Среден 2.88 получи България за грижата си за децата

Среден 2.88 получи България за грижата си за децата

© Национална мрежа за децатаСредният успех на държавата в грижата за децата е 2.88 според доклада "Бележник 2018: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?", изготвен от Национална мрежа за децата.


Това е най-ниската оценка, която институциите получават за работата и политиките си, касаещи децата, от началото на изготвянето на доклада преди 7 години.


Докладът беше внесен официално днес в парламента, Министерския съвет и всички отговорни институции. Той бе представен едновременно в още 8 града в страната от организациите, членове на неправителствената организация, която обединява 150 организации от цялата страна, които работят за и със деца.
"Бележник" извършва мониторинг на поетите ангажименти от страна на институциите, касаещи правата на децата. Той се разработва от експерти в съответните области, които използват факти и данни, предоставени от самите институции по реда на Закона за достъп до обществена информация.


Докладът включва и препоръки, които биха подобрили съществуващите политики и практики. Той разглежда 25 поети от държавата ангажимента в 5 области: "Основни принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето", "Семейна среда и алтернативни грижи", "Здравеопазване", "Образование", "Правосъдие".


Според специалистите най-тревожни през последните години са наблюдаваните тенденции за липса на напредък в усилията за намаляване на детската бедност, системните проблеми в социалната сфера и системата за закрила на детето, липсата на целенасочена политика в подкрепа на семействата и родителите, недостатъчната координация между институциите, забавената реформа в системата за детско правосъдие и минималните инвестиции и подкрепа за професионалистите, работещи с деца – социални и здравни работници, учители, съдии и др.


От петте области най-ниска оценка - 2.53, експертите дават на "Семейна среда и алтернативни грижи".


Съществуващата в момента система за закрила продължава да се фокусира върху децата в риск, като липсва концепция за благосъстояние на всички деца и родители, заключават специалистите.


Със среден успех 2.60 на следващо място е областта "Основни принципи по Конвенцията на ООН за правата на детето". Експертите смятат, че въпреки няколкото предприети през 2017 г. промени в законодателството, които касаят децата и семействата, тези промени са по-скоро "на парче", отколкото осъзнат интегриран подход към правата на децата и подкрепа за родителите.


В тази област най-ниско оценени са усилията за намаляване на детската бедност. 385 000 български деца (или 32%) живеят в бедност, а тези, които са в риск от бедност и социално изключване са 45.6%.


Средната оценка в област "Правосъдие" е 2.79. Това е най-ниската оценка, достигана в областта от първото издание на доклада до момента. През годината няма никакъв напредък за осъществяване на реформата в системата за детско правосъдие, която се бави вече близо 10 години. Също така, темата за безопасността на децата в интернет и развитието на дигитално-медийната им грамотност все още не попада в приоритетите на отговорните институции.


Експертите оценяват успехите на държавата в област "Образование" с 3.02, като по този начин областта бележи значителен спад спрямо нивата от предишните три години. Въпреки множеството нормативни реформи в последните години все още липсва цялостна стратегия за развитие на сектора, което възпрепятства изграждането на устойчиви и успешни практики в учебните заведения.


"Здравеопазване" получава 3.19, като това е най-високо оценената област в "Бележник 2018". Основният напредък е в намаляването на детската смъртност, която достига 6.5 промила през 2016 г. - най-ниското равнище в цялата история на демографската статистика в България. В същото време обаче това ниво е почти два пъти по-високо от средното за Европейския съюз.


От миналата година Национална мрежа за децата изготвя и така наречения "Малък Бележник" на база мненията на родители, деца и професионалисти, работещи с деца. За изготвянето на оценките са проведени 43 фокус групи с участието на 189 деца и 156 възрастни, както и онлайн анкета с 252 души.


Най-разпространените мнения сред допитаните са, че дистанцията между хората и държавната власт е много голяма, че има нужда от повече човешко отношение в институциите и по-малко бюрокрация, повече връзка между хората и институциите, които работят в интерес на децата, и повече въвличане на професионалистите от практиката при извършването на системни промени и обсъждането на политики, отнасящи се до тяхната работа.


Преди да внесат доклада "Бележник" официално в институциите, представители на организациите - членове на Национална мрежа за децата, направиха импровизиран брифинг на площад "Независимост", наричан още "триъгълника на властта". "Има симулация от страна на институциите, че се мисли за децата", каза Георги Апостолов, председател на управителния съвет на Национална мрежа за децата.


По думите му "държавата постепенно убива децата си". "Има възможности, има средства, но нищо не се прави. Гледа се към парите, към магистралите, а това, което трябва да се вложи за бъдещето на държавата, за децата – не се прави", каза той.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5814 Любопитно

  Каква па е тая Национална мрежа за децата ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2094 Разстроено

  Срам и позор! Самоубийци сме ние.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2235 Весело

  Цитат:
  " Живеем в държава, която постепенно убива децата си. Има възможности, има средства, но нищо не се прави. Гледа се към парите, към магистралите, а това, което трябва да се вложи за бъдещето на държавата, за децата – не се прави", допълни Апостолов. "

  Ааа, не си прав, Апостолов, не си прав! ! виж, накои дечица имат "Порше"-та, други имат "Бентли"-та, даже и "ферари"-та!
  Така че, въобще не си прав, г-н Апостолов, ама никак!

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  Докато децата не придобият статут на "Живи национални съкровища" няма да мръднем от демографското дъно...

 5. 5 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 335 Неутрално

  усилията за намаляване на детската бедност,

  Звучи като детска безработица ! Ами нали ако родителите имат , имат и децата ?!

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Бай Х каза на младежкия ГЕРБ- размножавайте се и с това му свършиха грижите за децата.

 7. 7 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  Това за децата от малцинствата ли се отнася, това изследване.

 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  България толкова може. Никога не се е грижила особено за децата.

 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  За здравеопазване не заслужават и тази оценка държавните пуйки. Защото за преглед и имунизация чиновляците от бостана плащат на чичо им доктор по 4.50 лв -много по-малко от плащането за имунизация на теле, което си е обида за клетите деца ...

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 10. 10 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Децата живеят в ужасна среда.
  Един въпрос към "детеубийците": виждали ли сте тъжния поглед на дете.
  Откъде ли!

 11. 11 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Няма изненада.Отношението към децата в България винаги е било отврътително.Същото и в по-голяма степен важи и за отношението към възрастните хора.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 12. 12 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2235 Весело

  Докато децата не придобият статут на "Живи национални съкровища" няма да мръднем от демографското дъно...
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Само да не е като "статута" на ромлянчетата:
  "Ана, Хасанчо падна от каруцата в калта! Да го мием ли или ще си направите друго!"
  Знам, темата е сериозна, ама на, пусти зевзеклък! ;)
  До коментар [#4] от "selqnin":

 13. 13 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Докладът гарантира безразборно безконтролно финансиране.

  Иванчева по виновна ли от описаното?

  Нима престъпленията (уж) описвани в тази статия срещу деца изобщо са забелязвани?

  Да сте видели някой да е арестуван за престъпленията си срещу хиляди деца (защото оценките са за това).

  Ех господин Сорос, давайте чувала....В мрежата са и най-активните за ИК, но никой не отиде да премери чантата на петокласничката...

 14. 14 Профил на bradshaw
  bradshaw
  Рейтинг: 591 Неутрално

  До коментар [#13] от "potrebitel3":

  Ватник Иванав, вы всегда и в каждый форум самый глупы, сегодня не особый случай. Работа плохо сделана - заказчик не платить!

  пхахахахах

  Nobody is perfect. I am Nobody.
 15. 15 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Тая, която се грижи нашите деца да не станат проститутки и наркомани като твоите.

 16. 16 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#15] от "gmranger":

  В нея се включиха и намалиха рекламите като отдлени организации повечето от тези, които се опитаха да прокарат проектозакона за закрила с който се национализираха децата, 2012 г. отхвърлен с протести из цяла България, по площадите на всички големи градове. След като не стана, а се бяха обявили в медиите, се наложи да се подвизават в мрежи. Никой не е упълномощавал такава организация за това което твърдят. А и не е нормално да обединява организации, които не казват реално имената си в дадена дейност и никога не знаеш кой какво е правил. Да, създават илюзии за грижа доста успешно. Покрай конвенцията пак излязоха, но не стана, прибраха се и почват пак.

  Не е нормално група организации които трябва да са призвани да помагат на малък брой деца да желаят чак толкова страстно да командват за всичко свързано с всички деца и да се месят с глобални оценки постоянно. Никой не ги е упълномощавал да дават мнение от името на децата или родителите. И от никъде не следва, че именно техните мнения, изградени по определенм начин най-добре отразяват причините или пътищата за решения на дадени проблеми.

  В крайна сметка те прокарват тихомълком норвежкия модел на всеобща намеса на отделите за закрила на детето въ все по широк кръг въпроси, писане на тайни доноси и доклади и какво ли още не, което не се обявява. Така се прокараха всякакви наредби с които да се превърне училището в доставчик на деца с доклади за двойки всеки месец и т.н. Учители и директори са преврънати вече в доносници.

  Страната се превърнала вече в Чаушесколандия заради такива нововъведения в училищата.

  Не трябва да съществува такава мрежа, поне не като представител. Има си ред: Синдикати - ако искат финансиране, а не ГРЕВИО и конвенции и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK