Болница "Шейново" получи в дарение спални чувалчета

Снимка: Angel Baby

Снимка: Angel BabyСпециално създадени спални чувалчета замениха традиционните завивки на децата в столичната АГ болница "Шейново". Те са подарък за неонатологичното отделение на болницата като част от националната информационна кампания за безопасен сън на бебето, започнала по инициатива на марката детски дрешки Angel Baby, съобщи БНР.


Кампанията ще информира родителите за съвременните правила и препоръки за безопасност по време на сън с цел минимизиране на риска от синдрома на внезапната детска смърт. Смъртността на децата до 1 година в България е почти 2 пъти по-висока от средната за Европейския съюз (6.5 спрямо 3.5 деца на 1000 по данни на Евростат), като най-застрашени са децата между 4 и 6 месеца.


Подобни информационни кампании са част от политиката на много държави в света. Започнала в Германия през 1990 година, инициативата води до забележителни резултати – смъртността на децата до 1 година спада от 1283 в началото на 127 деца през 2015 година.

Създателите на инициативата планират безвъзмездно да преоборудват всички неонатологични отделения в България със специалните бебешки чувалчета, като същевременно заедно с лекарите ще обучават родителите на най-важните правила за безопасни грижи за бебето по време на сън. За улеснение на семействата информация по темата може да се открие на специалния информационен сайт www.safe-sleep.eu.


Всички болници, които искат да се включат в програмата и да получат безплатни спални чувалчета, както и информационни материали за правилата за безопасен сън, могат да се свържат с организаторите на кампанията.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK