"Праводач" - в училище и онлайн

Васил Стойнов

© Личен архив

Васил СтойновВасил Стойнов, на 28 години, е практикуващ юрист и докторант по административно право. Завършил е Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Свободния университет в Берлин. Всичките му детски мечти са свързани с хуманитарни професии и науки, така че юридическата професия е естествена еволюция на детските му представи за работата му.


Той е автор на приложението "Праводач", което под формата на игра развива и насърчава правната култура и гражданското образование на младите хора (а и на всеки друг, който реши да го изтегли). Мотото на приложението е "Играй с нас, разбери държавата и научи за правата си".


Как работи "Праводач"


Всеки потребител минава през шест нива, в които чрез въпроси, казуси и задачи научава за идеята на принципа на разделение на властите, практическата роля и проявления на всяка от трите власти (законодателна, изпълнителна и съдебна), както и за правата и задълженията на детето.
"Праводач" - в училище и онлайн

© Скрийншот от играта


Например в нивото за законодателна власт играчът преминава цялата процедура на законодателния процес и приема и обнародва закон, който сам си е избрал, като може да му наложи и президентско вето. В нивото за основни права пък играчът влиза в ролята на съветник към училищния съвет и решава различни казуси, в които трябва да прецени дали има нарушение на някое от правата на детето, на кое точно, и да разбере как може да постъпи в случай на нарушение на неговите права.


Приложението е безплатно


Мобилното приложение е естествено продължение на дейността на екипа на сдружение "Праводач", който в продължение на вече пет години посещава училища и преподава право по иновативен начин на учениците от 10, 11 и 12 клас. Участниците в сдружението решават, че могат да прехвърлят идеите си за достъпно, интересно и ефективно представяне на юридически теми и в дигиталния свят. И така да достигнат до много повече млади хора и да им помогнат да повишат правната си култура. Приложението е напълно безплатно и съвместимо с операционните системи Android и iOS. Може да бъде изтеглено от тук и от тук.


"Праводач" - в училище и онлайн

© Скрийншот от играта


Може да се използва от деца и от възрастни


Макар да е предназначено за деца на възраст 10-14 години, според Васил то може да бъде полезно за всеки, който иска да научи повече за конституцията, държавните институции и основните ни права. Практиката показва, че хора от всякакви възрасти изиграват играта с интерес, научават нови неща и намират отговорите на въпроси, които всеки член на гражданското общество следва да познава.


Работата с ученици


Опитът на Васил от класните стаи и дискусиите с ученици, на които преподава основни правни теми показва, че има дефицит в познаването както на конкретни права и задължения, така и на механизмите, по който основните права се реализират в една демократична и правова държава. "Именно този дефицит ни мотивира да започнем посещенията си в училищата, защото вярваме, че всеки гражданин трябва да познава конституцията, своите права и отговорности, избирателната система, както и компетентностите на основните държавни институции", казва той.


"Праводач" - в училище и онлайн

© Личен архив


"Защитата на основните права и спазването на съпътстващите ги задължения изискват не само познаването им, но и възпитание и определен модел на мислене, които трябва да се изграждат в продължение на години в училищата. Ние се радваме чрез посещенията си в клас или чрез приложението "Праводач" да допринесем колкото можем към този фундаментален процес", допълва.


Съдебната система у нас


Като практикуващ юрист Васил твърди, че Съдебната система не само в България, а и в другите държави, е по дефиниция консервативна система, която търпи промени бавно и трудно. Според него това нейно качество не е непременно негативно, защото е необходимо правораздаването да бъде устойчиво, изградено върху приемственост и на дистанция от динамичните ежедневни промени.


Той казва: "В тази връзка българската съдебна система трябва да извърви определена еволюция, която да я освободи постепенно от натрупаните структурни проблеми и да я адаптира към формираното в обществото изискване за повече справедливост и независимост. Според мен обновяването на служителите в съдебната система е един от аспектите на тази еволюция и вече виждам реализацията му в лицето на колегите си от университета, които облякоха магистратските тоги."


"Праводач" - в училище и онлайн

© Скрийншот от играта


Не е трудно да се постигне правна грамотност


Младият юрист вярва, че всяка инициатива, независимо дали е на НПО, на учител или на съдия, която поставя младите хора в центъра на образователния процес, ги мотивира да мислят критично и възпитава у тях определени умения. И има потенциала да внесе малка, но качествена промяна в обществото. "Например една седмица след първото ни посещение във Варненската търговска гимназия научих от учителката, че всеки от учениците е прочел конституцията, която им подарихме, открай докрай. Това за мен е малка революция в областта на гражданското образование", казва още Васил.


"Праводач" - в училище и онлайн

© Скрийншот от играта

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK