век, което често прекарва дните си заровено в разнообразни текстове и разменяйки саркастични забележки с приятели.


Излизаш навън и независимо къде отидеш, виждаш тийнейджъри. Някои хора това ги дразни. "Погледнете ги! Нищо не правят само ходят напред-назад." Естествено че тийнейджърите ходят напред-назад. Та нали светът ни предлага тази възможност? Младите хора от векове изследват света, просто досега не са имали възможността да видят толкова голяма част от него. Разликата между нас и предишното поколение е в мащаба и достъпа до информация.


Тийнейджърите днес сме изследователи. Да, не изследваме структурата на ДНК-то и Космоса, но ще правим и това след няколко години. Сега в прекия ни интерес е да изследваме човешките отношения и какво означава за самите нас да си отговорен и самостоятелен индивид. Светът е цветен и ние желаем да го изследваме. Класните стаи рядко отговарят на нашите въпроси. Не очаквайте от всички да стоят на чиновете в училище и веднага да се прибират вкъщи да пишат.


Може да се казва, че не знаем нищо, но ние сме изключително зрели. Наложи ни се. Ние живеем в живописен свят, но понякога той е твърде живописен. Мозъците ни се претоварват и имат нужда от почивка. Проклеваните слушалки ни помагат да се справим с това. Просто едно сетиво по-малко. Така успяваме да се концентрираме или да си починем. Някои от нас са асоциални, но други са уморени от крещящата учителка, драмите с приятелите и непрестанното звънене на телефона. Стресът и умората са част от нашия живот, но ние се стремим да се справяме с тях и да извличаме най-доброто от дните си.


Ние сме индивиди с цели, а не скитащи се животни. Гледаме често към телефона, но какво точно гледаме? Някои комуникират с приятели от другия край на страната, обменят опит за живота и израстват като личности. Други четат по интересите си и подобряват уменията си, които някой ден ще подпомогнат за изграждането на света. Трети пишат домашни и учат, та да могат да прекарат повече време с приятели. Ние не сме една маса, всеки си има личност. Всеки се стреми да изрази себе си и да постигне своите цели. Ако не сме организирани и отворени към новото, ние не можем да направим очакваното от нас – подобряване на света.


Нашето поколение страда най-много от стереотипите. Да, те ни помагат да се ориентираме по-бързо в съвременния свят, но често създават повече проблеми, отколкото разрешават. Стереотипите ни пречат да се изразяваме свободно и да приемаме другите каквито те действително са. Хората винаги си мислят, че ни познават само след един поглед и две разменени реплики, нормалните, очакваните от обществото.


Прекалено бързо ни съди обществото и поставя всички ни в една кутия с надпис "Внимание, тийнейджър! Винаги в лошо настроение и правещ грешни избори". Родителите ни често не говорят с нас, докато не намерят нещо неприятно за тях в нашия характер. Решават, че то трябва да бъде променено. Репликата "Не ми харесва какво правиш. Спри" е първото, което се чува от много време. Когато ние се тръшнем на тези непознати, те почват да се оплакват на приятелите си. Така този мит започва да се разпространява и разбирателството става още по-сложно. Всеки прави грешки в живота си и ние също трябва да получим своят доза от тях. Не може да бъдем защитени от всичко и да се научим, без да имаме собствен опит.


Искат да бъдат харесвани на всяка цена
Виктор Джевов е на 12 години, ученик в 119 СУ "Акад. Михаил Арнаудов", гр. София.
Интересите му са футбол, музика, пътувания.


Тийнейджърите днес държат много на външния си вид, много им е важно да се харесат на приятели, момиче на момче и обратното, не харесват училището, правят се на готини пред другите. Модата е много важна за тях и я следват, за да са актуални и от "готините". Влияят се от мнението на другите, искат да бъдат харесвани на всяка цена. Срамуват се от физическа близост с родители пред приятели (целувки и прегръдки), опитват се да се правят на възрастни и искат бързо да пораснат. Много бързат да станат на 18 години, за да карат кола и да ходят на дискотека и бар. Представят си, че като са пълнолетни, ще си спечелят свобода и могат да живеят сами на квартира, без родители. Много им е важно да са забавни за другите и да са интересни в компания. Привлича ги да нарушават правилата.


За мен най-големият проблем е вземането на правилни решения и затова се колебая често. Яд ме е на себе си, като взимам грешно решение.


Рубриката "Тийнейджърът днес" се осъществява с подкрепата на BIODERMA.


  Всичко, което трябва да знаете за:
  Концепция:Storio logo
  Коментари (31)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
   КМЕТ В СЯНКА
   Рейтинг: 4615 Неутрално

   Обичайте децата. Говорете с тях и проявявайте разбиране. НЕ ги лъжете. Не ги фрустрирайте и не им вменявайте чувство за вина.

   ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  2. 2 Профил на selqnin
   selqnin
   Рейтинг: 1681 Неутрално

   Никога не е било лесно да си тийнейджър, но никога не е било толкова сложно.
   Никога не е имало толкова възможности, никога не е имало толкова рискове!!!
   Сложна история...

  3. 3 Профил на Иво
   Иво
   Рейтинг: 4126 Любопитно

   До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":
   До коментар [#2] от "selqnin":

   И двамата сте прави. +++

   "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
  4. 4 Профил на penetrating
   penetrating
   Рейтинг: 5426 Неутрално

   "По-обикновените момичета" само на мен ли ми звучи обидно?
   Та всяко дете/тинейджът е необикновен ...

   Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  5. 5 Профил на Molossian
   Molossian
   Рейтинг: 1688 Разстроено

   Сложен период е пубертета.
   И изключително важен за формирането на психиката им.
   За съжаление масовите източници на информация им предлагат един невероятен коктейл от измислици и фикции, които до голяма степен създават от тях поредното поколение, което мисли трудно, но за сметка на това се поддава лесно на манипулации.
   Ние сме длъжници на децата си.

   Panta rhei....
  6. 6 Профил на 12345
   12345
   Рейтинг: 479 Неутрално

   Затъпял и повърхностен, объркан и безпомощен - поради пристрастяването към смарт телефоните и интернет.

  7. 7 Профил на balgariez
   balgariez
   Рейтинг: 269 Неутрално

   "Тийнейджъри"?! Според мен- юноши.
   "Хигиенистка"?! Според мен- чистачка.
   "Шеф"?! Според мен- началник.
   "Бизнесмен"?! Според мен- делови мъж.
   и т.н.

  8. 8 Профил на log_on
   log_on
   Рейтинг: 880 Неутрално

   От написаното оставам с впечатление,че ако не учиш аанглийски и немски си на дъното на хранителната верига.
   Глоба за майките ,които говорят на бебетата си на непрестижни езици като български напр.

  9. 9 Профил на atmanpg
   atmanpg
   Рейтинг: 2591 Неутрално

   Най-големият проблем за мен е влиянието на медиите и социалните мрежи.
   Те се превръщат в основна мярка за това, което се възприема за красиво, как трябва да се държи човек и налагат бързо и ефективно модата, която следват много млади хора. Това несъзнателно създава модели в разбиранията на много тийнейджъри, без изобщо да си дават сметка.
   ===================================================
   Много точно.
   Системата унифицира индивида, докато се получи еднородна маса, реагираща стандартно на стандартните дразнители.
   Такава маса много по-лесно може да бъде манипулирана.

  10. 10 Профил на Kostadin Kostov
   Kostadin Kostov
   Рейтинг: 5 Неутрално

   До коментар [#7] от "balgariez":

   Мислите и пишете като средношколец 😀

  11. 11 Профил на realguru
   realguru
   Рейтинг: 2772 Неутрално

   Е те тука са подбрали умни деца - браво на тях (на децата де, не на Дневник).

   Ама я да отидат в някое не чак толкова елитно училище и положението ще е доста различно.

  12. 12 Профил на Умнокрасив
   Умнокрасив
   Рейтинг: 671 Неутрално

   "По-обикновените момичета" само на мен ли ми звучи обидно?Та всяко дете/тинейджът е необикновен ...
   —цитат от коментар 4 на penetrating


   в интерес на истината, всеки човек е необикновен ;) И както има неразбиране между възрастни и тинейджъри, има и обратния процес и на това се дължи конфликта между поколенията. Ако излезем малко от позицията на възрастни, които винаги знаят правилния избор, които дават съвети и т.н., ще разберем по-добре децата. Но и те, от своя страна, ако спрат да ни приемат за "тез дъртаци прости", също ще улеснят комуникацията ;)

   No Pain No Gain
  13. 13 Профил на Ослик, суслик, паукан
   Ослик, суслик, паукан
   Рейтинг: 464 Неутрално

   "По-обикновените момичета" само на мен ли ми звучи обидно?Та всяко дете/тинейджът е необикновен ...
   —цитат от коментар 4 на penetrating


   Едва ли един тинейджър се прониква с подобни бащински чувства : )))

   I had a dream, Joe
  14. 14 Профил на Ослик, суслик, паукан
   Ослик, суслик, паукан
   Рейтинг: 464 Неутрално

   Гледам обаче мнозинството от тийнейджъри ходят с нормални прически. Сигурно единственото позитивно влияние от разните инстаграми.

   I had a dream, Joe
  15. 15 Профил на Denis Stoyanov
   Denis Stoyanov
   Рейтинг: 217 Неутрално

   Затъпял и повърхностен, объркан и безпомощен - поради пристрастяването към смарт телефоните и интернет.
   —цитат от коментар 6 на 12345


   Ами като се замисля за поколенията, честно казано повече харесвам днешното поколение от моето, явно и твоето. Защото едно време нямаше какво да правим и се биехме с циганите и турците просто ей така, заради някакви глупости. И ако мога да избирам бъдеще на детето си бих предпочел да си пише по СМАРТФОНА с приятели/ки пред това на едната ръка да е сложил ръждясала верига, а другата да има тръба от парно и зове "Ей ся шти еба майката бе предал грозен". Или тия думи да са насочени към него. Явно си от хората които нямат уменията на едно 13 годишно дете в днешно време, и завижда ли завижда :). И се чуди защо младите неискат да почнат работа за 1000 лева на месец като той 20 години е бачкал за 300 и сега бачка за 500 щото законооо не позволява по-малко (все пак току що е подписал първия си трудов договор) :).

  16. 16 Профил на patilanskomeze
   patilanskomeze
   Рейтинг: 322 Неутрално

   "Тийнейджъри"?! Според мен- юноши."Хигиенистка"?! Според мен- чистачка."Шеф"?! Според мен- началник."Бизнесмен"?! Според мен- делови мъж.и т.н.
   —цитат от коментар 7 на balgariez


   Т.е. човек като отваря бизнес--отваря дело?
   А тези млади моми щом не са тинейджъри са, хаха, юноши?
   Апропо с чашма и калдаръм и панталони и тротоар как постъпваме--измисляме им и на тях квази-родни термини, или ги оставяме тез гнусни чуждици?

  17. 17 Профил на lz2
   lz2
   Рейтинг: 1947 Неутрално

   "Тийнейджъри"?! Според мен- юноши."Хигиенистка"?! Според мен- чистачка."Шеф"?! Според мен- началник."Бизнесмен"?! Според мен- делови мъж.и т.н.
   —цитат от коментар 7 на balgariez


   Посягаш на високо-интелектуалното изразяване!

   ПравописА е поле за изява на неграмотните!
  18. 18 Профил на kama_start
   kama_start
   Рейтинг: 558 Неутрално

   Тийнейджърът днес е доооста объркан!

  19. 19 Профил на tsvetko_51
   tsvetko_51
   Рейтинг: 1381 Неутрално

   Би ми било много интерсно, да видим едно изследване от преди 60-70 години и всъщност и от когто и да било и като го сравним с днешните изследвания, убеден съм ще се види, че няма нищо изключително, нещата са били, са и ше си останат такива.
   Няма как младия и формиращ се човек, тласкан от обичайните за тази възраст бунтовни настроения и силно изразено чувство за справедливост ( без да казвам че винаги и изцяло са прави), да не влиза в яростни конфликти и произтичащите от тях стрес-ситуации.
   Но хубаво е, че човека е в общия случай здраво направено нещо и издържа на този натиск, а наша, на по- и въобще възрастните хора, да проявяваме малко повече разбиране, като в същото време имаме и необходимата твърдост за да отстояваме стандартите, такива каквито са днес.

  20. 20 Профил на nyn48474625
   nyn48474625
   Рейтинг: 8 Неутрално

   До коментар [#17] от "lz2":

   Kakво интелектуално има в разваления български? То не бяха тийнове, хейтъри, лайкове, имиджи... Въпреки че съм завършил в чужбина, не смятам, че използването на побългарени чуждици и чужда граматика говорят висока ерудиция, напротив.

  21. 21 Профил на daskal1
   daskal1
   Рейтинг: 4120 Неутрално

   До коментар [#4] от "penetrating":

   В контекста на изказването младежът (да не се обиди ако кажа "момчето) влага положителна конотация в "обикновените момичета", особено ако сравниш със сатирата в характеристиката му за "себеуважаващата се дама от хайлайфа на тийнейджърите".
   Явно предпочитанията му са към "обикновените момичета" и счита себе се за "обикновен необикновен младеж".

  22. 22 Профил на zuramode
   zuramode
   Рейтинг: 426 Неутрално

   Трябва да се уточни някъде, че изобщо не става дума за предствителна извадка. Все пак, е било необходимо условие да могат да се изразят писмено. По мои скромни наблюдения, средното ниво за страната на мисъл и изразяване е доста под това, което е не само тъжно, ами направо трагично...

  23. 23 Профил на benefikato1
   benefikato1
   Рейтинг: 590 Неутрално

   Всяко едно поколение има своите предизвикателства . Само джаджите са различни . За мен преди 30 години беше голяма работа да отида от Карлово да уча в София , след това си беше още по-голяма драма да дойда и да продължа в САЩ . Сега синовете ми , които са съответно на 14 и 10 години не виждат нищо вълнуващо в това да отскочим два три пъти в годината до България и Полша . Иначе винаги на по-възрастните им изглежда , че младото поколение е провалено . И за нас говореха така . След години сегашните тийнеджъри ще твърдят същото за своите деца . Просто това е част от великия кръговрат на живота . Така че , спокойно , нищо им няма на младите хора.

  24. 24 Профил на benefikato1
   benefikato1
   Рейтинг: 590 Неутрално

   Всяко едно поколение има своите предизвикателства . Само джаджите са различни . За мен преди 30 години беше голяма работа да отида от Карлово да уча в София , след това си беше още по-голяма драма да дойда и да продължа в САЩ . Сега синовете ми , които са съответно на 14 и 10 години не виждат нищо вълнуващо в това да отскочим два три пъти в годината до България и Полша . Иначе винаги на по-възрастните им изглежда , че младото поколение е провалено . И за нас говореха така . След години сегашните тийнеджъри ще твърдят същото за своите деца . Просто това е част от великия кръговрат на живота . Така че , спокойно , нищо им няма на младите хора.

  25. 25 Профил на Peni Nikol
   Peni Nikol
   Рейтинг: 5534 Неутрално

   Децата искат внимание и е добре родителите да им отделят от времето си за разговори и отговори на въпросите им. Доста са любопитни и не всичко ще намерят при чичко Гугъл.

  26. 26 Профил на penetrating
   penetrating
   Рейтинг: 5426 Неутрално

   До коментар [#21] от "daskal1":

   :) възможно е :)

   Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  27. 27 Профил на bryghtlyght
   bryghtlyght
   Рейтинг: 986 Неутрално

   Не използвайте децата за политическите си цели. Така най-безсрамно им крадете детството, да не кажа и нещо по-лошо.

  28. 28 Профил на klimentm
   klimentm
   Рейтинг: 3372 Неутрално

   И аз харесвам днешните младежи повече от нас самите когато бяхме на тяхната възраст.

   klimentm
  29. 29 Профил на evaluna
   evaluna
   Рейтинг: 383 Неутрално

   До коментар [#22] от "zuramode":

   Но това се отнася и за нивото на родителите им. Тийнеиджърите поне имат шанс да се променят.

  30. 30 Профил на dggm
   dggm
   Рейтинг: 495 Неутрално

   И аз харесвам днешните младежи повече от нас самите когато бяхме на тяхната възраст.
   —цитат от коментар 28 на klimentm


   Ние живяхме в едно затворено гето. Сега поне гетото е отворено и можеш да видиш зад стените му.

  31. 31 Профил на marine eng
   marine eng
   Рейтинг: 471 Неутрално

   Невъзпитан и необразован с ниска обща култура и афинитет към чалгата и наркотиците

  За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
  С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK