Проект Тийнейджърът вкъщи

Помощ! Роднини в социалните мрежи...

Помощ! Роднини в социалните мрежи...

© ShutterstockНиколета Попкостадинова е създател на Loveguide - платформа за здравно и сексуално образование на тийнейджъри, която от 3 години провежда и тематични часове и обучения по метода "връстници обучават връстници" в цялата страна. Развива онлайн ресурси за тийнейджъри по тези теми и провежда много образователни кампании. Тя е автор на този текст - част от специалната поредица на "Дневник" - "Тийнейджърът вкъщи" с подкрепата на BIODERMA.


"На леля момчето забрави ни..."
"Не съм, лельо."


Ами какво друго да отговориш на леля си в Facebook, която коментира по този начин твоя снимка с нова приятелка?! Само приятелка, много симпатична, и при това адашка. Пред всичките ти 465 приятели. Но нищо, те са свикнали, че леля ти Роза, а и майка ти Евдокия лайкват и се изказват под всяка публикация, която се появи на стената ти.
Ако си тийнейджър и имаш онлайн профил, не можеш да откажеш приятелство на баща ти, вуйчо ти, стринка ти, калеко Йордан (той поне е забавен пич), разбира се, всички братовчеди, ами какво да правиш с Боянка, която е още на 11 - да, има профил, но не, не искаш да ти чете глупостите ти. Често нямаш избор. Но поне можеш да избираш в коя социална мрежа какво да публикуваш.


Ако Facebook е мрежата на родителите, лелите и чичовците, то вероятноста да се засечете в YouTube, Instagram, Pinterest или SnapChat е доста по-малка. Да, Facebook заедно с Google e на първо място в най-често ползваните сайтове и приложения от българските тийнейджъри (71%), но е плътно следван от останалите гореизброени. Същото изследване на Safenet показва, че докато 66% от децата използват социални мрежи всеки ден, само 38% постват (от "пост" на английски - публикация на български - бел.ред.) по нещо.


Това означава, че повече наблюдават и по-малко споделят. И внимателно избират според публиката си къде какво да пуснат. Но това не означава, че ние, техните роднини, не трябва да положим усилия да се научим да използваме социалните мрежи по по-удачен и даже възпитан начин. Как? Трябва да знаем колкото се може повече как и за какво тийнейджърите използват интернет, както и как самите ние можем да им помогнем да се предпазят от опасностите там и едновременно с това да сме разбрани и разбиращи, и по възможност куул (от англ. - страхотни) онлайн приятели на децата си.


За никого не е никаква изненада, че днес българските тийнейджъри влизат в интернет по-рано от всякога, онлайн са по-често от всякога и са по-мобилни интернет потребители от всякога. Според изследванията на Safenet средната възраст, на която децата започват да използват интернет, е паднала от 9 години през 2010 г. на 8 години през 2016 г. Най-често влизат онлайн за пръв път на около 7 години, което е с 3 години по-рано, отколкото през 2010 г. А 93% от българските тийнейджъри са в интернет всеки ден.


Какво правят децата в интернет


Ако питаш тях, най-вече играят игри, готвят се за училище, слушат музика, гледат филми, четат информационни сайтове и чак тогава просто киснат в социални мрежи и сайтове за видеосъдържание. Само че, когато реално се засече къде най-често са в интернет, излиза, че това са социалните мрежи. И разбира се, оказва се, че е по-вероятно да се занимават с 11 други дейности в мрежата, отколкото да учат онлайн. (24% от тях не са използвали интернет за учебни цели през последния месец, а само около половината са го правили поне веднъж седмично.)


На седмична база най-често гледат видеоклипове (89%), слушат музика (86%) и влизат в социални мрежи (73%). И разбира се, огромна част от тях – над 80% – използват чат приложения за разговори с познати, непознати, близки, далечни, приятели и неприятели.


И пак без изненади от другата страна онлайн вече ги чакаме ние, техните роднини. Както децата, така и възрастните прекарваме все повече време онлайн. На всичко отгоре обаче и ние самите не разбираме достатъчно добре интернет пространствата, а и много ни е страх какво може да се случи там на децата ни. А и нас самите никой не ни е учил на отговорно, безопасно, а и впечатляващо поведение онлайн. Но може да се опитаме да съжителстваме заедно онлайн, и то така че всички да имаме полза, а и да ни е приятно.


Ето няколко прости правила за родители


Започваме с това как да сме готини и ще стигнем до безопасността:


- Не харесвайте и не коментирайте всичко, което децата ви имат на стените си.


- Запазете палците и сърцата за добрите им публикации (статуси, снимки, от трети източници). Така хем няма да им досаждате, хем ще им покажете какво наистина оценявате и харесвате. А и те няма да останат с впечатлението, че ги следите изкъсо, въпреки че най-вероятно е точно така.


- Въздържайте се вие самите да оставяте съобщения, статии, снимки на техните стени. "Забрави си чадъра, ако се намокриш, преоблечи се с екипа за физическо" не е съобщение, което да лепнете публично на стената на сина си. Преди да напишете каквото и да било, помислете дали бихте им го казали пред целия свят, или това е лична, смущаваща, дори засрамваща информация, която е по-добре да си кажете или напишете само на четири очи. Използвайте и вие чат приложенията за общуване с децата си.


- Не ги разпитвайте за всяко нещо, което са публикували, харесали (лайкнали, както казват), потвърдили, че ще посетят (атенднали), коментирали и т.н. Това, че са харесали страницата на белгийски фестивал, не означава, че утре ще тръгнат на стоп натам с две торби парти наркотици.


- Не се сприятелявайте с всеки техен приятел. Може да изпратите покани за приятелство на онези деца, които са израснали пред очите ви и са ви близки и дори приятели и в реалния живот.


- Премисляйте и вие какво публикувате. Децата ви и техните приятели, с които сте се сприятелили, ще го видят. А малко или много вие сте модел за подражание. Отново трябва да е само и единствено нещо, от което няма да се срамуват и да е в правилната посока на възпитание.


- За снимките: Не им се карайте публично под тях, особено ако са "невинни" смешки. Но ако видите снимка на дъщеря си по бельо или поразсъблечно селфи с нацупени устнички, може би е време за спокоен и загрижен разговор какво е редно да се пуска публично онлайн и какво не.


Безопасността онлайн е огромна тема и може би една от най-важните тук. Знаете ли, че около една трета от българските деца в социални мрежи са с публични профили по данни на Safenet? Една трета са общували онлайн с човек, когото не са срещали на живо, и около една пета са се срещали на живо с хора, с които първо са се запознали в интернет.


Как да предпазим децата си?


Образовайте се първо вие и говорете с тях. Открито, уверено, спокойно, обмислено, като загрижен приятел. По-добре им помогнете да се научат как да се предпазват, как да разпознават, че нещо не е наред, и какво да направят в беда. Не можем да ги предпазим от всичко – със забрани и ограничения – но можем да ги информираме възможно най-добре и те сами да могат да реагират както трябва, ако им се наложи. Говорете с тях и за насилието, и за тормоза онлайн, и за секстинга.


Какви са правилата


- Ако не знаят как, помогнете им да заключат профилите си. Във всички социални мрежи. Прегледайте заедно настройките и преценете кои групи приятели какво могат да виждат. Например ако споделят готино видео от YouTube, може да е с публичен достъп. Но снимките от пътувания, ваканции и най-вече от партита, е препоръчително да не са достъпни за хора, които не са в списъка им с приятели. Или дори с определени приятели. Настройте и кой може да ги споменава в неговите публикации. Най-добре е и да сложите опцията, при която първо преглеждат публикацията или снимката, на които са тагнати (отбелязани от друг в публикацията), одобряват и тогава се вижда на стената им.


- Не е добре прекалено често да се чекират (функцията за показване на местоположение - бел.ред.) и социалните мрежи да знаят във всеки момент къде са и какво правят. Не е толкова интересно, а и има всякакви хора, които могат да започнат да ги преследват и да им досаждат. Седмичният график за спорт, училище, СИП и час при фризьор са си само за тяхно лично ползване. В кой ресторант са и какво ядат е информация, която не е от жизненоважно значение за околните. Полезно е, ако казват къде кое е супервкусно или на кои места приятелите им да не стъпват и защо.


- Отново за снимките: никога да не качват голи снимки където и да било в интернет. Дори за малко, дори да са заключени и достъпни само за определен брой приятели. Дори в чат между двама души. Веднъж качено нещо в интернет, то никога не изчезва напълно, дори да го изтриеш. Това важи с пълна сила и за SnapChat - не могат да бъдат сигурни, че след като са пратили "неприличен" снап на някого, след 24 часа той вече ще е изчезнал и забравен. Снимки на паспорти, лични карти, банкови сметки, важни документи – колкото по-малко ги има в електронен формат, толкова по-добре. Знаем, че парични измами стават достатъчно често, особено по нашите географски ширини. Не само с пенсионери.


И така не е лесно и се учим през цялото време. Но с малко желание и усилия, ще ни се получи.


И помислете, преди да публикувате следващото "Не си вдигаш телефона, къде си..." под последната публикация на племенника си във "Фейсбук". Има и други начини.Всичко, което трябва да знаете за:
Концепция:Storio logo
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Всеки, който е достатъчно глупав/наивен да качва публично съдържание в социалните мрежи на дневна база си заслужава съдбата...

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 2. 2 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Изключително назидателна статия, която третира родителите като бавно развиващи се! Липсва само вдигнатото пръстче!

  Мърфи е оптимист!
 3. 3 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 213 Весело

  Единственият съвет към родителите е да видят документалната серия "web of leis" защото интернет съвсем не е безопасно място за деца им.
  Ама те и самите родители живеят в телефона си 24 часа и не спират самите те да качват снимки и информация за децата си в Facebook , Instagram......

  I mingle with my peers or no one,and since I have no peers,I mingle with no one
 4. 4 Профил на Maria Nenova
  Maria Nenova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Родителите също качват снимки на децата си без да се замислят.

 5. 5 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  "Ако си тийнейджър и имаш онлайн профил, не можеш да откажеш приятелство на баща ти, вуйчо ти, стринка ти, калеко Йордан "

  А стига бе! Къде ги намерихте тези сърдечни и възпитани тийнейджъри? Нашите най-безцеремонно ни казаха директно в очите, че няма да приемат поканата за приятелство.

 6. 6 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Какво му пречи на тийнейджъра да ограничи роднините си във фейса? Аз отдавна не съм тийн и пак не им показвам всичко и, вероятно, и те на мен.

 7. 7 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Четох до калеко...моля Дневни хайде да не пускате статии с диалектни слова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK